Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tips til matvarer som kan erstatte poteter, pasta og ris

#1

Corbeille sa for siden:

Jeg ønsker å redusere bruken av poteter, ris og pasta.Jeg trenger tips til matvarer og oppskrifter som kan erstatte poteter, pasta og ris som tilbehør med sunnere matvarer. Jeg tenker da på bønner, linser, kikerter o.l. Jeg har knapt brukt disse matvarene tidligere. Jeg føler at det er tiltak å begynne å bruke disse i og med at jeg har så lite kjennskap til de.

Har dere noen enkle oppskriver på tilbehør eller linker til oppskrifter. De bør være enkle og bør kunne brukes til mange forskjellige retter.


#2

Bokormen sa for siden:

Vi bruker en del blomkålmos. Deler blomkål i biter/buketter og koker møre. Heller av vannet, og blander inn noens skjeer med kremost (vi er veldig glad i den med hvitløk i.) Det går også an å bruke smør eller melk sikkert. Mos blomkålen med stavmikser. Raskt, enkelt og godt. :nam:

Dette er godt tilbehør til både kjøtt, fisk og kylling.


#3

Dixie Diner sa for siden:

Jaaa. :D Vi bruker masse belgfrukter, men også grønnsaker. Her er våre mest brukte tips:

BLOMKÅLSTAPPE MED FETAOST - 3-4 porsjoner
1 blomkålhode
1/3 pakke fetaost (de grønne pakkene fra Arla)
ca 50 gram meierismør
1 ts hvit pepper
1 ts salt
2 ss fløte

Kok blomkålen i ca 20-25 minutter.
Kjør den så i kjøkkenmaskin sammen med resten av ingrediensene til det er en passe mos. Blir den for tykk, ha i litt mer fløte.

Serveres som potetmos til pølser, gratenger, kjøtt, fisk, fugl, og det dere ellers ville servert poteter til.
[color=#000000][/color]

CAULIRICE (blomkålris)

Riv rå blomkål på et rivjern eller i en mikser, så det ligner på små "riskorn". For en rask variant, hiver du en klatt smør i en mikrosikker form, har "risen" oppi og mikrer på fullstyrke i 7-8 minutter. For en BEDRE variant, steker du den i smør i en panne, sammen med evt. litt purre, vårløk og/eller hvitløk. Kjempegodt!

[color=#000000][/color]
LINSEPURÉ

Kjempepopulært hos barn, RØD "potetmos".
[color=#000000][/color]

1 liter vann
2 terninger buljong
5 dl rode linser
½ løk, finhakket
3 fedd hvitløk
4 ss olivenolje
4 ss sitronsaft
Salt
Pepper

Kok opp vann med buljong. Tilsett linser, løk og hvitløk og la det småkoke i ca 20 minutter. Rør av og til.

Mos med en stavmikser og smak til med salt og pepper. Rør inn sitronsaft og olivenolje like før servering.
[size=3][/size]


#4

Dixie Diner sa for siden:

www.lavkarbopikene.no har de lavkarbopasta. Jeg har ikke smakt den men alle skryter. Snart får de også inn pitabrød og tortillas. Tortillasene smaker som helt vanlige fullkorn-tortillas!

Forresten så bruker vi ofte bakt løk som tilbehør:

Kikerter kan du koke og krydre, og bruke som de er. Linser også. Knallgodt.



#6

Corbeille sa for siden:

Oj, her strømmer det jo på med masse gode tips :)

Jeg syntes alt høres veldig godt ut. Jeg gleder meg til å prøve.

Tusen takk!

Og takk for linken - den skal sjekkes ut!


#7

Hannah sa for siden:

Dette kunne jeg også tenkt meg å gjøre, men mannen er skikkelig potet-mann så det spørs om jeg får han med på det. :gruble:


#8

Maverick sa for siden:

Det mangler et ord i overskriften, ja? :gruble:

Blomkålmos må testes. :jupp:


#9

Dixie Diner sa for siden:

Da bare koker du litt mindre poteter og lager blomkålmos og diverse ved siden av. :) Det å kutte NED funker også.


#10

Hannah sa for siden:

Sant nok :) Takk for tips.

