Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Maritmammas oppskrift på tykklefse/mørlefse

#1

Marit K sa for siden:

Mørlefse er samme typen lefse som man får kjøpt ferdigsmurte i butikken, men de er klart myyye bedre når de er hjemmelagede. Det er ikke tynne leiver som skal bløtes før de smøres, men tykk og deilig lefse, som er saftig og god, og som man kan smøre ferdig og fryse, så den er klar til å brukes når besøket står i døra.
Lettvindt å lage, også for de som ikke har mastergrad i husmorfag. :D

1 dl smeltet smør
1 dl sukker
1 dl lys sirup
1 1/2 dl kefir
1 1/2 dl helmelk
2 egg
3 ss hornsalt (nei, det er ikke skrivefeil, det skal være så mye)
Hvetemel til passe deig.

Bland alle ingrediensene sammen, til en deig som er litt løsere enn bolledeig. Sett deigen i kjøleskapet over natten.
Del så deigen i passe emner, og kjevle ut til runde leiver som er ca 1/2cm tykke. Bruk rikelig med hvetemel, så ikke deigen setter seg fast.

Stekes på stekebrett med bakepapir, 200grader i 3-5 minutter, til leivene har fått en lekker gyllenbrun farge.

La leivene avkjøles, før du har på en blanding av smør, sukker og kanel. Del leiven i to, og legg halvpartene oppå hverandre, med smurningen inn mot midten. Deles på samme måten som med kakestykker.

Vel bekomme!


#2

malena sa for siden:

Åh nå fikk jeg lyst til å bake lefse og mimre litt over kjære farmor som alltid hadde tykklefse på lur :love:

Takk for oppskrift :)


#3

Mikkeline sa for siden:

Tykklefse er jo helt fantastisk godt - spesielt når de er hjemmelaget.


#4

Marit K sa for siden:

:jupp:

:nam:


#5

Leandra sa for siden:

Tusen takk for oppskrift,denne skal prøves.:)


#6

Høst sa for siden:

Nystekt mørlefse (uten smurning) dyppet i kald kulturmelk/cultura, er bare utrolig snadder....:nam:

Takk for oppskrift! :)


#7

Leandra sa for siden:

Detr aller beste å spise dem med brunost:jupp:


#8

Klatremus sa for siden:

Er det mulig å steke dem på takke, i tilfelle hvordan?


#9

Frost sa for siden:

Jeg elsker mørlefser. Tynne lefser liker jeg ikke.
Bestemor pleide å lage mørlefse. :mimre:


#10

amor sa for siden:

Dette er nøyaktig samme oppskrift jeg benytter og her bakes det slike til jul. Ungene elsker dem! Jeg spurte forrige dagen om hvilke kaker de "måtte" ha for at det skulle bli ordentlig jul (tør jeg innrømme at jeg frittet ut i håp om å slippe unna endel av julebaksten i år?)?

Svaret var: eplekake og tykklefser! :fnise:

He he....ikke særlig lystne på "vanlige" julekaker mine unger forstår jeg...;)


#11

Frost sa for siden:

Jeg har også lyst til å begynne å bake tykklefser til jul. Får ta det neste år når jeg har 2 armer. :)


#12

Marit K sa for siden:

Nei disse tror jeg ganske sikkert at du må steke i stekovnen. Leivene blir for myke til at man kan snu de uten at de går i stykker.


#13

Mams sa for siden:

Takker for oppskrift.
Sånne skal jeg helt klart lage.
Hvor lenge holde de seg om man ikke legger i fryseren?

Skal lage og legge i fryseren også, men greit å vite hvordan man bør oppbevare de ellers og hvor lenge de er holdbare da.


#14

Kaz sa for siden:

Dette må prøves, tusen takk for oppskrift.

Jeg blir sånn passe stressa av slike måleenheter, men da får en litt spenning i hverdagen i alle fall. :knegg:


#15

Kaprifol sa for siden:

:nam: Dette må jeg prøve ut straks jeg får tid over eksamen. Takk for oppskrift!


#16

Marit K sa for siden:

Ja sånne måleenheter gjør meg også litt svett.
Nå skal jeg bake lefse i morgen, så da kan jeg jo komme med en liten lefsebakerapport her. Mulig jeg har noen tips i forhold til deigen også - det vil jo vise seg.


#17

Ole Brumm sa for siden:

Hvor mange runder blir det i ovnen ?
Tror jeg skal prøve dette en dag, må bare kjøpe meg en kjevle først :fnise:
Eller klarer jeg meg uten...


