Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Vi fikk med brev hjem fra mellomstejentas barnehage i dag, med oppfordring til å skrive under på oppropet mot forskjellsbehandlingen.
En privat barnehage i vårt nærområde har vært i tingretten for konkursbehandling i dag, 50 barn kan stå uten barnehageplass f.o.m. i morgen.
Er det riktig at vi som har barn i private barnehager skal måtte godta et dårligere tilbud? I vår kommune er det 3 ganger så mange private som kommunale barnehager, så vi kan ikke akkurat "velge bort" de private heller.
Håper så mange som mulig skriver seg på dette oppropet som jeg linker til under her.
Mulig jeg tar feil her, siden jeg både er tett i hodet og i permisjon.. :sparke:
Men statstilskuddet er vel det samme til private og kommunale barnehager? De får det samme fra staten pr barn, ettersom jeg husker.
Forskjellen er tilskudd/midler fra kommunen. Dette kan nok variere. Her kalles det "skjønnsmidler", og de går opp/ned alt etter kommunens økonomi. Jeg vil kanskje tro at etter hvert som det blir mer enn nok barnehager, vil det bli en slags konkurranse mellom kommunale og private barnehagen, og at evt tilskudd fra kommunen vil reduseres.
Det er stor variasjon i de private barnehagene. Det er jo også sånn at en del driver med stort overskudd, som blir tatt ut, mens noen går dunken.
Kommunene har en plikt til å sørge for økonomisk likeverdig behandling av kommunale og ikke-kommunale barnehager. Dette er regulert i forskriften om likeverdig behandling av barnehager i forhold til offentlige tilskudd, som pålegger kommunene som en hovedregel å dekke kostnader som ikke dekkes av andre offentlige tilskudd og foreldrebetaling. I tillegg er det et krav at kommunens tilskudd skal sørge for at det samlede offentlige tilskuddet utgjør minimum 85 prosent av det tilsvarende barnehage eid av kommunen i gjennomsnitt mottar.
Redusert maksimalpris fra 1. januar 2006 kompenseres fullt ut gjennom en økning av satsene for det statlige, ordinære driftstilskuddet. Kommunens minimumsplikt er imidlertid å sørge for at ikke-kommunale barnehager mottar 85 prosent av det tilsvarende barnehage eid av kommunen mottar i samlet offentlige finansieringen av kommunens egne barnehager. For de private barnehagene som har krav på 85 prosent av det kommunen mottar, vil det økte statstilskuddet innebære at kommunen i utgangspunktet vil kunne avkorte sitt tilskudd noe. Barnehager som for å få dekket sine kostnader trenger mer enn 85 prosent av det kommunens barnehager mottar, har krav på tilskudd etter kostnadsdekningsprinsippet. For disse barnehagene vil ikke økningen i statstilskuddet påvirke kommunens finansieringsplikt.
Statssekretær ved Kunnskapsdepartementet Lisbet Rugtvedt mener det finnes ulike forklaringen på at noen barnehager går med underskudd. - Kostnadsanalysen viser at de fleste private barnehagene får dekket sine kostnader. Blant barnehager som leverer regnskap med underskudd, er det store variasjoner i størrelsen på underskuddene, og i gjennomsnitt utgjør underskuddet en relativt liten andel av barnehagens samlede kostnader. Rugtvedt peker videre på at underskuddet i flere tilfeller skyldes ulike regnskapstekniske forhold, og legger til at: - Analysen viser også at flere av barnehagene som går med underskudd har høye kostnader til fremmedtjenester, kontortjenester og husleie. Høye kostnader på slike poster vil ofte være et uttrykk for at eierselskapet belaster barnehagen for konsernkostnader.
Lisbet Rugtvedt kommenterer forskjellene slik: - En sentral årsak til at de samlede kostnadene er høyest i offentlige barnehager er at det går flere barn i disse barnehagene. Ved utgangen av 2007 gikk det om lag 19 000 flere barn i offentlige barnehager enn i private barnehager. Rugvedt peker videre på et annet punkt i analysen, som viser kostnadene i private barnehager utgjør om lag 87 prosent av kostnadene i offentlige barnehager. - Hovedregelen i forskrift om likeverdig behandling er at ikke-kommunale barnehager skal få dekket sine kostnader. Dette innebærer imidlertid ikke at de nødvendigvis mottar det samme kronebeløpet i tilskudd som kommunale barnehager. Den offentlige finansieringen skal dog minimum utgjøre 85 prosent av det tilsvarende kommunale barnehager får i offentlige tilskudd, forklarer statssekretæren.