#11

Patsy sa for siden:

:dulte:


#12

Superior sa for siden:

Her er vi begge veldig opptatt av mindre karbiser, så mange fine oppskrifter!

Hittill har vi bare kjørt på med mer grønnsaker. Feks, maiskolber, mengder med blomkål og brokkoli, erter/ sukkererter.. Vi har brukt det, for å ikke ha for mange kalorier.

Er den blomkålmosen sunn? altså, ikke så mye kalorier? Ser jo både fløte og sånt :flau:


#13

Dixie Diner sa for siden:

Nå tenker ikke vi på kalorier og bruker ingen lettprodukter (jeg setter ikke likhetstegn mellom sunt og kalorifattig eller omvendt), men man kan jo fint lage blomkålmos uten fløte og smør. Bruk hva du vil, smak deg til. Bruk feks. kaffefløte eller melk, og kanskje lett smøreost med krydder.


#14

Superior sa for siden:

kjæresten her er veldig på kalorifattig, og lite fett. :sukk: Jeg derimot vil heller begrense seg meg i mengde.


#15

Dixie Diner sa for siden:

Kjipt. Men da bare bytter du ut noen av ingrediensene, ingen problem. :)


#16

Superior sa for siden:

Lager forresten ertestuing!

En boks tørkede erter ( men alle erter kan benyttes)
En ss skje med maizenna
1 dl melk

Kok opp ertene, ha i alt av vannet som er i boksen.. Mål opp en dl melk, og rør ut maizenna melet i melken. Tilsette ertene, og rør hele tiden. Mos de etterhvert som de koker / putrer.
Når ønsket tykkelse er nådd så er den ferdig. Tørkede erter ligger i saltet vann, så trenger ikke å tilsette salt synes vi.


#17

Superior sa for siden:

Nå leste jeg veldig fort, og da leste jeg bytte han ut.. :knegg:


#18

Dixie Diner sa for siden:

Jeg skal innrømme at tanken har vært fristend av og til. :knegg: Ikke like blomkål og brokkoli, liksom!!

Ertestuing er digg! Ikke så lavkarbo da, men om man bytter ut maizenna med JBKM blir det litt bedre.


#19

Hjertensfryd sa for siden:

Mannen protesterer høglytt ved siden av meg her. Det som de lager heiter purre og ikkje mos, seier han. Når de kjører de i maskiner o.l. er det purre.


#20

Daisy sa for siden:

Mener du puré, Urt? ;)

Spennende med blomkålstappe og feta, det må jeg prøve!

Jeg tar blomkål og bruker øh, hva heter det. den dingsen man river ost med. Da blir det som ris på en måte!


#21

Enhjørning sa for siden:

Niks.
Da er det puré.

Purre er en slik:

:knegg:

Men fra spøk til alvor her: Flott tråd som jeg henger meg på, for jeg skulle også gjerne hatt gode alternativer!


#22

Corbeille sa for siden:

Det mangler nok et ord i overskiften ja :)

Skal være Tips til matvarer som kan erstatte poteter, pasta og ris

Jeg kan vel ikke endre det selv?


#23

Hjertensfryd sa for siden:

Eg kan ikkje med desse `´ og slikt. Men eg meiner purè så klart.

lister seg stille ut igjen


#24

Veronal sa for siden:

Vi bruker rotmos (uten potet) i stedet for potetmos.


#25

Dixie Diner sa for siden:

Puré, alltid med ´ "oppover". :)


#26

Daisy sa for siden:

Åh gud, jeg hører fransklæreren på ungdomskolen. :aksang i gy går opp mot sky, aksang grave går i grav:



#28

Interference sa for siden:

Hvordan er søtpoteter i forhold til lavkarbokosthold?


#29

Corbeille sa for siden:

Ja, det lurer jeg også på.

  • gode måter å tilbrede de på :ja:

#30

apan sa for siden:

Jeg lager blomkålmos med litt skummet melk i, eller litt Kesam, Superior. Det går helt fint.


#31

Benzo sa for siden:

Rotmoser og jukseris anbefales, veldig godt. Neper er også en god erstatning for poteter, fløtegratinerte neper er veldig godt.


#32

Bokormen sa for siden:

Utgår ikke rotmos (selv uten poteter) om man spiser lavkarbo?


#33

Honda sa for siden:

Jeg har en som ikke liker potet, og jeg selv er ikke så glad i potet så tenkte jeg skulle prøve denne og blomkål stuingen.
:hjelp:
Men så er jeg :blånn: på dette område. Skal tømme av kokevannet ja før mosing?:neidaså:


#34

Honda sa for siden:

Hva er det?


#35

Isolde sa for siden:

tenkte jeg at ja erterstuing med JBKM kan jeg jo lage.. og så går jeg inn i matvaretabellen. :(


#36

Hyacinth sa for siden:

Vi erstatter ris med quinoa-gryn. Ikke bli redd nå. Det er veldig enkelt. Gå på helsekosten, kjøp en pose med quinoagryn, gå hjem, mål opp akkurat samme mengde som du ville brukt til ris, skyll grynene litt, ha i gryte med samme mengde vann som du ville brukt til ris. Ha i en buljongterning eller litt krydder for smakens skyld. Kok opp, la trekke akkurat som ris. Det tar maks ti-femten minutter.

Veldig, veldig sunt. Proteinrikt. Dette er frø spist i Sør-Amerika i århundrer. Jeg fikk tipset av en ernæringsfysiolog i vår og er blitt hekta. Barna liker det også. Mild og nøytral smak, nesten litt kjedelig, derfor krydderet.


#37

Hyacinth sa for siden:

Denne blomkålrisen, Iset. Hvor lenge steker man disse riskornene for at de skal bli møre? Steker du på middels temperatur, og hvor mye fett bruker du? Eller hvor mye fett er nødvendig, mener jeg, jeg vet jo at du bruker mye fett, hehe. None matvarer suger jo til seg fett. Av og til steker jeg gulrøtter og sellerirot julienne, da trenger jeg syke mengder fett for at det ikke skal svi seg.


#38

Benzo sa for siden:

Kopiert fra innlegget til Iset.
CAULIRICE (blomkålris)

Riv rå blomkål på et rivjern eller i en mikser, så det ligner på små "riskorn". For en rask variant, hiver du en klatt smør i en mikrosikker form, har "risen" oppi og mikrer på fullstyrke i 7-8 minutter. For en BEDRE variant, steker du den i smør i en panne, sammen med evt. litt purre, vårløk og/eller hvitløk. Kjempegodt!


#39

Joika sa for siden:

Kikerter.. kan moses, krydres osv. Ellers linser, bønner ol.


#40

Veronal sa for siden:

Spiser ikke lavkarbofolket gulrøtter og kålrabi? :blånn:


#41

Corbeille sa for siden:

Det hørtes veldig spennende ut! Det skal jeg prøve.


#42

Corbeille sa for siden:

Er det ok med hermetiserte kikerter og bønner?


#43

Isolde sa for siden:

Vi spiser ikke ting som bor under jorden.


#44

Nebbia sa for siden:

Lavkarber: Spiser ikke ting som vokser under jorden.
Vegetarianer: Spiser ikke ting med hode.
Spisevegrer: Spiser ikke

Grader av spisevegring - grader av galskap.


#45

Honda sa for siden:

Hørtes jo enkelt og godt ut.
Det skal jeg teste ut.

Med at jeg kutter ut en del potet for at vi er 2 som ikke liker det så blir det mye ris og pasta. Og ja det er jo ikke så sunt. Men vanlig ris har vi ofte byttet ut med fullkorsris og villris. og pastaen er fullkorn


#46

Dixie Diner sa for siden:

Jepp.

Tja, en ti minutters tid? Du må smake litt av og til for å kjenne på konsistensen. Jeg bruker endel smør, er ikke sikker på hvor mye. Du må gjerne bruke olje om du vil altså.

Det kommer jo helt an på hvor karbogrensen går for hver enkelt. Noen holder seg på så lite som 15 gram daglig, og da skal det jo omtrent bare en stor gulrot eller to til før man er over grensen. Jeg spiser så mye gulrøtter jeg vil, for jeg teller ikke.

Ja.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.