Jeg er storforbruker av Castello Dana Zola og Tine Selbu Blå. Fantastiske oster, jeg kunne spist meg fordervet!
Jeg pleier å ha dem på Rugsprø med meierismør og epleskiver på toppen. Nydelig!
Hvilke muggoster liker dere best? Jeg smakte en som var helt ufyselig, men husker ikke hvilken det var.
Selbu Blå er jo bedre enn Normanna og Norzola, men Tine er ikke i stand til å lage gode blåmuggoster. Mine favoritter er Roquefort, Saint-Agur, Gorgonzola (både Picante og Dolce) og selvfølgelig Stilton.
Av hvitmuggostene setter jeg størst pris på Chevré.
Roquefort var det! Den er helt grusom! Verste jeg har smakt. Stilton er mye bedre.
Chevre er fantastisk.
Det er nydelig med honningglaserte nøtter til osten. Legg valnøtter og rå pistasjenøtter i en skål og hell en god del flytende honning over. Bland godt og server dette til osten.
Roquefort er alle blåmuggosters mor. Det burde være en lov som forbyr å starte tråder om muggoster og samtidig være frekk nok til å disse Roquefort. :nemlig:
Pøh. Rart at jeg ikke liker akkurat den altså, men den var overhodet ikke god. Men jeg liker de fleste andre typene.
Vent litt, nå blir jeg litt usikker på om det ER Roquefort jeg mener ... Det kan godt hende jeg tar feil nå. Årh. Jeg må kjøpe den igjen og smake.
Rouqefort er favoritten, men Dana Høng blue er også veldig god. Elsker litt stramme blåmuggoster. Gjerne med soltørket tomat og et glass rødvin ved siden.
Jeg elsker muggoster. Den absolutte favoritten er en jeg kjøper i Sverige som jeg selvfølgelig ikke husker navnet på akkurat nå. Ellers er det meste godt, med unntak av den røde castelloen (tror jeg...) Den smaker helt forferdelig.
Det er den eneste med blått i som jeg kan si at jeg liker. Kanskje det er på tide å bevege seg videre ut i smakslandet, med nøtter og honning må jo det meste bli godt vel...
Det fikk jeg også, og jeg har gjort noe med det. Villa Monteleone Amarone fungerer utmerket sammen med Brie. :D Ingen muggost, men godt var det så absolutt.
Jeg liker best de litt mildere blå variantene som gorgonzola og cambozola (både hvit-og blåmugg). Av hvitmugg oster er Brie Meux og camenbert mine favoritter, helst med noe søtt til som ripsgele.
Vi lager en veldig god pastasaus som inneholder en hel pakke med norzola. Jeg ble litt overrasket da min ellers så kresne datter i dag utbrøt at hun likte ostebitene best.
Ellers er jeg svak for hvit castello. Er på slankern, så jeg må bare ikke begynne å tenke på det.
Jeg er 99,9% sikker på at all Brie er hvitmuggost. Den kan være laget av pasterisert melk eller ikke pasterisert melk, men jeg tror alle er tilsatt hvitmugg før lagring. :tidligere ostedisk ansvarlig:
Jeg hadde fransk som valgfag på ungdomsskolen. Læreren fortalte en gang om en stor rettskrivingskonkurranse hvor ingen hadde alt rett. Jeg ser ingen grunn til at jeg skal toppe heile driden.
Ost! :nam:
Er egentlig ikke så veldig bevandret i muggoster, med Chevre, Brie og Camembert som hederlige unntak. I dag er det en hvit Castello med eplebiter og et glass vin til kvelds!
Jeg har komplett dilla på økologisk Blå Castello på knekkebrødet for tiden. Den må være så moden at den flyter, så lenge den er hard er den ikke god. Ellers er jeg rimelig altetende. Jeg fikke en stilton på krukke av en venninne ved juletider i fjor, den var jo fantastisk. Til og med ene frøkna syns den var nydelig.
Jeg liker best blåmugg, ikke hvitmugg. Jeg bør unngå muggoster pga intoleranse mot muggsopp, men jeg elsker blåmuggoster. Den beste er en som heter Berre Bleu eller noe sånt. Med aprikossyltetøy på. Det MÅ være noe søtt oppå blåmuggost!
Oj, det høres ut som noe jeg MÅ prøve! Seriøst; ost- og vin, eh bruskveld hos meg snarest! Helst en dag jeg har fått barnevakt til en av ungene. planlegge
Ost! :sikle: Hele FP er velkommen til ostekalas når Pjokken er ute. :knegg:
Jeg er ganske altetende når det gjelder muggost, men sånne tørre gorgonzola-roquefortgreier synes jeg ikke er godt. (Med unntak av en herlig dressing jeg smakte hos Teofelia en gang i tiden.) Det blir dessverre lite ost her i huset siden mannen min er av typen som synes mandarinost fra Tine er det mest spenstige han kan tillate seg, men Blue Castello kjøper jeg i ny og ne når jeg skal kose meg. Med Ritz eller havreknäcke og druer.
