Det skal vi ha til middag om et par dager. :D Jeg kjøpte lammekjøtt av bog igår, og det ligger nå til salting i kjøleskapet. Det skal kokes sammen med komlene, som er noe av det beste jeg vet!
Noen andre som pleier å lage sånn mat, eller er det bare fårikål :brekker_seg: som gjelder?
Å gud, det er godt!
Med denne minsten er det ikke så lett å få laget avanserte middager, men om halvannen uke går mannen min ut i permisjon og da ståt raspeballer høyt på listen.
Kålrabistabbe. :elsker:
Lager du kålrabistappe til komlene? Kanskje jeg skulle prøve det, da. Hva bruker man av tilbehør, da? Helten vil bare ha komle, han. Kanskje en bitteliten kjøttbit også.
Jeg kaller det potetball jeg :)
Det er noe av det beste jeg vet, men har gitt opp å lage det sjøl. Det er nemlig ikke det beste mannen min vet, og uansett så blir ikke mine like gode som mamma sine.
Jeg er vant til at potetballene er fyllt med en liten pølsebit og en liten bit mør, serveres sammen med kålrot, gulrot, potet, bacon, og saltkjøtt. Er det noe som mangler da?
Guri malla så godt det er! Må huske å si fra til mamma at jeg vil h BALL når jeg kommer hjem på besøk om to uker ;)
Raspeball er snadder. Med deilig saltkjøtt, pølse, kålrabistappe og sirup. Laget det for et par uker siden. Den natten spydde jeg i vinkel, men det kan være av andre årsaker.
Komle er knallgodt. Smaker like godt skjært i biter og stekt dagen etter. Jeg spiser den med kålrabistappe, rømme og grov sennep. Noen ganger stekte soyapølser ved siden av.
Nenne, du kan ikke sammenligne Toro sine med ekte raspeballer. Her skal vi ha raspeballer i morgen. Vossakorv, bacon, kålrabistappe og raspeballer kokt sammen med salt kjøtt, ordentlig snadder middag. Det beste er faktisk restene som vi steker dagen etter. Ungene har ikke helt sansen, så de koker vi poteter til også spiser de kålrabistappe og pølse ved siden av.
Vi hadde aldri slikt hjemme hos oss, og jeg har bare spist det to ganger i mitt liv, tror jeg, begge ganger tilberedt av en sunnmørsk kamerat vi bodde sammen med i studietiden. Det var veldig godt. :)
Det fins faktisk gode toroposar til ball. Spe med 2-3 raspa poteter, og du har relativt gode "balljar". Ball med salt kjøtt, rabbe, bacon og rømme er digg!
Nå har jeg ærlig talt ikke smakt Toro sine, men kan liksom ikke tenke meg at det blir samme smak på dem som ekte vare. Det er utrolig godt, men det er jo en smule sært. Jeg liker det som sagt best dagen derpå, da skjærer vi raspeballene i tykke skiver og steker det i panna med bacon, pølse og varmer kålrabistappa. Nam, nam ... Må også ha meierismør på og et glass med kald kefir til.
Men nå er det lenge siden jeg har smakt skikkelige, lagd fra bunnen da. Kanskje jeg har glemt hvordan de egentlig skal smake? På tide å lage selv og ikke bare snylte hjemme hos mor :D
På sørlandet har vi komper, og de spises uten kjøtt eller annet tilbehør ved siden av. Inni er det salt kjøtt, og de spises med smør og sukker(!) Rørte tyttebær går også an. Det høres jo unektelig ut som en merkelig rett, og jeg tror kanskje man må være oppvokst med det for å like det. Mannen min syns det er skrekkelig.
Jeg har ikke lagd det selv på mange år, men kjøper ferdige i butikken en sjelden gang, kanskje en gang i året eller to. Da jeg var liten syntes jeg komper var supergodt! :)
Eg hadde ei veninne som kom frå Sørlandet, og heime hos dei fekk eg smake ball med sirup og sukker. Rar kombinasjon for ein Sunnmøring som berre brukar salt tilbehør (+ rømme og surmelk) til ball...