Jeg er lei av de gamle Fiskarsknivene vi har hatt i alle år og ønsker meg et sett nye, gjerne i blokk. De er vel dyre, de gode knivene? Kan dere anbefale noen gode kniver? Jeg trenger ikke fancy fileteringskniver, men vanlige kniver man klarer seg i hverdagen med. (Den setningen endte med en preposisjon, det er egentlig ikke lov.) Hvordan holder man egentlig knivene i god stand? Sånn knivjernting?
Vi ønsket oss kniver til bryllupet, og fikk endel av merket Victorinox som jeg er veldig fornøyd med så langt. (Bortsett fra at jeg skjærer meg til blods hver gang jeg skal bruke dem fordi de skjærer mye lettere og fortere enn de elendige IKEA-knivene jeg er vant til. Men jeg satser på at jeg venner meg til dem. :nemlig:)
Vi fikk også en Fiskars knivsliper av mannens forlover, som en av de andre gjestene skrøt opp i skyene. Det var visst den beste bryllupsgaven de hadde fått den gangen de giftet seg. Den har vi ikke brukt enda (giftet oss for to uker siden), men den har som sagt fått godt skussmål.
Victorinox er min soleklare favoritt. De er passe tunge (eller lette) og sitter godt i hånda. Jeg ville startet med 3: en broedkniv (eller egentlig en konditorkniv som du bruker som broedkniv), en kokkekniv, altså en litt stor kniv med glatt egg, og en liten kniv enten med riller eller glatt egg som er fin til å skjære gronnsaker o.l. Da har du så du klarer deg lenge, lenge.
Ved å slipe knivene med slipestål med jevne mellomrom, aldri ha de i oppvaskmaskin og oppbevare de i knivblokk eller på magnetlist så varer de for alltid, så det er en god invistering! Jeg har hatt en av mine i 10 år nå, og den er som ny fremdeles.
Victorinox er min anbefaling også. Jeg liker de godt fordi stålet ikke er for tjukt på oversiden av kniven. Foreldrene mine har kniver som er det, og de er tunge å skjær med, syns jeg. Dessuten er prisen av de mer fornuftige.
En god brødkniv, en stor til grønnsaker og en liten skarping er en god start, deretter kan du fylle på med fler etterhvert som du innser hvor deilig det er med ordenlige kniver. Ta godt vare på dem og du har dem i evigheter!
Jernia har ofte tilbud på Victorinox. Og en liten runde med Google akkurat nå viser at Jernia har 20% på Victorinox denne uken, bl.a. broedkniv til 299! This is ment to be!
www.macknife.com/japanese.html disse er mine favoritter. Har og en fra Victorinox. Men den er ikke halvparten så god synes jeg. Men de er litt tunge kansje. Vi har en liten og en stor og bruker de hver dag. Mens Victorinox kniven henger der.
Signerer Isolde ang. Mac knivene. De er fantastisk.
Vi kappet masse gulrøtter og poteter etter innkjøp av kokkekniven, fordi det gikk så lekende lett. Min eks svigerinne som er kokk anbefalte disse på det varmeste.
Vi har den lille kniven som Isolde har lagt inn bilde av, samt denne:
Glemte forresten at jeg har brødkniven i Mac-serien også, den er ufattelig god, skjærer hattingrundstykker (nystekte) uten å "knøvle" deigen inni til ene siden.
Victorinox er anbefalingen herfra og.
Ikke bruk sånn slipemaskinting, heller lær deg å bruke slipestål, det er mye snillere med knivene. Og selvsagt ikke gode kniver i oppvaskmaskinen, og oppbevare forsiktig så ikke eggen ødelegges.
En god kokkekniv kan brukes til så mangt og erstatter mange andre kniver.
Anbefaler Victorinox og Mac jeg også!!
Mac er litt vanskeligere å slipe, siden de har en annen vinkel, men de er super gode og kanskje hakket bedre enn victorinox hos meg i hvertfall.
Fikk victorinox knivkoffert i 99 og de er daglig brukt ennå, like gode som den dagen de kom ut av kofferten!
Hadde global kniver der jeg jobbet før, men de likte jeg ikke..
Etter mange times skjæring, fikk man veldig vondt i hendene.
Jeg liker i hvertfall at det er treskaft på en kniv, men smaken er jo så forskjellig!
Mac knivene er kansje vanskligere å slipe, men de skal ikke slipes like ofte. De har mye hardere stål sånn som jeg har skjønt det, og er slipt på japansk vis.
Min bror som kjøpte de til meg forklarte at andre kniver gjerne var skarpere her og nå, men at de snart ville ta de igjen og holde seg sånn lenge. Jeg har hatt de i 1 år nå og har ikke tenkt på at de må slipes enda.
mener de er slipt på 45 graders vinkel og de må slipes på porselens stål, men så gode å skjære med det!
Har ønsket meg noen på kjøkkenbenken i mange år, men føler ikke victorinox'ene kan byttes ut riktig ennå..
Jeg er også veldig glad i Viktorinoxene mine. Jeg har en liten grønnsakskniv, en mellomstor og en stor 'kjøttkniv'. Det er i grunnen kun til tomat og agurk på frokostbordet at den minste blir brukt, ellers kan de to største brukes til små ting mye bedre enn den lille kniven. Så jeg anbefaler å kjøpe kniver med litt størrelse på, dersom du bare skal ha et par. Jeg skjærer i hjemmebakt brød med de knivene, og det funker bedre enn med brødkniven vår fra Hardangerbestikk.
Jeg har forresten nettopp skåret av meg halve pekefingerneglen og litt av fingertuppen med Viktorinoxen, helt uten problemer. Gode kniver der, altså.