Jeg fikk servert Blå castello med hjemmelaget plommesylte på toast forleden, det smakte veldig godt. Så da blir vel min foreløbige favoritt blå castello.
Det skal forøvrig forskes mer på blåmuggoster, og her var mange gode forslag i denne tråden:)
Fy søren, nå frister det å invitere Stavanger/Sandnes-delen av FP til ost- og vin/bruskveld hos meg altså! Men det er litt vanskelig pga. ungene. Må se hva jeg får til. Etter nyttår kjøper vi jo hus, blir lettere da. :D
Hvis Brie er muggost er jeg helt med. Det er noe av det beste jeg vet, på ristet brød med masse smør på.
Sånne blåmuggoster er det en stund siden jeg har smakt, så bør kanskje prøve igjen nå. Likte det ikke tidligere. Likte ikke rødvin før heller. Det er jo rett og slett sykt. :eek: Tenk på all den gode vinen jeg gikk glipp av.
Jeg smakte nylig Saint Agur, og den var helt fantastisk god! Konsistensen var nydelig og kremete, men det var litt vanskelig å få skjært den opp pga. kremkonsistensen.
I dag kjøpte jeg meg et stoort stykke Selbu Blå og epler, så nå sitter jeg og koser meg med grov kjekt med smør, Selbu og epleskiver. :sikle:
Mmm, skal vi se. Cambozola, Stilton, Gorgonzola, Bresse Blue, Bleu de Tignes, Fourme d'Ambert, Saint Agur, Roquefort. Brente fiken er nydelig tilbehør til stramme oster. Sterk te er også veldig godt som drikke til.
Er det forresten noen som har smakt edelosten? Jeg så den i butikken her om dagen og ble fryktelig nysgjerrig, men lurer på om blåmugg på tube kan være litt over the top.
Skjønt hvis den er god så er jo det et pluss på fjellturer og slikt da.
Jeg synes halve valnøtter dynket i flytende honning er helt fantastisk til muggoster. Det har jeg sikkert skrevet før i denne tråden, gidder ikke sjekke.
Blåmugg på tube høres jøkk ut, men jeg har jo aldri prøvd. Ser dog ikke for meg at det er noe som havner i handlevogna mi med det første.
Er det forresten noen som har gode oppskrifter som involverer muggoster? Pastasaus? Pizza?
Coop har kommet med ett glass med valnøtter og aksiahonning (tro om det skrives slik?) og det er nydelig. :D
Pastasaus: Fløte, gorgonzola, skinke og sopp. Pizza, bare strø osten på toppen, helt nydelig. Gjerne pizza med bare ulike typer ost og ferske tomater. :riktig:
Oppskrifter? Man tar da bare en klatt muggost og heller i litt fløte og smaker til med feks litt honning, sennep, basilikum eller lignende alt etter hva man skal bruke sausen til.
Jeg har aldri spist en muggost jeg ikke har likt. Jeg liker alt fra Castello fra Tine til St. Agur, Blå Stilton, kremaktige og smuldrete. Og brente fikner, honning, søte druer, stangselleri og nøtter er godt til.
Kom på en ting da jeg så denne tråden igjen. I jula hadde jeg en Bresse Bleu (jeg elsker den) liggende i kjøleskapet. Men enten er jeg gravid (=usannsynlig) eller så var det noe galt med den. Den var muggen. Ja, jeg vet den skal være det, men den hadde mye mer (og litt slimete, nesten, grønt mugg. Og smakte ikke godt.
Så jeg spør dere: Hvordan vet man når en muggost er for myglet til å kunne spises?
Den blir "rennende" i konsistensen og lukter vondt. Slimete er hakket lengrekommen uspiselug blåmugg. Det skal heller ikke lukte mugg av blåmugg, noen som skjønner hva jeg mener med mugglukt forresten?
Enkelte muggoster blir brungrønne på skallet og i muggkulturene når de ikke er bra, mens andre igjen jo er brungrønne i kulturen (stilton ring eksempelvis).. Men i hovedsak så er myke muggoster uspiselige når det er brungrønt på skallet eller i kulturen, samt at de væsker mye og lukter mugg.
Harde muggoster blir "soggy", vannete, slimete og enda mer brunlige, de ser ekle ut og lukter ekkelt.
Men det er enkelte unntak i begge leire.
Ok, takk for svar.
