Vi spiser kalkun. Har spist det til middag julaften siden jeg var 12. Mannen er også vant til å spise kalkun julaften, fra han var liten. Derfor har det aldri vært tvil om hva som skal serveres til julemiddag hos oss.
Ribbe, medisterkaker og grove pølser. Med surkål, rødkål, sennep og poteter. Jeg kunne gjerne spist pinnekjøtt, men får ikke lov til å tukle med tradisjonene.
Jeg er oppvokst uten middagstradisjoner på julaften, vi har hatt det vi har hatt lyst på den dagen. Men det har jo gått i middager som ikke er særlig hverdagslige da, som surstek, svinestek, kalkun osv. Jeg var vegetarianer i seks år (mamma og tante også, de er det fremdeles) og da hadde vi bla. torsk, nøttestek eller vegetarisk "viltgryte" på julaften.
I år er det jeg som inviterer på julaften og da blir det pinnekjøtt (og noe vegetarisk til mamma). Neste år er det ribbe hos svigers.
Menyen for min del i år er ikke absolutt avklart, det blir enten ribbe hos svigermor, eller sykehusmat. Egentlig er jeg vant til at familien krangler om kokt torsk eller pinnekjøtt. Jeg tilhører torskefløyen.
Julaften er det ribbe på menyen her i huset.
Men på lillejulaften lader vi opp til jul med lutefisk. Dette ble en tradisjon hjemme hos mamma og pappa da de begynte å feire jul sammen. Den ene var vant til lutefisk og den andre ribbe- kastet krone eller mynt for hva som skulle bli hovedretten. :fnis:
Bør kanskje skrive hva vi serverer til kalkunen også. Kalkunen er fylt med en blanding av innmat, loff og kjøttdeig, krydret med einebær, oregano m.m Som tilbehør har vi soppstuing, potet, brokkoli, saus kokt på fløte og kraft av kalkunen og stekte baconterninger. Kanskje ikke det mest tradisjonelle, men tradisjon her i huset :)
Jeg er oppvokst med lutefisk som middag på julaften, men nå er det ribbe som står på menyen. Ribbe, sossiser, mandelpoteter, rødkål, surkål, og brun saus. Til dessert er det riskrem og rødsaus. :nam:
Det blir nok ribbe, medisterkaker og medisterpølse. Jeg spiser mest poteter og tilbehør. Er ikke glad i denne matretten, men jeg må nok pent spise det....
Når vi er hjemme alene har jeg hatt svinestek eller kalkun.
Vi(iallefall jeg og ungene) skal feire jul hos mamma og pappa og da er menyen: Ribbe, pinnekjøtt, kålrotstappe, surkål, rødkål, rosenkål, sossiser(tror jeg), poteter, sjysaus. Til dessert er det multekrem og riskrem.
Jeg har vokst opp med pinnekjøtt på julaften. Men så presterte jeg å gifte meg med en mann fra en kalkun-på-julaften-familie. Så nå blir det bare ordentlig jul annenhvert år. :sukk:
Vi lager pinnekjøtt. Jeg fikk ribbe som helt liten, men har alltid syntes at pinnekjøtt var bedre. Heldigvis er mannen oppvokst med begge deler, men var enig i at en ting var nok for oss.
Så når vi lager til jul på egenhånd, så blir det pinnekjøtt.
Som Tertit har jeg vokst opp med kalkun. Noen år med sprengt and imellomtidenhar gjot at jeg ikke var så satt på kalkun, mannen derimot ønsket seg kalkun.
Her er det en nokså kjedelig forrett med røkt laks og spinattimball (men tradisjon er tradisjon), Kalkun som hovedrett, og da gjerne med en stuffing lik tertit sin. Tilbehør varierer litt men det MÅ være ristede kastanjer, kantareller, rosenkål mm. De siste årene har kalkunen blitt mer og mer langstekt og i år blir det nok over natten.
Til dessert er det multer med fløte. I multene skjuler det seg en mandel (uskoldet),og premien er en feit marsipangris....
Her i huset er det alltid pinnekjøtt med godt tilbehør. Jeg er oppvokst med pinnekjøtt, og det kunne virkelig ikke blitt jul uten pinnekjøtt. Mannen min er også oppvokst med pinnekjøtt, så vi har heldigvis sluppet noen diskusjoner om julematen.
