Marit K sa for siden:
Hva er forskjellene på induksjonstopp, og vanlig koketopp?
Ønsker også å vite noe om fordeler og ulemper med induksjonstopp. :neie:
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Alt som har med interiør å gjøre. Spørsmål, tips, deling av egne lure eller fine løsninger mm.
Marit K sa for siden:
Hva er forskjellene på induksjonstopp, og vanlig koketopp?
Ønsker også å vite noe om fordeler og ulemper med induksjonstopp. :neie:
Anne C sa for siden:
Jeg vet ikke så mye, men du må i allefall ha egne kjeler til induksjonskomfyren. Den blir ikke så varm som vanlig ovn, man kan faktisk legge en 100 lapp mellom kjelen og plata under bruk, uten at det skjer noe med den.
Pelen sa for siden:
Du brenner deg ikke om du tar på platen.
Den blir varm på en sekund.
Du kan ikke bruke aliminiumskaseroller.
Fantastisk bra og anbefales (har begge deler på hytte og hjemme).
Candy Darling sa for siden:
Som man sier over, veldig mye mer barnesikker, og veldig mye raskere.
Selv foretrekker jeg gass, men det er det mer irrasjonelle grunner til. Jeg føler meg som en ÅRNTLI kokk, lizzom. :humre:
Marit K sa for siden:
Ah, da føler jeg meg litt klokere.
Takk skal dere ha!
Appelsin sa for siden:
Induksjon er utrolig rask i forhold til vanlig koketopp
AprilRyan sa for siden:
Du slipper også å dra gryten til sides når det fosskoker siden temperaturen regulerer seg med en gang du skrur litt ned.
Marit K sa for siden:
Men altså... hvor fort blir disse platene kalde igjen. Det er vel ikke sånn at de blir kalde med en gang jeg har slått de av og tatt vekk kjelen, er det vel?
Og der kom jeg på noe annet jah. Hvordan barnesikrer man innebygde koketopper? Jeg har bare sett slike barnesikringer som man skrur fast i siden på ovnen, men med innebygget komfyr er det jo ingen steder å skru fast noe som helst. :vetikke:
Pelen sa for siden:
Jeg skulle ikke være i tvil om jeg skulle kjøpe ny nå.
Marit K sa for siden:
Egentlig ikke jeg heller. Det blir innebygget komfyr, med induksjonstopp, på vårt nye kjøkken. Gleder meg. :lykkelig:
Marit K sa for siden:
Jeg kan komme til dere og teste forskjellen, ja? :humre:
Marit K sa for siden:
Nåde den som våger seg på å skru i min nye benkeplate :kjevle:
banana sa for siden:
Induksjonskomfyren virker ved at en magnetisk kjelebunn blir varm pga. magnetfelt i komfyren. Det er altså kjelen som blir varmet opp, ikke plata. Plata blir også litt varm pga. den varme kjelen som står oppå, men ikke slik at man får brannsår om man kommer borti. Den blir relativt fort kald igjen. Man kan godt ta på plata rett etter man har tatt av kjelen, men da trekker man fingrene til seg på refleks igjen pga. varmen.
De fleste har flere kjeler som kan brukes på induksjonstopp. Det er en utbredt misforståelse at man må bytte ut alle kjelene. Vanlige stålkjeler og emaljekjeler av den gamle typen er som regel magnetiske i bunnen, og da kan de brukes på induksjonstopp. Jerngryter -stekepanner fungerer selvsagt også. Du prøver enkelt ut alle kjelene dine med en magnet - fester den under kjelen er kjelen brukbar på induksjonstopp. Dessuten er IKEAs 365-serie utmerket for induksjonstopp, og er ikke overvettes dyr. Den største investeringen blir sannsynligvis en ny stekepanne.
Som flere har sagt allerede: varmen reguleres umiddelbart med bryterene, så ovnen er veldig brukervennlig. Dessuten svir ikke over-kokt melk seg fast på varm plate. :glis:
Jeg ville aldri gått tilbake til vanlig komfyr, induksjonskomfyren vår (vi har en frittstående fra Smeg) er et av de beste kjøpene vi har gjort noensinne.
