Jeg ønsker å redusere bruken av poteter, ris og pasta.Jeg trenger tips til matvarer og oppskrifter som kan erstatte poteter, pasta og ris som tilbehør med sunnere matvarer. Jeg tenker da på bønner, linser, kikerter o.l. Jeg har knapt brukt disse matvarene tidligere. Jeg føler at det er tiltak å begynne å bruke disse i og med at jeg har så lite kjennskap til de.
Har dere noen enkle oppskriver på tilbehør eller linker til oppskrifter. De bør være enkle og bør kunne brukes til mange forskjellige retter.
Vi bruker en del blomkålmos. Deler blomkål i biter/buketter og koker møre. Heller av vannet, og blander inn noens skjeer med kremost (vi er veldig glad i den med hvitløk i.) Det går også an å bruke smør eller melk sikkert. Mos blomkålen med stavmikser. Raskt, enkelt og godt. :nam:
Dette er godt tilbehør til både kjøtt, fisk og kylling.
Jaaa. :D Vi bruker masse belgfrukter, men også grønnsaker. Her er våre mest brukte tips:
BLOMKÅLSTAPPE MED FETAOST - 3-4 porsjoner
1 blomkålhode
1/3 pakke fetaost (de grønne pakkene fra Arla)
ca 50 gram meierismør
1 ts hvit pepper
1 ts salt
2 ss fløte
Kok blomkålen i ca 20-25 minutter.
Kjør den så i kjøkkenmaskin sammen med resten av ingrediensene til det er en passe mos. Blir den for tykk, ha i litt mer fløte.
Serveres som potetmos til pølser, gratenger, kjøtt, fisk, fugl, og det dere ellers ville servert poteter til.
[color=#000000][/color]
CAULIRICE (blomkålris)
Riv rå blomkål på et rivjern eller i en mikser, så det ligner på små "riskorn". For en rask variant, hiver du en klatt smør i en mikrosikker form, har "risen" oppi og mikrer på fullstyrke i 7-8 minutter. For en BEDRE variant, steker du den i smør i en panne, sammen med evt. litt purre, vårløk og/eller hvitløk. Kjempegodt!
[color=#000000][/color] LINSEPURÉ
Kjempepopulært hos barn, RØD "potetmos".
[color=#000000][/color]
1 liter vann
2 terninger buljong
5 dl rode linser
½ løk, finhakket
3 fedd hvitløk
4 ss olivenolje
4 ss sitronsaft
Salt
Pepper
Kok opp vann med buljong. Tilsett linser, løk og hvitløk og la det småkoke i ca 20 minutter. Rør av og til.
Mos med en stavmikser og smak til med salt og pepper. Rør inn sitronsaft og olivenolje like før servering.
[size=3][/size]
På www.lavkarbopikene.no har de lavkarbopasta. Jeg har ikke smakt den men alle skryter. Snart får de også inn pitabrød og tortillas. Tortillasene smaker som helt vanlige fullkorn-tortillas!
Forresten så bruker vi ofte bakt løk som tilbehør:
Kikerter kan du koke og krydre, og bruke som de er. Linser også. Knallgodt.
Her er vi begge veldig opptatt av mindre karbiser, så mange fine oppskrifter!
Hittill har vi bare kjørt på med mer grønnsaker. Feks, maiskolber, mengder med blomkål og brokkoli, erter/ sukkererter.. Vi har brukt det, for å ikke ha for mange kalorier.
Er den blomkålmosen sunn? altså, ikke så mye kalorier? Ser jo både fløte og sånt :flau:
Nå tenker ikke vi på kalorier og bruker ingen lettprodukter (jeg setter ikke likhetstegn mellom sunt og kalorifattig eller omvendt), men man kan jo fint lage blomkålmos uten fløte og smør. Bruk hva du vil, smak deg til. Bruk feks. kaffefløte eller melk, og kanskje lett smøreost med krydder.
En boks tørkede erter ( men alle erter kan benyttes)
En ss skje med maizenna
1 dl melk
Kok opp ertene, ha i alt av vannet som er i boksen.. Mål opp en dl melk, og rør ut maizenna melet i melken. Tilsette ertene, og rør hele tiden. Mos de etterhvert som de koker / putrer.
Når ønsket tykkelse er nådd så er den ferdig. Tørkede erter ligger i saltet vann, så trenger ikke å tilsette salt synes vi.
Jeg har en som ikke liker potet, og jeg selv er ikke så glad i potet så tenkte jeg skulle prøve denne og blomkål stuingen.
:hjelp:
Men så er jeg :blånn: på dette område. Skal tømme av kokevannet ja før mosing?:neidaså:
Vi erstatter ris med quinoa-gryn. Ikke bli redd nå. Det er veldig enkelt. Gå på helsekosten, kjøp en pose med quinoagryn, gå hjem, mål opp akkurat samme mengde som du ville brukt til ris, skyll grynene litt, ha i gryte med samme mengde vann som du ville brukt til ris. Ha i en buljongterning eller litt krydder for smakens skyld. Kok opp, la trekke akkurat som ris. Det tar maks ti-femten minutter.
Veldig, veldig sunt. Proteinrikt. Dette er frø spist i Sør-Amerika i århundrer. Jeg fikk tipset av en ernæringsfysiolog i vår og er blitt hekta. Barna liker det også. Mild og nøytral smak, nesten litt kjedelig, derfor krydderet.
Denne blomkålrisen, Iset. Hvor lenge steker man disse riskornene for at de skal bli møre? Steker du på middels temperatur, og hvor mye fett bruker du? Eller hvor mye fett er nødvendig, mener jeg, jeg vet jo at du bruker mye fett, hehe. None matvarer suger jo til seg fett. Av og til steker jeg gulrøtter og sellerirot julienne, da trenger jeg syke mengder fett for at det ikke skal svi seg.
Kopiert fra innlegget til Iset. CAULIRICE (blomkålris)
Riv rå blomkål på et rivjern eller i en mikser, så det ligner på små "riskorn". For en rask variant, hiver du en klatt smør i en mikrosikker form, har "risen" oppi og mikrer på fullstyrke i 7-8 minutter. For en BEDRE variant, steker du den i smør i en panne, sammen med evt. litt purre, vårløk og/eller hvitløk. Kjempegodt!
Hørtes jo enkelt og godt ut.
Det skal jeg teste ut.
Med at jeg kutter ut en del potet for at vi er 2 som ikke liker det så blir det mye ris og pasta. Og ja det er jo ikke så sunt. Men vanlig ris har vi ofte byttet ut med fullkorsris og villris. og pastaen er fullkorn
Tja, en ti minutters tid? Du må smake litt av og til for å kjenne på konsistensen. Jeg bruker endel smør, er ikke sikker på hvor mye. Du må gjerne bruke olje om du vil altså.
Det kommer jo helt an på hvor karbogrensen går for hver enkelt. Noen holder seg på så lite som 15 gram daglig, og da skal det jo omtrent bare en stor gulrot eller to til før man er over grensen. Jeg spiser så mye gulrøtter jeg vil, for jeg teller ikke.
Ja.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.