Åh, som jeg gleder meg til pinnekjøtt på julaften. :hjerter:
For øvrig feirer vi jul hjemme hos oss selv. Det har vi gjort de siste årene etter at vi bestemte oss for å lage våre egne tradisjoner og la ungene huske julen hjemmefra. Familien er alltid invitert til å feire sammen med oss, og hittil har det alltid vært noen her på julaften.
Vi har familieribbe eller ribbe og skinkestek, medisterkaker (stort sett fine, men har prøvd å overtale mamma til å ha grove i år), medisterpølser (både fine og grove) og sossiser. Tilbehør er hjemmelaget surkål, kokte poteter, deilig saus og ikke så deilig ribbefett, tyttebær, sylteagurk, rødbeter, tomater og frisk agurk.
Jeg kjøper kastanjer på Ultra (eller mega, eller obs), bruker kvelden lillejulaften til å forvelle dem og ta av skallet. Rister dem på pannen når middagen tilbredes.
Å få av skallet er en møkkajobb, såre fingre får en også mannen skjønner ikke hva jeg gjør det for, men for meg er det JUL! Noen år er halvparten av kastanjene dårlige.
Ribbe her i gården også.
med rødkål, surkål, rosenkål, brun saus, stekesjy, medisterkaker, julepølse. Egentlig synes jeg ikke det er så veldig godt, men vi er liksom vant med det begge to.
1.juledag har vi de siste 3 årene hatt rype. det ser snadder det.
Vi har endt opp med pinnekjøtt, sosisser, kålrabistappe og poteter. Ja og sjy. Til dessert har vi i allefall karamellpudding, men jeg har tenkt å adoptere en "multidesserttradisjon".
Dette blir syvende jula der vi feirer jul hjemme hos oss selv og ribbe er fast julemiddag. Ribbe med sosisser, poteter, rødkål, erter, svisker og saus :nam: Desserten varierer fra år til år, men jeg tror kanskje at det blir multer med fløte i år. Vi får mine foreldre på besøk og de pleier å ha multer
Ikke enig! Vi hadde i alle år svinestek på julaften (en tradisjon fra den svenske delen av familien). Da søs var vegetarianer i noen år, satt jeg og misunte henne hellefisken. Aldri har svinekjøttet vært seigere og kjedeligere.
Det gikk enda mange år før vi tok Den Store Julematsamtalen i familien. Nå nyter vi pinnekjøtt til jul (og med mann fra Vestlandet er det ingen tvil om hva som blir julematen når vi skal feire jul i eget hus).
Desserten glemte jeg ja. Det er alltid riskrem med kirsebærkompott over (ikke den ekle røde saftsausen). Alltid mandel gjemt i en av porsjonene og en premie til finneren. Det er like hysterisk morsomt hvert år, vi er så barnslige der vi sitter og pirker i riskremen og lager grimaser og skuler olmt på hverandre.
Jeg har vokst opp med pinnekjøtt på julaften, ribbe på 1.dag, kalkun på nyttårsaften.
Jeg er så heldig at det fortsatt blir pinnekjøtt på julaften: feirer vi med min familie, er det jo selvsagt. Feirer vi med svigerfamilien, tilbyr vi oss å lage maten :D
Når vi er hos oss sjølve eller mine foreldre er det pinnekjøtt OG svineribbe, samt mør, varm fårerull, poteter, surkål, raudkål og rabbestappe. Det meste av det beste :)
Når vi er hos svigers må eg klare meg med pinnekjøt med tilbehør, som mannen er vant til, men han protesterer ikkje på at eg får det som eg vil heime hos oss sjølve, han får trass alt det han er vant til + litt til :)
Her er det ribbe, medisterkaker, medisterpølse, poteter, surkål og rødkål, må også ha brun saus ved siden av, liker ribbefett, og lefse hører også med. Til dessert er det riskrem med rød saus.
Jeg har vokst opp med ribbe på julaften, mens mannen er oppvokst med pinnekjøtt. I år er første jula hvor det bare skal være oss fire og vi har allerede landet på at det blir pinnekjøtt julaften og ribbe 1. juledag.
