Jeg trenger en oppskrift på gode, grove, sunne brød som også ungene liker. De er ikke helt "allergisk" mot korn, men de liker det ikke hvis det for mye "klumper" i brødet.
Jeg skal prøve å bli flinkere å bake brød i stedet for å kjøpe alt, men da vil jeg gjerne ha noe som er forholdsvis enkelt å lage, og som forhåpentligvis hele familien liker selv om det er grovt og sunt.
Jeg bruker foodprocessor med eltekrok, men den kan sikkert røres for hånd.
300 g hvetemel
400 g 4-kornsbakemel fra Helios
100 g klemt rug fra Helios (kan byttes ut med grov sammalt rug)
100 g havregryn
100 g grov sammalt hvete
5-10 ss solsikkefrø
5-10 ss linfrø
5-10 ss sesamfrø
1 pk tørrgjær
1 ts salt
Kjør frøene i food processor (med kniv) til det er mel. Og bland i alt det andre. jeg klarer også å lure inn nøtter, dersom jeg kjører dem til mel.
Ha i 1 liter 37-39 C vann evt. iblandet 1-2 ss maltekstrakt/honning/sirup
Kjør til det er en klissete grøt
La heve på et lunt sted
Hell i godt smurte store brødformer
Hev til deigen har nådd kanten av formen
Stek på nederste rille på 180 C i 110 minutter. Ta brødene ut av formen. Hvis skorpen kjennes litt myk, kan brødene stekes i 10 minutter til uten form, bare på rist.
La brødet hvile. Du har nå et nydelig saftig brød som kan fryses uten å miste skorpe, holder seg lenge og kan skjæres i tynne fine skiver med vanlig kokkekniv. Det drysser ikke. Du kan sette deigen med kaldt vann og 1/5 pose tørrgjær kvelden før, og bake ut om morgenen.
Tusen takk. :takker:
Mel fra Helios, finner man det i vanlige matbutikker? Hvor mange brød blir dette, forresten? Hva slags nøtter bruker du?
Tror jeg skal prøve disse idag. :)
Jeg går ut fra at man kommer greit ut av det økonomisk også med denne oppskriften? Vi drev lenge og brukte billigbrød, men gikk for en stund siden over til grovere brød fra butikken. Da koster brødet et sted mellom 15 og 20 kr, og når det går et brød for dagen, så blir det litt mye.
Bakemelet fra Helios finner du på Helios eller i helsekost, det kan fint erstattes med grovbakstmel eller din egenblanding av rugmel, grovt hvetemel osv. Siste brukte jeg mandler og hasselnøtter, valnøtter og paranøtter er også godt.
Jeg baker mye brød, og når jeg hever, så setter jeg formene inn i en plastpose.
Problemet er jo at hvis det hever mye så henger det fast i plasten, og når jeg løsner det, så detter det sammen igjen.
Hva gjør jeg galt når brødene faller sammen i formene i ovnen? De forhevet fint, hevet i formene, men nå har de falt helt sammen inne i ovnen. :brødamøbe:
Jeg bruker 2 litera former, ja. Jeg har til og med blitt så lat at når jeg bruker kaldheving, så heller jeg den ferdige deigen rett i godt smurte former og lar dem heve til kanten. Og så setter jeg dem forsiktig inn i ovnen.
For å få dem til å holde formen, så bør man elte lenger så deigen blir seigere og holder seg bedre sammen.
Da får jeg prøve neste gang... de sto jo en stund i kjøkkenmaskina, men kanskje ikke lenge nok. Jeg tror jeg får føye "bake brød" til den tråden om ting vi virkelig ikke kan. :herregud: