Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Alternativ til brødmat (spørsmål)

#1

Hasselnøtt sa for siden:

Det er jo mange som går på lavkarbo her og som har peiling på denslags. Jeg har hverken tenkt meg ned i vekt, ei heller sette familien på noen kur. Imidlertid har jeg mange ganger reflektert over at det blir i overkant mye brødmat på oss, og lurer rett og slett på om noen har noen tips til alternativer - uten at man lager "middag" mange ganger daglig. Jeg er generelt en novise på mat, men er likefullt opptatt av kosthold (rar kombinasjon, men helt reell.)


#2

Bokormen sa for siden:

Egg er lettvint og greit. Jeg har ikke tid eller tålmodighet til å stå ved grytene i lange tider til hvert måltid, men dette greier til og med jeg. En omelett til lunch for eksempel, eller eggerøre (kan lages på forhånd) og noen skiver røkelaks, det er snadder. :nam:


#3

Interference sa for siden:

Avocado med cottage cheese, fetaost, egg og spekemat/reker/krabbe er knallgodt, mettende og sunt.
Eller en god salat med nøtter, avocado, skinke/reker, egg, tomat osv.


#4

TBM sa for siden:

Hos oss går det i frokostblandinger for ungene (Weetabix/Havrefras/Rugfras) hver morgen, med div. youghurtprodukter på/til, samt juice.

På skolen spiser de brødskive og frukt og rett etter skolen får de frukt eller smoothie.

Middag er stort sett alltid varmmat og til kvelds velger de knekkebrød, frokostblanding eller brødskive. Ofte har vi havregrøt også.

På denne måten er det ikke mer enn to brødmåltider om dagen, det er ihvertfall bedre enn om de skulle soist brød til alle måltider unntatt middag.


#5

Nessie sa for siden:

Frokostblandinger her og.
Grøt. Og knekkebrød.


#6

Hjertensfryd sa for siden:

Skal eg variera litt i ungane sin kost ( dei spiser gladeligt skiver dei ) så lager eg granola ( slags frokostblanding ) og gjer dei til lunsj. Pleier å blande det med yougurt.


#7

Amelie sa for siden:

Havregryn med melk og rørte jordbær/bringebær.
Sunt og mettende.


#8

Hyacinth sa for siden:

Jeg er helt på linje med deg. Noe jeg ofte lager om kvelden og tar med på jobb:

Belgfruktsalat med mye smak og farger

1 boks kikerter
1 boks brune bønner (eller svarte)
1 rød paprika i små terninger
1 beger ruccolasalat
½ rødløk, finhakket
2 ss hakket bladpersille
2 ss solsikkekjerner, ristet i tørr panne

Dressing:
2 ss sommermajones
litt soyasaus

Skyll bønner og kikerter, legg ruccola i iskaldt vann i ti minutter og tørk godt. Grovhakk, slik at det blir lettere å spise. Ha alt i en stor bolle.

Sunn sommermajones (kan lages for en uke av gangen)

Ifølge Per Lauritz Lien (kokk) er dette noe ethvert kjøleskap med respekt for seg selv bør inneholde. Brukes som saus, dressing, dip, til salater eller som smør på brødskiva! Man kommer visst ikke til å klare seg uten denne hvis man først har prøvd…

1 egg
2 dl god olivenolje
½ ss fransk sennep
½ ss hvitvinseddik
¼ ts salt
½ moden avocado, skrellet
3 ss kesam (1%)
2 ss sweet chilisauce
2 ss finhakkede, valgfrie urter (for eksempel estragon, basilikum, persille etc)
2 ss soltørkede tomater, grovhakket
salt og pepper

Bland alt i blender. Smak evt til med salt og pepper og sukker. Jeg brukte en klype sukker og litt pepper, men syntes ikke det var nødvendig med mer salt.


#9

Hyacinth sa for siden:

Ellers kan du lage:

-omelett
-kokte egg (send med i nisteboksen)
-pastasalat (ta vare på rester etter middag og bland med skinke, kylling, tunfisk, egg, grønnsaker etc)
-crabsticksalat (bland crabsticks med kesam, purre, salt, pepper og sukker)
-matmuffins med MYE mat i (oppskrift her inne)
-grove vafler (byggmel, biola og egg)
-kjøp Prior kyllingboller eller lag selv og ha i frysen. Ta en og en frosne i matboksen og de er ferdig tint når de skal spises
-salater i alle varianter. Metter MYE mer når de er proteinrike, eks bønner, kikerter, kjøtt, fisk
-kald fiskepudding eller fiskekaker


#10

Hasselnøtt sa for siden:

Det er jo både knekkebrød, havregrynblandinger og grøt her også, men tanken min var egentlig å redusere kornprodukter. Takk for innspill! Matmuffins må prøves. :)


#11

Alfa sa for siden:

Yoghurt med frø er snadder. Linfrø, sesamfrø og solsikkefrø.


#12

Nessie sa for siden:

Og rosiner. :nemlig:


#13

Nessie sa for siden:

Matmuffins har jeg også tenkt på... :jupp:


#14

Shamu sa for siden:

Vafler med biola og bygggmel? Har du oppskrift?
Er det vanlig biola uten smak?
Hørtes spennende ut!


#15

Hyacinth sa for siden:

Shamu, jeg fant oppskriften i Foreldre og barn en gang. Har dessverre ikke bladet lenger, men jeg husker jeg laget det et par ganger. Det var han der Morten Øver-et-eller-annet som hadde en artikkel om sunne vafler. Det var kun tre ingredienser, byggmel, egg og blåbærbiola. Sånn drikkebiola. Jeg husker dessverre ikke mengdeforholdene, men kanskje noen andre vet? :vetikke:


#16

Amelie sa for siden:

Sikkert bare å slumpe litt sammen:

Eks. 1:
4 egg, 4 dl byggmel og spe ut med blåbærBiola til "riktig" vaffelkonsistens.
Stek med smør i jernet.

Eks. 2:

Grove vafler:

4 Egg
3 ss smeltet smør
2 ss brunt sukker
3 dl byggmel
1/2 dl havregryn
5-6-7 dl ?? Biola (bare lag vaffelrøre-konsistens)
kanskje ørlite kardemomme og/eller vaniljesukker

Visp sammen og stek - tror dette er vanskelig å mislykkes.


#17

Hyacinth sa for siden:

Ja, det er sikkert mulig å gjøre det på denne måten. :) Det var verken sukker eller noe annet i dette, kun de tre ingrediensene, men det er klart at det sikkert blir bedre med både smør og sukker i.


#18

Amelie sa for siden:

Jeg så ikke at det kun var 3 ingredienser i, så nå har jeg redigert innlegget mitt med 2 oppskrifter. ;)


#19

Shamu sa for siden:

sukker må man ha i vafler. :nemlig:

Skal jammen prøve en dag.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.