Mannens tradisjon er kalkun, min tradisjon er pinnekjøtt.
Jeg likte ikke pinnekjøtt frem til for ca. to år siden, så vi har servert både ribbe og kalkun til julemiddag. Nå synes jeg det er litt styrete å holde på med disse to rettene, og siden jeg nå liker noen typer pinnekjøtt, serverer vi det for enkelthets skyld.
Dermed ender vi opp med pinnekjøtt, poteter (Beate som ikke koker i stykker), kålrotstappe, sossisser og sjysaus.
Dessert er alltid ferdigkjøpt riskrem fra Hennig Olsen. Ingen over, ingen ved siden. Det nytter ikke lage den selv.
Ribbe, skinkestek for de som ikke liker ribbe, medisterkaker og pølser.
Rødkål, surkål, rosenkål til meg og tyttebærsyltetøy.
Øl og vin til maten. Og mammas riskrem. Faren min griner hvis han ikke får multekrem.
Jeg har vokst opp med ribbe og lutefisk.
Mannen har vokst opp med pinnekjøtt.
Jeg liker ikke ribbe noe særlig. Han liker ikke lutefisk. Hjemme hos oss blir det pinnekjøtt.
Og moltekrem til dessert. Men jeg er åpen for andre retter også. God mat er viktigere enn tradisjoner, kjenner jeg. Eller, jeg er helt med på å prøve oss litt fram til vi finner våre tradisjoner.
(Vi feiret forresten jul hjemme hos oss selv i fjor, og det var fantastisk!)
Vi har svensk sockersaltad julskinka med senapsgratinering, kjöttbullar, prinskorvar, poteter, ris, saus, rødkål og surkål. Vi har også medisterkaker og sånn hvit pølse (husker ikke hva den heter). De årene som vi er sammen med svigers så har vi også ribbe.
Jeg er oppvokst med pinnekjøtt og det blir ikke jul uten.
Mannen er vokst opp med ribbe, så når vi feirer sammen med svigers blir det både ribbe og pinnekjøtt. :glis:
Jeg har kjøpt på Keiser og Fruktkongen året rundt. Vi lager dem til fredagssnacks innimellom, sånn: Vasker dem, skjærer et kryss i den spisse enden og setter dem i en panne med grovt salt, baker dem i ovnen, og skreller dem etterhvert som vi spiser.
Vi bytter på å feire jul til min foreldre og svigers.
Hos mamma og pappa er det pinnekjøtt med tilbehør. Til dessert er det diplomatkrem og multekrem.
Til svigers er det ribbe med alt som hører til.
Jeg foretrekker pinnekjøtt helt klart, men koser meg med ribbemiddagen også. Mamma bruker å invitere oss på pinnekjøttmiddag de årene vi ikke feirer hos dem.
Skal vi noengang feire hjemme hos oss selv blir det pinnekjøtt. Mannen foretrekker det også. :)
Julaften er det ribbe med alt av tilbehør. Men dessert? På julaften? Nei det har vi aldri orket. :knegg:
Lille julaften er det tradisjon med sossiser, rosenkål og hjemmelaget potetstappe. Det markerer starten på hele julen, og er en utrolig hyggelig tradisjon. Da pleier naboer og venner å droppe innom litt utpå natten, og det har hendt det har blitt seeeent før vi har fått ryddet opp og lagt oss.
Min mor skal til Frankrike om noen uker og har lovet å kjøpe med seg hjem kandiserte kastanjer til meg (marrons glacées). Det er ordentlig julesnacks og jeg skal spare dem til jul og kose meg.
Risengrynsgraut til lunsj, pinnekjøt med poteter, kålrotstappe, heimelaga pølser, sjy og lefser til julemiddag. Desserten tek vi undervegs i julegåveopning. Då set vi fram molter, krem, fruktsalat (himmelsk lapskaus), diverse julekaker og kaffi, og alle går til og frå og forsyner seg sjølv.
Pinnekjøtt.
Jeg er vokst opp med ribbe og vi spiser det om vi feirer hos mine foreldre. Men jeg syns det er helt ok å ha bytta det ut med pinnekjøtt. :nikker:
Ribbe, medisterkaker og medisterpølse. Tilbehør er sjy, surkål og poteter.
