Guava sa for siden:
...
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Speaker's corner. Forum for lengre debattinnlegg og meninger, politikk mm.
Guava sa for siden:
...
Ru sa for siden:
Himmel, hele poenget er jo å jobbe 6-timer, med full lønnskompensasjon. Og det har vel heller aldri, ikke fra LO sin side i hvert fall, vært ment for alle.
Jan Davidsen kommer aldri noensinne til å gå i bresjen for noe som fører til mer deltid, det er nå helt sikkert.
Jeg er ganske overbevist om at LO ikke vil gå med på å innføre større deltid/turnus/skift-arbeid enn det det allerede er.
Men som sagt: Dette er jo ikke ment for alle og enhver. Det er ment for de som har tunge yrker, i pleien, produksjonslinjer etc.
Tjorven sa for siden:
Jeg vil ikke kalle meg en ihuga tilhenger av sekstimersdagen. Det jeg har tenkt var at sekstimersdagen kunne være en ordning for småbarnsforeldre, som en slags forlenget permisjon med tvunget tidskontoløsning. Denne vil heltidsbetales, men de 20% som utgjør forskjellen dekkes av NAV.
Jeg ser poenget til artikkelforfatteren om at 6 timers arbeidsdag vil føre til at flere skaffer seg ekstrajobber. I min bransje jobber veldig mange altfor mye allerede, og de ville bare ha fnyst av seg forslag om innføring av 6-timersdag.
Jeg er spent på om noen andre mener noe om dette.
Ru sa for siden:
Men 6-timers dagen er ikke ment for din bransje. Akkurat som AFP ikke er for direktører. Det er ikke de som har de tyngste løftene og som dør først.
(Ja, for en direktør og en prest lever jo faktisk gj.snittlig lenger enn en hjelpepleier.)
Olvina sa for siden:
I ei avdeling i firmaet mitt køyrer dei 6-timarsdag som prøveprosjekt no. Der er det snakk om dei som jobbar i produksjonen. Kontorstillingar er ikkje med i prosjektet. Tilbakemeldingane så langt er gode. Antal sjukmeldingar er kraftig redusert og folk melder tilbake om betre livskvalitet og meir tid med familien. Betingelsen har vore at produksjonen skal opprettholde same nivå, og det har dei klart. Dagane blir kortare, men mykje meir effektive.
Ru sa for siden:
Ja, det er den.
Olvina sa for siden:
Eg tør ikkje uttale meg om alle detaljar her, for det har eg ikkje oversikt over. Dette er snakk om skiftarbeid (2 skift), der kvart skift blir kortare. Dette medfører m.a. at kveldsskiftet sluttar tidlegare, noko som blir trekt fram som positivt i seg sjølv. I tillegg var det som sagt stilt krav frå leiinga at produksjonen skulle opprettholdast på minst same nivå som ved vanleg 8-timarsdag. Dette har dei klart, ved å jobbe mykje meir effektivt i løpet av dagen. