Synes bare den matpakkeidédiskusjonen vi hadde inne på NM var så fruktbar at jeg tenkte vi kunne fortsette eller ha noe à la den her også :nikker:
I går kjøpte jeg grove pitabrød hos tyrkerne, og i dag har Edvard grove pitabrød fylt med agurk og paprika på skolematen. Han fikk et til frokost også, og Tyra måtte også få - kjempestas. Det er sikkert ikke så verst sunt, og de er jo uten hele korn i, så det er veldig småbarns- og kresenpinn-vennlig ;)
Et lite tips herfra altså :riktig:
Igår fikk mine grovt, hjemmebakt brød med omelett. I omeletten hadde jeg kalkunskinke, løk og ost. Toern kom hjem og sa hun ville ha den omeletten til middag og kvelds også. :knegg:
Men de holder seg jo ikke mette av bare karbohydrater. Jeg vile hatt noe ost, skinke, egg eller noe protein inni i tilleg. Ellers, så er det et knallbra tips! :riktig:
Poden er veldig bestemt, så han skal ha to- tre grovbrødskiver med en med fårepølse og resten leverpostei. Jeg har klart å få ham til å spise agurk på fårepølsen, og det er stort sett eneste utskjeielsen. Noen ganger sender jeg med noen gulrotstaver, og noen ganger walnøtter og tørket aprikos.
Jeg finner aldri grove pitabrød lenger. Irriterende! Tidligere hadde de dem på Prix, Obs og alle andre steder, men ikke de siste årene. Skulle jo tro det heller gikk andre veien, at "loffe-pitaene" forsvant mens de grove gjorde sitt inntog ...
Jeg pleier å skjære bort skorpene og dele brødet diagonalt så det blir 2 trekanter. Da smaker visst plutselig brødet mye bedre, ifølge min 3-åring. :knegg:
Så smører jeg på meierismør (ikke margarin, fysj) og pålegg (hun har dilla på markell i tomat, som jeg ofte sender med de små porsjonsboksene av) og masse fruktbiter og grønnsaksbiter i morsomme former. Feks. gulrotbiter i stjerneform.
Pastasalat med fullkornpenne er også populært. Med stekte kyllingbiter, maiskorn, agurk, cherrytomater og ruccola.
Jeg har begynt å dele opp div. frukt på morgenen, som barna fråtser i. I tillegg til grovt, hjemmebakt brød og tran. Det som blir igjen av frukt pakker jeg med i matpakkene. Årets mor? :blafre:
Høh, vi fant DET knallgode trekantbrødet (nydelig grovt med solsikkekjerner rundt) på butikken forrige uke. Konservative poden synes ikke det der var noe skikkelig brød. Brød skal ha fire kanter, ikke tre.
Jeg har gitt opp annet enn skive med leverpostei/kyllingpostei med agurkskiver. Han spiser det bare ikke.
Jeg kan slenge med noen ostestaver og kanskje en gulrot, men da spiser han bare det og ikke skivene sine.
Jaja, det går vel over får vi håpe. Moren er jo ikke kresen i det hele tatt :sparke:
Det hadde jeg tatt inni hvis han hadde spist det. Men hvis det er sånt inni spiser Edvard ingenting. Og da holder han seg hvertfall ikke mett. SÅ det utgår dessverre. Han er visst allergisk mot proteiner...
Tyra skal få skikkelig pålegg inni, ost f.eks, men henne hadde jeg ikke tenkt på i pitabrødsammenheng. Poenget var grovt pitabrød. Aller helst vil jo Edvard ha fint pitabrød uten noe som helst. Og da syns jeg det er bedre at han spiser grovt pitabrød med paprika og agurk ;)
Jeg har begynt å putte i sukkererter, men det er med litt blandet suksess.
Ellers så har Vesla sin barnehage et prosjekt med et eldresenter og får levert varm mat to ganger i uken. Det er minst like stor stas med kokken som det er med maten :D.
Vi (les: mannen, han som er matpakkesjef) pleier av og til å lage tortillalefser med pålegg og grønnsaker inni, det liker de kjempegodt!
For eksempel smøre med krydderost, ha i salat, tomat, paprika, agurk, skinke og ost; så ruller man sammen og deler i to-tre biter. :)
[LEFT]Å smøre matpakken kvelden før er som regel lurt. Da har man bedre tid og er mer inspirert. La gjerne barna være med å smøre sin egen matpakke. Smører du din egen samtidig får også du en spennende og sunn lunsj.[/LEFT]
[LEFT]Tørket frukt og bær inneholder mye sunt – og smaker kjempegodt. Det finnes også usukrede varianter. Prøv tørket aprikos, eple, rosiner, tørkede jordbær eller blåbær som tillegg til annen mat. Let etter nye varianter i helsekosten og blandt bakevarene på butikken dere handler til vanlig.[/LEFT]
[LEFT]Litt usukret musli i en pose til å ha i youghurten gjør den
både sunnere og mer mettende.[/LEFT]
[LEFT]En Rett i Koppen suppepose kan innimellom være et
alternativ til brødskiver i matpakka. [/LEFT]
[LEFT]Middagsrester blir ofte populære matpakker. Pasta med kjøtt og grønt i en egen boks, fiskekaker som pålegg – bruk fantasien.[/LEFT]
[LEFT]Om barnehagen har toastjern eller mikrobølgeovn kan ostesmørbrød lages med alt fra bare ost til ost, skinke, ketchup og krydder. Ja til og med med pizzafyll.[/LEFT]
[LEFT]Grovbrød er ikke bare grovbrød. Varier brødtypene og bruk polarbrød med fullkorn, grove rundstykker, grove pitabrød, nanbrød etc.[/LEFT]
[LEFT]Dersom du lager en stor posjon grove muffins eller pizzasnurrer kan
du fryse ned i matpakkeposjonspakninger. Da er det lett å ta opp en
pakke til matpakkene dagen etter.[/LEFT]
[LEFT]Grove muffins 1 (ca 15 stk)[/LEFT]
[LEFT]100 g margarin
100 g kokt skinke
4 dl hvetemel eller spelt
4 dl sammalt hvete eller rug
1 ts salt
2 ts bakepulver
4,5 dl lettmelk
1/2 rød paprika
1/2 purre
mais
Evt ost. [/LEFT]
[LEFT]Smelt margarin, avkjøl. Finhakk paprika og purre,
bland alle ingrediensene og fordel røra i muffinsformene
(ca halvfulle. De heves). Strø ost over og stek dem på 250
grader i 15-20 minutter. Skift gjerne ut grønnsaker og kjøtt
ut fra hva du har i kjøleskapet og hva barna liker.[/LEFT]
[LEFT]Grove vaffler med biola (9-10 plater)[/LEFT]
[LEFT]4 egg
4 dl blåbærbiola
1 dl sammalt hvete eller rug
1 dl hvetemel eller spelt
kardemomme (kan sløyfes)
1 ss smør (kan sløyfes)
2 ts bakepulver[/LEFT]
[LEFT]Bland alt, smør jernet godt og steik i vei.[/LEFT]
[LEFT]1 rød løk (finhakk)
1 rød paprika (finhakk)
100 gram fersk spinat
2 ss smør (smeltet)
3 dl hvetemel eller spelt
3 dl sammalt hvete eller rug
2 ts bakepulver
1 ts salt
4 egg
1 boks kesam
100 gram salami/kokt skinke (finhaket)
Evt 100 gram revet ost eller fetaost. [/LEFT]
[LEFT]Fres grønsakene myke i en panne. Visp sammen egg
og kesam. Bland det tørre og ha i resten. Fordel i muffinsformer
(halvfulle, de heves). Stekes midt i ovnen ved 200 grader
i 20-25 minutter. Skift gjerne ut grønnsaker og kjøtt ut fra hva
du har i kjøleskapet og hva barna liker.[/LEFT]
[LEFT]Grove Pizzasnurrer[/LEFT]
[LEFT]Enkel måte:
Bruk en oppskrift på grove rundstykker (evt grov
rundstykkemix fra butikken). Kjevle deigen ut til en
avlang leiv, smør på ferdig pizzafyll fra boks (eller lag selv),
rull leiven sammen til en pølse, skjær den opp i passe
tykke deler og legg de på en bakeplate. Hev i 40 minutter.
Du kan evt legge ost på toppen. Stekes ved 225 grader
midt i ovnen til de ser ferdige ut.[/LEFT]
[LEFT]Litt mer avansert måte:[/LEFT]
[LEFT]50 g gjær
½ ts salt
3 dl lunkent vann
4 dl hvetemel
4 dl sammalt hvete grov[/LEFT]
[LEFT]Fyll:
3 ts pesto
3 ss ketchup
2 ss olje
2 tomater
100 gram skinke i biter
150 gram revet hvit ost
mais[/LEFT]
[LEFT]Midt i ovnen 200 grader i 20 minutter.[/LEFT]
[LEFT]Rør gjæren ut i lunkent vann, tilsett salt og mel til deigen
blir passe fast. Strø litt mel på bordet og kna deigen
til den er glatt. Kjevle deigen til et rektangel, 40x25 cm.
Bland alle ingrediensene til fyllet og smør utover deigen. Rull
sammen fra langsiden og skjær rullen i 12 like store biter.
Plasser snurrene på stekebrett og hev de i 40 minutter.
Pensle gjerne med vispet egg før steking. Kan fryses og
tines opp igjen. Kan lunkes i ovn/mikro i barnehagen.[/LEFT]
[LEFT]Bland det tørre, varm vannet til 40 grader og bland i.
Kna deigen smidig, del den i åtte deler, dekk bitene
med plastfolie og hev i 10 minutter. Kjevle hver deigbit til
8 runde boller ca 10 cm i diameter. Hev under plast i ca 50
minutter. Stek ved 250 grader midt i ovnen til de løfter seg
(etter ca 3-5 minutter). Snu dem og la dem få litt farge på
andre siden. Avkjøl på rist. Skjør de opp og fyll de med sunnt
pålegg og grønnsaker. [/LEFT]
Vi har brødbakemaskin, så det er alltid masse sunt og godt i brødet. Snuppa pleier å få med en skive eller to med gulost eller liknende. Dessuten noe friskt og godt; enten gulrøtter i staver, agurk, paprika, sukkererter eller cherrytomater. Oliven er også populært.
