Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor ble det av nypesuppa?

#1

Tjorven sa for siden:

Snuppa og jeg gikk forbi en nypebusk her om dagen, og jeg fortalte om min barndoms dessert; nemlig lunken nypesuppe med vaniljeis. Jeg fikk vann i munnen mens jeg fortalte og vi ble begge ganske gira på å lage dette. Som all annen mat fra min barndom ble nypesuppen laget fra pose.

Men jeg har nå lett i veldig mange butikker, men nypesuppe er ikke å oppdrive noe sted. Jeg har også vært på et par av de velassorterte, men det hjalp ikke.

Er det noen som vet hvorfor nypesuppa er blitt borte? Eller hvor den er å få tak i?

Eventuelt; er det noen som har en oppskrift som ikke lages fra pose?


#2

Søster sa for siden:

Det produseres ikke i småpakninger lenger, se her.


#3

Che sa for siden:

Meeen - de finnes i Sverige.


#4

Pia sa for siden:

Jeg har sett det jeg. Ultra har det ihvertfall. En pappeske (typ lasagne fra toro størrelse) med svensk skrift. Står ved siden blåbærsuppe som er helt lik forpakning.


#5

Søster sa for siden:

Jippi!!


#6

Tjorven sa for siden:

Greit. Da får jeg lete på Ultra. Ellers er vi i Sverige med ujevne mellomrom, så da får jeg ta det neste gang vi er der.


#7

Propella sa for siden:

Nå fikk jeg lyst på det også. Selv om det ikke var favoritten min når jeg vokste opp så var det godt. :voksteoppiSverige:


#8

Millis sa for siden:

Det finnes i mangfold i Sverige.
Jeg kan ikke fordra det men mamma hamstrer som en gal når det handles for hun elsker det.


#9

Sokk sa for siden:

Vi brukte også posenypesuppe i min barndom. :nam: Dessverre er ikke svenskesuppa like god, synes jeg, den skal røres ut i kokende vann, ikke putre i kjele (eller kanskje jeg husker barndommens suppe som bedre enn den egentlig var? :gruble:)


#10

Skytte sa for siden:

Jeg leser nyresuppa hver gang jeg ser tråden. :kvalm:

Har forøvrig aldri smakt nypesuppe. Verdt en smak altså? Hvis man dumper over den....


#11

Tusenogtredve sa for siden:

Hvis du har tilgang til nyper, er det enkelt å lage selv. Bare kok nypene møre, mos dem gjennom en kjøkkenmaskin med seperator og spe ut med vann. Tillsett sukker etter behag. Det blir 3 ganger så godt som posesuppen.


#12

Kaija sa for siden:

Mamman min har kokt masse nypesuppe til meg i høst. Kjempegodt for såre halser.

Plukker du nyper kan du tørke de du ikke koker med en gang i ovnen og lagre. Så har du til nypesuppe hele vinteren om du vil. Mye mye bedre med hjemmelaget enn med kjøpesuppe. Det er lurt å sile suppa etter koking. Det kan væreuønskede proteiner blant nypene. Mamma tykner forresten suppa med litt potetmel. Serveres med krokanis. Mmm!


#13

Tjorven sa for siden:

Hvis den du kjøper i Sverige er sånn som blandes med kokende vann, så er den ikke noe god. Den skal jo putre i kjele.

Krokanis var en god ide. Vi har pleid å bruke vanilje.

Hva mener du med seperator? Når jeg lager supper ellers så bruker jeg bare stavmikser rett i kjelen. Blir det feil?


#14

Balanse sa for siden:

Åh! Gjett hva jeg skal ut og plukke i ettermiddag. Nå mimrer jeg om gamle dager, da søsteren min og jeg ble utkommandert på matauk i skog og grøftekant hver helg om høsten. Det var i de store dype frysernes tid.


#15

Tusenogtredve sa for siden:

Bruker det for å slippe å rense nypene. Kanskje det heter noe annet? Jeg har ikke selv, så de gangene jeg lager nypesuppe inkluderer oppskriften et besøk til mamma.


