Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Har nettopp sett programmet paa TVNorge om hvordan det er gaatt med Jamie Olivers ambisioese prosjekt med aa forbedre skolematen i England. Synes det er saa utrolig flott det han har gjort, og haaper dette sprer seg til resten av landet hans, og store deler av verden i tillegg. Det er jo saa faelt at ungene spiser saa daarlig mat paa skolene, og paa de skolene hvor det ikke er maaltider har mange barn veldig usunne nister med seg.
Hvordan har dere inntrykk av at det staar til i de Norske skolene. Har de fleste barna sunne nister med seg, eller er de Norske foreldrene like "daarlige" som f.eks. de i England?
Virker som vi foreloepig kan se langt etter varme maaltider i den norske skolen. Hvis det etter hvert kommer, saa regner jeg nesten med at det blir ganske sunn mat, siden det har vaert veldig mye fokus paa kosthold de siste aarene. Det som kan bli litt vanskelig er jo at det er litt delte meninger om hvilken mat som er sunn for tiden.
Hvordan ville dere hatt det paa deres skoler hvis dere fikk bestemme?
Hvis jeg fikk bestemme, hadde alle barn i barnehage/skole fått servert et varmt - sunt - måltid til lunch hver dag. De skulle fått frukt og grønt også! :nemlig:
Skolematen i England er grusom - enkelt og greit! Dessverre er det foreldre som boykotter Jamies forsøk på å innføre sunn mat. De har tatt enkelte mødre i å stå utenfor skoleporten og tilby barna den maten de er vant til - det være seg chips, fires, burgere etc - slik at de slipper å gå i skolekantina og spise den "horrible" maten som Jamie vil dytte i dem.
"Stakkars barn - de må jo få lov å spise hva vi alltid har gitt dem å spise"...
Det er nok ingen enkel jobb han har påtatt seg. Jeg har også hørt at han har fått mye kritikk for dette, sikkert fra foreldrene, og at det ikke har gått akkurat som planlagt. Uten at jeg vet noe om hva dette består i. Men idéen er i hvert fall god. :ja:
Har ikke sett det programmet du sikter til, så helt oppdatert er jeg nok ikke. Men om han ikke har oppnådd så mye rent praktisk så har han i alle fall satt fokus på problemet.
NEI! Det skal mye til å få så dårlig holdning til mat som mange der har!
Det at foreldrene motarbeider innsatsen til Jamie tror jeg bunner ut i uvitenhet, først og fremst, og deretter latskap. De skjønner ikke hvor viktig kostholdet er for barna og de orker antagelig ikke tanken på å skulle tilbringe tid på kjøkkenet framfor å kjøpe junkfood til ungene.
Jeg tror England er ett av de verste landene innen ernæring. USA er vel ikke så ille engang, selv om tilstandene der ikke akkurat er noe å trakte etter. Men vi ligger jo ikke så langt bak, så jeg elsker Jamie for det han gjør, og alle andre innen ernæring som prøver å forandre på situasjonen.
Hehe, elsker og elsker. Nei, jeg kan vel ikke akkurat si det. :knegg:
Men jeg liker henne bedre enn disse engelske mødrene iallefall. Frölich og Drevon er jo ikke akkurat på min elsk-liste (helt i motsatt ende, vil jeg si). Men jeg kan vel heller si at jeg beundrer alle som taler for et sunt kosthold, og da mener jeg jo det JEG synes er sunt. :glis:
Hadde jeg fått bestemme, hadde skoledagen vært lenger.
Det skulle vært en time og 15 min pause midt på dagen, hvor barna fikk servert varm mat og frukt etterpå.
Jeg prøver nå å sende med sunn mat hver dag, hun får tre brødskiver med valgt pålegg (ikke sjokoladepålegg), frukt og yoghurt.
Men, merker at hun til tider er matlei, så i dag fikk hun med seg en pannekake også.
Det burde gå veldig bra der borte nå. De har fått overbevist politikerne og noe av det første som skulle gjøres var å bygge skolekjøkken på 10 skoler spredd utover hele landet. Disse skal i tillegg til å være forsøksskoler også være oppplæringssteder for kantinebetjeningen på de andre skolene i distriktet. Jamie var også fornøyd med de økonomiske tilskuddene, så da gjenstår det vel bare å se om politikerne holder det de lover. Skulle være vanskelig å gå tilbake på forresten, når selveste Blair har lovet prossjektet pengene foran kamera.:highfive:
Jeg har stor respekt for pågangsmotet til den gutten! Han har jo blitt møtt med skepsis og sure miner hele veien, men jammen har han arbeidet seg gjennom segmentene og vunnet gehør!
Jeg har hatt mareritt om Grete Roede. Hun hadde på seg rød drakt med gullknapper, shimmerstrømpebukser og høyhæla sko og sto på kanten av et stup. Hun smilte og virket sååå hyggelig, men jeg visste at det hele var et spill og at hun bare ville lure meg bort til kanten, så hun kunne dytte meg utenfor.
Også jeg som trodde drømmer skulle være vanskelige å tolke? :rolleyes:
Ja, Jamie har gjort en fantastisk jobb. Min engelske svigerinne er veldig stor fan av han, og kostholdet i hennes familie har endret seg kraftig de siste årene. Barna der får ikke lenger ta meg seg potetgull på skolen og hun lager all maten fra scratch. Det er ikke mange årene siden ungene der fikk cola light på tåteflaske og panert mat hver dag. Så Jamie har nådd ut til mange, mange.
Hvis jeg fikk bestemme skulle barna selvsagt fått et varmt måltid midt på dagen. Både pga kosthold og kultur. Det hører jo såklart sammen.
Da jeg gikk på skole i California fikk alle dette, og skolelunsjen var noe som bidro til å knytte oss sammen på tross av ulike bakgrunner etc. Selv om ikke maten alltid var verdens sunneste, var de veldig flinke til å markere forskjellige lands eller kulturers høytider, ved å gjøre noe med måltidene de dagene. Det gjorde at alle lærte noe om hverandre og alle følte seg sett. De spurte tilogmed foreldrene mine om hva de kunne lage i forbindelse med en norsk dag.
Jeg er skeptisk til gratis skolelunsj. Den blir fort en salderingspost på budsjettet, og så ender vi opp med et tilbud som er dårligere enn de matpakkene jeg lager selv. Det er bare å se på hva slags "mat" de får på sfo for å få en indikasjon på hvordan "gratis skolemat" vil bli.
Signerer. Jeg er veldig positiv til varm lunch, men ikke hvis det serveres kun tomatsuppe fra pose, fiskepinner, potetmos og liknende. Jeg er sikker på at mange barn ville spist mat på skolen som de ville vært skeptiske til hjemme. Spesielt viktig er jo et slikt tilbud for de som aldri får ordentlig mat ellers.
Jeg er gift med en engelskmann, og slik jeg ser det er engelskmennene dårligere enn oss på kosthold.
Den maten vi spiser hos hans familie er stort sett mye mer usunn en den vi spiser her, mye halvfabrikat og ferdigmat og ekstremt mye sukker! Potetgull spiser de hver dag, sjokolade også. De drikker stort sett bare te eller brus, sjelden vann. Spiser lite frukt, svigermor som fikk diabetes 2 for neon år siden, og var helt overgitt over at hun fikk beskjed om å spise fem om dagen, det var sååå mye.
Barna til søsknene hans spiser masse junk, søte yogurter, pasta på boks, kun hvitt brød, osv osv. Lørdagsgodt er et utrykk som ikke eksisterer.
Mannen min er veldig preget av dette kostholdet, han spiser generelt veldig usunt. I følge han er all sunn mat, forferdelig mat og usunn mat god mat...
Jeg synes det Jamie Oliver prøver å få til er kjempeviktig, men er usikker på om det er like lurt å innføre varmmat på norske skoler. I England er det jo en tradisjon å servere varm lunch, det handler mer om å lære opp personalet og ikke minst barna til å sette pris på god, sunn mat.
I Norge vil det koste adskillig mye mer for å få på plass godkjente kjøkken, personalet osv. Spørs om ikke vi foreldre kan gjøre en like god jobb med matpakka. En kan heller arrangere matpakkekurs for foreldre og elever?
Kjenner noen på engelsk skole, og der har de obligatorisk "snack"-pause hver dag. Ikke så lett for de norske foreldrene å få barna deres til å nyte skiver og frukt, når alle andre momser sjokolade og chips som foreldrene har utstyrt dem med. Det er trist, og ganske ekstremt. Tror vi skal holde hardt på matpakken, jeg. Den er slettes ikke så dum.
Jeg var på språkreise i England for 20 år siden :dåne:
Da hadde vi skole hver dag og fikk med oss matpakke.
Den bestod 4 loffskiver med en enorm mengde smør på.
1 liten pose potetgull/ostepopp
1 sjokolade og en brusboks.
Dette hadde jeg som matpakke hver eneste ukedag i 3 uker.
Skulle tro at det engelske kostholdet hadde forandret seg litt på den tiden, men det tror jeg ammen ikke at det har.
Har ikke spist en nugget siden jeg så hvordan de ble laget i England gitt.
Men har kjøpt noe som heter kyllingmedaljonger i Sverige da, som virker mer som rent kjøtt.
"heldigvis" tåler magen min veldig lite fett så jeg får skikkelig vondt i magen om jeg spiser frittert mat.
Jeg er også gift med en engelskmann, og jeg må si at kostholdet der borte er veldig klassebetinget. Svigers er "upper middle class" og selv om de alltid har potetgull og kjeks i skapet, så er kostholdet deres upåklagelig. Frukt, relativt grovt brød, mye bruk av salater og de setter ikke sine ben på fast food-steder. Svigerinna mi har ikke all verdens utdannelse og har hatt relativt dårlige jobber. Kostholdet i den familien var som nevnt ikke supert, men etter å ha fått to svært allergiske barn samt ha blitt sterkt påvirket av Jamie Oliver, har de lagt om kostholdet helt. Jeg får i alle fall ikke servert mat som er badet i fett når jeg er der borte og får mye mat som er lagt fra bånn. Heldigvis.
Eg har budd 1 år i england hos en engelsk familie. Kan signere på at kostholdet(i hvertfall hos den fam)er ekstremt dårlig. Pommesfrites til all middag, alt stekt i frityr. Matpakkaene til ungane bestod av 2 sjokolader(kit kat) og 2 posar chips og ei loffe skive!!! og så det sunne eplet som alltid kom i retur.
Då eg fortalte ungane at vi fekk lappe med oss heim om vi vart tatt med tyggis på skulen i mine unge dager, holdt dei på å dåne. Då eg kommenterte innholdet i matpakka til mora, svarte ho "jammen, det erjo betre att dei et dette enn ingen ting!" Det er vel stort sett holdningen til foreldrene der borte har eg inntrykk av. I kantina på skulen deira, var det hamburger,pizza pommes frites og små ekle pølser! Dag ut og dag inn..Samme dritt maten.
Stakkars ungane, ikkje rart dei er bleike og feite der borte...(eller dei som er syltynne som svelte seg på et par pakkar chips i døgnet...dei fins desverre)
Kan ta med att etter det året hos den familien på samme kosthold som dei la eg på meg 19 kg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Var ikkje til å kjenne igjen når eg kom heimatt. Heldigvis for dei fort av att når eg kom heim til normal kost.
Leve Jamies prosjekt. Men det er jo ikkje akkuratt så sunt med spagetti bolognese og shep.pie spør du meg..."sunn og sunn"fru blom! Mend et er jo klart att det er betre enn chips,sjokolade,burger og pizza. Og så får han vel lurt i dei litt grønt og.
Det er jo helt avhengig av måten det er tilberedt på. Kan tenke meg at Jamie satser på gode og sunne råvarer også i de produktene. Også kan det jo alltids lages med en del grønnsaker i.
Signerer. Jeg må si jeg blir litt irritert av det ensidige bilde det gis her av det britiske kostholdet (særlig når det er basert på det man har spist på språkskole for 17 år siden). Jeg har bodd i UK i nesten halve livet og bor der fortsatt store deler av året. Mine engelske venninner er "horrified" over det kostholdet barn her i Norge har som består av så mange brødmåltider, melk og youghert. Det kan vel diskuteres hvor sunt det er med så mye stivelse og melkeproduter i kostholdet som det vi har. Og ikke minst, det er jo forferdelig ensidig disse matboksene som er stappfulle med brødskiver til frokost, lunsj og ettermiddag. Ofte igjen på kvelden.
Som de fleste andre ting i livet så er det du spiser totalt klassebetinget i Storbritannia. Det vi har sett på Jamie Oliver er stort sett kantiner fra innercity state schools og der er skolematen utvilsom dårlig. Men jeg jobbet på en privat skole i London og der var det veldig ernæringsrikk og sunn mat på menyen hver eneste dag som også er tilfelle på en god del skoler. I den barnehagen lillemor går i når vi er i London de får ikke brødskiver men varm sunn mat hver dag (pluss frukt selvsagt).
Utvalget i vanlige supermarkeder i hele Storbritannia har også blitt helt fantastisk, det er en fryd å gå rundt shoppe mat rett og slett. Særlig har utvalget av organic food blitt veldig bra og det har også nå blitt så populært at prisene har gått kraftig ned så det er ikke nå så veldig mye dyrere en vanlig mat.
Men når det er sagt, for all del, det er mange millioner barn i Storbritannia som går på skolen hver dag med en lunchbox bestående av en liten pose potetgull, can of fizzy drink og et hvitt rundtykke med noe kliss på. Fedme og dårlig kosthold er jo et enormt problem der borte. Men dette var vel bare et lite forsøk på å nyansere debatten litt og påpeke at dette dårlige kostholdet (som jo er flott tv-underholdning) er et klassisk eksempel på forskjellene i det britiske klassesystemet. Det handler ikke bare om hva foreldrene dine gjør eller hva slangs aksent du har men også i aller høyeste grad om hva du spiser.
Den menyen kjenner jeg igjen! :knegg: Var to uker i England i 1988, og vi fikk den lunsjen hver dag. Bare at vi fikk to loffskiver istedet. Vi ble jo ikke mette, bare kvalme.
Jeg så også det programmet, og ble litt inspirert. Vet om en fyr her i min kommune som jobber med barn og unge, og som er veldig opptatt av god og sunn mat. Vurderer å ta en prat med han og høre om han har lyst til å være med å prøve å få til noe i vår kommune...
Da blir det vel litt mye proteiner og litt lite fett.
Det er fast inventar i skapet vårt. Ikke det at jeg spiser det, men har en "gal" mann. :fnise: Hva er det som er så spesielt med det? Det smaker jo py.
jeg bor i England og signerer absolutt for at det er et klasseproblem. hos os (og hos svigers) saa spises det mye brunt broed (ca kneip men loesere...) og vi spiser mye sunn mat selv om jeg skal aerlig innroemme at det gaar endel paa halvfabrikata, men selv med ferdigmaaltid osv saa er jeg noeye paa hva som er oppi... kjoeper vi fersk pasta e.l. saa passer jeg paa at vi kjoeper med sunn saus... Min sambo har vokst opp med et greit variert kosthold og hjemmelaget mat saa det spoers vel paa den enkelte familien....
Utvalget i butikkene her er helt utrolig fantastisk... det eneste jeg ikke finner er brunost og kaviar ellers finnes det "substitutter" for norsk mat over alt og jeg greier fint aa lage norsk mat med engelsk vri....
jeg lager gjerne sheperds pie og slikt.... helt supert for smugling av groennsaker....
her hvor vi bor saa har vi to av kent's beste barneskoler innen gaa-avstand og begge de to skolene er med paa Jamie's opplegg.
det maa kanskje bemerkes at problemet kanskje ikke er saa utbredt her nede i soer oest omraadet da.... vi bor liksom i "snobbe fylket" saa vidt jeg har forstaatt.... selv om jeg kjenner en familie her med fire unger hvor datter nr 3 KUN piser sjokolade og nekter aa spise noe annet for tiden...
rent personlig saa er jeg sikker paa at det finnes variasjoner i alle land.... norge inkludert.... det finnes uten tvil foreldre i norge som sender ungene til skolen med Sjokade eller nugatti paa broedskiva....
Jeg tviler ikke på at de har bra mat til barna på privatskoler.
Mayasmum har nok rett i at det også er store geografiske forskjeller, Kent er ganske flott i forhold til mange andre steder. Jeg har bodd mange år i Sørøst-London og har familie i Newcastle, og vil tørre å påstå at det er ganske stor forskjell mellom der og Norge. Selv om jeg registrerer at fler og fler foreldre i Norge serverer godteri mye oftere enn lørdagene, så er det vel stort sett ikke tillatt med brus,sjokolade og potetgull i matpakka i norske skoler og barnehager.
Jeg innrømmer glatt at jeg savner Sainsbury's, og vi elsker å gå i matbutikken hver gang vi er på besøk hos familien. Det brune myke brødet, derimot, er jeg litt skeptisk til, det er noe skummelt med brød som er like mykt og ferskt etter halvannen uke...Lurer på hvor mye som er grovt og hvor mye farge det egentlig er i de brødene...
Jeg liker ikke det oppskårne brødet i England, brunt eller ikke brunt. Jeg synes det smaker kjemisk dynge. Heldigvis finnes det ferskt brød og ikke minst veldig mange sorter knekkebrød.
Vareutvalget er jo enormt, så ikke fatter jeg hvordan folk kan spise hvitt brød og panert mat hele dagen når det finnes såååå mye spennende å velge i der borte.
Vi har for øvrig alltid Marmite i skapet, men mannen min er den eneste som liker det her i huset. Det er jo sunt da, men gjærpålegg er ikke helt min ting ...
Vi skal til England i jula, og jeg gleder meg. Da lager svigermor kalkun, ovnsstekte poteter og masse gode salater. Ikke mye usunt der, nei. Problemet med svigerfamilien min er at alle er små og usannsynlig tynne og har veldig liten apetitt, slik at store meg holder på å sulte halvt i hjel hvis jeg ikke har anledning til å snoke litt i skapene. En julaften var jeg faktisk sulten, for da var vi hos tanta og onkelen til mannen min, og da kunne jeg ikke snoke på kjøkkenet. De andre mente nemlig at man virkelig ikke trengte noe mer mat den kvelden når de hadde spist en så solid lunsj klokken 14!!!! Jau, jau, da er det pinlig å være 40 kilo tyngre enn de andre og påstå at "eh, jo, jeg TROR nok at jeg nok må ha litt mat, jeg da, for min del." :rødme: Akk ja, jeg slipper i alle fall å være like "stuffed" som jeg er etter en julekveld med ribbe og multekrem her i Norge. :digresjon:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.