Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Nynorsk?

#1

Nessie sa for siden:

Hvem skriver/leser/bruker nynorsk her inne? :undrer:


#2

Isolde sa for siden:

Jeg hadde nynorsk som hovedmål fra barneskolen til siste året på videregående. Leser forsatt nynorsk ofte, og velger gjerne nynorsk på offentlige papirer. Men har gått mer eller mindre over til bare bokmål.


#3

Zip sa for siden:

Eg. :)



#5

Maverick sa for siden:

Eg og. Ein sjelden gong.


#6

Karima sa for siden:

Jeg leser selvfølgelig nynorsk. Behersker det, men skriver det ikke lenger.


#7

Tangerine sa for siden:

Eg lurer på å skrive nynorsk her inne.


#8

Dali sa for siden:

Har hatt nynorsk som hovudmål i heile grunnskulen. Skifta vel ein gong i løpet av høgskuletida, då ingen ville skrive oppgåve på nynorsk saman med meg. Kanskje skal eg endre attende - det kjennes ganske komfortabelt med nynorsk, merkar eg. :jupp:


#9

007 sa for siden:

Jeg har også hatt nynorsk som hovedmål i all min tid, men skriver bokmål her på FP.


#10

Zip sa for siden:

Eg begynte med det da storebror begynte på skola. Me bur i ei nynorsk kommune.


#11

Irma sa for siden:

Jøss, det visste jeg ikke. Jeg er fascinert av språklig svitsjing.

Jeg er glad i å lese nynorsk, men skriver på bokmål.


#12

rine sa for siden:

Eg skriv norsk på jobb, men dansk på privaten...;). (Gjorde eit lite unnak her.)


#13

Tusenogtredve sa for siden:

Jeg hadde nynorsk som hovedmål fra 2. klassen på videregående, og har det egentlig ennå. Men jeg skriver mye bokmål. Spesielt på nettet.


#14

Retz sa for siden:

Har ingen terskel for å lese nynorsk, jeg skriver det brukbart, om ikke perfekt, men har det ikke som hovedmål.


#15

Tertit sa for siden:

Jeg skriver bokmål, men har alltid likt nynorsk.


#16

Olvina sa for siden:

Eg gjer. Bokmål dersom eg må i jobbsamanheng.


#17

Grey sa for siden:

Jeg hadde nynorsk som hovedmål i min egen skolegang, men valgte å gå over til bokmål da jeg kom på videregående. Jeg behersker begge deler, skriver nynorsk i jobben min som lærer i en nynorsk-kommune, men bruker stort sett bokmål i fritiden.


#18

Høyt&amp;Lavt sa for siden:

Kvasispråklig her; hadde nynorsk som hovedmål til langt opp i grunnskolen, mens jeg pratet først vestlandsdialekt, så både østlandsdialekt og vestlandsdialekt, og nå skriver jeg mest bokmål. Prater fremdeles begge deler, alt etter hvem jeg snakker med. Skulle ønske jeg bare hadde en dialekt. To skriftspråk er greit, men ikke to dialekter. Ha blitt noen forundrede ansikter opp igjennom årene; naboen som først bare hadde hørt min østlandsdialekt, som så fikk høre min vestlandsopprinnelse en annen dag. :mista haka: :knegg:


#19

amo sa for siden:

Eg og.

#20

Tussa sa for siden:

Eg har posta alle mine FP-innlegg på nynorsk ja. :stolt: Skulle berre mangle. Men eg bruke ikkje eit så konservativt nynorsk som til dømes Zip.


#21

Appelsin sa for siden:

Jeg leser, skriver og behersker nynorsk

  • og irriterer meg grønn over de som skriver nynorsk og ikke skriver bra.

Men ettersom jeg lærte å skrive og lese 4 år gammel, og ikke fikk nynorsk-innføring før jeg var 7, har jeg bestandig skrevet bokmål hjemme.


#22

Gri sa for siden:

Eg bruker nynorsk.


#23

Alfa sa for siden:

Eg skriv berre nynorsk, og har alltid gjort det.


#24

zeppelin sa for siden:

Eg skulle gjerne sett ein nynorsk trend her inne :) Jobbar på nynorsk skule og øvar meg kvar dag. Har ikke gått på nynorsk skule sjøl og slit me å koma inni det. Men eg prøver.


#25

amo sa for siden:

Eg starta min forumkarriere på SM. Eg fekk utrulig mykje peppar for at eg skreiv nynorsk, og gjekk ganske snart over til å skriva bokmål.
Eg er klar over at brukarane her på FP godtar at ein skriv nynorsk, men no er det blitt ein vane å skriva bokmål på forum.


#26

Solblomst sa for siden:

Eg hadde nynorsk som hovudmål i min ungdom, men gjekk over til bokmål i vaksen alder. Beherskar både nynorsk og bokmål like godt, trur eg. :D


#27

Tjorven sa for siden:

Jeg har ingen problemer med å lese innlegg skrevet på nynorsk. Hvis man skriver dialekt eller veldig dårlig norsk, så leser jeg ikke.

Det er ikke bare uvilje. Jeg bruker så mye energi på å lese ordene at jeg ikke får med meg innholdet, og da forsvinner poenget.


#28

Chanett sa for siden:

Jeg leser nynorsk med glede. Jeg lærer elevene mine nynorsk som sidemål. Også det med glede selv om de ikke alltid blir glade av det. :knegg:

Jeg har alltid skrevet bokmål og derfor gjør jeg det, men jeg skulle ønske nynorsk var hovedmålet mitt. Det er mer karakter og styrke i nynorske tekster.


#29

Irma sa for siden:

Er det sant!? :dåne: Fet og rosa skrift i fete typer med en SMS-setning per linje er ok, men ikke norsk skriftspråk? Utrolig.


#30

Tangerine sa for siden:

Det overrasker meg ikke, dessverre :rolleyes:


#31

Kanutte sa for siden:

Jeg skriver nynorsk ellers, men ikke her inne. Jeg byttet fra bokmål til nynorsk når jeg skrev masteroppgaven min. Da hadde jeg hatt nynorsk som hovedmål til og med videregående.


#32

GeekyGirrrl sa for siden:

Eg har skrive bokmål sidan studietida, det nytta ikkje å få dei andre studentane med på å skrive nynorsk.
Fram til eg byrja å studere hadde eg nynorsk som hovudmål.
Etter så mange år med bokmål må eg tenke meg litt om når eg skriv. Kanskje eg tar sats og byrjar på ny frisk med nynorsk? Ikkje så vanskeleg eigentleg, skriv då mest som eg snakkar. :)


#33

amo sa for siden:

:nemlig:

På jobb så brukar me nynorsk.Eg gjer som GeekyGirrrl og skriv omlag som me snakkar.
Feks. vil eg skriva: Eg synes det er nødvendig å setja inn eit tiltak,mens korrekt frå skuletida mi ville vore: Eg tykkjer det er naudsynt å setja inn eit tiltak.Det siste blir for konservativt, om eg kan bruka det ordet i denne samanheng.
Det ordet i det norske språket eg er mest ukomfortabel med er: dere/ dykk. Synes det er ulogisk for meg å bruka nokon av dei orda, og synes dåke er mykje meir naturleg.


#34

Smurfine79 sa for siden:

Jeg ble tvunget til å bruke nynorsk på barneskolen(flytta til møre og romsdal når jeg begynte i 2 klasse) men fikk på ungdomskolen igjen gå over til bokmål både i leseform og skriveform så jeg hadde nynorsk som sidemål. Liker ikke nynorsk jeg....


#35

Alfa sa for siden:

Mi erfaring er at dei som ikkje likar nynorsk er dei som ikkje veit nok om språket til å sjå at skilnadane mellom radikalt nynorsk og radikalt bokmål er minimale. Å påstå at det er vanskeleg å lese radikalt nynorsk er latterleg. :nemlig:


#36

nolo sa for siden:

Jeg leser selvsagt nynorsk, men jeg behersker det ikke så godt skriftlig. Det klarte det bedre da jeg studerte og jobbet i nynorge, men som med alle andre ferdigheter, så ruster språk når det ikke holdes ved like.


#37

Smurfine79 sa for siden:

Har ingen problemer med å lese det eller forstå det, men jeg liker ikke selv å skrive nynorsk.


#38

Alfa sa for siden:

Å skrive, og dermed formulere sjølv, er sjølvsagt noko heilt anna. Eg skriv dårlegare bokmål enn nynorsk fordi setningsbygnaden stemmer dårlegare overeins med mi dialekt (og opplagt også fordi nynorsk er språket og identiteten min). Men eg må innrømme at eg sjeldan legg merke til om eg les bokmål eller nynorsk når eg les ting andre har skrive. Dårleg språk irriterer meg, men ikkje val av språk.


#39

Hjertensfryd sa for siden:

Eg prøver så godt eg kan å skrive på nynorsk. Ikkje alltid eg klarer det like bra desverre. Men eg foretrekker det og likar nynorsken best.


#40

Smurfine79 sa for siden:

Jeg snakker visst romsdaling jeg altså :p;)


#41

Hjertensfryd sa for siden:

Må legge til at ein del ting klinger mykje mykje betre på nynorsk enn kva det ville gjort på bokmål. Innhabil som eg er. Dei to siste åra har eg fått med meg to show. Det eine var Witch Wich framført for første gong på nynorsk. Nydelig ! Det andre var Les Miserables som går på Dns akkurat no. Framført på nynorsk og det klinger og passer berre så utrulig bra.
Nynorsk er eit meir syngjande språk og har eit større ordutvalg enn kva bokmål har.

avsporing


#42

Alfa sa for siden:

Du skriv jo stort sett framifrå nynorsk så vidt eg har fått med meg. :nemlig: Nokre gongar litt meir konservativt enn eg ville ha ordlagt meg, men slikt er jo individuelt og kjem gjerne an på dialekttilhøyrigheita.


#43

Hjertensfryd sa for siden:

Eg jobber hardt med å få det rett. Tidligare skreiv eg dåke, men eg følte det blei feil. Det er slik som eg snakker, veit ikkje om det er lov eingong ?


#44

gajamor sa for siden:

De som subjekt, dykk som objekt. "Kan de sette dykk?" Eg tykkjer det er naturleg. Med det er sjølvsagt avhengig av kva slag dialekt ein har.


#45

nolo sa for siden:

Det var nytt for meg. Er det noe du vet, eller er det en personlig oppfatning?


#46

Hjertensfryd sa for siden:

Det er nok mi personlige oppfatning


#47

gajamor sa for siden:

By eller land? For det er store skilnader i Romsdalen. Fræna, Rauma, øyane; nynorsk. Molde, og til dels Åndalsnes og Vestnes; fine fruers Frognermål.


#48

Smurfine79 sa for siden:

Jeg vet, flytta til Fræna som 8åring, gikk på kokkeskole på Rauma(næs) i to år. Flytta fra fræna igjen til molde som 19 åring, og fra molde til oslo igjen som 20 åring. Hvor jeg igjen hadde et lite opphold på et år når fra størstemann var 9 mnd til han var 1,5 år.

Selv om mange tror jeg snakker trøndersk da, har veldig blanda dialekt til tider.Snakker ikke like brett som verken en fræning eller raumaværing, men heller ikke så "pent" som en moldenser :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.