Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Frosne grønnsaker vs. ferske grønnsaker

#1

*HH* sa for siden:

Er det stor forskjell på innholdet av næringsstoffer? Er det mindre sunt med frosne?

Er det forøvrig frossne eller frosne det skrives? Ble usikker da jeg så svaret til Iset her :rødme:


#2

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har alltid trodd det er MER næringsstoffer i frosne kontra de "ferske" som faktisk ligger i butikken ganske lenge? Frosne grønnsaker er jo faktisk frosset ned ganske kjapt etter plukking, er de ikke? Da inneholder de jo naturlig nok mer næring enn en brokkoli som har ligget på Rema i en uke eller to.
Jeg bruker både frosne og friske grønnsaker. Rosenkål er det greiest å bruke frossen, synes jeg. Brokkoli også. Synes det er så greit å ha grønnsaker liggende i fryseren der det ikke blir dårlig. Bruker selvsagt fersk paprika, løk, hvitløk, sopp osv.

Kjøper man heeelt friske grønnsaker fra torget eller henter i egen hage blir jo saken en helt annen.



#4

*HH* sa for siden:

Takk for svar, Iset :)

Fant forresten dette på NRK.no:


#5

*HH* sa for siden:

Takk for oppklaringen :o Da er jo overskriften feil :sparke:


#6

Wix sa for siden:

Vi bruker mest frosne men har alltid trodd at de ferske var bedre! Men da kan jeg jo fortsette å bruke frosne med god samvittighet da! :ja:


#7

zeppelin sa for siden:

:tilber:

dette var en deilig tråd :knegg:


#8

Pia sa for siden:

:dulter:

Edit: Hæ? Er ikke det riktig smile-kode? :dulta: :dulte:

Edit2: Ah, der var den.


#9

Eia sa for siden:

Enig. Spesielt gulrøtter og broccoli er best ferske.


#10

zeppelin sa for siden:

:rofl:


#11

DM sa for siden:

Ja, det er jeg enig i, men det er veldig stor forskjell på merkene også.


#12

Dixie Diner sa for siden:

Frossen sopp er gruuusomt. Jeg prøvde de der posene med soppmix på Rema, tok en bit og brakk meg. Boksesopp er enda verre. Må være fersk!
Ellers er jeg altetende, enten det er frossent eller ferskt. Jeg kjøper ofte fersk blomkål, forveller den i buketter og fryser ned. For blir det (og brokkoli) liggende i kjøleskapet, blir det alltid liggende for lenge. I fryseren er det tilgjengelig når jeg trenger det. :D


#13

Wix sa for siden:

Hva er det å forvelle?


#14

Enhjørning sa for siden:

Jepp! :glis:


#15

Dixie Diner sa for siden:

Koke i lettsaltet vann i 2-3 minutter maks. Alltid lurt å gjøre det før innfrysing. Står mer her. :)


#16

Irma sa for siden:

Jeg tror det blir litt for enkelt å si at frosne gir mer næringsstoffer enn friske. Så lenge man tilbereder friske på riktig måte, så vil jeg tro at det er omtrent det samme? Litt mer i friske kanskje? Slik jeg har lært det så er det når man begynner å skjære i grønnsakene og skrelle dem vitaminene begynner å forsvinne. Man behøver derfor ikke å fortære poteten rett etter at den har kommet opp av jorda. Det jeg lærte i ernæringslære var så vidt jeg husker at man helst skal kutte opp grønnsakene så nært middagslaging/tilbereding som mulig. Dersom man ønsker å gjøre klart tidligere med opphakking osv. bør grønnsakene legges lufttett, f.eks i en lukket plastpose eller boks. Jo lenger man koker og steker, jo færre næringsstoffer.

Dette kommer fra hukommelsen altså, så det er mulig jeg tar fullstendig feil.


#17

Dixie Diner sa for siden:

Ah, jeg har alltid trodd vitaminene og mineralene begynte å tappes idet frukt og grønnsaker ble kappet av "livsnæringen" sin, altså roten, der de vokser. Da blir det jo litt annerledes.
Men mange tror frosne grønnsaker er mye mindre sunne enn ferske, og det tror jeg absolutt ikke, selv om endel ferske grønnsaker selvsagt smaker mye bedre enn frosne (ser for meg frossen paprika, løk og mais jah).


#18

Irma sa for siden:

Det kan godt være at vitaminer forsvinner hvis grønnsaker blir liggende over tid altså. Men totalt sett så tror jeg ikke forskjellen mellom de frosne (hvis man tar utgangspunkt i at råvarene er behandlet på en riktig måte) og ferske grønnsakene er veldig forskjellig. Det man vet er som sagt at jo lenger man koker gulrota, jo mer vitaminer forsvinner ut i vannet - derfor er det sunnere å spise en rå og "ubehandlet" en. Rå opptinte grønnsaker er ikke spesielt digg. :knegg:

Hadde vært interessant å lese litt mer fakta om dette, men jeg orker ikke google akkurat nå. :natta:


#19

Nessie sa for siden:

"Ferske grønnsaker er sunnere enn frosne"
TJA
- Nyinnhøstede grønnsaker tilberedt på en skånsom måte inneholder flere næringsstoffer enn frosne grønnsaker. Men så snart innhøstingssesongen er forbi, og grønnsakene er både lagret og transportert, så kan de frosne produktene konkurrere med de såkalt ferske om næringsinnhold. Faktisk vil de frosne grønnsakene til tider utkonkurrere de såkalt ferske.

(Klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson har gjennomgått våre matmyter. Hun har i en årrekke jobbet med kostveiledning i alle aldersgrupper ved Sykehuset i Vestfold. Nå veileder hun enkeltpersoner og grupper som privat konsulent.)


#20

Nessie sa for siden:

Fedon svarer

Hei. Både konservering og bearbeidelse av mat, inkludert varmebehandling, fører til reduksjon eller tap av viktige sporstoffer og kan føre til dannelse av giftige biprodukter.
Næringsinnholdet i fersk ananas og brokkoli vil være langt bedre enn i hermetisert ananas, eller tre uker gammel brokkoli.
Fra frysedisken

Frosne grønnsaker derimot, mister lite av sin næringsverdi, forutsatt at de ble frosset ned mens de var helt ferske, noe som er tilfellet med frosne grønnsaker som selges i butikken. Det er da viktig å passe på å spise dem innen «best før» datoen som står på pakningen.
Røkt laks har fortsatt like mye protein og andre sporstoffer. Imidlertid kan noen av de sunne omega 3 fettsyrene være skadet (oksydert, det vil si harsknet).
Hilsen
Fedon Lindberg


#21

Wix sa for siden:

Jeg tror det viktigste er å spise grønnsaker, så får en velge hva en liker best selv, frosne eller ferske.


#22

Pingis sa for siden:

Det var diplomatisk. :nemlig:


#23

Wix sa for siden:

:værsågod:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.