Jeg tenkte å lage en god suppe til selskap på søndag Vi blir 15 personer inkl barn, men barnen får (soya)pølser i tilegg.
Har tenkt på potet/purre suppe, soppsuppe (har nyplukket kantarell her), redd rotgrønnsakssuppe eller løksuppe. Til dette, nybakt brød.
Er det noen av disse som du syns passer i bursdag?
Hvilken er din favorittsuppe? Kom gjerne med forslag!
Hjemmelaget fiskesuppe er av mine favoritter.
Skulle ønske jeg var flinkere med hjemmelagde supper, så håper det dukker opp noen gode oppskrifter i denne tråden :)
Fiskesupper er favoritten. Kremete må de være. Kremete, tykk blomkålsuppe med kjøttboller i er også fantastisk.
Ja, og en av Irmas tomatsupper, den var en stor hit her i huset. Husker ikke hva den heter, men den er i kokeboka hennes og med bilde av suppen med et hardkokt egg oppi.
Jeg liker godt å lage en grønnsaksuppe med grønn paprika, løk, gulrot, squash og annet jeg har for hånden. Krydrer med ingefær, tandoorikrydder, chili og fersk hvitløk og lar det surre i gryta, Så strør jeg på litt mel, heller over vann og en buljongterning og lar det småkoke. Rett før servering heller jeg oppi et halvt beger creme fraiche. God suppe og litt sterk.
Elsker supper og synes det er perfekt bursdagsmat!
Tipper du disker opp med et par av dine fabelaktige kaker så da blir det jo perfekt. :dulte:
Mulligatawnysuppe! Denne er så god at voksne mennesker gråter nesten:
Oppskrift: nok for 5 personer
2 fedd hvitløk, finhakkes
½ spsk spisskumin
½ spsk nellik
1 ½ spsk karri
½ spsk kayennepepper
1 spsk kardemomme
½ spsk malte korianderfrø
ca 250 g usaltet smør å steke i.
2 grillede kyllinger
4 selleristenger i tynne skiver
2 ½ rødløk, i tynne skiver (ringer)
2 ½ gulerøtter, i tynne skiver
1 stor purre, i tynne skiver, bare det hvite.
Ca 3- 3.5 L kyllingkraft (Best om man lager selv av bena og skinnet)
2 ½ eple, i terninger
½ boks naturell yoghurt
Sitronsaft
1 boks kremfløte
1-2 dl mandelflak
Fersk bladpersille eller koriander eller begge deler.
OG SÅ:
Rens kylling og legg kjøtt til side. Om du skal lage kraften selv: alt slask og ben og slikt legges i kjele og dekkes med vann. Småtrekke i 3-4 timer for å få rågod kraft. Sil av og ta vare på kraften, men det går greit å kjøpe kyllingfond også.
Bland hvitløk og krydder
Smelt smør og stek kylling (antagelig i to porsjoner) sammen med krydder. Kan lønne seg å smake til med krydderblanding slik at det ikke blir for sterkt.
Legg kyllingkjøttet i kjelen med kraft. La det småtrekke i en halvtimes tid, eller så lang tid det tar å hakke alle grønnsakene.
Hakk selleri, gulrøtter, purre og løk og frese lett i stekepanne og så legge i kjelen. Vurder å fylle på mer vann. Ofte må man helle på en halv – en liter for å få nok volum, og er kraften god trenger man ikke å hive i buljongterning eller liknende.
Her kan man dra ned varmen helt og pause til gjestene kommer. Ellers småputre i et kvarter.
Kok ris: på vanlig måte en liten porsjon til hver gjest.
Hell i yoghurt i kjelen.
Epleterninger legges i kjele
Smak til med sitronsaft, men ofte ikke nødvendig, blir fort for surt.
Rist mandlene lysebrune i panne, legg i serveringsskål
Pisk kremfløte med ½ spsk sukker og ca ½ spsk karri, legg i serveringsskål
Hakk koriander/bladpersille og legg i serveringsskål.
