Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Senke gulv og heve tak? Verdt det?

#1

AprilRyan sa for siden:

Vi skal flytte inn i barndomshjemmet mitt. Det er et gammelt hus fra 1912 og har opprinnelig furugulv og ganske god takhøyde. På søttitallet, da foreldrene mine overtok etter mormor, senket de taket og hevet gulvet, fordi det var skeivt (tømmerhus), og la eikeparkett. Det er snakk om ganske mange centimeter som har gått tapt.

Taket tror jeg uansett vi kommer til å heve. Mamma får bare gremmes så mye hun vil over at vi herper den nesten nye tapeten. Hvor smart er det egentlig å streve med ny tapet og nye lister når en vet at andre snart skal flytte inn ...

Det er gulvet jeg er mest i tvil om. Er det veldig irriterende og upraktisk med et skeivt gulv? Vi har bare tenkt å ha vegghengte skjenker og da gjør det kanskje ikke noe om en ser at gulvet under er litt skeivt. Det er mamma som mener det ikke er verdt det, men det er nå eller aldri. Det nye påbygget må nemlig være i samme gulvhøyde.

Jeg ser for meg at huset får mye mer sjel med de opprinnelige gulvene. Hva skal vi gjøre? :vetikke:


#2

Polyanna sa for siden:

Jeg ville heller hatt en ben, pen eikeparkett enn skjeve, gamle furugulv. Det blir mer rufsete enn sjarmerende å gå i sjøgang bortetter, syns jeg.


#3

Left sa for siden:

Det kommer litt an på hvor mye de har hevet det tenker jeg da. Tror jeg ville hevet taket først, og så sett om det ble nok.
Vi har gammelt hus selv, og det er skjevt både her og der, men å si at vi går i sjøgang er å ta i litt altså.


#4

gajamor sa for siden:

Hvordan blir det med lyd- og varmeisolering?


#5

turi sa for siden:

Hadde nok hvertfall hevet taket,og isolert godt på loftet. Men jeg tror jeg hadde elsket ett ordentlig tregulv adskillig mer enn parkett, så det hadde kommet ann på skakkhetsgraden!


#6

Salt sa for siden:

:dulte:


#7

AprilRyan sa for siden:

Foreldrene mine skal bo under og det skal legges lydisolering og brannmatter mellom etasjene. Loftet er også til beboelse så det er godt isolert.

Sjuggerpløm: Hvor skjevt er deres gulv? Hvordan merker dere det. Triller en ball hvis dere legger den der det er skjevest?

Gulvet er på det meste hevet et lite trappetrinn. Kan nevne at kjøkkenet med spiseplass kommer i den nye delen, så det er kun stue og spisestue og kanskje gang og ett soverom som blir skjevt. TV-stue og to soverom kommer på loftet og der er det gamle gulvet ganske beint.

Hvis vi beholder parketten vil jeg ikke vente altfor mange år med å slipe og lakke på nytt. Jeg liker ikke fargen den har i dag. Alt for gul for min smak.


#8

Left sa for siden:

Ballen kan trille ja :ja: Det skal jo ikke så mye helling til for det.


#9

Palmen sa for siden:

Hadde definitivt gått for å heve takene men ikke gå tilbake til originale, skjeve gulv.
Vi har original-gulv i leiligheten vår, og de er trekkfulle (kan sikkert ordnes, men det har altså vi ikke gjort) og skjeve og byr på problemer i forhold til hvor møbler skal stå. Sjarmerende, men ikke veldig praktisk.


#10

Marge sa for siden:

Dere kan jo fjerne eikeparketten og legge nytt furugulv uten å få skeive gulv.


#11

AprilRyan sa for siden:

Palmen: Tror ikke vi får problem med trekk siden det skal isoleres fra undersiden. Hvilke møbler er det verst med når gulvet er skjevt? Vi skal ikke ha hverken gulvstående skap eller hyller/ bokhyller i den etasjen.


#12

Left sa for siden:

Den kan bli litt vingling i salongbordet ser jeg for meg? :vetikke:


#13

Filifjonka sa for siden:

Jeg hadde nok hevet taket og beholdt eikeparketten, hvis ikke det er snakk om veldig lav takhøyde som det er nå. Eikeparketten kan slipes, lutes og oljes med hvitpigmentert olje, hvis du ønsker et lysere utseende. Kjenner noen som nettopp gjorde det.


#14

Candy Darling sa for siden:

Jeg er ikke i tvil om at jeg ville funnet frem de gamle, originale gulvene fremfor en eikeparkett. Vi hadde rufsete originale gulv i en av leilighetene vi hadde, og det bekymret meg ikke det minste. Det er en helt annen sjarm over originale gulv. :hjerter:


#15

AprilRyan sa for siden:

Det er akkurat det jeg har litt lyst til, men mannen vil helst få fram det gamle.