#18

Marit K sa for siden:

Kjevle må du nok ha ja.
Mamma mente det kanskje ble så mye som 20 leiver, men jeg skal ikke svare deg for sikkert, for jeg har ennå ikke prøvd. Dersom du lurer på om du får det til, så går det jo an å lage en halv porsjon bare for å prøve.


#19

Ole Brumm sa for siden:

Da får jeg kjøpe kjevle da...
Du får oppdatere oss når du er ferdig da ;)


#20

morgana sa for siden:

Denne skal jeg jammen prøve! Takk skal du ha :)


#21

Marit K sa for siden:

Da er deigen satt, og her kommer noen nyttige tips, for omgang med hornsalt:
1: Hold boksen litt på avstand når du åpner den.
2: Behold den avstanden til enhver tid!
3: Under ingen omstendigheter må du la deg friste til å flytte den nærmere nesa
4: Du må i alle fall ikke lukte på den.
5: Skulle du alikevel være så dum at du stikker nesa bortpå, og du må nyse; ikke nys mot boksen!!!

:sparke:


#22

Vimsen sa for siden:

Hvordan oppbevares de best? Ifrysern, var det så?


#23

Marit K sa for siden:

Holder seg veldig fint i fryseren ja.


#24

Skilpadda sa for siden:

Slike lefser liker jeg også veldig godt. :) Jeg har fått min farmors oppskrift, men aldri vært med henne og bakt, så jeg er fremdeles ikke helt sikker på hva "passe mye mel" og "passe tynne leiver" betyr. :humre: Men godt blir det jo likevel, selv om mine enda ikke blir helt som farmors.

Her er forresten min farmors oppskrift, som er enda enklere (har færre ingredienser):

Farmors mørlefser

Dette er en ganske stor porsjon! Deigen lages dagen før.

  • 250 g smør
  • 2,5 dl kulturmelk eller kefir
  • 4 kopper sukker
  • 3 ss hjortetakksalt
  • hvetemel til "passe deig" (omkring 1 kg?)Smøret smuldres i mel, og deigen blandes sammen - ha ikke i for mye mel, bare nok til at deigen holder sammen. La deigen stå kjølig til dagen etter.
    Bruk godt med mel til utbakingen, og bland også litt hjortetakksalt i dette melet. Kjevle tynne, runde emner som stekes på nederste rille ved ca. 200-225 grader til de såvidt begynner å få litt farge. Avkjøl på rist hvis du vil ha sprø lefser, i stabel hvis du vil ha myke.
    Lefsene smøres med smør og sukker, legges sammen to og to og deles i snipper. Kan godt fryses ferdig smurt og oppskåret.

#25

Ole Brumm sa for siden:

:knegg: Du er tydeligvis en erfaring rikere :fnise:

De blir nok kjempe gode :dulte:

Takk for oppskrift, fikk utrolig lyst på lefser nå :sparke:


#26

Marit K sa for siden:

Da har jeg bakt lefser. Det var veldig lett, og de ble kjempefine. Enkel deig, er nok til 10 leiver med tallerkenstørrelse.


#27

Vimsen sa for siden:

Der var den gitt.
Hvor mye lefse blir dette?


#28

Vimsen sa for siden:

Åhja. :fnis:


#29

Marit K sa for siden:

Her er et par bilder fra bakingen i Maritheimen. Kanskje vil disse to være til hjelp.

Så store skal leivene være:

[url="http://www.fotoknudsen.no/view/slideshow.asp?auto=1&albumid=2255642&fileid=90008931"][/url][url="http://www.fotoknudsen.no/archive35/080720032045563R242j935dBUyl93EHfiw6/medium/0912200620342m7KexkXJQKwkeGOUu.JPG?91"][/url]

Og sånn skal de se ut når de er ferdig stekte:
[url="http://www.fotoknudsen.no/view/slideshow.asp?auto=1&albumid=2255642&fileid=90008977"][/url][url="http://www.fotoknudsen.no/archive35/080720032045563R242j935dBUyl93EHfiw6/medium/0912200620534EwZ7q1iwWuZQwgqLY.JPG?41"][/url]

La de kjøle seg litt, før du legger de lunkne leivene i haug, hvor de ligger til de er helt avkjølte, før du smører på klining.
Klining er blanding som normalt lages av smør, sukker og kanel. Et tips er å lage kiningen med melis i stedet for sukker, for da knaser det ikke når man spiser, og konsistensen blir mye bedre.


#30

malena sa for siden:

Jeg synes det er deilig når det knaser :D


#31

Mandarin sa for siden:

KLiner du de inn før du fryser de? eller når de er tinte igjen?
Legger du de i sammen i to lag når du fryser de?