Vi har alltid hatt det (mannen brakte brunsausen inn, men ellers er alt det samme :knegg: )
For min del kunne vi hatt godt hatt pinnekjøtt, det er den aller beste julematen! :nam:
Jeg er vokst opp med kalkun, mannen med ribbe. Vi har ikke selv landet på noen tradisjon, vi har hatt både pinnekjøtt og kalkun. I år har vi bestemt oss for torsk, og dersom det blir en suksess vil vi nok forsøke å implementere det som juletradisjon. Riskrem må det være, det er julens høydepunkt.
I år kommer mamma og pappa til oss, så da blir det pinnekjøtt, medbrakt fra Vestlandet. Mmmm.....! Første dag kalkun, og lutefisk lenger ut i julen. NAM!
Foreldrene mine har bestandig hatt kalkun på julaften, svigers er vant med ribbe på julaften, og vi varierer litt ettersom hvem vi feirer med hva vi serverer. Men hvis vi skal være hos oss i år, så skal jeg skjære gjennom og servere pinnekjøtt, for det synes jeg er god julemiddag. ;) Mulig det blir både ribbe og pinnekjøtt, sånn for å tilfredstille alle. Vi får se hvem vi skal feire jul med.
Både jeg og mannen er vant til ribbe med alt tilbehør, og det er lukten som gir oss god julefølelse. Mannen hadde blitt skuffet hvis vi skulle hatt noe annet. For min del så kunne jeg nok hatt skinkestek eller pinnekjøtt også. Desserten kan variere, men multekrem, kake og sjokoladepudding/mousse har vi hatt ofte.
Jeg er vant til å spise ryper på juleaften. Mannen kommer fra en ribbefamilie, så nå spiser vi ryper/ribbe annen hver jul på juleaften. I år er det ribbe på menyen, men jeg skal nok få sneket inn en rypemiddag i løpet av julen!
Pinnekjøtt må det vera. Og alle helst røykt. Det er det eg er vokst opp med, og det er det eg liker.
Mannen er stort sett enig med meg, men kan vel styra si begeistring for det røykte.
Men eg innrømmer at pinnekjøttet som me lagde til på nyttårsafta her heime i fjor var noko av det beste eg har smakt. Og det var frå villsau. :nam:
Dessert varierer. Eg har vel laga til Dronning Maud fromasj det året me hadde jul sjølv, hjå mamma pleier det å vera multer til dei som liker det og fruktsalat til dei andre. ( eg liker ingen av delane :knegg: )
Ingen diskusjon her i huset, her er det ribbe med sprø svor. :stolt: Medisterkaker, julepølse, surkål og forskjellige grønnsaker hører også med.
For meg er det ikke så viktig med ribba, men det er nå engang det vi er vokst opp med begge to. Jeg liker bedre kalkun, men det har vi på nyttårsaften.
Er vokst opp med kalkun, og trodde aldri jeg ville bytte bort den.
Eksmann kom fra ribbefamilie. Så sist jul implementerte vi pinnekjøtt som det vi ville ha som julemiddagstradisjon, etter 7 juler med annenhver kalkun/ribbe.
Jeg tror jeg kommer til å videreføre pinnekjøtt igjen, for det er fantastisk godt, enkelt og julete! Men i år må jeg se hvor juleaften blir først.
Lutefisk hos mine foreldre (og hos oss, den ene gangen vi har hatt julaften hos oss selv). Sjokoladefromasj til dessert, ribbe første juledag, og kveite og pinnekjøtt de to påfølgende dagene. Hos svigers, som vi skal til i år, er det ribbe på julaften.
Skulle vi laget jul selv, tror jeg jeg ville gått inn for lutefisk på julaften og pinnekjøtt første juledag. Det er både bedre og langt mer lettvint å lage enn ribbe. :)
Vi hadde forskjellige ting på julaften da jeg vokste opp, som oftest skogsfugl, men også pinnekjøtt og ribbe.
Nå har vi blitt så fråtsende at vi har alle julemiddagene i løpet av jula, det er helt vilt egentlig synes jeg, men vi har alltid ribbe, pinnekjøtt og kveite i løpet av julen og kalkun på nyttårsaften.