Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lårtunge av elg

#1

Zip sa for siden:

Me har ei lårtunge av elg og eg lurar på kva eg skal gjere med den.
Har funne to oppskrifter på å speke eller grave.
Nokon som har personleg erfaring med lårtunge, enten fra elg eller annet dyr?.


#2

Mauser sa for siden:

Har ikke direkte erfaring med lårtunge, men speke høres himmelsk ut. Har spekt reinsbog, hjerte og ymse, og det blir helt avhengighetsskapende.


#3

Zip sa for siden:

Da trur eg at eg skal prøve oppskrifta eg fant på Art of Taste.
Trudde det skulle ligge i salt også skylle av og henge opp eg men her skal den henges opp med ein gong med salt og sirup???, blir det bra trur du?

Her er oppskrifta:

Speket lårtunge av elg

Det kan være en fordel å fryse ned og tine opp lårtungen før den saltes og spekes.
Legg lårtunga i et kar og dekk med grovsalt. Varm opp sirup og smør utover hele tunga. La den henge ev ligge kjølig i ca 5 døgn, avhengig av størrelsen. Kjenn på konsistensen etter hvert, den skal ikke være for hard og heller ikke for myk. Ferdig speket får den en fin burgunderfarget kjerne.
Kan spises straks eller fryses ned.
Server med flatbrød, rømme smakt til med rørte tyttebær eller tranebær og flatbrød.


#4

Balanse sa for siden:

Lår. Tunge. Nede. Oppe.

:gruble:

Hva i all verden er lårtunge?


#5

Mauser sa for siden:

Dæng! Det så godt ut det.

Pass på når den er ferdig, da mugner den fort hvis blir liggende. Frys ned i passende biter det som ikke blir spist opp.


#6

Zip sa for siden:

Det er kjøtt fra låret.


#7

Balanse sa for siden:

Men hvorfor heter det tunge, vet du det?


#8

Zip sa for siden:

Da prøver eg det. :)
Skal følge godt med ja og fryse ned.


#9

Mauser sa for siden:

Elgen er stor, vet du. Da har den gjerne tunge lår.


#10

Zip sa for siden:

Ingen anelse, visste ikkje det fantes før i går. Da låg den sammen med alle andre stykkene me fekk. Bl.a indrefilet av elg som eg gleder meg veldig til. :nam:


#11

Zip sa for siden:

:knegg: Der er forklaringen. :highfive:


#12

Zip sa for siden:

Hm, no blei eg usikker. Prata med nokon som har litt greie på speking og henge i 5 døgn var visst ALTFOR lite, da var kjøttet fortsatt rått og gikk visst ikkje ann å eta. Men det står jo kun 5 døgn i denne oppskrifta...æsj så vanskelig da.


#13

Mauser sa for siden:

Jeg hang et par reinsdyrboger nokså mye lengre enn 5 dager, og det ble perfekt. Julemat? Det er nok av oppskrifter på nettet.


#14

Zip sa for siden:

Ja kan godt henge det lenger.
Men skal eg først salte 2-3 dagar så skylle av og så smøre på sirup og henge opp.
Eller skal eg salte, smøre på sirup og så henge opp som det står i opskrifta her (altså ikkje skylle av saltet).


#15

Picasso sa for siden:

I min bok om spekemat av Astri Riddervold m.fl, står det at man skal være obs på at elg som annet villtkjøtt er magert og derfor blir tørrere og hardere enn annet speket kjøtt og trenger derfor kortere hengetid, 1-2 mnd.

Dette med sirupen er jeg usikker på, men jeg vil tro du blander sirupen i saltlaken for å få en søtere smak og at den skal skylles bort sammen med saltet.


#16

Zip sa for siden:

Tusen takk. :)
På den siste oppskrifta eg fant skulle hverken sirup eller salt skylles av. Det skulle være på heile tida. For berre prøve trur eg.
Men kanskje la den ligge i saltlake med sirup 2-3 dagar da, også skylle alt av før me heng den opp. Syns berre det hørtes godt ut å ha på både sirup og salt mens den heng til speking. Saltet vil vel tørke etterhvert.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.