Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tafser du på frukt og grønnsaker i butikken? (Spin off)

Kjenner du på frukt/grønnsaker før du handler?

  • Ja, jeg klemmer og kjenner og studerer absolutt alt
    6 stemmer
  • Ja, stort sett
    29 stemmer
  • Ja, men bare på enkelte ting, hvor modenhet har stor betydning (eks. avocado)
    90 stemmer
  • Nei, det gjør jeg ikke, synes det er ekkelt
    5 stemmer
  • Spiser ikke grønnsaker og frukt
    0 stemmer
#1

Koma sa for siden:

Kjenner du etter om frukt/grønnsaker er modne-ikke modne før du kjøper?

Jeg må innrømme at jeg tafser på avocadoene men det er stort sett det eneste. Men jeg nigransker alt annet før jeg putter det i kurven.


#2

Obelix sa for siden:

Ja, det gjør jeg.
Tafser på alt utenom bananer og druer tror jeg.


#3

Che sa for siden:

Jeg tafser på ting som det er viktig å anse modenhet på. Avocado og mango f.eks.
Om jeg plukker i epler og ser at en av eplene jeg skal til å legge i posen er stygg, så legger jeg den tilbake - men det er vel ikke tafsing?


#4

Bada-Bing sa for siden:

Tafsing er en selvfølge, ellers kan det hende jeg betaler for ting jeg må kaste når jeg kommer hjem.
Husker en gang dama i kassa advarte meg mot at jeg hadde kjøpt myke avocadoer. Jeg prøvde å forklare at de skal være myke, ikke harde. Da fikk jeg et sånt "du-er-sprø" blikk tilbake. :lol:


#5

Røverdatter sa for siden:

Jeg kjenner på det som er pakket inn eller har skall hvis jeg er i tvil om tilstanden. Ellers så bruker jeg øynene mine mer enn fingerne. Kan ikke tenke meg noe eklere syn enn folk som står og tar og klemmer på frukt og grønnsaker som andre skal spise. Epler, pærer, druer, asparges, reddiker, sopp og annet som ikke har emballasje eller skall som skal vekk ville jeg aldri stått og klemt og tafset på. Det er uhyre sjelden jeg ikke klarer å se at noe er stygt eller ødelagt, så jeg tør påstå at slik tafsing er ganske unødvendig. Er det ikke mest gamle kjerringer som gjør sånt da? De som får angst om de må kaste en bit av et eple?


#6

Senna sa for siden:

Her er det vel stort sett avocadoene som får gjennomgå tror jeg. Men velger også epler med omhu, men det blir stort sett litt mer bruk av blikk og forsiktig flytting.


#7

kalufs sa for siden:

Ja, jeg er en frukt-tafser! Avokado, epler, tomater, agurker. Det meste får gjennomgå. Men jeg bruker som oftest en plastpose mellom hånd og frukt.


#8

Bada-Bing sa for siden:

Jeg er nesten helt sikker på at frukt og grønnsaker er berørt av menneskehender før de kom i butikken også. Det er derfor jeg vasker alt sånt før jeg setter tenna i det. ;)


#9

Røverdatter sa for siden:

Ja, det er jo en selvfølge. :rolleyes:


#10

Dixie Diner sa for siden:

Probblemet med sopp er jo at man sjelden kan se om de er bra siden man må se på undersiden. De skal vel helst ikke være åpne (ikke veldig mye, i hvertfall)? Og da må man ofte løfte på dem for å se under. Nå er jo soppen plukket av noen også, sikkert ikke med hansker. Så jeg bryr meg fint lite. Jeg kan til og med spise uvaskede jordbær. Tror vi bare gjør oss mer utsatt for skumle bakterier ved å være FOR "sterile".


#11

Blondie sa for siden:

Nei, og jeg hater at andre gjør det. Jobbet i butikk i min pure ungdom og kom over mange rare vaner. Blant annet hadde vi en kunde som alltid sleiket på eplene. :urk:


#12

Stellebord sa for siden:

Jeg tafser på det som må tafses på. Resten studeres grundig.


#13

Babe sa for siden:

Ja, jeg er nok tafser. :nemlig:


#14

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg er kjempekresen på kvaliteten på frukt og grønt, og studerer det meste. Imidlertid tar jeg ikke på frukt og grønt som skal spises som det ligger, men avokado og appelsiner, som man skreller, de kan jeg nok studere. Det samme gjelder cherrytomater, paprika og ting som er pakket inn i plast. Løstomater og epler lar jeg være i fred.


#15

annemede sa for siden:

Jeg tafser ikke. Jeg kvalitetssjekker de.


#16

Agurke sa for siden:

:skremt:

Jeg tafser litt på frukta ja, men bare for å kjenne om de er modne eller ei.


#17

Dixie Diner sa for siden:

Jeg også. :nemlig: Er det ikke det de fleste gjør da? Det å SLIKKE på frukten stiller jo i en helt annen kategori. Da er man jo bare syk.


#18

Angelique sa for siden:

Ja, men bare på enkelte ting, hvor modenhet har stor betydning (eks. avocado)
Og tomater må jeg kjenne på , liker ikke myke tomater.


#19

Ine sa for siden:

Wow, denne tråden ga meg en oppvekker.

Hva med å, som noen her sa, bruke en plastpose imellom?


#20

Tammen sa for siden:

:nemlig:

Mye rart man skal tenke over på FP :knegg: .
Som nevnt tidligere er det vel nesten en selvfølge at de er berørt av hender før de ligger i butikken. Er man redd for smitte el. må man jo vaske dem uansett. Hardhendt håndtering, slikking osv hører virkelig ikke til det jeg ser på som normal oppførsel, og er ikke ok.


#21

Ine sa for siden:

Skal ihvertfall fortsette med å ta tomatene som ligger underst.


#22

amanas sa for siden:

Jeg kjenner på avacadoene, de må jo være myke så jeg får brukt de :)

Ellers står jeg ikkje å kjenner. Jeg ser og tar det som ser fint ut. Skulle jeg feks ta en råtten tomat da, så legger jeg den bort.


#23

Martis sa for siden:

Ja, jeg gjør det på f.eks meloner, tomater og epler i tillegg til avocado. Ja og clementiner før jul, de skal være ganske harde og ikke fulle av luft eller myke og dvaske. :D


#24

emm sa for siden:

Joda, jeg tafser, men jeg gjør det som lært i Spania. Man tar den posen man skal ha frukt/ grønt i, putter hånden inn i posen. Tafser med plasten på hånden, og vrenger så det man skal ha inn i posen. I Spanske butikker blir man kastet ut hvis man tar på frukten uten hanske eller pose.


#25

Dixie Diner sa for siden:

Sånn er det i Italia også, i alle butikker. Enten har de frukt- og grønnsaksdisken som en delikatessedisk, altså betjent der man må be om hva man skal ha, ellers så er det hansker (der med posene) som man MÅ ha på seg når man plukker. Jeg glemte meg ut en gang i en liten lokalbutikk, og ble skjelt ut på italiensk av ei eldre dame. :knegg:

Hvorfor har de ikke et slikt system i Norge? Helt ånnas!


#26

Propella sa for siden:

:nikker:


#27

C3PO sa for siden:

Latinamerikanerern sier: damen hadde rett! Du skal ikke kjøpe mye avocadoer. Da er det større risiko for at de er dårlige. Man skal kjøpe gode grønne avocadoer, og la dem modnes hjemme. Avocado er noe man må planlegge i forvei - jeg kjøper inn sammen med ukehandlingen. Da har jeg alltid modne avocadoer i huset.

  • Nå kan det ha seg at alle her inne har vært kjempeheldige med å kjøpe myke avocadoer, men det har ikke jeg. De har stort sett vært ubrukelige. Unntaket er da er disse "spisemodne avocadoer" som selges i pakker på to.

Faren min holdt på å le seg ihjel i butikken for noen måneder da en ansatt prøvde å komme og veilede ham i banankjøp. Faren min så snilt på denne personen og sa, "Det var snilt, men jeg kommer fra et bananland, så jeg tror jeg vet hvilke bananer jeg skal velge".


#28

Senna sa for siden:

Og nå må vi visst tafse ekstra på sitronene, ref Iset sin sprøytetråd.


#29

Canisa sa for siden:

Ja, men bare på enkelte ting, hvor modenhet har stor betydning (eks. avocado)

:nemlig:


#30

Maiden sa for siden:

Ekkelt. :skremt:

Jeg tafser på agurkene og kiwiene, retsen klarer jeg å se om de er bra eller dårlige.


#31

Bada-Bing sa for siden:

Bruker ikke avocado så ofte. Jeg kjøper dem inn et par dager før, så de er ikke squishy, bare litt myk rett og slett. Har enda til gode å ende opp med en ubrukelig avocado.


#32

emm sa for siden:

Hvilke bananer skal man velge? Det lurer nemlig jeg på!