Lager denne i kveld tenker jeg..:riktig:


#32

Vimsen sa for siden:

Mine ble tykkere.


#33

Marit K sa for siden:

Jeg kliner de inn, legger de sammen i to lag, deler de opp i biter, og fryser de i porsjonsposer. Lettvindt og greit, for da tar det bare en halvtime fra jeg tar de ut av fryseren, til jeg har deilige og serveringsklare lefsebiter.


#34

Mandarin sa for siden:

juhu!!! Så kjekt!!! :dulte: Takk for tråden!!


#35

Mandarin sa for siden:

Da er deigen satt. Liten diskusjon i heimen hvor løs den skulle være. Men den ble sånn ca som en bolledeig , mener jeg..

Får se i morgen da.


#36

Vimsen sa for siden:

Det var lurt. Min bel nok litt for løs. OG.... kjevl den MYE tynnere enn du egentlig har tenkt! Den hever UTROLIG mye i ovnen!


#37

Mams sa for siden:

Kanskje jeg skal lage deigen nå i kveld, om jeg ikke må helle ut enda en liter med H-melk...............
(bruker ikke h-melk til vanlig og har da kjøpt inn til disse lefsene to ganger allerede)


#38

Mams sa for siden:

Jeg driver og steker slike nå.
De vokser enormt i tykkelsen.
Men skal det virkelig ose så mye hjortesalt av de?
(får jo bakoversveis når jeg åpner ovnen jo.)


#39

Mandarin sa for siden:

Takk for tips!! Glad for at mannen ikke vant diskusjonen da. Han ville ha den skikkelig løs :p


#40

Mandarin sa for siden:

Samme her :knegg: men nå står den klar i kjøleskapet endelig. I kveld blir det steiking.;)


#41

Marit K sa for siden:

Ja, det lukter en del av de, men det meste av den lukten vil bli borte.


#42

Mandarin sa for siden:

FERDIG :kry:

Ble veldig gode. Skal smøre ferdig nå..og fryse!


#43

Marit K sa for siden:

Flott at resultatet ble bra.


#44

Ole Brumm sa for siden:

Har så lyst å prøve de, må nok vente til romjulen eller noe,
får ikke tid eller anledning før. :(


#45

Mirmell sa for siden:

Gammel tråd, I know, men denne oppskriften har jeg brukt de siste fire årene, når jeg har bakt lefser før jul. Lefsene blir knallgode. :jupp:


#46

mkj sa for siden:

Lyst til å prøve disse, bestemoren min var en viden kjent lefsebaker, men ingen har tatt over den kunnskapen. Jeg husker hun har sagt om tykklefsene at trikset er at man ikke måtte bruke for mye mel.

Det hun var mest kjent for var "klenninger", tynne påsmurte lefser, men de tykke lefsene var best. Har alltid innbilt meg at de ble stekt på takke, men er ikke sikker.


#47

Taien sa for siden:

Åh, jeg lurer på om dette er det Svigermor kaller "kråtekaker". Dette må jeg DEFINITIVT prøve å bake!


#48

Hjertensfryd sa for siden:

Dersom desse blir stekt i omn, så er ikkje dette kråtakaker. I alle fall ikkje det me kallar for kråtakaker.


#49

Taien sa for siden:

ah ok. Nei de blir kanskje stekt på takke de ja.


#50

Marit K sa for siden:

Disse er så verdt å bake. Smør de ferdig, del i passe biter, og frys ned. Enkelpenkelt å ta opp ved behov, eller om man er fysen på noe godt.


#51

LilleRosin sa for siden:

I år blir det lefser! Skatten elsker dem.


#52

Geitrams sa for siden:

Denne må jeg prøve. Min farmor bakte fantastiske mørlefser, men jeg rakk aldri å få oppskriften før hun gikk bort. Guttene mine elsker lefser, så i år skal jeg prøve denne :)


#53

Hyacinth sa for siden:

Hva er optimal tykkelse, og hvordan kjevler man slike at de blir sirkler? Jeg sliter jo til og med med å Kjevle pepperkskedeig uten st den går utenfor kanten av benken...


#54

Mirmell sa for siden:

Jeg kjevler dem slik at den blir ca. en halv cm tykk. Heller litt mindre enn en halv cm enn mer, for den hever noe vanvittig i ovnen. Jeg synes ikke det er vanskelig å kjevle den til en sirkel. Jeg renskjærer det uansett etter at jeg har hatt fyllet på og lagt de sammen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.