På oppfordring kommer det tegn-og-forklar-med-bilder beskrivelse av mitt Fantastiske Nye Oppskriftssystem, kokeboksen (TM).
Du trenger
1 stk kartotekboks (jeg anbefaler A6)
200 kartotekkort (er en god begynnelse)
Skilleark (Helst blanke, men med bokstaver fungerer fint)
Oppskrifter - printet ut eller skrevet for hånd. Gjerne med bilder, men de kan tas underveis.
Fryseteip
Tykk (sort) penn
Vanlig penn
Gjør slik
Bruk ett kort per oppskrift. Selv om jeg tar utskrift av oppskrifter synes jeg det er best å skrive oppskriftstittelen på kortet for hånd. Jeg har som regel ingredienser på ene siden og fremgangsmåte på andre siden. Der det er bilde bruker jeg baksiden eller sniker det inn der det passer. La det være igjen litt plass til å skrive ideer og erfaringer etterhvert som du bruker oppskriften.
Sorter oppskriftene slik du ønsker. Jeg fant ikke blanke skilleark, men brukte fryseteip til å skrive over bokstavene. På den måten er det også lett å endre dersom jeg skulle ønske å forandre kategoriene etterhvert.
Mine kategorier er: kylling, kjøttdeig, fisk, svin, pølse, okse, lam/vilt, sauser og dressinger, vegetar, allergier, kaker/snacks/desserter (skal snart deles opp), salater og tilbehør, gjærbakst, matpakke, jul, søndag og lure triks.
Vi bruker den slik
På kjøkkenet henger en familieplan med en rubrikk for middag hver dag. En gang i uka/annenhver uke/hver tredjeuke setter en av oss (les: meg) seg ned og finner oppskrifter fra boksen og skriver de inn på middagsplanen. Oppskriftene som er ført opp legges fremst i boksen sånn at de er lett å finne frem til. Hver uke handler vi inn til neste ukes middager. Siden kortene allerede er funnet frem er det lett å skrive handleliste og finne ut hva vi trenger.
Jeg har et dokument på dataen som heter "OppskrifterTilUtskrift". Der lagrer jeg alle oppskrifter jeg kommer over som jeg har lyst å prøve. En gang i blant når jeg får ånden over meg tar jeg utskrift av disse og lager oppskriftskort av dem. Eventuelt prøver jeg dem ut først og lager oppskriftskort når jeg finner ut at de var verdt å ta vare på.
Fordeler
Den er enkel å lage. Det tok meg to kvelder.
Boksen tar fantastisk liten plass.
Kortet tar liten plass på benken når du lager mat.
Det er lett å finne frem til varierte middager for hver uke. To fiskekort, et oksekort, et kyllingkort, et vegetarkort, et pølsekort, et svinkort og voila!
Alle i husstanden vet hva som skal være til middag, hvor oppskrift og fremgangsmåte ligger og at alle ingredienser er handlet inn. Les: alle kan lage middagen.
Du deler oppskriftene inn etter slik du best liker å finne frem i dem.
Den kan utvides og forandres i det uendelige. Trenger man etterhvert en egen boks for kaker, er det bare å flytte kortene og legge inn nye skilleark (kremkaker, sjokoladekaker, brownies, fruktkaker, paier etc). Får man nye behov i forhold til inndeling (nye matvaner, allergi etc.)kan nye kategorier lages. Da trenger du ikke skrive inn oppskriften på nytt, du bare flytter oppskriftskortet.
Dersom du skal lage en oppskrift på ferie/på besøk/på tur i skogen trenger du ikke ta med deg en hel bok, eller skrive av oppskriften. Du tar bare med kortet/ene du trenger.
Jeg synes det er en fordel av man kan føre på nye ideer og erfaringer på kortene etterhvert som de brukes. Andre vil kanskje ønske å laminere kortene.
Dersom et kort blir ødelagt av matsøl (litt er bare sjarmerende) trenger du ikke gremmes over at hele boken ble ødelagt. Du bare skriver et nytt kort.
(Vi bruker ikke bare kyllingoppskrifter, men det var den kategorien som lå fremst. Man kan gjerne bruke en mer estetisk kartotekboks til formålet, men jeg fant etterhvert ut at denne var praktisk i forhold til matsøl etc. )
Takk, zol, jeg har tenkt på noe lignende lenge. Nå skal jeg få rotet meg til det også! :blomst:
Supert system!
(Hvor kjøpte du kartotekboksen, kort og skilleark btw.?)
Jeg lette faktisk Oslo rundt etter boksen. Og der de hadde boks hadde de ikke skilleark. Jeg fant den tilslutt på Norli. Senere har jeg sett den billigere på ARK i krysset Karl Johan/Akersgata.
Wey, så bra! Nøyaktig samme kartoteksystem hadde jeg til referansene mine da jeg tok hovedfag på midten av 90-tallet (bare at mine referanser hadde litt andre katalogiseringer enn "kylling", "svin" og "okse" :knegg: ).