[quote=Guniss sitt innlegg] Rugtvedt peker videre på at underskuddet i flere tilfeller skyldes ulike regnskapstekniske forhold, og legger til at:
Analysen viser også at flere av barnehagene som går med underskudd har høye kostnader til fremmedtjenester, kontortjenester og husleie. Høye kostnader på slike poster vil ofte være et uttrykk for at eierselskapet belaster barnehagen for konsernkostnader. [/QUOTE]
Og det der, det er en uting det!
For å ikke snakke om at det ikke skulle vært lov til å drive god business på velferdsgoder som barnehage/skole etc.
Vi har barn i privat barnehage, og har signert for lenge siden.
Samtidig har jeg eier av barnehagen fullstendig i vrangstrupen, så jeg klarer ikke helt å opparbeide den store sympatien for ham. Jeg tror at hvis tilskuddet øker, så vil han bli rikere og det er den eneste forskjellen. Men han er heldigvis unntaket mer enn regelen.
Jeg må innrømme at jeg ikke vet 100% hva alt dette betyr, men som det også fremgår av min link (som kanskje er noe subjektiv i.o.m. at det er barnehage.no?) så har kommunalministeren fremmet forslag om å fjerne den delen av loven som krever "likebehandling". Får vel sette det i anførselstegn siden likebehandling er angitt som et 100:85 forhold?
Situasjonen i dag er følgende i dag 100/85. Og det kaller ikke jeg likebehandling.:mad:
Hadde situasjon vært full barnehagedekning kunne det kanskje forsvares,men sannheten er i dag at det offentlige er avhengig av de private barnehagene.
Mulig det.
Men samtidig, om de private gjør seg så avhengig av tilskudd, og disse etter hvert endres pga for mange barnehager, så vil jo disse barnehagene uansett ikke klare seg.
Det er jo mange private barnehager som klarer seg idag, og som har hodet godt over vannet.
Mange av de private barnehagene klarer ikke å gi lønninger som kan konkurrere med de kommunale barnehagene. Det er jo trist at en barnehage som gir samme tilbudet til barn ikke blir behandlet som en annen barnehage som gir samme tilbud.
1800 kroner pr. barn, pr. måned er mye penger på årsbasis. Tall fra private barnehagers landsforbund.
Inntrykket mitt fra flere private barnehager i vår kommune, er at mye av pengene går til kunstig høy husleie og lignende utgifter som gir gode inntekter til barnehageeieren (som påpekt i innlegget over) og dårligere omsorg til barna. I de samme barnehagene har de billigst mulig arbeidskraft (unge, ufaglærte så langt det er mulig/lovlig). Nå er det forskjell på private barnehager også ( "vår" er privat, men drevet av organisasjon som kun skal dekke reelle utgifter), men jeg vil altså ikke skrive under på oppropet fordi jeg mener det ikke skal være automatikk i at private tilbud skal få samme sum penger som offentlige så lenge det er mulig for de private å hente ut overskudd på mer eller mindre synlige måter.
Og jeg tenker som så: Når Kanvas klarer det, så burde de andre også klare det. Forskjellen er vel bare det at Kanvas bruker evt. overskudd og utbytte på å bygge nye barnehager. I tillegg er vel så og si 100% av de ansatte organisert og de har tariffavtale i samtlige barnehager. Det er gjennomført ordentlig.
Jeg forstår ikke hvorfor det er så kontroversielt at eiere av private barnehager tar ut utbytte. De private aktørene stiller opp med risikokapital for å fylle et behov som kommunene ikke klarer eller ønsker å dekke. Jeg synes det er egoistisk å kreve at private aktører må oppføre seg som helgener, samtidig som ingen kommuner er i stand til å nå målet om full barnehagedekning uten hjelp fra de private.
Og ja, de private har en høyere andel av ufaglærte, men hvordan kan de private øke denne når de kun får 85% av tilskuddet og ikke har andre inntektsmuligheter pga maksprisen?
Om man skal nå målet om full barnehagedekning er man avhengig av at private aktører bidrar med nye, gode barnehager. Da må det være mulig å starte og holde hjulene igang om folk skal gidde å ta iniativ!
Har til nå hatt ungene i privat barnehage men etter flytting blir det nok kommunal... Er litt spent på det!
Det er ingen som tar ut hele foreldrebetalingen som utbytte. For en småbarnsplass dekker foreldrebetalingen ca. 25 % av kostandene ved plassen, mens den dekker ca. 50 % for de store barna. Det er ikke mulig å drive en barnehage kun basert på subsidiene.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.