Jeg slumset til å finne opp de beste brødene jeg noengang har smakt i dag, og tenkte jeg i all ubeskjedenhet skulle dele oppskriften med dere.
Rajrajs supersaftige gulrotbrød:
2,5 kopper havregryn
2,5 kopper grovt mel (jeg brukte alle slumpene i skapet og det ble litt grovbakst fra Mølleren, litt sammalt hvete og litt siktet rugmel)
6 dl siktet hvetemel
5 dl grovt revet gulrot
1 pose tørrgjær
1 toppet teskje salt
6-7 dl vann, 40 grader (kommer litt an på hvor store kopper du bruker til melet. Jeg brukte små kaffekrus og 6 dl vann)
Bland det tørre. Ha i gulrot. Jeg vet ikke om det er viktig - tror det, mtp gjæren, at gulrøttene hadde romtemperatur (altså at de ikke var kjøleskapskalde). Ha i vann og kna sammen til det blir fast deig. Heves 1-2 timer. Bak ut og etterhev 30 minutter/til brødet når kanten av formen.
Jeg pensla de med melk og skorpen ble sprø og herlig. Stekes på 200 grader, cirka tre kvarter.
Nok til to brød i vanlig form, eller cirka 24 rundstykker (selv lagde jeg ett brød og 12 rundstykker).
Rundstykkene stekes forøvrig i 14 minutter på 225 grader.
Nå har jeg testet ut oppskriften, og det ble et kjempegodt brød og 13 rundstykker! Deigen ble skikkelig klissete, så jeg hadde nok mer hvetemel i enn det skulle være, men brødene ble ikke så tunge og kompakte som jeg hadde trodd. Nydelig!
Jeg har bakt de en gang til, da med mer grovt og mindre fint mel. De ble ikke like gode for, som Kanutte trodde, ganske tunge og dermed litt triste. Får heller slå meg til lags med et medium grovt brød og ha mer fint hvetemel igjen, så lenge det er så godt som det er. Revne gulrøtter veier jo opp på sunnhetsskalaen.