Storm sa for siden:
Denne er bare så vidunderlig god (og enkel å lage) at jeg må dele den med dere!
Til 2 personer:
2 stk kamskjell
8 stk blåskjell (kan sløyfes)
150 g laks
150 g brasme (el. annen hvit fisk)
1 stilk stangselleri
1 stor gulrot
1 vårløk
2 fedd hvitløk
1 stor (vanlig) løk (el. to små)
6 stk sukkererter
10 amandinepoteter
Bladpersille
2 dl fiskekraft (buljong funker fint)
0,5 dl vann
1 dl hermetiske tomater
0,5 dl hvitvin
0,5 g safran
Salt, pepper og en god matolje
Fremgangsmåte:
Amandinepotene deles i to og kokes i 15-20 min til de er møre i saltet vann.
Gulrøttene deles i fire på langs, og så i ca. 1 cm store biter. Hvitløken skjæres i tynne skiver. Vårløken skjæres i ca 1 cm store biter. Løken deles i små biter. Sukkerertene skjæres i 5-6 tynne strimler på langs.
Ha matolje i en kjele så bunnen dekkes. Når oljen er varm, ha i løken, surr i 2-4 min (skal mørnes, ikke brunes). Ha så i vårløk og hvitløk og surr videre i 2 min. Så har du i gulrot og selleri og surrer videre i 2 min. Skru opp varmen litt og ha i safran og hvitvin. La dette koke i 30 sek og ha i fiskekraften, vannet og de hermetiske tomatene. Ha på lokk og la småkoke i 5 min. Kok så uten lokk i 5 min og smak til med salt og pepper.
Ha så i fisken (skjært i terninger), småkok i 2 min med lokket på. Ha så i kamskjell (delt i 2) og blåskjell, og kok videre i 3 min. Ha så i hakket persille og sukkerertene, og bland forsiktig.
Server i dyp skål, med potene nederst og gryten over, og med klatter av aioli langs kanten (gjerne anisaioli, se oppskrift under). Og hvitvin.
Oppskrift anisaioli:
1 eggeplomme
1,5 dl nøytral matolje eller god olivenolje
1,5 fedd hvitløk
1 ss hvitvinseddik
1/2 ts knuste anisfrø