Jada, jeg vet dette er et spørsmål i kategorien "hva koster en bil?", men spør endog. Saken er at vi vurderer å leie ut sokkelleilighet i underetasjen. Den er ca 45 kvm stor, ny og pen. Det er stor hage utenfor, og kort vei til kollektiv transport. (Dette er i Oslo.) Jeg har sjekket ut tilsvarende sokkelleiligheter i området, og ser at en pris på rundt 8.000 - 10.000 er naturlig.
Jeg kunne tenke meg å leie ut til en alenemor. Det er mange grunner til det, men mest av alt fordi det hadde vært supert å ha flere barn boende i boligen. (Heller babyskrik om natten enn musikk fra studentvorspiel.) Jeg ville tro at en alenemor som er student e.l. ville kunne trives godt der, men da må jo 8.000 - 10.000 være alt for mye? Eller? Hva ville i så fall vært en mer fornuftig pris? 6.500 - er det innen rekkevidde for de fleste? Hva tror dere?
Jeg sitter her og tenker hva jeg kunne klart betale om jeg skulle leie alene. Noe særlig over 6000-7000 ville jeg nok ikke ha klart tror jeg? Men samtidig så vet jeg ikke heller hvilke tilskudd og ordninger man kan få som alenemamma. Jeg tenker kun min lønn.
Bare en digresjon: Alenemødre får seg også kjærester og plutselig har de tatt opp en ekstra person i husstanden uten at dere kan ta høyere leie eller nekte vedkommende husstandøkningen. (Erfart opptil flere ganger hos naboer som bedriver utleie.)
Neida. :knegg: 8-10 000 blir så mye at en alenemor med vett i behold som kan betjene en sånn leie, heller kjøper noe eget i stedetfor. 6.500 er et fint nivå.
Men vi kan vel avslutte leieforholdet i så måte? Ettersom vi bor i samme hus antar jeg det er greie regler for oppsigelse. Himmel og hav, jeg må konsultere en jurist før jeg begir meg ut på dette.
Tidsbegrenset kontrakt på ett år av gangen er en måte å unngå partnerproblematikken, da kan man velge å ikke fornye uten noen spesiell grunn. :leier ut kjeller: (Det er fortsatt mulig å avtale gjensidig oppsigelse med kortere frist, slik at man ikke låser leietager til å leie hele år.)
Tror man kan ha med i kontrakten at flere ikke kan bo der.
(kanskje ta en titt på den jeg selv nettopp har skrevet under på, som utleier vel og merke)
Tror nok en alenemor kan betale 8 000 i husleie, for man kan vel få bostøtte når man leier. I allefall vet jeg om alenemødre som har fått bostøtte når de leier.
Men å ta 6500 vil nok gjøre det lettere for en alenemor, men pass på å få med i kontrakten at leieforhorholdet gjelder kun for 1 voksen, eller at leien kan økes om det blir flere voksne som bor der. Eller oppholder seg i leiligheten over en lengre periode av gangen.
Jeg skjønner det også slik at jeg kan ha enda kortere tidsramme enn ett år, ettersom vi bor i huset og kan argumentere for at vi trenger hele kåken selv.
Og ellers enig i at Yikes! Så skummelt å trå feil. Plutselig ender leietakeren opp med å overta hele huset.
Har du sett den episoden av Simpsons der to tivoliarbeidere tar over huset? Sånn kan det gå. De brukte familiealbum til å fyre i oljetønner for å holde varmen. Men det er håp. Dere kan helt sikkert klare å outsmarte dem, hvis det skulle gå så langt. :knegg:
Er det noe alternativ å bruke utleiemegler? Jeg aner ikke, men de har kanskje et tilbud der de ikke involveres i hele utleieprosessen, men er med å utforme kontrakt og opplyse om rettigheter for begge parter helt i starten.
Og så er det ulike regler ift oppsigelse om leiligheten leies ut umøblert og møblert. Man står mye friere om man leier ut møblert, men da er ofte prisene litt lavere også. (Nettopp derfor).
Ihvertfal var det sånn da jeg leste rettslære for hundredetusen år siden. Veronal?
§ 9-5 - Utleierens oppsigelse av tidsubestemt leieavtale
Er ikke annet avtalt eller annet følger av loven her, kan tidsubestemt leieavtale sies opp av utleieren.
