Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan får man hjemmebakt brød mindre kompakt?

#1

Isolde sa for siden:

1 åringen min er ikke spesielt interessert i å spise brødene mine :(

De blir jo mye mer kompakt og hard enn kjøpe brød. Noen som har tips?

Mener å huske når jeg bakte i brødbakemaskinen at de ble mer luftig. Hva er det den gjør som jeg ikke klarer?

Eventuelt oppskrift?


#2

Marge sa for siden:

Jeg bruker oppskriften som Mim'en har lagt ut. Der skal du bruke 1 liter vann til 1 kg mel, du slipper å elte deigen fordi den er så våt, bare heller den rett oppi brødformene. Skorpen blir veldig sprø, men resten av brødet spiser ungene. Du kan jo prøve å gjøre brødet litt mindre grovt, da blir det mer luftig og mindre kompakt.



#4

Marge sa for siden:

Hellebrød, brød uten knaing:

Jeg bruker foodprocessor med eltekrok, men den kan sikkert røres for hånd.

300 g hvetemel
400 g 4-kornsbakemel fra Helios
100 g klemt rug fra Helios (kan byttes ut med grov sammalt rug)
100 g havregryn
100 g grov sammalt hvete
5-10 ss solsikkefrø
5-10 ss linfrø
5-10 ss sesamfrø
1 pk tørrgjær
1 ts salt

bland alt

Ha i 1 liter 37-39 C vann iblandet 1-2 ss maltekstrakt/honning/sirup

Kjør til det er en klissete grøt

La heve på et lunt sted

Hell i godt smurte store brødformer

Hev til deigen har nådd kanten av formen

Stek på nederste rille på 180 C i 110 minutter. Ta brødene ut av formen. Hvis skorpen kjennes litt myk, kan brødene stekes i 10 minutter til uten form, bare på rist.

La brødet hvile. Du har nå et nydelig saftig brød som kan fryses uten å miste skorpe, holder seg lenge og kan skjæres i tynne fine skiver med vanlig kokkekniv. Det drysser ikke.


#5

Shamu sa for siden:

Jeg skal også teste ut den oppskriften. :jupp:

Utover det er mitt forslag å bake i kjøkkenmaskin og la den elte minst 10 minutter.
Heve under plast 30 minutter, bake ut uten å kna, sette til heving igjen ca 45 minutter og så steke.
Jeg baker mye brød og de blir 90% av gangene luftige.

De trenger også litt kjærleik.. :knegg: Altså, de blir mindre vellykkede om jeg baker når jeg er stressa. ;)


#6

kisha sa for siden:

Hvis jeg har litt mindre deig i formene og lar de heve seg ekstra før steking, blir de luftigere.


#7

Honda sa for siden:

ikke for tørr deig ehm hard.. What ever :haha:
Deigen skal være litt klissjete


#8

Isolde sa for siden:

Jeg pleier å bruke Kenwood eltekrok i ca 10 min. Men skal prøve med mindre i formene. Og lysere brød.

Har prøvd meg på hellebrødet før. Utrolig godt. Men lagde nok det veldig grovt for det ble ikke spist av guttungen.

Kjøpe mer mel i morgen.


#9

Millis sa for siden:

:dulte: Enig her!
Det er viktig å ikke bruke for mye gjær, la de heve lenge og oppbevar de ikke i plast.


#10

cilen sa for siden:

Har du prøvd å heve de rett i brødformen? Jeg baker på forskjellig måte hver gang og alltid uten oppskrift. Elter aldri deigen mye etter den er forhevet.


#11

Inagh sa for siden:

Og der fikk jeg det, svart på hvitt. Vennene mine ler av meg, fordi jeg hele tiden har påstått - og påstår - at mine forsøk på bakverk, spesielt boller, brød etc, alltid blir mislykket fordi deigen merker at jeg dypt og inderlig hater hva jeg gjør! Nå kan de slutte å le og ta seg ei bolle (fortrinnsvis ikke bakt av meg) - for her står det, deigen trenger kjærleik!

Takk, Shamu! :takker:


#12

Isolde sa for siden:

Du får kjøpe ein brødbakemaskin Inagh. Den gir så mye kjærleik at pizzadeigene blir så perfekt du får de.. men takler bare små deiger.