#16

Balanse sa for siden:

Vi fant ingen nyper, og det var kanskje likegreit siden vi ikke hadde separator og antakelig hadde sittet og renset ennå. (Men takk til Tjorven for indirekte puff ut på en fin tur. Vi utforsket krattskog, lekte en merkelig ny lek, spiste hyllebær, klappet en katt og danset Mikke Mus-dansen ved en byggeplass. )


#17

Left sa for siden:

Iiiik smaken på nype er veldig god, men sånn nypemarmelade er det "hår" i, og det er det sikkert i den suppa også. Kjenner det kiler i halsen. :eek:


#18

Kaija sa for siden:

Du trenger da ingen separator. Napp av den visne blomsten og kok resten. Sil etterpå, så får du suppe uten grams i. Ingen hårsmak i den.


#19

Spoon sa for siden:

Nypesuppe. :hjerter:

Husker vi fikk nypesuppe med pisket krem. :nam:


#20

Kula sa for siden:

Nypesuppe satt vi å fablet om her en dag også. Lun nypesupppe med en kremdasj. For ikke å snakke om lunket, eller iskald, rabarbrasupppe. Og sviskekompott med fløte.

må ringe mamma for å få noen oppskrifter


#21

Kaija sa for siden:

Oi, forresten kan det være lurt med noen skikkelige hagehansker å plukke med. Nypetorner er vonde å stikke seg på.


#22

Mei sa for siden:

Er ikke nypesesongen over nå? :gruble:


#23

Kaija sa for siden:

Neida, det er masser av gode nyper ennå.


#24

Mei sa for siden:

De jeg vet om vokser i veigrøfta :knegg:. Er det forøvrig noen typer som egner seg bedre enn andre, eller er en rød nype en rød nype? Ingen "prydnyper" som ikke skal spises eller noe i den duren?


#25

Kaija sa for siden:

Jeg pleier å plukke i skjærgården, men hagenyper er helt brukbare de også. Aner ikke om det finnes uspiselige sorter. Du får prøve og se.


#26

Harriet Vane sa for siden:

Ingredienser

	1-2 dl nypemos eller 2-3 ss nypeekstrakt

1 liter vann
sukker etter smak
1 1/2 ss potetmel
kaldt vann
hakkede mandler
pisket krem
Tilberedning

	Bland sammen nypemos og vann og smak til med sukker. Bruker du nypeekstrakt, røres den ut i vannet og smakes til.

Kok opp. Rør potetmelet ut i litt kaldt vann og rør jevningen inn i den kokende suppen. Kok raskt opp og ta kjelen fra platen.

Server suppen varm eller lunken med en kremklatt eller litt is i og strø over hakkede mandler.


#27

Mei sa for siden:

Nypeekstrakt. Det hadde vi en gang. Jeg tror vi gav det til storebror :gruble: Hvorfor det tro?

Jeg noterer meg denne i "varm dessert" kategorien.


#28

Søster sa for siden:

C-vitaminer for å bedre jernopptaket hos små grøtspisere.


#29

Mei sa for siden:

Ah se der. Alt hva man klarer å glemme.


#30

Balanse sa for siden:

Nå har vi nyper i hagen, og jeg skal høre på Kaija!


#31

Tjorven sa for siden:

Ja. Dette var jaggu en gammel tråd. Men jeg fikk ikke noe mindre lyst på nypesuppe nå akkurat.



#33

Susse sa for siden:

Jeg har masse nyper i hagen nå, har en enorm villrose som er full av flotte røde. Dette skal ungene få ordne med i helgen, det digger alt som kan plukkes og lages selv.


#34

Kaija sa for siden:

Å, nå fikk jeg også lyst på suppe. Kanskje jeg finner en busk eller tre som fremdeles har nyper. Det var bare det at det har vært frost her, og jeg minnes ett eller anner med nyper og frostnetter. Husker bare ikke om det var at nypene trenger en frostnatt for å bli skikkelig gode, eller om de bør høstes før første frostnatt. Noen som vet?


#35

Blåbær sa for siden:

Åååh! Jeg er nødt til å plante nyperose (?) i hagen min til våren!



#37

Skytte sa for siden:

Og jeg leser like feil som for fire år siden ser jeg. Nyresuppe. kvalm


#38

Che sa for siden:

Du er ikke alene


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.