Mørlefse er samme typen lefse som man får kjøpt ferdigsmurte i butikken, men de er klart myyye bedre når de er hjemmelagede. Det er ikke tynne leiver som skal bløtes før de smøres, men tykk og deilig lefse, som er saftig og god, og som man kan smøre ferdig og fryse, så den er klar til å brukes når besøket står i døra.
Lettvindt å lage, også for de som ikke har mastergrad i husmorfag. :D
1 dl smeltet smør
1 dl sukker
1 dl lys sirup
1 1/2 dl kefir
1 1/2 dl helmelk
2 egg
3 ss hornsalt (nei, det er ikke skrivefeil, det skal være så mye)
Hvetemel til passe deig.
Bland alle ingrediensene sammen, til en deig som er litt løsere enn bolledeig. Sett deigen i kjøleskapet over natten.
Del så deigen i passe emner, og kjevle ut til runde leiver som er ca 1/2cm tykke. Bruk rikelig med hvetemel, så ikke deigen setter seg fast.
Stekes på stekebrett med bakepapir, 200grader i 3-5 minutter, til leivene har fått en lekker gyllenbrun farge.
La leivene avkjøles, før du har på en blanding av smør, sukker og kanel. Del leiven i to, og legg halvpartene oppå hverandre, med smurningen inn mot midten. Deles på samme måten som med kakestykker.
Dette er nøyaktig samme oppskrift jeg benytter og her bakes det slike til jul. Ungene elsker dem! Jeg spurte forrige dagen om hvilke kaker de "måtte" ha for at det skulle bli ordentlig jul (tør jeg innrømme at jeg frittet ut i håp om å slippe unna endel av julebaksten i år?)?
Svaret var: eplekake og tykklefser! :fnise:
He he....ikke særlig lystne på "vanlige" julekaker mine unger forstår jeg...;)
Ja sånne måleenheter gjør meg også litt svett.
Nå skal jeg bake lefse i morgen, så da kan jeg jo komme med en liten lefsebakerapport her. Mulig jeg har noen tips i forhold til deigen også - det vil jo vise seg.
Kjevle må du nok ha ja.
Mamma mente det kanskje ble så mye som 20 leiver, men jeg skal ikke svare deg for sikkert, for jeg har ennå ikke prøvd. Dersom du lurer på om du får det til, så går det jo an å lage en halv porsjon bare for å prøve.
Da er deigen satt, og her kommer noen nyttige tips, for omgang med hornsalt:
1: Hold boksen litt på avstand når du åpner den.
2: Behold den avstanden til enhver tid!
3: Under ingen omstendigheter må du la deg friste til å flytte den nærmere nesa
4: Du må i alle fall ikke lukte på den.
5: Skulle du alikevel være så dum at du stikker nesa bortpå, og du må nyse; ikke nys mot boksen!!!
Slike lefser liker jeg også veldig godt. :) Jeg har fått min farmors oppskrift, men aldri vært med henne og bakt, så jeg er fremdeles ikke helt sikker på hva "passe mye mel" og "passe tynne leiver" betyr. :humre: Men godt blir det jo likevel, selv om mine enda ikke blir helt som farmors.
Her er forresten min farmors oppskrift, som er enda enklere (har færre ingredienser):
Farmors mørlefser
Dette er en ganske stor porsjon! Deigen lages dagen før.
250 g smør
2,5 dl kulturmelk eller kefir
4 kopper sukker
3 ss hjortetakksalt
hvetemel til "passe deig" (omkring 1 kg?)Smøret smuldres i mel, og deigen blandes sammen - ha ikke i for mye mel, bare nok til at deigen holder sammen. La deigen stå kjølig til dagen etter.
Bruk godt med mel til utbakingen, og bland også litt hjortetakksalt i dette melet. Kjevle tynne, runde emner som stekes på nederste rille ved ca. 200-225 grader til de såvidt begynner å få litt farge. Avkjøl på rist hvis du vil ha sprø lefser, i stabel hvis du vil ha myke.
Lefsene smøres med smør og sukker, legges sammen to og to og deles i snipper. Kan godt fryses ferdig smurt og oppskåret.
Og sånn skal de se ut når de er ferdig stekte:
[url="http://www.fotoknudsen.no/view/slideshow.asp?auto=1&albumid=2255642&fileid=90008977"][/url][url="http://www.fotoknudsen.no/archive35/080720032045563R242j935dBUyl93EHfiw6/medium/0912200620534EwZ7q1iwWuZQwgqLY.JPG?41"][/url]
La de kjøle seg litt, før du legger de lunkne leivene i haug, hvor de ligger til de er helt avkjølte, før du smører på klining.
Klining er blanding som normalt lages av smør, sukker og kanel. Et tips er å lage kiningen med melis i stedet for sukker, for da knaser det ikke når man spiser, og konsistensen blir mye bedre.
Jeg kliner de inn, legger de sammen i to lag, deler de opp i biter, og fryser de i porsjonsposer. Lettvindt og greit, for da tar det bare en halvtime fra jeg tar de ut av fryseren, til jeg har deilige og serveringsklare lefsebiter.
Kanskje jeg skal lage deigen nå i kveld, om jeg ikke må helle ut enda en liter med H-melk...............
(bruker ikke h-melk til vanlig og har da kjøpt inn til disse lefsene to ganger allerede)
Jeg driver og steker slike nå.
De vokser enormt i tykkelsen.
Men skal det virkelig ose så mye hjortesalt av de?
(får jo bakoversveis når jeg åpner ovnen jo.)
Lyst til å prøve disse, bestemoren min var en viden kjent lefsebaker, men ingen har tatt over den kunnskapen. Jeg husker hun har sagt om tykklefsene at trikset er at man ikke måtte bruke for mye mel.
Det hun var mest kjent for var "klenninger", tynne påsmurte lefser, men de tykke lefsene var best. Har alltid innbilt meg at de ble stekt på takke, men er ikke sikker.
Denne må jeg prøve. Min farmor bakte fantastiske mørlefser, men jeg rakk aldri å få oppskriften før hun gikk bort. Guttene mine elsker lefser, så i år skal jeg prøve denne :)
Hva er optimal tykkelse, og hvordan kjevler man slike at de blir sirkler? Jeg sliter jo til og med med å Kjevle pepperkskedeig uten st den går utenfor kanten av benken...
Jeg kjevler dem slik at den blir ca. en halv cm tykk. Heller litt mindre enn en halv cm enn mer, for den hever noe vanvittig i ovnen. Jeg synes ikke det er vanskelig å kjevle den til en sirkel. Jeg renskjærer det uansett etter at jeg har hatt fyllet på og lagt de sammen.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.