Siden vi har massevis av epler baker jeg for harde livet. Akkurat nå baker jeg eplepai med cheddarskorpe, det kommer bilder etterhvert. Litt nødløsninger, paiformen min var plutselig borte, så jeg bruker vanlig kakeform, og det blir litt rart. Så den ser litt "rustikk" ut. :knegg:
Cheddarbunn
2 1/2 kopp (6 dl) siktet hvetemel
2 ts sukker
1/4 ts salt
6 ss smør, frosset i biter
3/4 (1,7 dl) kopp margarin (jeg brukte smør her også), frosset i biter
1 (2,4 dl) kopp raspet cheddar, gjerne engelsk, litt skarp cheddar.
6-8 ss isvann
Bland hvetemel, sukker og salt i en bolle. Ha oppi smørbitene, margarinen og cheddaren og bland det hele i en food processor. Har du ikke food processor kan du bruke to kniver, som du "skjærer" med, hver sin vei. Hold på med dette til blandingen ser ut som grovere, litt klumpete mel, med noen ertestore smørbiter. Hell seks ss med isvann over, og bland sammen med en gaffel. Henger ikke deigen sammen, prøv med 1 til 2 ss til. Kna deigen sammen, del den i to, klapp til to runde, store kaker, kle dem i plast og legg dem i kjøleskapet i minst to timer. Den kan ligge i kjøleskap i opptil tre dager, eller i fryseren i tre måneder.
Dryss mel utover en ren benkeplate og la deigen mykgjøres i romtemperatur i ca 20 minutter. Legg den på melet og dryss litt mel over. Kjevle ut deigen til en stor runding. Den skal være omtrent så stor som en LP-plate, og ganske tynn.
Rull deigen opp på kjevla og over på en kake- eller paiform, gjerne ganske dyp. Press deigen på plass, og la den henge ca en cm over kanten.
Kjevle ut den andre rundingen på et bakepapir, og putt både denne og formen i kjøleskapet mens du lager fyllet og setter ovnen på 190 grader.
Eplefyll:
1 1/2 pund (680 g) Golden Delicious, Fuji eller Cortland-epler (ca 4 medium)
1 pund (450 g) Granny Smith (ca 3 medium)
(jeg aner ikke hva slags epler jeg har, noen er veldig røde litt melete, og andre litt mindre røde ogharde, men de funker allikevel)
1 ss fersk sitronsaft (jeg brukte lime)
2 1/2 ss maisstivelse
1/3 kopp (0,8 dl) vanlig sukker
2/3 (1,6 dl) kopp sammenpresset lysebrunt sukker ( Demerara, ikke sånn klissete mørkebrunt. NB! Jeg tror forresten oppskriften blir like god hvis man bruker kun 1 dl sukker)
1 ts revet sitronskall (skal du ha dette i, bør sitronen være økologisk, slik at det ikke er masse rart i skallet. Jeg droppet det.)
1 ts kanel
1/2 ts revet muskat (jeg tok litt mindre)
1/2 ts salt
1/4 ts knust nellik
1 ss avkjølt smør, i biter
topping:
1 ss melk, for å glasere skorpa (Jeg brukte egg, hadde ikke melk)
1 ts sukker
Ta ut kjerna, skrell eplene og del dem i båter litt under en cm tykke. legg dem i en bolle, og vend dem i sitronsaften. I en liten bolle, bland maisstivelsen, sukker, brunt sukker, sitronskall, kanel, muskat og knust nellik. Dryss denne blandingen over eplene og bland godt. Bruk en skje og plasser blandingen i paiskallet. Dryss smørbitene over. Flipp lokket (den andre rundingen) over paien og ta vekk bakepapiret. Brett paideiglokket under paideigbunnen langs kanten, og klem dem sammen slik at det blir en litt pen kant. Bruk en skarp kniv, og skjær fem slisser i lokket, ca tre cm lange, slik at dampen slipper ut.
