Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Jeg skal lage fårikål i dag!

#1

Albertine sa for siden:

Fårikåljomfru jeg. Men nå skal jeg jammen prøve meg! Det går vel ikke an å trø feil med denne oppskriften på matprat.no?

1 ½ kg fårikålkjøtt
1 ½ kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
3 dl vann

Slik gjør du:

  1. Del hodekålen i båter.

  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder.

  3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt. ca. 1-2 timer.

  4. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener. Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.


#2

DM sa for siden:

Det høres godt ut! :ja:

Kan ikke trø feil med fårikål nei. Jeg pleier å ha litt store gulrotbiter oppi også, det synes jeg er så godt. Og litt eksta kål. Alt ettersom hva det er plass til.


#3

Dixie Diner sa for siden:

Mmm fårikål er fantastisk. :sikle:
Desembermamma, du og de gulrøttene dine, er det noe du IKKE har gulrøtter i? :knegg:
Men jeg lurer på om jeg også skal ha det oppi neste gang, det er jo snadder med kokte gulrøtter.


#4

Skilpadda sa for siden:

Det høres ut som en utmerket oppskrift. :) Men koketiden høres litt snau ut. 1 time er i alle fall altfor lite, synes jeg. Jo lengre, jo bedre, i grunnen.

Ingrid Espelid hadde forresten et tips som virket lurt: legg kjøtt som det nederste laget, og velg de feteste stykkene til dette. Da er det mindre sjanse for at noe setter seg fast i bunnen.


#5

DM sa for siden:

Ja, jeg pleier alltid å la min koke i tre timer.


#6

Albertine sa for siden:

stønn Det kunne dere ha sagt litt før... :knegg: Nå har jeg kål nederst og kan bare la den koke i to timer før horden kommer inn dørene her. Men den blir sikkert god, sant?


#7

DM sa for siden:

Javisst. Det er godt etter to timer også. Det går så bra så. :ja:


#8

Albertine sa for siden:

Men blir kjøttet kokt med så lite vann da? Det blir vel dampet da, men blir det gjennomkokt? gravid og hysterisk redd for toksoplasmose


#9

DM sa for siden:

:fnis: Du har lokk på sant?


#10

Skilpadda sa for siden:

Å ja, fårikålkjøtt er grundig, grundig gjennomkokt. :) Ingen grunn til å være bekymret. (Kjøtt som ikke er kokt/stekt er rødt, og kjøttet i fårikål er jo gråbrunt tvers gjennom.)


#11

Vimsen sa for siden:

Noen sverger til å helle over kokende vann. Jeg aner ikke hvorfor.


#12

Albertine sa for siden:

angst

Nei, dette var rått, gitt. Tør jeg spise det da?


#13

Albertine sa for siden:

Åh, jeg SKJØNTE at det kom til å gå galt. :gaah:


#14

Skilpadda sa for siden:

Hvis det er rått, så er det ikke ferdig. Og heller ikke mørt. Det skal løsne lett fra beinet - gjør det det? Hvis det gjør det, er det ferdigkokt (og overhodet ikke farlig).


#15

Albertine sa for siden:

Ok, da blir det middag ute i dag. Hvis jeg lar det stå sånn og trekke i tre timer i dag og varmer det opp i morgen, går det greit å spise det da?


#16

Skilpadda sa for siden:

Fårikål er best etter andre gangs oppvarming, sies det jo. :) Kok/trekk det mørt i kveld og varm det opp igjen i morgen, ja, så blir det sikkert kjempegodt.


#17

DM sa for siden:

Hvor lenge har det stått under lokk og kokt da? :confused:

Oppigjenvarmet fårikål smaker jo best av alt, så det går fint.


#18

Angelique sa for siden:

Vi skal ha Får-i-kål i dag
Lagde det i går og lot det stå å koke fra ca 12 til middag i 16 tiden
Da var det skikkeig godt

Men i dag blir det ennå bedre:nikker:


#19

Albertine sa for siden:

Det kokte opp litt over klokka to. Men jeg tror jeg velger morgendagen til fårikåldag jeg. Så er jeg litt mer sikker.