Servering: Suppe + ris, legg på krem, koriander og mandler.
Jeg liker texmex-suppe godt. Laget med kjøttdeig og lag den tykk med typiske grønnsaker (eller gulsaker vel). Topp off med revet ost og knust chips.
Veldig bra :D
Hm... tror jeg må lage det i morgen igjen -- får jo besøk.... nam nam
Men når jeg har litt tid skal jeg prøve Esme sin :D
Småputring er viktig!!
Jeg har laget en fiskesuppe ved et par anledninger nå og er veldig fornøyd med hvordan den smaker. :kry: Det var opprinnelig en oppskrift funnet et eller annet sted som het laksepanne, men jeg kuttet noen ingredienser og puttet oppi noen andre - og vips; deilig fiskesuppe. :)
Fiskesuppe - 3-4 porsjoner
300-400g laksefilet
200g store reker
1/2 purre
1 rødløk
1 fedd hvitløk
1 ss smør
1-2 ss tomatpuré
2 dl sterk fiskebuljong el hvitvin (har pr dags dato bare prøvd med buljong)
(2 terninger til 2 dl vann)
3 dl matfløte
salt, pepper, paprikapulver
Kutt purre i tynne ringer og hakk rødløken og hvitløken. Ha smør i en vid kjele/panne og la det surre litt. Ha i purre, hvitløk og rødløk og la det surre med en stund før du tar i tomatpuré, buljong og matfløte. La det koke opp, legg i laksestykker som er delt i porsjonsstykker og la det trekke til fisken er knapt mør. Smak til med salt, pepper og paprikakrydder. Dryss over reker rett før servering. Der bør ikke koke da rekene lett blir seige. Server med loff og godt smør til. Pynt gjerne med dampede blåskjell.
Lagde denne senest i går og da brukte jeg frossen laks og det ble kjempebra resultat. neste gang skal jeg prøve litt chili oppi, bare for å få den bittelitt sterkere. Men den er nydelig som den er også. :jupp:
Denne suppa lagde jeg i dag, og den er supergod. Jeg hadde oppi litt tomater og litt ekstra buljong, og en blanding av hvit og rød fisk, men ellers stort sett etter oppskriften.
Jeg er egentlig ikke så veldig glad i suppe, men liker godt småsuppe med langkokt kjøtt og en chilisuppe med kjøttdeig, bønner og stangselleri som er knallgod.
Rens og skyll linsene. Hakk løken og fres den myk i olje i gryta. Skrell gulrøttene og skjær dem i tynne skiver. Ha alle ingrediensene opp i gryta (unntatt sitronsaften) og la koke på svak varme ca 40 min. Ha sitronsaften i like før servering. Deilig med nybakte rundstykker
Jeg elsker kardemomme, men har bare smakt det i søte retter. Kanel er godt i kjøttretter, men da en teskje eller knivsodd eller noe. En hel spiseskje hørtes så mye ut, men jeg må jo bare prøve.
Jeg har brukt kanel på kjøtt i mange år, og en kan med fordel bruke mye mer enn en knivsodd altså. Spesielt om man har hvitløk og i retten. nam
Kardemomme er veldig godt i "saltmat" altså, sammen med litt sjokoladechilli og hvitløk og maldonsalt og kanel. sikle sikle
Jada, du kan stoppe der det står at man kan slå ned og vente på gjestene. Den blir bare bedre av å stå litt i kjøleskapet og trekke. Og så varmer man den og heller opp i epler og yoghurt når gjestene kommer.
Mandlene kan man også riste dagen før. Så om man gjør alt dette dagen før så er det veldig fort gjort å lage middagen.
@Iset: Det skal være så mye kardemomme ja. Jeg pleier ofte å lage mer av denne krydderblandingen jeg og helle på mye når jeg steker kjøttet, sånn at det blir sånn ordentlig sterk, god, varm, smak.
