Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lover vs. forskrifter

#1

rajraj sa for siden:

Er det noen som vet og klarer å forklare meg - på en lettfattet måte, hva som er forskjellen på en lov og en forskrift? :blånn:


#2

Veronal sa for siden:

Forskrifter er hjemlet i lov. En forskrift er vel generelt en spesifisering/konkretisering av loven? :blånn:


#3

kokosbolle sa for siden:

Lover er ment for å være generelle, og ytterligere spesifikasjoner skal beskrives i forskrifter som er ment å endres oftere. Forskrifter må følges på lik linje med lov.


#4

Balanse sa for siden:

Lover er ganske generelle, og trenger ofte mye forklaringer på detaljer, unntak etc. Eksempelvis har vi en regnskapslov, men mange forskrifter som forklarer mer om hvordan loven skal fungere hvis du feks er frisør eller oljeselskap. Forskrifter er også en del av rettsystemet, og like "alvorlige" som loven.

Edit: og noen er litt tregere til å skrive enn andre, men jeg lar det stå likevel


#5

rajraj sa for siden:

Takker og bukker. Nå gikk det opp et lys for rajraj. :neie:


#6

tøffelise sa for siden:

Dette var en veldig forenklet og ikke helt riktig måte å forklare forskjellen på lov og forskrift.

Det er helt riktig at du er forpliktet til å følge forskrifter på samme måte som lover, men en forskrift har lavere rang enn loven. Dersom en kommune skulle vedta en forskrift som er i strid med loven er du ikke forpliktet til å følge denne.

Det er ikke riktig å si at lover er generelle og at detaljene er beskrevet i forskriften. Det er ganske mange lover som er veldig konkrete, og hvor du finner hovedtyngden av reguleringen i selve lovteksten. Enkelte lover har ikke forskrifter.

Lover vedtas av Stortinget.

Forskrifter kan vedtas av kommuner, departement (eller andre som har fullmakt).

Definisjonen av forskift (fra forvaltningsloven):
"forskrift, et vedtak som gjelder rettigheter eller plikter til et ubestemt antall eller en ubestemt krets av personer".

Dersom en forskrift skal pålegge enkeltpersoner plikter er det nødvendig med hjemmel i lov, mens hvis forskriften kun skal gi rettigheter er det ikke nødvendig med lovhjemmel.


#7

IOA sa for siden:

Jeg har lært en ting om forskjellen mellom lover og forskrifter på jobben, nemlig at forskrifter kan ha tilbakevirkende kraft, mens lover ikke kan ha det.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.