#20

Skilpadda sa for siden:

Ja, som sagt, en time er nok altfor kort. Men det blir sikkert bra i morgen! :)


#21

Karamell sa for siden:

Jeg pleir å helle på kokende vann ja.
Og jeg legger de festeste stykkene i bunn. Om kjøttet ikke er fett så har jeg litt smør eller olje i bunnen.

Fårikål er godt!


#22

Dixie Diner sa for siden:

Det blir fårikål på søndag!! Tenkte å invitere svigers hit på middag. Ser de har tilbud på kål og kjøtt på Ica. :D


#23

Albertine sa for siden:

Et lite spørsmål til: Når jeg nå skal fyre opp fårikålen fra i går, kan jeg la den koke en times tid i dag eller er det bare et raskt oppkok som er lov med oppvarmet mat?


#24

emm sa for siden:

Pleier å koke opp en gang og la det trekke litt andre dagen også. Lure tips på veien er å skjære stilkstykket vekk fra kålen og ikke lage båtene for store. Snakker av erfaring:nemlig:
Brukte oppskriften fra matprat jeg også, og moren min mente bestemt det var alt for kort trekketid.
Feteste kjøttstykkene i bunnen er også et godt råd, salt og pepper på alle lag.


#25

Skilpadda sa for siden:

Det er ingen fare forbundet med å la oppvarmet fårikål koke en stund til. :) Dette er ikke sart mat som bare skal varmes varsomt opp, her skal alt kokes sønder og sammen. :D


#26

Albertine sa for siden:

Da fyrer jeg opp! :D

Tusen takk, O kålbevandrede damer.


#27

Vimsen sa for siden:

Kålen og "søet" er nydelig. Kjøttet kan jeg styre meg for.


#28

Harriet Vane sa for siden:

De feteste kjøttbitene nederst, kål, kjøtt, kål, kjøtt osv hele gryta full. Jeg har på kokende vann, en gode del salt og en neve pepperkorn. Så setter jeg på lokk, koker opp og lar det stå og syde på 1 resten av dagen. Fårikål skal koke/dampe så kjøttet løsner fra bena. (som pinnekjøtt). Det tar noen timer, det altså. 3-4 timer, tenker jeg.


#29

Albertine sa for siden:

Fårikålen var nydelig! Veldig mørt kjøtt, vassen kål og deilig kraft. Litt lite salt, men det var bare å drysse over etterpå. Ungene nektet å spise noe som helst, men ble tvunget til å smake. Jaja. Jeg rakk å bli 35 før jeg kunne si at jeg liker fårikål, så de har tid på seg.

Tror det blir fårikål senere også, gitt.


#30

vimjer sa for siden:

Da er jeg i gang. :)


#31

Pepper Lemon sa for siden:

Her putrer det også. Fant ut at valgdagen måtte være en glimrende dag for å servere Norges nasjonalrett. Eller, vel, egentlig rett og slett en nødvendighet etter å ha lest Sjuggerpløms innlegg om fårikål i går.


#32

Martis sa for siden:

Her blir det også fårikål i dag, og i morra... Må jo koke masse når jeg først lager det :D


#33

Maverick sa for siden:

Hm. Hvor mange sultne mennesker holder den oppskriften til, mon tro? :blånn:

må gå til innkjøp av stor kjele


#34

Albertine sa for siden:

Morsomt at det faktisk er liv i en tråd laget for omtrent ett år siden. :fnise:


#35

Maverick sa for siden:

Ny sesong, vettu! :knegg:


#36

Svanen sa for siden:

Lag stor porsjon ja, for da er den enda bedre!


#37

Svanen sa for siden:

nå så jeg at innlegget var et år gammelt, får tro hun ikke har rester enda....


#38

Skilpadda sa for siden:

Om hun har det, så vil jeg i alle fall gjette at den ikke fremdeles er enda bedre enn første dag. :humre:


#39

Katinka sa for siden:

Min er heldigvis bare fra i går.


#40

Maverick sa for siden:

Prøver igjen. Til sånn ca. fire sultne voksne og muligens noen små barn ved siden av, hvor mye trenger jeg av ingrediensene? trengerteskjeforklaring


#41

Katinka sa for siden:

Jeg kjøpte to pakker med lammekjøtt fra Gilde. Mener det stod at det var beregnet nok til fire personer per pakke. Vi har rester igjen til i dag.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.