Kan jeg spørre om den virkelig smakte blåmugg? Og i såfall, hvaslags type blåmugg? (les gorgonzola og dets like, eller roquefort og lignende)
Jøss. Det er en hel vitenskap dette, med andre ord... Jeg får spise og håpe det beste. Jeg mistet helt blåmugglysten etter denne opplevelsen, så nå står de gode valnøttene og fiknene i honning og marmeladen bare der til pynt. :sukk:
Ja det er det. Men det er spennende vitenskap.
Åh jeg husker i starten når jeg begynte å jobbe med ost, jeg kastet alt mulig. :knegg:
Man lærer seg å se på de forskjellige typene etter hvert hvordan de modnes og til slutt ødelegges. :hyper:
Og lukten som endrer seg i de forskjellige stadiene.
Bresse bleu er jo en veldig myk ost, som ikke tåler like mye lagring som feks Stilton ring, jeg personlig liker bedre de litt hardere blåmuggene både på smak og dette med lagring, unntaket er st.agur. :hjerter:.
Oi nå nerder jeg meg helt bort her ja. :flau:
Tror Interference ville kunne ha et interessant måltid med min far: Han jobber i TINE og modner egne oster i kjelleren (i jula hadde vi en edamer som hadde "best før" 2007, og akkurat nå var blitt helt fantastisk!)
"Mugg" i muggost er sopp. Hverken mer eller mindre. Akkurat som gjæren i vin, øl og brød, eller sjampinjongen på pizzaen. Mugg=Gjær=Sopp. Eklere er det ikke. Det "tilsettes" ikke, det er det som gjør osten til noe annet enn en klump melk. "Naturell" eller ikke tipper jeg i de fleste henspeiler på hvorvidt osten er tilsatt smaksstoffer som krydder (karve, dill, osv) i tillegg.
Jeg vet det, Ulvefar, men enhver matvare vil jo nødvendigvis likevel komme til et stadium der den er bedervet og ikke kan spises. Jeg synes det er vanskelig å se på blåmuggoster.
Forøvrig er jeg allergisk mot en hel del muggsopper, så jeg bør egentlig spise lite av både dette og gjær. Samt være forsiktig med muggsopp i innemiljø.
Det er min favoritt :nikker: Den er så fantastisk i smaken!!
Ellers så går det i brie her hjemme sånn i hverdagen. Da med halve blå/røde steinfrie druer på toppen!
Jeg kan ikke ha muggoster i hus, tror jeg. Jeg spiser og spiser, det er så godt. Nå er snart Selbuen borte og jeg drømmer om å kjøpe inn St. Agur igjen. I går laget jeg en wraps med kyllingfilet, et tynt lag gresk dressing, epleskiver og masse Selbu Blå.
Tja, nå er det ingen eksakte svar på at om du liker den osten så liker du automatisk den neste osv. Men jeg kan liste opp noen som kan være verd et forsøk for deg å prøve.
Jeg vil tro at du kan like brie de meaux, som er en god modnet brie med masse smak. For en litt lettere brie bør du prøve coeur de lion.
Creme de blu er en blanding av cheddar og blåmugg som er overraskende god. Den er ganske mild på smak, men kombinasjonen er fantastisk.
Grottelagret emmentaler og/eller gryuvere (husker ikke helt stavingen her:flau:) er gode fastoster som du nok kan like.
Emmentaleren er forresten nydelig å smelte sammen med litt cheddar. :hjerter:
Av blåmugg så tipper jeg du kan lige gorgonzola dolce og picante, men jeg vil alikevel anbefale deg å prøve roquefort black label som er den beste "myke" blåmuggen jeg vet. Den er himmelsk, ikke for mild og ikke for sterk.
Andre blåmugger som er verdt utprøving er stilton ring, som er en ost med relativt godt med smak.
Du kan nok og finne glede i en tilsiter. Den lukter grusomt, men ikke la det skremme deg, smaken er knallgod!
Annet som er verd å nevne er Tallegio (dessertost), forest (en røket kremost, som har et annet navn og, men det husker jeg aldri) og ermitage (rød kittost i gate med raclette)...
Hm.. Kommer sikkert på masse mer etter hvert.
:hyper:
Langmodnet edamer er jo himmelsk! :nam: Og modne egne oster i kjelleren må jo være drømmen.
Nei det tilsettes ikke, det "plantes" muggkulturer i osten.
Eller røres om du vil.
Mja og nei. :knegg:
Det finnes en (egentlig flere) smørevarianter av Stilton.
Den som kommer i en mørk blå keramikkkrukke er fantastisk god, men veldig dyr.
Ellers så er det jo den "vanlige" litt harde stiltonen.
...og den fikk mannen av jobben til jul. Han liker ikke muggoster, rare mannen, og jeg er gravid og kan ikke spise det. Derfor ga jeg den bort i går. Suuuukkk.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.