Jeg skal lage Esmes Mulligatawnysuppe i morgen. Gleder meg, for den ser utrolig god ut (jeg må droppe eple pga allergi, men det burde gå greit)! Jeg lurer imidlertid på en ting: når det står et beger yoghurt i oppskriften, er det et lite beger - dvs ca 3 dl?
Om du dropper eple, så kan det være at det lønner seg å ta litt sitronsaft i, sånn at det blir bittelitt frisk smak.
Jeg bruker ca et lite beger ja, men kjøper et større ett fordi jeg noen ganger bruker mer yoghurt, om den blir veldig sterk. Håper du liker den.
Den er litt upresis den oppskriften fordi den er sånn typisk at jeg har smakt noe på restaurant så lager jeg den i egen versjon og så skriver jeg ned hva jeg har brukt.
Ja, det høres lurt ut med mer syrlighet når jeg ikke kan bruke epler. Takk for tips. Jeg skal lage til 15 stk og tredobler oppskriften. Jeg hadde tenkt å bake foccacia til, men det passer muligens bedre med nanbrød?
Men smak deg frem altså. Jeg har alltid en liten bolle ved siden av som jeg øser opp i. Så smaker jeg til og prøver ut tilsetninger oppe i den først før jeg har ting opp i den store gryta.
Den suppa til Esme må eg prøve! (Mulligatawnysuppe)
Eg er veldig glad i supper, særlig nå om hausten. Er veldig glad i gulasj, ser at Maggypop linkar til ein variant, og fleire nevner den. Vil gjerne få høyre Lillemy sin variant! (sikkert meir ekte ungarsk gulyas). Eg bidrar med mi :) .
3 ss olivenolje
500 gr. oksekjøtt i bitar
1 stor løk, hakka
1 fedd kvitløk, hakka
4 stilkar selleri, hakka
4 gulrøtter, hakka
4 poteter i terningar
1 grøn paprika, hakka
1 boks tomater
4 ss paprikapulver (ja, spiseskeier)
1 ts salt
1 ts pepper
2 buljongterningar
vatn
1 dl. rømme / creme fraiche (om du vil)
Varm olja i ei gryte, ha i hakka løk. Brun den lett og ha i paprikapulver. Rør godt. Ha i kjøt og brun det raskt. Ha i salt, pepper, buljong og vatn (til det dekker kjøtet). La trekke i ein time til kjøtet er mørt. Etterfyll med vatn om nødvendig. Ha i resten av ingrediensene, bortsett frå potetene og rømmen. La trekke i 30 minutt, og etterfyll med vatn om nødvendig. Ha i potetene, og la trekke i nye 30 minutt. Ta gryta av varmen og rør inn det sure. Suppa er best når ho ikkje er glovarm. La ho gjerne kjøle seg ned litt før servering, men skal sjølvsagt vere varm. Server med brød om du vil, og rømme/creme fraiche. Enda betre dagen etter.
Det ble en stor suksess - alle ville ha oppskriften. Jeg brukte nok til slutt litt mindre krydder enn i oppskriften, og hadde litt mangochutney i som erstatning for eple. Vi kommer helt sikkert til å lage suppa igjen. Perfekt mat for en hustrig kveld i november.
Jeg laget Salt sin currysuppe for andre gang og til 20 personer i forrgårs. Forberedde dagen før, og tok i kylling og kokosmelk samme dag. Den er så god!
