Jeg tenkte jeg skulle bake litt julegaver i år, og tenkte da spesiellt havrekjeks, av typen man kjevler ut og spiser med smør og brunost. :nam: Skulle gjerne hatt en ny oppskrift, som også de i familien som skal ha minimalt med sukker kan spise.
Skal høre med kjære mormor om hun har oppskrift på "haverkjeks". De er i hvert fall veldig gode de hun har pleid å bake. Om de er veldig sunne skal jeg ikke si noe om altså, for det vet jeg ikke.
Jeg har en oppskrift på supergode hjemmelagde kavringer! Det blir ikke helt det samme, men lite sukker har de i alle fall. Hvis du vil ha den kan jeg finne den fram i morra.
1.25 dl hasselnøtter, grovhakket
1/2 dl kokosmasse
2 dl. havregryn
2 dl siktet speltmel
4 ts lyst rårørssukker
1 klype salt
50 gr. margarin (bruk en uten transfettsyrer, de er sunnere!)
1 ss. soyamel utrørt i 3 ss vann (evt. 1 egg)
6 ss solsikkeolje
Bland alt det tørre, smelt margarinen, og bland de våte ingrediensene oppi bollen. Rør til det har blitt en deig. Trill små kuler av deigen som du trykker flate med en gaffel. Stek i 10-15 minutter, midt i ovnen, 175 grader
[i][/i] (Kilde: Alvebento)
De med rosiner er nok kanskje ikke helt tingen. :humre: Men jeg fant en oppskrift på noen som var gode i fjor en gang - tror kanskje det var disse, oppskriften ligner i alle fall mye på den jeg husker. Og man kan helt sikkert kutte ned på sukkeret.
1 kg pressete havregryn
1 liter lunken melk
500 g smør
200 g sukker
1 kg hvetemel
4 ts hornsalt
Smelt smør og sukker i den lunkne melken og hell over grynene. La stå til neste dag.
Rør inn mel og hornsalt. Kjevle til passe tykkelse og stekes lysebrune.
Mens jeg søkte fant jeg også disse, som jeg ikke har prøvd, men som ser lovende ut:
Havrekjeks, 25 stk (fra kvinneguiden.no)
6 dl havregryn
2½ dl melk
50 g smør
1 ss hornsalt
2 dl hvetemel
La havregryn og melk svelle i 2 timer. Tilsett smør, hornsalt og hvetemel. Arbeid deigen smidig. Kjevl deigen ut til en tynn leiv. Stikk ut runde kaker med et glass. Stekes på 225 grader i 8 minutter.
Oj, glemte av tråden, men her er kavringoppskrifta!
1/2 kg hvetemel
1/2 kg sammalt hvete
1 ts salt
1 ss sukker
7,5 dl vann
50 g gjær
50 g smør (eller margarin)
Lag vanlig gjærdeig av vann, gjær og alt det tørre, men vent med smøret.
Etter heving kjevles smøret inn i deigen (kjevle ut ei leiv, smør smør på 2/3 av leiven, brett sammen - og gjenta kjevling og bretting så mange ganger du gidder, dvs maks tre ...). Når du er drittlei kjevling kjevler du ut en siste gang, til 1/2-1 cm tykkelse. Stikk ut kavringer med et passe stort glass. Steik dem ved 225 grader midt i ovnen til de har passe farge, sånn 8-10 min. Del dem i to mens de er varme, og tørk dem deretter ved 110 grader til de er tørre, det tar i hvert fall et par timer.
En del jobb er det, men det blir ganske mange kavringer, og de er kjempegode.
Forsøkte denne oppskriften. Veldig god deig å jobbe med ! Morro å lage, men synes de var vanskelig å få rett stekt. Første brettet ble for lyse og dermed myke inni. Andre brettet ble for mørke og harde. :gruble: Kjevlet helt tynt. Forsøkte også ett brett der jeg hadde sesamfrø i deigen, det gav litt mer smak. Bare jeg som ville spise dem gitt.