#33

Maverick sa for siden:

Jeg tafser ikke på frukt og grønt, nei. :knegg:


#34

emm sa for siden:

Hva tafser du på da AC? :hyper:


#35

Miromurr sa for siden:

Jeg tafser og gransker og lukter. Alt etter som hvilken frukt eller grønnsak det er. Og så banker jeg på vannmelonene for å høre at de er passe modne (men er ikke helt sikker på om jeg hører forskjell). :nemlig:


#36

Babe sa for siden:

Æsj, kjøpte en slik pakke her om dagen og avocadoene oppi der var så og si gjæret. :eek:

Nei, takke meg til avocado man modner hjemme. :nemlig:


#37

Dixie Diner sa for siden:

Jeg også! Jeg og noen venninner skulle lage guacamole på lørdag, så jeg kjøpte en to-pakning med spisemodne avokadoer. De føltes helt fine, til jeg skar i den ene. DEN stanken som veltet ut, og avokadoen var brun og grå inni, helt gjæret. Det luktet gammel, sur gjær. Fy fader så ekkelt! Og skuffende. :sur:

Jeg kjøper som regel 8-10 avokadoer i slengen og da kjøper jeg de fleste ganske harde og lysegrønne så de modnes hjemme. De jeg skal bruke først kjøper jeg når de er akkurat passe modne. Umodne avokadoer er grusomt, men overmodne er nesten enda verre.


#38

Maverick sa for siden:

Det hører nok innunder et annet underforum. :knegg:


#39

Esme sa for siden:

Jeg liker også opplegget i Italia om at man bruker plasthanske eller plastposen som hanske sånn at man kan kjenne lett på frukten mens man plukker den, som tomater, epler etc

Ellers undersøker jeg meloner ganske nøye, klemmer og lukter og ananas med avriving av blad og klemming og lukting.


#40

Skremmern sa for siden:

Nei, unntaket er agurken, men den er jo plæstikk på.


#41

Blånn sa for siden:

Som Annemede sjekker jeg kvaliteten på varene. Hvor mye jeg sjekker kommer ann på hvordan jeg opplever fruktdisken. I noen butikker er det hele tiden ansatte som sjekker frukt og grønt og fjerner det som er dårlig. Der sjekker jeg ikke like nøye. I butikker der jeg tidligere har opplevd å få mye dårlige varer sjekker jeg nøyere. Som regel er da sjekken: ta opp eple, snu det rundt for å se om det har tydlige skader, legge det i posen hvis ikke.

Frukt og grønt er ikke spesielt rimlig i Norge og jeg forventer faktisk litt kvalitet på produktene. Ikke noe er så kjedelig som å komme hjem med dårlige produkter.


#42

Tangerine sa for siden:

Jeg tafser litt, og går utifra at det jeg kjøper er blitt tafset på.


#43

Katta sa for siden:

Ja, jeg snur og vender på frukt...men avocados kjøper jeg harde så de kan modnes hjemme ;) - nettopp fordi de ofte er tafset på/skviset i kassen fra før og da har de områder i kjøttet som ikke er så fint lenger... clementiner, kiwi og appelsiner er jo kul umulig å vite om er passe harde uten å ta på dem. Og epler kan være mindre pene på den andre siden, da går de tilbake i eska. Druer smaker jeg på til og med - spesielt om de er dyre. Utrolig irriterende å ha kjøpt 2 kg druer som ikke smaker noe... Plastpose fungerer imidlertid utmerket som hanske.


#44

Kaija sa for siden:

Det hender jeg klemmer og kjenner litt forsiktig på grønnsakene og frukta. Det er mye dårlig frukt på nærbutikken her, og jeg synes det skal være greit å forsikre meg om at jeg får skikkelige varer. Regner for øvrig med at de fleste har lært at frukt og grønt bør vaskes før en spiser av det, så dårlig samvittighet har jeg ikke.


#45

era sa for siden:

Bare når jeg skal rense sprøyter og sånt....:hygienisk:


#46

Millis sa for siden:

:ja:


#47

Carrera sa for siden:

Jupp, jeg tafser.

Tafser i den forstand at jeg kjenner på hardhet, og ser etter skader på frukten før jeg putter det i posen.

Har andre ting å bruke pengene mine på enn å kjøpe frukt og grønnsaker som ikke er bra.

Og pga folks tafsing på frukt, så vasker jeg frukten når jeg kommer hjem.


#48

Tjorven sa for siden:

Jeg blir litt usikker på definisjonen av tafse. Hvis jeg er i ferd med å legge et eple i posen, og jeg ser at det har et stort brunt merke på seg så legger jeg eplet tilbake. Er det å tafse? I så fall gjør jeg det. Det samme vil vel gjelde mye annen frukt.

