Jeg har det svinaktig travelt for tiden, og så har jeg blitt meddelt at jeg skal lage en tapas-inspirert buffet for 18. Gjestene er godt vante sekstiåringer, reiseglade, gourmetinteresserte og flere med hus i Italia o.l. Nei, ingenting kan bestilles fra catering. Dette skal være "middag", så det må være rikelig med mat. Jeg skal lage alt aleine. Jeg er vanligvis glad i å gjøre sånt, men nå har jeg ikke tid til å researche dette ordentlig i det hele tatt!
Kan dere vær så snill hjelpe meg med innspill til menyen, gjerne med oppskrifter eller lenker til oppskrifter? Gjerne tips til hvor i Oslo-området jeg kan kjøpe sånt som kan kjøpes. Money no object. (Nesten).
Minst to langformer (kanskje til og med tre) av Isets focaccia er i allefall et must :riktig:. Jeg ville forøvrig tilsatt hvitløk, fetaost, oliven og soltørket tomat til basisoppskriften.
Dekk en langpanne med grovsalt, fyll med små amandinepoteter, dekk med salt, sett i ovnen på 180 grader i en times tid. Serveres med aioli. Lager seg selv, og kan godt lages på forhånd og varmes opp.
Lakseruller. Smør noen store lefser med creme fraiche, sennep eller ravigotte saus, strø over ruccola-salat og legg skiver med røkelaks over til slutt. Rull sammen og skjær i biter og stikk pinne igjennom. Nam :nam:
Og så kommer du ned til meg og henter to bøker, en heter Den Store Fingermatkokeboken og den andre heter Great Tapas (er på engelsk, men det er vel ikke noe stort problem, antar jeg?). Sistnevnte har flere bokmerker i seg, etter at Polyanna lånte boken min.
Disse tapaskjøttbollene er gode. :nam: Kan lages lang tid i forveien og hives i fryseren. Tines i kjøleskapet og varmes i ovnen rett før servering.
Jeg ville minimert antall retter som krever mye arbeid. Lag masse focaccia og aioli. Kjøp gode, marinerte oliven og hvitløksbåter, ost (manchego), corizopølse, serranoskinke, ristede mandler/nøtter etc. Også briljerer du med noen få lagd-fra-bunnen-og-vannvittig-gode-retter. ;) Tortilla de patatas, Hvitløks- og chilimarinerte scampi og patatas bravas synes jeg er digg.
2 bokser kikerter
1 stort glass skinnfri paprika
1 chorizopølse (kan bruke peperoni om du ikke får tak i)
1 løk
ca 3 fedd hvitløk
bladpersille.
Finhakk løken og hvitløken og surr dette blankt i olje. Tilsett chorizo i små terniger.
Dette blandes med skylte kikerter og paprika i små biter, og bland inn hakket bladpersille tilslutt.
Du bør lage dette samme dagen, men kan godt serveres kaldt.
Ellers er vel tapaskjøttboller naturlig å ta med, foccacia, allioli, skinke og melon, kyllingklubber. Reker/scampi i en eller annen form. Friterte babyblekkspruter, men det er kanskje vanskelig å få tak i i Norge?
Både Mega og Obs har en del fingermat som er ferdig som serrano skinke, pepperonipølse, aioli, oliven, marinerte reker, soltørkede tomater, tapenade, ulike typer oster som Manchego, Tallegio, Brie, blåmuggost og så lager du en 4 -5 varme retter i tillegg. Kjøttboller kan lages på forhånd og varmes opp, potetommelett eller noe pai osv osv.