Barnesikring: vår har innebygget sikring mot at barn kan slå på platene. Man kan altså "slå av" bryterne slik at plata ikke blir slått på selv om noen vrir bryteren.
Irma sa for siden:
Himmel og helvete. :knegg:
Banana skriver det jeg hadde tenkt til å skrive om induksjontoppens måte å virke på. Hos oss stemte det ikke at gamle gryter kunne brukes om igjen. Vi hadde mange nyere gryter og panner og alt utenom jerngryta og jernpanna måtte byttes ut. Det var riktignok for ca. fem år siden. Nå synes jeg Ikea sine rimelige 365+ gryter er bedre enn andre svinedyre gryter, så investeringen behøver ikke bli enorm allikeevel.
Grey sa for siden:
En annen ting som ikke er sagt om induksjonstoppen enda, er at platene ikke kan slås på uten at kjelen står på plata. Dersom en barnehånd skulle prøve å slå på ei plate og ingenting står oppå vil den altså ikke slå seg på.
Vi kjøpte ny platetopp for et par år siden, og den gang ga jeg etter for mannen som absolutt ville ha induksjon. Jeg angrer overhodet ikke.
Når det gjelder gryter så måtte vi også bytte ut absolutt alt. Det kan være en kjip ting, men som det er sagt trenger det ikke å bli veldig dyrt. Dessuten er det jo snart jul. Nye gryter er et godt julegaveønske. ;)
Marit K sa for siden:
Takk for flotte svar, alle sammen.
Er ikke i tvil om at induksjonstopp er en god investering. Gleder meg til å få den.
Ny kjeler følger med den nye komfyren. Ni delers kjelesett, visstnok, som en del av tilbudet fra kjøkkenleverandøren. Skal teste de, og huske på tipset om IKEA-kjelene dersom de ikke fungerer etter forventningene. :klem:
Aminta sa for siden:
:knegg:
Jeg foretrekker også gass, men da fordi jeg synes det generelt er bedre, den hører på meg og blir faktisk kaldere/varmere med en gang når jeg skrur ned/opp.
Også er den fryktelig barnesikker, våre unger stikker ikke hendene inn i flammene i hvertfall.
Billig er det og.
Kanina sa for siden:
Wow, 9 kjeler!! Det burde nok holde :knegg: Vi har nettopp tatt vår nye induksjonstopp i bruk, og er foreløpig strålende fornøyd. Særlig det at varmen synker så raskt når man skrur ned. Jeg har foreløpig ikke svidd noe. Og veldig lett å tørke av. Vår har også en lås som man trykker inn i et par sekunder. Det er ikke bare nyttig mtp barn, men også når man skal tørke av etterpå, siden vi har brukerpanelet oppå.
Platene blir jo litt varme, men ikke glovarme. På vår vises en "H" for de platene som er varme, i noen minutter etterpå.
Vi har vel bare måttet bytte ut et 3-delers Ikea-startpakke-sett. Resten var magnetiske, et kjelesett fra Duka, et par Eva Trio-kjeler, en gammel emaljekjele, og jerngryte og -stekepanner.
Kanina sa for siden:
Men det var noe vi lurte på også: hva er best å rengjøre med? Bare en våt klut? Hva slags rengjøringsmiddel, evt?
Herr Kanin mente jeg skulle kjøpe en Mr Muscle for keramiske topper, men den skulle forebygge fastbrenning, og det er vel ikke det største problemet her, vel?
Pelen sa for siden:
Vi bruker den noen ganger. Men som regel bare klut, man skal i hvert fall ikke bruke Zalo. Det er stor forskjell mot keramisk topp, der det brente fast mye lettere.Marit K sa for siden:
:hehehe: Nei, 9 deler. 4 kjeler, 4 lokk, og en stekepanne ;)
Kanina sa for siden:
:lol: OK, da så! :lol: Syntes det hørtes litt "overkill" ut. :knegg:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.