Jeg bruker oppskriften som Mim'en har lagt ut. Der skal du bruke 1 liter vann til 1 kg mel, du slipper å elte deigen fordi den er så våt, bare heller den rett oppi brødformene. Skorpen blir veldig sprø, men resten av brødet spiser ungene. Du kan jo prøve å gjøre brødet litt mindre grovt, da blir det mer luftig og mindre kompakt.
Jeg bruker foodprocessor med eltekrok, men den kan sikkert røres for hånd.
300 g hvetemel
400 g 4-kornsbakemel fra Helios
100 g klemt rug fra Helios (kan byttes ut med grov sammalt rug)
100 g havregryn
100 g grov sammalt hvete
5-10 ss solsikkefrø
5-10 ss linfrø
5-10 ss sesamfrø
1 pk tørrgjær
1 ts salt
bland alt
Ha i 1 liter 37-39 C vann iblandet 1-2 ss maltekstrakt/honning/sirup
Kjør til det er en klissete grøt
La heve på et lunt sted
Hell i godt smurte store brødformer
Hev til deigen har nådd kanten av formen
Stek på nederste rille på 180 C i 110 minutter. Ta brødene ut av formen. Hvis skorpen kjennes litt myk, kan brødene stekes i 10 minutter til uten form, bare på rist.
La brødet hvile. Du har nå et nydelig saftig brød som kan fryses uten å miste skorpe, holder seg lenge og kan skjæres i tynne fine skiver med vanlig kokkekniv. Det drysser ikke.
Utover det er mitt forslag å bake i kjøkkenmaskin og la den elte minst 10 minutter.
Heve under plast 30 minutter, bake ut uten å kna, sette til heving igjen ca 45 minutter og så steke.
Jeg baker mye brød og de blir 90% av gangene luftige.
De trenger også litt kjærleik.. :knegg: Altså, de blir mindre vellykkede om jeg baker når jeg er stressa. ;)
Har du prøvd å heve de rett i brødformen? Jeg baker på forskjellig måte hver gang og alltid uten oppskrift. Elter aldri deigen mye etter den er forhevet.
Og der fikk jeg det, svart på hvitt. Vennene mine ler av meg, fordi jeg hele tiden har påstått - og påstår - at mine forsøk på bakverk, spesielt boller, brød etc, alltid blir mislykket fordi deigen merker at jeg dypt og inderlig hater hva jeg gjør! Nå kan de slutte å le og ta seg ei bolle (fortrinnsvis ikke bakt av meg) - for her står det, deigen trenger kjærleik!
Når min datter har en periode der hun hater frø og korn, så kjører jeg korn, nøtter og frø til mel med knivdelen i foodprocessoren. Velg kanskje de grove, men finsiktede (sammalt, fin) typene, og Heliosmelet er stort sett alltid litt finere, mindre ruskete enn konvensjonelt grovmel.
Et litt luftigere brød (med kortere holdbarhet og litt fårligere fryseevne) får du ved å bruke feks 50/50 fin/grov eller kanskje til og med 70/30 fin/grov. (Motsatt av hellebrødet) bruk 6-7 dl væske + olje og kjør til deigen slipper bollen, hev, bak ut, hev igjen og stek i 45 -60 minutter nederst i ovnen på 200 C, litt ettersom hvor hard skorpe du vil ha. brødet skal lyde hult når du banker på det.
Hemmeligheten med luftige brød er mer vann i oppskriften og lenger heving.
Jeg bruker vel ca 0.9 kg mel til to brød og ca 8 dl vann. En pose gjær.
Og grove brød trenger mer vann enn loff.
Det står ihvertfall i bruksanvisningen til min Kenwood major.
Hastigheter
K-rører røre smør og sukker hvitt start på min, øk gradvis til max.
vispe egg i rører 4 - ‘max’.
blande inn mel, frukt etc. min - 1.
alt-i-ett kaker begynn på min, øk gradvis til max.
smuldre smør/fett i melet min - 2.
Visp Øk gradvis til ‘max’.
Eltekrok Start på ‘min’, øk gradvis til 1.
Jeg er veldig fornøyd med den. Men egentlig vil jeg heler ha Elextrolux sin eltemakin og håndmikser istedenfor.. men to late. Men K spaden bruker jeg veldig lite. Gidder liksom ikke ta ut hele driten for å blande kakedeig som ikke skal ha eggedosis, eller kjøttkaker.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.