Avokado er vel det eneste som jeg ALLTID klemmer på før jeg kjøper. Jeg må jo vite om den er myk nok til å lages guacamole av. Den skal jo som regel lages samme dag som jeg kjøper og da har vi ikke tid til å vente på at avokadoen modner.


#49

Blomst sa for siden:

Ja jeg tafser, på det meste, epler, agurk, avocado, mango, kiwi, tomat, sitron, appelsin ja så og si alt.
Og man vasker jo selvfølgelig frukt og grønnsaker før man spiser de.


#50

Filifjonka sa for siden:

Jeg tafser ikke, men jeg tar på frukt og grønnsaker når jeg velger. Gidder ikke komme hjem med bløte paprika, steinharde avocado og uspiselige clementiner.


#51

Nessie sa for siden:

Men da tafser du jo på en del tomater for å komme til de tomatene eller? :dulte:


#52

Slettet bruker sa for siden:

Jeg tafser ikke, jeg kvalitetssikrer. Det er så mye dårlig frukt og grønt i butikkene, og jeg orker ikke å betale en formue for dårlige grønnsaker.


#53

Nessie sa for siden:

OM jeg kommer hjem med råtten frukt så tar jeg med det tilbake til butikken som regel jeg da. Men stort sett er de flinke til å rydde bort dårlig frukt i disken på Prix her.


#54

Ine sa for siden:

Nix, bruker pose når jeg tar tomater opp i en annen pose :dulte:


#55

Beckett sa for siden:

Jeg klemmer forsiktig på avokado, kiwi og appelsiner/klementiner. Dersom en frukt eller grønnsak viser seg å være misfarget eller ødelagt legger jeg den tilbake. Men jeg synes ikke at det er tafsing, men Kvalitetssjekking. Man må da vite at det man kjøper holder mål.


#56

Obelix sa for siden:

Hver gang jeg kjøper frukt nå om dagen titter jeg meg rundt få se om jeg er den eneste som tafser på frukten.
Og det er faktisk mange som bare putter frukten oppi posen uten en pitteliten kvalitetssjekk engang.
De må da få med seg mye dårlig frukt hjem?


#57

jubajuba sa for siden:

Ja, jeg kjenner på frukt og noe grønt før jeg kjøper. Og liker jeg ikke utseende på eplet jeg tok i, putter jeg det tilbake.Går bare automatisk ut fra at folk vasker frukten sin før de spiser den.


#58

Slettet bruker sa for siden:

Jeg kjenner jo på frukten og grønnsakene. Spesielt avocadoen skal være passe.
Men tar jeg opp et eple og det er råttent på undersiden så er jeg faktisk så frekk at jeg kaster det jeg. (Det står en diskret plassert søppelkasse rett ved frukten der jeg handler).

Men jeg står ikke og håndplukker oppi jordbærkurvene da.

Man kan si at jeg undersøker grøntet innenfor grensen av hva som kan kalles noenlunde delikat kanskje?


#59

Dragen sa for siden:

Nei. Jeg har mann til slikt.


#60

rajraj sa for siden:

Man må jo bare sleike på eplene for å sjekke om, eh, skallet er sprøytet.

Utenom det tafser jeg utelukkende på avocado, banan, sitrusfrukter og kanskje en og annen tomat. Agurk også, men den er jo pakket inn. Og aspargesen studerer jeg nøye, dog uten å klemme. Plommer, pærer og poteter, likeså.

Ok, det kan se ut som om jeg tafser. Men jeg vil egentlig også kalle det kvalitetssikring. :humre:


#61

Susse sa for siden:

Tafser kun på avocado, mango og ananas. Skal være modent.


#62

Bomull sa for siden:

Om jeg ikke akkurat tafser, så kjenner jeg på mange ting ja - jeg betaler jo ikke for en vare/kvalitet jeg ikke får!! Spesielt viktig er det å kvalitetssjekke typ avocado, plommer, nektariner og mango som allerede nevt, men jeg tar også på andre ting ...bl.a er jeg meget sær på agurker og tomater. At folk ikke vasker frukt og grønt før de spiser det er ikke mitt problem, jeg vet jeg ikke er den første som tar på slikt når det ligger i butikken - det har jo blitt plukket etc. også; og blir gjerne tatt på av de som jobber i butikkene, ikke minst.

At noen slikker på epler i butikken stiller i en HELT ANNEN kategori; det er jo reinspikka sinnsyke!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.