Snuppa og jeg gikk forbi en nypebusk her om dagen, og jeg fortalte om min barndoms dessert; nemlig lunken nypesuppe med vaniljeis. Jeg fikk vann i munnen mens jeg fortalte og vi ble begge ganske gira på å lage dette. Som all annen mat fra min barndom ble nypesuppen laget fra pose.
Men jeg har nå lett i veldig mange butikker, men nypesuppe er ikke å oppdrive noe sted. Jeg har også vært på et par av de velassorterte, men det hjalp ikke.
Er det noen som vet hvorfor nypesuppa er blitt borte? Eller hvor den er å få tak i?
Eventuelt; er det noen som har en oppskrift som ikke lages fra pose?
Jeg har sett det jeg. Ultra har det ihvertfall. En pappeske (typ lasagne fra toro størrelse) med svensk skrift. Står ved siden blåbærsuppe som er helt lik forpakning.
Vi brukte også posenypesuppe i min barndom. :nam: Dessverre er ikke svenskesuppa like god, synes jeg, den skal røres ut i kokende vann, ikke putre i kjele (eller kanskje jeg husker barndommens suppe som bedre enn den egentlig var? :gruble:)
Hvis du har tilgang til nyper, er det enkelt å lage selv. Bare kok nypene møre, mos dem gjennom en kjøkkenmaskin med seperator og spe ut med vann. Tillsett sukker etter behag. Det blir 3 ganger så godt som posesuppen.
Mamman min har kokt masse nypesuppe til meg i høst. Kjempegodt for såre halser.
Plukker du nyper kan du tørke de du ikke koker med en gang i ovnen og lagre. Så har du til nypesuppe hele vinteren om du vil. Mye mye bedre med hjemmelaget enn med kjøpesuppe. Det er lurt å sile suppa etter koking. Det kan væreuønskede proteiner blant nypene. Mamma tykner forresten suppa med litt potetmel. Serveres med krokanis. Mmm!
Åh! Gjett hva jeg skal ut og plukke i ettermiddag. Nå mimrer jeg om gamle dager, da søsteren min og jeg ble utkommandert på matauk i skog og grøftekant hver helg om høsten. Det var i de store dype frysernes tid.
Bruker det for å slippe å rense nypene. Kanskje det heter noe annet? Jeg har ikke selv, så de gangene jeg lager nypesuppe inkluderer oppskriften et besøk til mamma.
Vi fant ingen nyper, og det var kanskje likegreit siden vi ikke hadde separator og antakelig hadde sittet og renset ennå. (Men takk til Tjorven for indirekte puff ut på en fin tur. Vi utforsket krattskog, lekte en merkelig ny lek, spiste hyllebær, klappet en katt og danset Mikke Mus-dansen ved en byggeplass. )
Nypesuppe satt vi å fablet om her en dag også. Lun nypesupppe med en kremdasj. For ikke å snakke om lunket, eller iskald, rabarbrasupppe. Og sviskekompott med fløte.
De jeg vet om vokser i veigrøfta :knegg:. Er det forøvrig noen typer som egner seg bedre enn andre, eller er en rød nype en rød nype? Ingen "prydnyper" som ikke skal spises eller noe i den duren?
Jeg har masse nyper i hagen nå, har en enorm villrose som er full av flotte røde. Dette skal ungene få ordne med i helgen, det digger alt som kan plukkes og lages selv.
Å, nå fikk jeg også lyst på suppe. Kanskje jeg finner en busk eller tre som fremdeles har nyper. Det var bare det at det har vært frost her, og jeg minnes ett eller anner med nyper og frostnetter. Husker bare ikke om det var at nypene trenger en frostnatt for å bli skikkelig gode, eller om de bør høstes før første frostnatt. Noen som vet?
Nyperoser er fine, og nypesuppe er godt og sunt, men i hvert fall de vanlige hagenypene/rynkerosene, rosa rugosa, er å regne som uønsket art. Direktoratet for naturforvaltning er i gang med en plan for å utrydde planten. www2.artsdatabanken.no/svartelistesok/Artsinformasjon.aspx?artsID=4054