Pensle med melk og dryss sukker over. Stek paien midt i ovnen i en time, eller til skorpa er gylden. La den avkjøle seg, og server gjerne med vaniljeis. Enjoy!
Dette er sånne amerikanske småpaier som man kan holde i hånda. Deilige, delige!
Paideig:
2 1/2 kopp (6 dl) siktet hvetemel
1/4 ts salt
6 ss usaltet smør (eller vanlig smør, og dropp saltet), frosset i småbiter.
3/4 (1,7 dl) kopp margarin, frosset i småbiter
6-8 ss isvann.
Paideigen lager du nøyaktig på samme måte som over, bare dropp noen av ingrediensene.
Eplefyll:
1 1/8 pund (510 gram) granny smith (eller hvilke som helst andre epler).
1 ts sitronsaft
1 ss eplejus (eller eplelikør/eplesprit)
2 ss smør
1 ts revet sitronskall (jeg dropper dette denne gangen, forrige gang syns jeg det ble for sterk sitronsmak)
1/2 kopp (1,2 dl) sammenpakket demerarasukker
1/2 ts kanel
klype salt (eller ikke, hvis det er salt smør)
1/2 ts vaniljeekstrakt (eller vaniljesukker)
2 ts vann
"Lim":
Ett vispet egg
Glasur:
1/2 (1,2 dl) kopp melis
1 ss helmelk
Skrell eplene, ta ut kjerna og skjær i små terninger. Bland dem med sitrnsafta og eplejusen (eplelikøren/eplespriten). I en stor panne, smelt smøret på høy varme, hell oppi epleblandingen og kok i fem minutter mens du rører hele tiden. Eplene skal være myke på utsiden, men fremdeles litt faste inni. Avkjøl helt før du blander det med sitronskallet, sukkeret, kanel, vaniljesukker, vann og evt. salt.
Sett ovnen på 200 grader, og ha to bakebrett klare med bakepapir på.
Del paideigen i to. Del hver del i fem, og kjevle hver del ut til litt mindre singelstørrelse/litt større enn en CD. Legg en litt mindre tallerken oppå, og skjær rundt kanten, slik at deigen blir helt rund. Legg den på plata, og gjenta dette med alle 10 bitene. Bruk en skje til å lege like mye eplefyll på hver runding. La det være ca halvannen cm deig rundt fyllet. Ikke legg på for mye fyll, da blir det vanskelig å sette dem sammen. Pensle kanten med egg, brett paideigen i to slik at du får en fyllt halvrnding, og klem kanten sammen med en gaffel. Pensle hele overflaten med egg, og skjær tre slisser med en skarp kniv.
Bak kakene i 20-25 minutter, til fyllet bobler gjennom slissene og deigen er gyllen. La de avkjøle seg på rist mens du lager glasur. Bruk en skje og hell glasur over de varme kakene. Server varme, eller romteperert. Kan oppbevares i kjøleskap i tre dager, og kan også fryses.
Værsego'! Paien ble utrolig god, faktisk. Jeg kunne med hell brukt en ost med enda skarpere smak tror jeg, den jeg hadde ble litt for likt slike osterundtstykker man kjøper i butikken.
Jeg tror forresten jeg skal lage opp fyllet til de små paiene, apple turnovers, og dermed få brukt opp de eplene jeg har liggende, men fryse det ned. Det er liksom litt begrenset hvor mye kake vi orker å spise. Men har jeg fyll liggende, kan jeg kjapt smelle sammen noe hvis det er nødvendig.
Nei, som du ser så skrev jeg under: (jeg aner ikke hva slags epler jeg har, noen er veldig røde litt melete, og andre litt mindre røde og harde, men de funker allikevel) ;)
Ah, jeg leste ikke grundig nok ser jeg. I år skal jeg prøve å stagge den dårlige samvittigheten min og faktisk LAGE noe av alle eplene. Og disse oppskriftene så jo aldeles herlige ut.