En tidsubestemt leieavtale om bolig kan bare sies opp av utleieren dersom:
a) husrommet skal brukes som bolig av utleieren selv eller noen som hører til husstanden,
b) riving eller ombygging av eiendommen gjør at husrommet må fravikes,
c) leieren har misligholdt leieavtalen, eller
d) det foreligger en annen saklig grunn til å si opp leieavtalen.
Tidsubestemt leieavtale om enkelt beboelsesrom der leieren etter leieavtalen har adgang til en annens bolig, kan sies opp av utleieren uten hinder av bestemmelsene i annet ledd.
Missa: Husleieloven trådte i kraft 1. januar 2000 og inneholder veldig mye mer morsomt enn den gamle loven. Jeg finner ingenting om møblert/umøblert i denne loven? :gruble:
:ja:
Vi bruker Utleiemegleren nå som vi leier ut mens vi er i Moskva, og kan varmt anbefale dem. De kommer på befaring for fastsettelse av leiesum, tar bilder og legger ut annonse, finner leietaker (alle potensielle leietakere blir kredittsjekket), lager kontrakt (med evt. tilleggsklausuler mtp. utleieperiode o.l.), og sørger for at dere får betalt. Betaler ikke leietakeren en mnd får dere penger av Utleiemegleren, også tar heller de krangelen med leietakeren.
De tar 10% av leiesummen i mnd, pluss ca. den første mnd-leien for å gjøre jobben med annonser/finne leietaker.
Men det blir jo kanskje litt annerledes når man bor i huset selv, mulig vi da hadde gjort det selv.. :gruble:
Jeg hadde aldri gidde leie noe som ikke hadde årskontrakt. Det er ganske pes å være alene og flytte. :nemlig: Man kan heller ha en muntlig avtale om samboerskap osv syntes jeg. De fleste er skikkelige folk og respekterer det tror jeg.
Inntekten til en alenemor er veldig varierende. Noen får også bostøtte, andre ikke. Jeg hadde nok hatt større vansker med en høyt depositum enn en litt høy leie.
Jeg ville aldri ha stolt på muntlige avtaler med folk, samme hvor skikkelige de ser ut til å være. :skremt:
En muntlig avtale er juridisk bindende, men dæven så vanskelig å bevise.
Min kollega som leier ut sa at hun aldri mer skulle leie ut til alenemødre. De ble jo så forelsket med en gang de fikk seg kjæreste og flyttet rett inn til kjæresten. Dermed ble det hele tiden utskiftning av leietakere.
Monsoon, jeg tenkte på at man jo kan få bostøtte som aleneforelder, men jeg er usikker på om det går igjennom hvis man velger en leilighet som opplagt er dyrere enn det som er "vanlig". Sjekke de satsene, kanskje?
Det var nettopp derfor jeg kjøpte meg noe eget først som sist. :knegg:
Jepp, jeg var i det valget.
Jeg har en nylig fortid som huseier/utleier, og (her kommer fordommene fram) jeg var meget skeptisk til å leie ut til "alenemor på trygd". Vi ville helst ha folk med fast jobb som leietakere. I tillegg tenkte vi på at det er vanskeligere å kaste ut folk med unger, enn folk uten, om noe galt skulle skje. :løper og dukker:
Ikke snakk om for en student i hvert fall, da måtte det vært en alenemor med grei inntekt, som meg. Jeg kunne klart 8000, ikke mer tror jeg. Betaler 6000 nå og ser at jeg hadde hatt råd til mer.
Jeg kjenner to som leier ut til alenefedre og de er veldig fornøyde. Fedrene er lite hjemme og svært pålitelige. Men jeg tror de ligger lavere enn du nevner, 6000-7000 eller noe, for å unngå for stor utskiftning.
Jeg er mest interessert i hva slags sokkelleilighet på 45kvm som går for 8000 - 10 000 i måneden. Etter åtte år i leiebissnissen og etter å ha bodd på alle slags tenkelige (og utenkelige) kanter har jeg aldri hørt om maken til pris. Er det pga. beliggenheten eller er det særdeles eksklusiv standard?
Ellers tror jeg også at man kan ta mot 6000 hørtes ut som en maksgrense for en alenemor som ønsker å leie fremfor å eie.
Etter å ha jobbet noen år på sosialkontor så må jeg si meg enig. Har sett litt for mange utleiere som har driti på draget for å si det sånn.
Sånn ellers så synes jeg spørsmålet om hva en alenemor har råd til i husleie er litt merkelig, og støtter "hvor-mye-koster-en-bil-sammenligningen" din Monsoon. :knegg: