Jeg har altså gått til det skritt å fortære 38 gram fetaost av type uspesifisert kaloriinnhold, men med fettinnholdet opplyst til 43%. :skremt: (Vi runder ned til 40 ... :nemlig:)
Så hva er mest riktig? At porsjonen inneholder dobbelt så mye kalorier som tilsvarende mengde fetaost med 20% fett? (183 kcal)?
Eller at porsjonen tilsvarer 38g med kremfløte, som også inneholder 40% fett? Som blir 143 kalorier?
Svaret må begrunnes. Det beste svaret blir premiert. Innleveringsfristen er kl 21, innen den tid må jeg vite hvor mange kalorier jeg har til gode til dagens dessert, slankevafler (ja, de finnes).
Er dobbelt så mye fett nødvendigvis dobbelt så mange kalorier, da? Hvis det er kalorier du teller i din kur?
Altså, 40 prosent fett er dobbelt så mye som 20 (duh), men det er jo "igjen" 60 prosent innhold i osten, som også teller kalorier. Tilsvarende er det 80 prosent innhold utover de 20 prosentene med fett i den andre fetaen.
Samme med fløten, vel? De restenerende 60 prosentene der tilsvarer ikke nødvendigvis de resterende 60 prosentene i feta-osten?
Med dette som utgangspunkt vil jeg si at det virker mer fornuftig å sammenligne det med feta med 20 prosent fett. :nemlig: Men at du legger til 20 prosentpoeng kalorier til det den magreste varienten teller, framfor å doble.
Er det nå jeg skal si at jeg egentlig ikke har peiling på kaloriberegneing, men at jeg gjerne vil ha premie for resonement basert på sunn synsing? :fnis:
Jeg er ganske sikker på at ost inneholder flere kalorier enn fløte med tilsvarende fettinnhold, ettersom osten inneholder en god del mindre vann og tilsvarende(?) mer proteiner. Men det er mulig den ikke inneholder fullt så mye som det dobbelte av 20 %-osten, dersom det økte fettinnholdet betyr at det er tilsvarende mindre proteiner i den. Jeg ville anslått at kaloridifferansen mellom de to ostene er 3,8 g fett (10 % av 38 gram, altså) pluss differansen mellom 3,8 g fett og 3,8 g proteiner. :nemlig:
Akkurat. Skilpadda sa det enklere, bedre og mer nøyaktig. Pluss at hun kan regne. Og at hun brukte andre tall enn meg. Hvor tar du 10 prosent av 38 gram fra, Skilpadda? Når det 20 prosentpoeng mer fett?
Det er 20 prosentpoeng mer fett, som jeg forsøksvis fordelte slik at 10 av dem er "rent ekstra fett" (altså i stedet for f.eks. vann) og 10 av dem er fett som erstatter proteiner, derfor differansen mellom kaloriinnholdet i proteiner og fett.
170 kcal da. Jeg gikk opp til 40g siden det var litt lavere fettprosent. Neste gang skal jeg se på fetapakken før jeg kjøper ... :nemlig: Ikke var den spesielt god heller. Men når man skal ha gresk salat til middag ...
Takk alle sammen.
Poeng til Rajraj og Padda for utsøkt resonnering, men jeg savner konktretisering av regneeksempler og to streker under svaret ... :lat:
Vinneren ble imidlertid Banana, grunnet hennes bruk av ordet "enkelt". Premien er en prikk.
Trøsteprikker til dere andre, av type "prikk i himmelen" ettersom jeg må ut og prikke andre før jeg kan prikke dere etc. etc.
Nonono. Det der blir for skummelt: Må vi inn på volumprosent fett og vektprosent fett nå? Her står det jo at det bare er 17g fett, men 45% fett? :gaah:
Ingen premie før du oppklarer!
Det første er fettandel i tørrstoff. Dvs vanlig Norvegia feks, er som kjent F45, men 27% fett live fordi den også inneholder vann. Ridder er F60 mener jeg å huske, men altså nærmere 35% fett irl. Derfor er det viktig å sjekke om fetaosten virkelig inneholder 43% fett live (det høres MYE ut, er du sikker på at det ikke er inkl feks olje? Jeg finner ingen fetaost-typer når jeg googler som kommer over 30% irl-fett jeg...) eller om det er en sånn F45-variant. Eller nokke sånt.
Men om du regner ca 200 kcal så har du hvertfall ikke regnet for lite.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.