Det er jo mange som går på lavkarbo her og som har peiling på denslags. Jeg har hverken tenkt meg ned i vekt, ei heller sette familien på noen kur. Imidlertid har jeg mange ganger reflektert over at det blir i overkant mye brødmat på oss, og lurer rett og slett på om noen har noen tips til alternativer - uten at man lager "middag" mange ganger daglig. Jeg er generelt en novise på mat, men er likefullt opptatt av kosthold (rar kombinasjon, men helt reell.)
Egg er lettvint og greit. Jeg har ikke tid eller tålmodighet til å stå ved grytene i lange tider til hvert måltid, men dette greier til og med jeg. En omelett til lunch for eksempel, eller eggerøre (kan lages på forhånd) og noen skiver røkelaks, det er snadder. :nam:
Avocado med cottage cheese, fetaost, egg og spekemat/reker/krabbe er knallgodt, mettende og sunt.
Eller en god salat med nøtter, avocado, skinke/reker, egg, tomat osv.
Skal eg variera litt i ungane sin kost ( dei spiser gladeligt skiver dei ) så lager eg granola ( slags frokostblanding ) og gjer dei til lunsj. Pleier å blande det med yougurt.
Jeg er helt på linje med deg. Noe jeg ofte lager om kvelden og tar med på jobb:
Belgfruktsalat med mye smak og farger
1 boks kikerter
1 boks brune bønner (eller svarte)
1 rød paprika i små terninger
1 beger ruccolasalat
½ rødløk, finhakket
2 ss hakket bladpersille
2 ss solsikkekjerner, ristet i tørr panne
Dressing:
2 ss sommermajones
litt soyasaus
Skyll bønner og kikerter, legg ruccola i iskaldt vann i ti minutter og tørk godt. Grovhakk, slik at det blir lettere å spise. Ha alt i en stor bolle.
Sunn sommermajones (kan lages for en uke av gangen)
Ifølge Per Lauritz Lien (kokk) er dette noe ethvert kjøleskap med respekt for seg selv bør inneholde. Brukes som saus, dressing, dip, til salater eller som smør på brødskiva! Man kommer visst ikke til å klare seg uten denne hvis man først har prøvd…
1 egg
2 dl god olivenolje
½ ss fransk sennep
½ ss hvitvinseddik
¼ ts salt
½ moden avocado, skrellet
3 ss kesam (1%)
2 ss sweet chilisauce
2 ss finhakkede, valgfrie urter (for eksempel estragon, basilikum, persille etc)
2 ss soltørkede tomater, grovhakket
salt og pepper
Bland alt i blender. Smak evt til med salt og pepper og sukker. Jeg brukte en klype sukker og litt pepper, men syntes ikke det var nødvendig med mer salt.
-omelett
-kokte egg (send med i nisteboksen)
-pastasalat (ta vare på rester etter middag og bland med skinke, kylling, tunfisk, egg, grønnsaker etc)
-crabsticksalat (bland crabsticks med kesam, purre, salt, pepper og sukker)
-matmuffins med MYE mat i (oppskrift her inne)
-grove vafler (byggmel, biola og egg)
-kjøp Prior kyllingboller eller lag selv og ha i frysen. Ta en og en frosne i matboksen og de er ferdig tint når de skal spises
-salater i alle varianter. Metter MYE mer når de er proteinrike, eks bønner, kikerter, kjøtt, fisk
-kald fiskepudding eller fiskekaker
Det er jo både knekkebrød, havregrynblandinger og grøt her også, men tanken min var egentlig å redusere kornprodukter. Takk for innspill! Matmuffins må prøves. :)
Shamu, jeg fant oppskriften i Foreldre og barn en gang. Har dessverre ikke bladet lenger, men jeg husker jeg laget det et par ganger. Det var han der Morten Øver-et-eller-annet som hadde en artikkel om sunne vafler. Det var kun tre ingredienser, byggmel, egg og blåbærbiola. Sånn drikkebiola. Jeg husker dessverre ikke mengdeforholdene, men kanskje noen andre vet? :vetikke:
Ja, det er sikkert mulig å gjøre det på denne måten. :) Det var verken sukker eller noe annet i dette, kun de tre ingrediensene, men det er klart at det sikkert blir bedre med både smør og sukker i.