Jeg lager hver år, såfremt det er ok med rognebær. Skyll dem godt av og frys dem før bruk.
Grei grunnoppskrift :
2 liter rognebær, ca 1 kg
1/2 kg epler
7 1/2 dl vann
ca 9 dl sukker ( jeg bruker 50/50 vanlig og syltesukker)
Kok først saft av bær,epler og vann (mindre mengde vann om du bruker dampkoker og heller ikke så god saft!) Når alt er mykt og gjennomkokt har du massen over i et sileklede og lar det renne godt av seg. ca 1time.
Kok opp saften og ha i sukkeret, skum godt av !
La det koke inn til du kan ta geleprøven og hell raskt over på glovarme glass rett fra ovnen.
Jeg blander i litt sure epler fra hagen for å få en litt mindre utpreget rognebærsmak, men du kan fint lage ren rognebærgele også.
Saft av rognebær lager jeg ikke, kan ikke tenke meg at det hadde blitt særlig godt rett og slett. Smaken er derimot yppelig til vilt og kjøttmat ellers.
Jeg lager i barnematglass og gir bort i julegaver. :)
Jeg brukte omtrent den samme oppskriften som Susse, når jeg debuterte som rognebærkoker på torsdag. Det var faktisk skikkelig enkelt, og den ble veldig god til lammesteik.