For at det skulle bli litt mer mat, koket jeg sjasminris som man kunne legge i bunn på tallerken og så ta suppe over. Og fordi suppen er litt sterk laget jeg en korianderkrem av pisket krem og knust koriander som folk kunne ta litt av, det mildnet suppen. Succe! :D
Jeg fikk også lyst til å prøve den suppa til Esme, men hva er det med den karrikremen? Det hørtes liksom bare helt feil ut i mine ører. Karri i krem, og så ha det til suppe? :skeptisk:
Åherregud, har jeg virkelig skrevet dette? :knegg: For bare snaue to år siden, faktisk. Ai ai ai. For all del, suppa er god den, men min egen tomatsuppe er hundreogførtini ganger bedre. Oppskriften finner du i Matloggen. :)
:knegg: De fleste forsyner seg grådig etter at de har smakt. Kremen skal ikke være spesielt søt, men smake litt kjølig. Og det er jo godt med rømme og sånt i suppe, det er jo ikke så veldig annerledes, fordelen med krem er at det ikke er så surt.
Suppe og ris, og så en klatt med karrikrem og strø hakket koriander og mandler oppå. Hm, det fikk jeg lyst på nå gitt.
Mulligatawnysuppa så smaskens ut. Den må prøves. Men, det står grillede kyllinger, mener du sånn ferdiggrillede fra varm mat-disken? De med masse grillkrydder på skinnet? Også skal det grillede kjøttet først stekes, så kokes? Skinnet da, bruker du det? Hvorfor ikke fersk kylling? Må bare være sikker på at jeg skjønte det riktig. :knegg:
Jeg er så barnslig at den beste suppen jeg lager ofte er tomatsuppe, eneste bakdelen er at det setter sånn flekker om man søler. (Ja også er den enkel å lage og begge gutta spiser den, det er jo et kjempepluss.)
Esme sin suppe må jeg forsøke, men kan den lages med kyllingfileer? Orker ikke stå å styre med en hel kylling om jeg slipper...
@Zulu og Ole Brumm: Jeg har gått mer og mer over til å bruke kyllingfileter selv jeg altså, og heller kjøpe god kyllingfond, sånn på flaske i stedet for kraft.
Om man derimot har tenkt å bruke kraft fra buljongterning, så bør man la suppen stå og trekke lenge for å få den skikkelig god.
Jeg tenkte på fersk, hel kylling. Å koke kraft på beina er noe av sjarmen. :hjerter: Men altså, det går like greit med fersk, hel kylling som med ferdiggrillet, antar jeg?
Jeg brukte det. Det var lett å få kjøttet av beina, og så kuttet jeg kjøttet i terninger, stekte det med krydderet (ikke lenge) og hadde det i kraften. Skinn og bein kokte jeg kraft på - jeg tror det hadde lite å si for smaken at kyllingene var krydret i utganspunktet siden det skal være så mye annet krydder.
Ja, det er jo et poeng at det er lettere å få av kjøttet på de ferdiggrillede enn de rå kyllingene. Jeg var bare redd for at kjøttet skulle bli tørt når det først var grillet (jeg synes det er tørt allerede da) og så stekes i panna før det havner i suppa.
Jeg tør nesten ikke si det høyt, men jeg likte ikke mulligatawnysuppa. :sparke: Den er sikkert god for de som liker den, for all del. Jeg fikk karrien litt i vrangstrupa.
Men brukte dere vanlig karripulver? Er det det man skal bruke? Jeg har ikke prøvd denne suppa enda, altså. Jeg synes bare det er veldig stor forskjell på smaken på vanlig karrikrydder (det man bruker på fiskeboller, liksom) og ordentlig currypulver fra innvandrersjapper, evt. currypaste. Jeg liker ikke så godt den fiskebollekarrismaken.
Det skulle vel være litt vanlig karripulver i, men det var vel mer den indiske kryddersammensetningen jeg ikke hadde forventet i den grad. Jeg tror kanskje jeg ikke hadde fått helt med meg hvordan en mulligatawny egentlig skal smake.
Her liker vi veldig godt mulligatawnysuppen til Esme, har laget den flere ganger. Bruker som regel fileter og fond på flaske. Men en ting jeg alltid stusser på i oppskriften: 250 g smør til å steke i? Det har jeg aldri vært i nærheten av å bruke. Er det tastefeil?
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.