Salat er suksess til storebror, gjerne med pastasløyfer og kalkunskinke.
Han elsker også å få et par crabstics ved siden av skivene sine i matboksen.
Mini får lunsj og kl 14 måltid i barnehagen, og frokost får han hjemme (og i barnehagen, han rapper maten til de andre barna dersom han ikke får med seg frokost også :knegg: )
Frøkna har en stor og god matboks og har som regel med seg grove knekkebrød eller ekstra grovt brød. Pålegget varierer, men de små pakkene med leverpostei eller makrell er populære. Ellers er hvitost (med skinke og agurk), brunost og smøreost også bra. Ellers får hun av og til yougurt med lite sukker og alltid frukt (eple i biter, pære i biter, druer eller fruktsalat (da med melonyougurt)) og grønnsaker som agurkskiver eller småagurker, små gulrøtter og cherrytomater. Av og til sesongens bær i liten boks.
Det hender at hun får med middagsrester som kylling og ris, kalkunpølser, kjøttkaker/boller etc.
Her er pastasalat mest populært. Gjerne med middagsrester, f.eks. kylling. Bruker fullkornspasta fra Barilla. Ungene er ikke glad i omelett, men de liker kokt egg, så det ligger noen ganger i matboksen. Ellers fyller jeg på med de grønnsakene jeg vet blir spist.
Den frokostpannekaken jeg fant oppskriften på her inne er kjempegod og jeg har også laget en salt variant med skinke, parmesan og paprika. Den skal ungene få med seg i morgen.
Vi kjøper godt brød som vi skjærer opp på butikken og fryser ned. Smører frosne skiver på morgenen (har med 2 brødmåltider, 1 frukt/yoghurt-måltid + 1 middagsmåltid hver dag). Har foreløpig ikke behov for å gjøre noe mer spennende med matpakken enn variasjon - så her er det 1 skive med fiskepålegg (laks & majones er en favoritt), 1 skive med jernrikt pålegg (som regel leverpostei), 1 skive med ost (for å få i ham nok kalsium) og 1 skive med fy-fy-pålegg (som regel jordbærsyltetøy eller banos). Tror på variasjon og moderasjon. :D
Poden får brødmåltid i barnehagen til lunsj, så jeg prøver å unngå vanlig brød i matpakken. (Det blir fort ensidig med tre brødmåltider før middag, synes jeg.)
Vi pleier å variere med lomper med pålegg, grove polarbrød, (jada, jeg vet at de ikke er plagsomt grove, men det er vel strengt tatt ikke så veldig mange av butikkbrødene heller) knekkebrød, og frokostblanding.
Til fruktmåltidet (de får frukt, men det er lenge mellom lunsj og middag for de små, så vi sender med litt ekstra mat) har han ofte middagsrester såsant det er praktisk mulig (fiskekake, omelett, pasta osv.) og litt grønnsaker skåret i biter. En slager er også eplebiter med kaneldryss.
Noen morgener koker vi havregrøt som han tar med, men det er kun hvis vi har ekstra god tid.
Jeg lager alltid matpakken klar kvelden i forveien, da har jeg motivasjon og energi til det, i motsetning til kl sju om morgenen når alt skal skje på en gang.:nikker:
Niks. Det er en myte. Har ei venninne som står hele morgenen og smører fordi hun nekter å lage kvelden før. Hun tror det blir ekkelt. Helt seriøst: Det blir det ikke. Det er mannen min som lager maten her i huset, og jeg merker ingen forskjell.
Neida. Jeg pakker dem godt inn i plast før de legges i matboksen, og de smaker like godt neste dag. Paprika og agurk legger jeg i en liten boks for seg selv, så legger han det på skiva når den skal spises.
Era: tipper barna dine har de tøffeste matpakkene i barnehagen/klassen :knegg:
Mannen min hevder forresten at vi spiser alt for lite insekter i vår kultur. "Insekter er sunt. De er rik på proteiner. I tillegg finnes insekter i store mengder slik at det kun er økologiske fordeler med å spise dem".
Vi forsøker å variere en del. I dag skulle de på tur, og da hadde han med frokostpannekaker (samme som Kristin nevner) med blåbær, et lite beger yoghurt naturell (+ havregryn til å ha i), et lite eple, en flaske eplejuice/vann og en liten termos med te (teinfri solbærte).
Andre ting vi pleier å sende med ham er 1 avocado, tørket aprikos og nøtter/mandler. Han får lunsj i barnehagen, så når han ikke skal på tur sender vi bare med til ettermiddagsmåltidet samt frokost om han leveres tidlig.
Jada, her smøres det også kvelden før og legges rett i matboksen med mellomleggspapir. Jeg sender ofte med gulrot, fiskekake, kjøttboller ved siden av, ofte legges det oppå brødskivene eller på siden med papir rundt.
Det holder seg finfint i kjøleskapet, helt sant!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.