Jeg skal ta meg en prat med mamma i kveld og spørre litt ut om akkurat hvor skjevt gulv det er snakk om.


#16

Filifjonka sa for siden:

Gamle furugulv er ikke alltid så veldig fine. Furu er temmelig upraktisk materiale til gulv. Jeg ville nok heller hatt eikeparketten. :)


#17

AprilRyan sa for siden:

Jeg mener at de skal være i ganske god stand. Gulvet i underetasjen har ganske brede og ikke så veldig slitte bord. Det kan hende det er en del spikerhull fra da de rettet opp gulvet. Vi lurer også på å male det i eggehvit farge, og i stuen skal vi sannsynligvis ha et stort teppe, som gjør at gulvet ikke slites så veldig akkurat der.

Har akkurat pratet med mamma og hun sier at gulvet ikke er kjempeskjevt, men såpass at de måtte bygge litt opp under en skjenk de hadde. Det var ikke så ille at møbler stod ustødig. Ellers merket de det om de la en ball på gulvet. Da trillet den.


#18

gajamor sa for siden:

Det verste med gamle slitte gulv er å vaske dem.


#19

Adrienne sa for siden:

Vi har furugulv, og selv om det er fint og sjarmerende og alt det der tror jeg at jeg ville gått for parketten. Furugulv får utrolig fort hakk og sår, og gulvet vårt må uten tvil slipes om når ungene er blitt litt større, det ser virkelig ikke pent ut nå.


#20

Palmen sa for siden:

Det verste av rommene våre er på Mini sitt soverom. Dette begrenset valgmulighetene våre når vi skulle moblere, så nå står senga midt langs den ene veggen i stedet for i hjornet. Det skjeveste hjornet har blitt lekekrok.
Isolasjon nedenfra er bra, da blir det ihvertfall lunt og ikke trekkfult.


#21

Polyanna sa for siden:

"Originale" gulvbord var jo sjelden laget for å være synlige eller eksponert for bruk, da... Men det er selvsagt en smaksak hva man liker.


#22

AprilRyan sa for siden:

De brukte visst gulvbordene nede før linoleum ble in på 20-tallet en gang. Vet du hva som eventuelt er dårligere med slike bord i forhold til gulvbord laget for å vise? Mener å ha hørt at det var en veldig god kvalitet på treverket brukt på denne tiden, at det ikke var så hurtigvoksende trær da.

Jeg er enda veldig i tvil og heller litt mot å enten pusse ned og lysne parketten vi har, eller skifte til bred eikeplank. Spørs om ikke det siste blir litt for dyrt for oss i denne omgang.


#23

Candy Darling sa for siden:

Ikke? :confused: Det er da originale gulv i nesten hver eneste gamle bygård i Oslo, er det ikke?


#24

AprilRyan sa for siden:

Nå har vi pratet med arkitekten om dette og han anbefalte å heve taket og senke gulvet. Platene i taket var han selvsagt ikke begeistret for og det opprinnelige tregulvet var mer "tro til huset" enn parketten. Vi er enda ikke 100 % sikre med tanke på gulvet. Jeg hadde nok foretrukket eikeplank og har kanskje lyst til å heller legge det om noen år. Taket blir en slitsom jobb, siden vi skal gjøre det selv, men tror det kommer til å gjøre mye for utseendet på leiligheten.


#25

annemede sa for siden:

I gamle dager hadde de ikke sponplater, så furuplanker ble lagt på gulvene i stedet for sponplater og linoleum oppå derigjen.


#26

AprilRyan sa for siden:

Nå har vi fått tenkt litt mer og pratet med arkitekten. Arkitekten anbefalte å få fram de gamle gulvene og å heve taket. Parkett har aldri vært vanlig i slike hus og det gamle tregulvet har vært brukt tidligere, før det ble veldig vanlig med linoleum. Mannen er den som er mest bestemt på å få fram mest mulig av det gamle og så lenge han er veldig innstilt på alt som må gjøres så ender vi sikkert opp med å skrelle vekk hele parketten om noen år. Tenkte å finne noen ekstra høye gulvlister og taklister for å dekke over mellomrommet som ikke er platet skikkelig. Det var arkitekten sitt tips.

Fant dette bildet da jeg søkte etter wassily-stolene vi ønsker oss. Ser jo veldig bra ut sammen. Gulvplankene våre er enda litt bredere enn disse. :elsker:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.