Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan sende den enkleste og beste oppskrift rett til helvete

#1

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg tror jeg skal stå fram og gi de kjøkkenhåpløse Torovennene et ansikt. Jeg hører og leser stadig at det å lage mat "fra bunnen" er den enkleste sak av verden. I tillegg er det såååå enkelt og fort gjort. Jeg sliter likevel stadig. Jeg kan lese, jeg kan skjære, jeg kan blande og jeg kan spe i. Jeg kan sågar ta tiden, når noe må tas tiden på. Det jeg sliter med, er de tre magiske ordene som har den ære av å avslutte enhver oppskrift. "Smak til med ...". Det er her det går åt skogen. Jeg har overhodet ikke noe mengdeforhold til noe krydder (eller salt og pepper), og det er et kjempeproblem når det stort sett er krydder som setter (eller i det minste fremhever) smak. I noen tilfeller skal jo krydder i maten før man skal steke eller koke, men selv der hvor man har anledning til å krydre underveis, får jeg ikke dreisen på dette. Jeg er rett og slett elendig til å smake. Det ender med irritasjon, frustrasjon og depresjon nesten hver gang jeg prøver meg på noe "fra bunnen".

Sånn. Mysteriet løst. Det er HER vi har problemet. :nemlig:

(Og dagens frustrasjon kom fra hjemmelagde kjøttboller. Du verden, det var imponerende enkelt, men akk så lite de smakte i forhold til IKEA sine. :knegg: øve mer )


#2

Patsy sa for siden:

Du er ikke alene.
Håpløst tilfelle melder seg her. :knegg:


#3

Elisabet sa for siden:

Og det å spe er jammen ikke like enkelt det heller. :sparke: Det blir bestandig enten for tykt eller tynt. Krydder er jo helt talentløst når det ikke står mengde. Ser en på f.eks. matprogram på TV så sier de en klype av ditt og datt. Og noen ganger synes jeg de har veldig mye oppi, ikke rart jeg aldri får det til.


#4

Hyacinth sa for siden:

Det er en treningssak! :D

(Når du skal "smake til" med salt og pepper, så husk at litt sødme og syre gjør seg i de fleste matretter.)


#5

Mirasol sa for siden:

Eller å følge min bestemors fantastiske oppskrifter (hennes resultat er også fantastisk, mine er katastrofale). Der står det nemlig "mel til passe deig"...det kommer fra damen som står med melposen under armen og rører til det blir passe i hennes øyne, mens jeg har jo ikke snøring!

Jeg vil ha oppskrifter med nøyaktige mål i gram så jeg kan bruke den fine digitale kjøkkenvekta mi! :nemlig:


#6

Hasselnøtt sa for siden:

Det er det sikkert, men når man i utgangspunktet sliter veldig med motivasjonen fordi man ikke er så skrekkelig interessert (men ser nytten), så er trening ikke det man ønsker seg. Man vil ha resultater. :nemlig: Jeg er lei av å tenke at "det ble ikke så bra denne gangen heller", uten å huske hva jeg gjorde forrige gang.

Litt, altså? :rolleyes:


#7

Siwa sa for siden:

Toro er og blir min beste venn ;)


#8

Tertit sa for siden:

Enten har man interesse for å lage mat, eller så har man det ikke. Sånn er det med alt. Noen liker å gjøre ditt, andre datt. Selv syns jeg det er moro å lage mat. Elsker å lese i kokebøker, men liker ikke oppskrifter noe særlig. Toro er også helt ok og brukes når vi har dårlig tid (har gjerne i litt ekstra). Når det gjelder Toro kakemix og diverse ender det gjerne i katastrofe og det er STEKETIDEN som er problemet! Enten blir det ihjelstekt eller så blir det rått inni.


#9

Inagh sa for siden:

Jeg kan ikke lage mat selv fra Toro sine poser engang, jeg. :klemme:


#10

Fibi sa for siden:

Jeg kan smake til, jevne, spe ut, steke, koke, og det meste. Men jeg har aldri, og kommer aldri, til å få dreisen på Toro Lasagne-pakken. Den blir suppe med kjøttdeig og pastaplater. :knegg:


#11

Nessie sa for siden:

Du har jo til og med bakt litt det siste året, så det er håp! :jupp:
Men jeg skjønner opplegget ditt. Man må iallefall smake masse underveis.

Jeg bruker ofte litt tacokrydder i mine kjøttboller, som jeg feks bruker til pasta. Men det kommer jo an på hva du skal ha de til også. ;) Men hvitløk funker fint uansett.


#12

Nessie sa for siden:

Det jeg bruker mest er vel salt, pepper, hvitløk og chili.



#14

Røverdatter sa for siden:

Fortsett å prøve så skal du se du overgår IKEA på null komma null. (Det skal jo virkelig ikke mye til) Det jeg pleier hvis jeg er usikker på krydringen er å steke en prøvekjøttbolle og smake og tilsette mer krydder. Dijonsennep eller Colemans sennepspulver er veldig, veldig godt i kjøttboller forresten.

Forresten så forstår jeg deg hvis du virkelig ikke liker å lage mat og syns det er pyton kjedelig. Jeg elsker å lage mat, men jeg hater mye annet husarbeid og vet hvor mye jeg har lyst til å hogge av meg armen når jeg må gjøre ting jeg ikke liker.