#13

Inagh sa for siden:

:humre: Jeg hatet til og med brødbakemaskina så dypt og inderlig at jeg ga den bort.


#14

Isolde sa for siden:

Med andre ord finner man ikke gjær i ditt hus?


#15

Christina sa for siden:

Det fungerer bra her i huset også :ja:


#16

Inagh sa for siden:

Du skal lete godt, ja. :rofl:


#17

Tante Sofie sa for siden:

Kok linfrø, kveitekli og vatn, og bruk det i deiga, uansett kva anna du har i, Det gir vanvittig god konsistens!


#18

Hjertensfryd sa for siden:

Eg har jo ingen bakeboller eller slikt som takler slike store deiger.

Kenwooden takler jo ingenting. Prøver eg meg på ein deig oppi der, hopper den ned på golvet viss eg tar augene vekk frå den.

Får sjå på muligheten for å halverer hellebrød oppskrifta.


#19

Harriet Vane sa for siden:

Når min datter har en periode der hun hater frø og korn, så kjører jeg korn, nøtter og frø til mel med knivdelen i foodprocessoren. Velg kanskje de grove, men finsiktede (sammalt, fin) typene, og Heliosmelet er stort sett alltid litt finere, mindre ruskete enn konvensjonelt grovmel.

Et litt luftigere brød (med kortere holdbarhet og litt fårligere fryseevne) får du ved å bruke feks 50/50 fin/grov eller kanskje til og med 70/30 fin/grov. (Motsatt av hellebrødet) bruk 6-7 dl væske + olje og kjør til deigen slipper bollen, hev, bak ut, hev igjen og stek i 45 -60 minutter nederst i ovnen på 200 C, litt ettersom hvor hard skorpe du vil ha. brødet skal lyde hult når du banker på det.


#20

Balanse sa for siden:

2 ss Fiber Husk (helsekost, Meny eller Ultra) er den lates løsning. Det gjør brødet luftig og saftigere.


#21

Isolde sa for siden:

Hvilke hastighet bruker du da? Eltekrok skal jo aldri på mer enn 1 eller 2. Jeg har den som oftest på rett under 1. Da står den fin i ro.

Takk for mange gode tips!

Takk for tipset! husker jeg brukte det en del når jeg bakte glutenfritt.


#22

Daisy sa for siden:

What? Gjelder det alle maskiner og hvorfor?

Jeg kjører gjerne litt kraftig elting jeg.

Hemmeligheten med luftige brød er mer vann i oppskriften og lenger heving.
Jeg bruker vel ca 0.9 kg mel til to brød og ca 8 dl vann. En pose gjær.
Og grove brød trenger mer vann enn loff.


#23

Hjertensfryd sa for siden:

Står den på 1 eller 2 klarer den jo ikkje å gå rundt. møkkamaskin


#24

Isolde sa for siden:

Den går rundt, sakte men sikkert :p

Det står ihvertfall i bruksanvisningen til min Kenwood major.

Hastigheter
K-rører røre smør og sukker hvitt start på min, øk gradvis til max.
vispe egg i rører 4 - ‘max’.
blande inn mel, frukt etc. min - 1.
alt-i-ett kaker begynn på min, øk gradvis til max.
smuldre smør/fett i melet min - 2.
Visp Øk gradvis til ‘max’.
Eltekrok Start på ‘min’, øk gradvis til 1.

Fant jeg i manualen side 81


#25

Hjertensfryd sa for siden:

Majoren vår er ikkje heilt god.


#26

Isolde sa for siden:

Kanskje skru opp hastigheten sånn at den går rundt greit da, men ikke mer?


#27

Hjertensfryd sa for siden:

Ikkje veit eg. Me unngår liksom å bruke den. Verken eg eller mannen liker den.

Synd, sidan han hadde ønska seg den og svigers kjøpte den til han. Og så er det berre tull frå ende til annan.


#28

Isolde sa for siden:

Jeg er veldig fornøyd med den. Men egentlig vil jeg heler ha Elextrolux sin eltemakin og håndmikser istedenfor.. men to late. Men K spaden bruker jeg veldig lite. Gidder liksom ikke ta ut hele driten for å blande kakedeig som ikke skal ha eggedosis, eller kjøttkaker.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.