[CENTER][size=3][/size]
Choritzo-pølser
Serrano-skinke med manchego-ost
Tortilla
Albondigas (spanske kjøttboller i smakfull tomatsaus)
Patatas bravas
Chilli og hvitløksscampi
Gaspacho
Hvitløksgratinert sopp
Salat med appelsin-fillet
Brød og aioli [size=3][/size]
Pata negra og serrano-skinke med aspargesbønner
½ Hummer med chilli, hvitløk og persille
Fois gras av kylling på toast med trøffel
Kamskjell med kjørvel og fennikel
Kaninrygg med safran aioli og bakt løk
Gaspacho
Squashsalat
Brød og aioli [size=3][/size] [/CENTER]
Jeg har ikke så god peiling på hva slags mat som hører hjemme på et tapasbord :sparke:
Men litt forskjellig plukkemat :
Quesadillas:
Bruk av de mellomstore tortillaene. Legg en på fjela, ha på fyll og ost - f.eks stekte skivede poteter med hvitløk og løk med masse ost, eller kylling i bittesmå biter, paprika, løk og ost.. Legg en tortilla på toppen og klem litt til. Stek uten olje til oljen er smeltet. Del i 6. Lag flere og stable oppå hverandre/pent.
Grillet scampi: Ta scampi, la marinere litt i hvitløkolje eller annen grillolje som du enten kjøper ferdig eller lage selv. Legg på rist i ovnen (med plate under) og grill i vei.
Grillede kyllingvinger er jo også veldig godt da, og finnes ferdig krydret og grillet i schvære pakninger. Det er en enkel sak å hive sammen en liten hvitløk-chili-marinade og gi dem litt sprekere sak og så grille litt/varme dem opp
Avokado-mais-salat
Kok opp en sånn stor boks mais med litt vann og litt salt, småputre til alt vannet er borte (2-3 minutter). Mos 2 avokado, bland med maisen. Tilsett spisskummen, salt, finhakket løk eller til nød finhakket purre. Salt til du kjenner maissmaken kommer godt fram - da er denne knallgod.
Jeg har oppskrift på kjempegodt olivenbrød, enkelt å lage. Skal se om jeg kan finne i morgen.
Kanskje lage noen kjøttboller? Karbonadedeig tilsatt løk, hvitløk, litt egg, noe melgreier, chili, etc. Lag dem små og stek opp på forhånd, så er det bare å servere kaldt eller lunke litt på dem.
Ostebrett? Skjær opp osten i passende biter så det er enkelt å ta en bit. F.eks Manchego, osv.
Skal du ha noe dessertgreier? Jeg har en oppskrift på noen nydelige mini-vannbakkels med vaniljekremfyll (egentlig isfyll med det blir bare klin). Det er enklere enn man skulle tro. Så stabler man en hel haug på et rundt fat (eller flere hvis man lager mange), i en pyramide, og heller over en varm sjokoladesaus, som stivner på.
Det ser kjempeflott ut smaker namnam :)
En annen kjempegrei dessert er om du lager (eller kjøper) sukkerbrød. Skjær i 4 (!) tynne-tynne lag og lag til 2 kaker med godt fyll i midten. Stikk ut med en passende liten kakeutstikker så du får masse "enpersonskaker" som ikke er så veldig høye. Pynt med f.eks. krem og strøssel, eller hvis du vil være avansert - noe marsipangreier. Samme greia med sjokoladekake i langpanne. Det høres litt sånn øh... ut, men det ser overraskende lekkert ut på fint fat :)
Her er noen oppskrifter jeg hadde liggende på denne maskinen.
Fylte sjampinjonger
20 stk. frisk sjampinjong
2 stk. løk
4 ss olivenolje
300 g spekepølse
4 båt hvitløk
6 ss persille
2 ts paprikapulver
1 ts salt
½ ts pepper
Slik gjør du:
Rens sjampinjongene. Vri av stilkene og hakk dem fint.
Skrell og finhakk løken. Surr den sammen med sjampinjongstilkene i olje på middels varme til de blir myke.
Tilsett finhakket spekepølse og hvitløk, og la det hele bli gjennomvarmt. Smak til med salt, pepper og paprikapulver.
Fyll sjampinjongene med pølseblandingen og dryss over persille. Pensle en ildfast form med olje og legg sjampinjonghattene i. Stekes ved 200° C i 10 - 12 minutter.
De fylte sjampinjonghattene kan også serveres som en forrett, gjerne sammen med frisk salat.
Djevelegg
8 store egg
2 hele pimientos (syltet paprika)
8 grønne oliven
5 ss majones
8 dråper tabascosaus
1 stor klype kajennepepper
Hardkok eggene og avkjøl de. Ta av skallet og skjær de i to og ta ut gulen.
Ta gulene, pimientosen, olivenene, majonesen, tabascosausen og krydderet i en bolle, og mos det godt (jeg elsker min stavmikser)
Ha fyllet i en pose og klem det ut oppi de halve eggene igjen.
Pynt med litt paprikapulver og en dillkvast
Fylte cherrytomater
24 cherrytomater
Krabbe og majones fyll
170 gr. hermetisk krabbekjøtt (vi har byttet dette ut med tunfisk noen ganger)
4 ss majones
1 ss frisk hakket bladpersille
salt og pepper
Ta ut innmaten i tomatene
Lag fyllet
Hell fyllet i en pose og sprøyt det nedi cherrytomatene
Settes kaldt
Tapasboller (ca.64 stk.) 500 g kjøttdeig
1 ts salt
½ ts pepper
1 stk. egg
1 pk. chorizopølse(eller pepperoni)
1 dl fetaost i biter
2 ss hakket frisk basilikum
2 ss olje til steking
Slik gjør du:
Bland egg, salt og pepper godt inn i kjøttdeigen. Skjær chorizo i små biter.
Bland pølse, fetaost og urter forsiktig inn i kjøttdeigen. Form deigen til små boller i hånden ved hjelp av en skje og vann.
Stek bollene i en middels varm stekepanne til de blir pent brune. La de ettersteke på svak varme i ca. 10 minutter til de blir gjennomstekt.
Focaccia
20 g salt
1 pk tørrgjær
2 ss olivenolje
700 g hvetemel
4,5 dl vann trvøbp5+
Oljeblanding:
4 ss hakket rosmarin el. basilikum (el. andre urter du har for hånden.)
2 fedd hvitløk (spørs hva du skal dagen etter...)
1 ts grovsalt
1,5 dl olivenolje
Svarte oliven
Maldonsalt eller grovsalt
Elt deigen godt og lenge, påse at det er ganske løs i 3/4 deler av eltetiden slik at deigen blir glatt. Tilsett det øvrige melet til deigen har en god konsistens. Legg deigen på en lun plass i minimum 30 minutter.
Trykk ut brødet til ca. 1,5 cm tykkelse, trykk godt med fingertuppene slik at brødet får masser av små groper.
La brødet heve i 30 minutter
Legg urtene i en morter med salt, olje og hvitløk, mos så dette godt og fordel det på toppen av brødet. Legg så på grovhakket oliven.
Stek det på varm ovn (230 grader) til det er gyllent. (15-20 minutt?)
Empenadas
7 dl hvetemel
1/2 ts salt
125 g margarin
1 dl vann
egg til pensling
Det blir 8 stykker som jeg steker ved 250 grader i 10-15 minutter.
*NB Om du er lat/har mer enn nok annet å gjøre, kan du fint bruke butterdeig til empanadas fyll de med litt hakket chorizopølse, brett de, pensle med egg og strø litt paprikapulver over
Ellers ville jeg hatt
hvitvinsdampede blåskjell
tigerreker i chili og hvitløk
litt ulike oster og skinke
[color=#000000][/color]
[color=red][/color]
[color=black][/color]
:knegg:
¨
Jeg liker forresten scampi som er marinert i hvitløk og chili. Men det var det med mengde av de ulike ingrediensene da, der er jeg usikker. Har nok brukt fire-fem fedd hvitløk og en rød chili finhakket til en pose scampi (500 gram?). Det er raskt laget bare man får skrelt scampiene først. De kan gjerne ligge i marinade av olje og krydder i kjøleskap over natta. Stekes i panna til de skifter farge (1 minutt om ikke kortere).
Hvordan gradbøyer jeg knuppedupp, Adrienne? :) Selv om det ikke skulle passe er det en fryktelig hyggelig og snill tanke!
oktober, jeg kommer til å lage mat den 17. og den 18. Den 18. gjør jeg nok deler av det hos min mor, men ikke mer enn jeg må. Hun er enda mer kontrollfrik enn meg. Nå begynner jeg å få på plass en meny tror jeg, skal lufte den med dere seinere i dag.
:gaah: Og nå ringte moren min og sa at faren min er på tuppa og skeptisk til dette med tapas, for det må være noe "ordentlig mat". :gaah: Hvis jeg slenger inn en langtidsstekt oksefilet, synes dere det funker sammen med tapas? Skjære i skiver og legge opp med litt godt urtesmør, f.eks?
Den 18. skal jeg visstnok til Drammen på fest, sier ryktene, og den 17. er jeg usikker på om mannen er hjemme, men om han er det kan jeg komme opp og hjelpe til på kvelden.
Blåskjell gratinert med parmesan og persille
Lefseruller med snøfrisk, salat og røkelaks
Scampi med hvitløk, chili og lime
Kjøttboller
Sesamoljemarinert svinefilet på spidd
Oksefilet
Sherrymarinerte kyllingvinger
Serranoskinke
Chorizopølse
Manchegoost
Saltstekte poteter
Foccacia
Kikertpuré
Småpaier med sopp, løk og paprika
Toastkjeks
Asparges med parmesan
Marinerte oliven
Salat
dadler inntullet i bacon, stekt i panna! nydelig! men det må være de dadlene som er skikkelig ferske i en "pappeske" med plast inni. får kjøpt dem på obs i hvertfall.
Fylte egg; kok eggene så vidt harde, del i 2 og ta ut plommen, bland i litt majones, chili, salt, pepper evt gressløk i plommen og fyll tilbake i eggehvitene. Nydelig!
Skikkelig god salat med masse godt; div salatblad, ruccola, rødløk, paprika, agurk, ananas, god fetaost, vårløk og ellers det du måtte like..
Kesamdressing; 1 boks original kesam, 3 fedd hvitløk, 2 ts tomatpure, noen dråper sitron, salt, pepper, gressløk, 1 ts sukker. Alltid suksess her..
Kjøttboller; med chilipaste og hvitløk, litt salt og pepper og finrevet gul løk. Kan fint lages daen i forveien og varmes.
Saltbakte potete som jeg så oppskrift på lenger opp her er et must!
Aioli, lettvint; 1 pk majones, 3 fedd pressa hvitløk, salt, pepper og litt sitron.
Sprø Kyllingfile i biter; rull dem i mel, så i vispet egg, så i brødsmuler og stek i olje! Salt og pepper etter smak..
Ellers er det godt å legge forskjellige pølser på bakepapir og gjøre dem sprø i stekovnen, godt!
Har masse mer, men dette var noen få tips fra meg... :)
Åh :hjerter: jeg har spist tapasbollene til Picasso, og de var GODE :hjerter:
Jeg lagde krydret ris til (stek ris i olje+hvitløk, kok med vanlig mengde vann, buljongterning, oregano og spisskummen) og ananas-salsa til og serverte med agurk, paprika, tomat, og tzatziki (ok, stilforvirring...). Men det var SÅ godt!
Men jeg klarer ikke å få bildet av Acsa og Adrienne med hårnett på seg ut av hodet. Jeg kjenner begge to og jeg ser dem levende for meg. Ikke rart om tevannet til Ulvefar svir seg om Acsa lager mat med hårnett.