#15

Hasselnøtt sa for siden:

:nemlig: Imidlertid er jeg ganske opptatt av kosthold, og at vi spiser sunt og variert. Dermed ser jeg jo nytten av å kunne lage mat. Det er en mismatch der. Vi (i hvert fall ikke min mann og jeg, barna gjenstår vel å se) er ikke matelskere, det er mer om å gjøre å bli mett, liksom. :o

:stolt: Jeg har utvidet reportoaret betraktelig i permisjonstiden, og har lært meg litt av hvert. Ikke minst å bake gode brød.


#16

leliane sa for siden:

Dette var gjenkjennelig! Jeg suger på å lage saus, f eks. Den blir aldri velsmakende med mindre jeg har en pose i bunn og kan klatte litt fløte, rømme, tyttebær, vin osv i...


#17

polarjenta sa for siden:

JEg sliter med det å skulle smake til, jeg liker ikke å smake på mat mens jeg lager den. Så sånn sett er toro flott for meg. Også sliter jeg med litt av ditt og litt av datt. For litt for meg er jo ikke det samme som litt for andre...


#18

Kanina sa for siden:

Jeg synes også det er vanskelig. Foreløpig har jeg oppdaget følgende:
-når man peprer kjøttkakedeigen: ha i omtrent dobbelt så mye pepper som du tror er nok
-saus: sausen kan godt smake mer sterkt/salt/krydret alene (altså som smaksprøve) enn man tenker seg at den smaker sammen med resten av maten (lært av Fru Svigerkanin).

Selv er jeg oppvokst med en ToromorTM, så jeg har ikke akkurat fått det inn med teskje i heimen. :knegg:


#19

lucifine sa for siden:

Jeg har en nokså enkel regel når det gjelder matlaging: Når det ser ut som noe du vil spise så er det ferdig (mannen spør alltid "er det ferdig nå"), og det samme gjelder med de magiske ordene "smak til". Prøv deg frem med litt og litt (kan alltid ha i mer, å ta ut er håpløst) og smak underveis. Når det smaker som noe du syntes er godt så er det ferdig. Smak på alt! Trenger ikke være store mengdene om gangen, men frem til du selv tenker nam.


#20

Søster sa for siden:

I en middels kjøttbolleoppskrift (av ca en halv kg kjøtt) kan du prøve:
1 ss cumin, 1 ss paprikapulver, en halv ss hot madras curry (kan godt bruke mild madaras, men ikke bruk "norsk" karripulver, dropp det heller) en halv teskje svart pepper, en liten halv teskje chilipulver, en teskje salt.
:værsågod:

Det blir ikke så veldig krydret eller sterk smak av det, men er en ganske trygg start hvis du er usikker på krydderbruk men vil ha litt smak allikevel.


#21

rajraj sa for siden:

Hør på Søster, Søster kan krydder. :ja:


#22

Shamu sa for siden:

Takk! Denne må jeg prøve!!! :jupp:

Hva bruker du til? Hva slags saus? Og er det pasta som er godt til disse? Hva slags grønnsaker!

:elsker nye oppskrifter:


#23

Søster sa for siden:

Hm, ikke godt å si, jeg er jo en sånn "smak til"-dame, så jeg har tusen varianter.

Hvis du skal ha dem som tapassnacks, kan du med fordel grovhakke en hel hvitløk, 10-20 svarte oliven og 10 skiver tørka tomater, ha i en spiseskje chilipulver og koke dem i tomatsaus. Hiv hele aspargesbønner og sjalottløk delt i to i sausen

Skal de være til pasta, kan du raspe parmesan rett i deigen, droppe curryen og ha en liten bukett med fersk timian og basilikum (tørket funker fint, ta en spiseskje av hver)

Skal de på kebabspidd, tar du en teskje kanel og en teskje kardemomme og en hvitløk oppi. (og de andre krydderne)


#24

indie sa for siden:

Melder meg her jeg også. Selv om jeg kan å smake til. Mitt problem er at jeg synes det er så vanskelig å koordinere hele greia. Med alt som skal kuttes opp, stekes, kokes, røres, tas av og på osv osv.

I går skulle jeg lage gratinerte pannekaker, og holdt på fra fire til sju med det! Og det var ikke en spesielt komplisert oppskrift heller, fyllet var saus, kjøtt og sopp. På et tidspunkt hadde jeg fire kjeler, hvor to inneholdt brent saus, en benk full av en blanding av ingredienser og oppvask, samtidig som at jeg var så stresset at jeg svarte mannen surt om han bare våget å se på meg. Men mat ble det jo tilslutt, om enn uten noe tilbehør som salat eller lignende.

Men altså, jeg orker ikke å drive på med det der hver dag, det tar alle kreftene mine. Jeg kan sikkert trene, men det må være et overskuddsprosjekt siden jeg i utgangspunktet ikke er så interessert i å lage mat. Så da blir det ikke nå i hvert fall.

Jeg er glad i god mat da, og heldigvis har jeg en mann som gjerne lager. Hadde jeg vært alene hadde vi nok levd på halvfabrikata og take-away de fleste dager.

Baking er mer min greie, der kan man finne fram alt på forhånd, stort sett forholde seg til en bolle, og den virkelige varmen bilr ikke introdusert før helt tilslutt.


#25

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg er enig i det. Koordinering kan også være vanskelig.

Sist jeg bakte kanelboller (forøvrig også bare andre gang i mitt liv) mente mannen min at de ble litt "alternative". :rolleyes: Det fordømte kanelklisset var over alt, jeg var sur og tverr og i ferd med å kaste hele skiten i søpla da min 3-åring reddet dagen med ordene "mamma, jeg griser, og du tøyser". :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.