- Dersom du skal lage en oppskrift på ferie/på besøk/på tur i skogen trenger du ikke ta med deg en hel bok, eller skrive av oppskriften. Du tar bare med kortet/ene du trenger. :)
Forøvrig er jeg enig i at litt matsøl er sjarmerende.
Så utrolig bra!! Helt enkelt genialt!!
Men har jeg forstått det riktig at du klipper og limer inn oppskriften på kartotkkortene? Eller skriver dem for hånd inn?
Kjenner at jeg ønsker meg kartotekboks som tar A4 ark, printe ut på litt tykkere ark og putte rett nedi. :lat:
Veldig, veldig bra!
Mamma hadde en sånn som hun skaffet seg via en bokklubb eller noe da hun var ganske ung. Jeg elsket å bla i alle oppskriftene som hadde bilde på forsiden og oppskriften bak. En genial boks som dessverre for meg er borte. Men den var nok litt for stor for mitt vedkommende uansett.
Nydelig, Zol. :rørt: Noe sånt skal jeg gjøre i permisjonstiden. Jeg brukte samme referansesystem (dog litt andre overskrifter enn Svin og Fisk) på sentrale personer i NKL mens jeg skrev hovedfagsoppgaven min.
Det er nok din barnekylling ja Mim. Hittil er det vel omtrent bare oppskrifter fra FP som er i boks (pun intended :knegg: ). Har et svært dokument liggende som bare trenger å skrives ut og klippes og limes litt.
Tips: Om man skal skrive ut fra word må man justere margene litt i bredden for at teksten skal få plass på kortet. Det er også lurt å fjerne unødvendige mellomrom, linjeskift og evt. emoticons.
Jeg vurderte større ark, men fant ut at da kan man nesten like godt ha en ringperm med oppskrifter. Og det vil jeg absolutt ikke ha. Jeg liker den nette størrelsen - er man ekstra lat kan man bare ta kortene i veska når man skal handle inn ingredienser.
Fnis, sånn gjør jeg det også, Kanina - men oftest går det på husk. Uansett, jeg lurer på om dette kan være et passende prosjekt for mannen i høst? :gruble:
Noen klipper og limer jeg (se tips et par innlegg lenger opp), andre skriver jeg rett inn. Dette er ingen estetisk vakker boks. Det er en nyttig boks. Jeg måtte la perfeksjonister i meg stå igjen utenfor mens jeg laget den.
For tida har eg alle oppskriftene i ein perm, der kvar oppskrift ligger i plastmapper. Men eg har vert på utkikk etter ein betre løysing. Kanskje dette var den rette. Lurer på om eg ikkje har ein slik boks allerede.
Jeg også - men jeg brukte det gjennom grunn-mellom og hovedfag jeg da. KJempemessig og ha med på bussen og ta en liten briefing med en slik boks. (Ja, da i studiesammenheng that is)
Men det ligner veldig på et system jeg har liggende, da jeg en gang abbonerte på matoppskrifter! :sjokk:
Det er en gul (stygg) boks, med slike kort og inndelinger i. :jupp:
Kan ta bilder senere.
Jeg er nok mer der at jeg printer ut/klipper ut og putter i plastlommer og sånn...
Åh zol - det har jeg ikke tenkt på, men det var jo bare genialt!! Jeg elsker sånne prosjekter, tegne og skrive siiiiirlig, sortere og fikse :hjerter:
Jeg skal lage en sånn - jaaaaa!
Og hvis man vil legge sjela si i det, kan man jo lage fine scrappe-kort for hver oppskrift :svimmel:
Merker jeg får litt frysninger bare ved tanken :knegg: (men det er nå meg, da).
zol, dette er en genial ide, og jeg skal sporenstreks på ARK i morgen. I kveld sitter jeg og klargjør oppskriftsmaterialet mitt, slik at jeg kan skrive ut i morgen. For jeg har på en måte vært så frekk å lansere et supplement, eller kanskje en konkurrent. Uff, det hørtes fælt ut, egentlig lagde jeg en egen tråd fordi jeg hadde lyst til å dele ideen med flest mulig.
Min mor også;) men var ikke så organisert (ikke bibilotekar). Oppskriftsboksen hadde nok sin storhetstid på 60 og 70 tallet?
Det kom et og annet forsøk fra ukeblader og bokklubber med abonnementsordninger og egne bokser for kortene, men den mamma hadde funket nok best. Der var det både ferdige kort i tillegg til blanke med linjer en kunne fylle ut selv. Morsomme kategorier var det også. Husker jeg bladde i den boksen og så at mamma hadde fått mindre tid til utfylling ettersom tiden gikk. De nyeste kortene var bare stiftet sammen med utklipp fra blader...
Takk for påminnelsen Zol! Boksen din så veldig smart ut! Særlig dette med blanke skilleark hvor en lager kategorier etterhvert (ikke rare kategorier som oppskrifter som suppleres må passe i). Skal spørre mamma om hun har den enda og blad meg igjennom en liten matmimrestund. Tror jeg holder meg til laptop-varianten selv, men kanskje jeg blir inspirert (eller stjeler mammas).
Jeg hater permer. De er stygge, de tar stor plass. I tillegg tar en plastlomme halve kjøkkenbenken (Ja vi bor trangt :knegg:). Jeg synes at permer blir rotete og uoversiktelige ganske fort, når man ikke har tid å "vedlikeholde" dem. En bok ser bedre ut enn en perm, men når den er full så er den full og da sitter man der med en haug oppskrifter man ikke har plass til. Her kjøper man bare en ny boks og flytter kortene over.
At den kan stå på benken og man får oversikt med en gang man åpner boksen, vel. Og at kortene er så små at de får plass i veska, vel. Og at man slipper å fomle med plastlommer, vel. :nyfrelst:
Veldig god idé, Zol! Jeg tror den skal klare å utkonkurrere mine avrenve journalistblokk-lapper med oppskrifter i stikkordsform, som ligger i en stadig økende haug oppå kjøleskapet, kun holdt på plass av en keramikk-kopp med knekt hank som jeg skal lime på en dag jeg får tid.
"Trenger vi denne gule lappen mer?"
"Hva står det på den?"
"En oppskrift!"
"Hvilken oppskrift?"
"Aner ikke"
"Gjem den for sikkerhetsskyld"
"Hvor skal jeg legge den da?"
"Å du finner vel en plass"
Gode idé, men det hadde ikke funket for meg. Jeg printer ut nye oppskrifter daglig, og jeg hadde ikke klart å holde meg ajour med arkiveringen. Jeg setter utskriftene inn i en ringperm.
Og så lagrer jeg oppskriftene i en egen mappe i word. Mappa heter Oppskrifter og har selvsagt mange underkategorier. Blant annet er det meste Mim lager arkivert der. Jeg tror jeg har mange hundre oppskrifter, kanskje enda flere. Så printer jeg ut når jeg trenger.
Jeg har et system.
Jeg river ut / klipper ut oppskrifter fra blader og sånn, og så hiver jeg det nedi skuffen der jeg har kokebøkene. :humre:
Og så skal jeg liksom lime de inn/ordne et system da.
Snart. :blånn:
(Har også noen gule lapper liggende :rødme: )
Dog var den beste julegaven fra mamma et år, der hadde hun kjøpte ei bok, og skrevet den full av oppskrifter. :hjerter: Både fra farmor og seg selv. Veldig kjekt!
:knegg: Ja det tror jeg på. Og så lenge du printer ut og setter i mappe er det jo ikke sløsing med papir heller ;).
Er egentlig ganske facinert over hvilke systemer folk har på oppskriftene sine (og laget en egen tråd om det her for ikke så lenge siden for å skaffe en siste inspirasjon til kokeboksen).
De bildene jeg har nå har fulgt med oppskriften. Dersom man VIRKELIG vil perfeksjonere kokeboksen sin kan man jo ta bilder og lime på etterhvert som man lager oppskriftene. Der er ikke jeg :hehehe:.
Tviler på at så mange har fått tid til å allerede kjøpe kokeboks, karttekkort, printet ut, klippet, limt, skrevet på, sortert, og knipset bilder allerede nå nei... :knegg:
Var og handlet i dag, men da jeg kom hjem og prøvde boksen, fant jeg ut at skillearkene ikke går høyere enn mat-kortene. Da er det jo ikke mye vits i skillearkene... Hvor kjøpte du dine skilleark?
Det finnes sånne "post-it-skillearklapper" også, dersom du allerede har kjøpt skilleark uten "utstikk". De bare klistrer du på der du vil ha dem. Veldig praktiske - men kanskje ikke like holdbare? :gruble:
Jeg har kjøpt skilleark med "utstikk", men utstikkene når ikke høyere enn mat-kortene. Hmm..får lete videre. De eneste A6- skillearkene de hadde der jeg var, var slike som egentlig brukes i almanakker.
Ah! Dette gleder jo et bibliotekarhjerte, og får meg til å tenke på gamle dager, da slike kartotekskuffer var i bruk, og folk flest (??!) visst hva fanekort var... (også kalt skilleark)
Jeg er strålende fornøyd med dette prosjektet! Takk zol!
Har vært på Binders og handlet for en liten formue i bokser, kort, papir, penner, saks og lim! Gleder meg til å ha noe å gjøre nå i ventetida. Det er nesten (men bare nesten!) sånn at jeg håper på å gå over tiden! :knegg:
T e n k om jeg kunne få samme ånden på å komme a jour på fotoalbum... :(
Lagde den selv av en gammel kindereggboks og fint, japansk papir. Men finner desverre ikke igjen bildene. Jeg gjorde det slik fordi jeg syns det er fint å bla i kokebøkene mine når jeg lager mat, men ikke hver gang jeg skal sette sammen en ukesmeny.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.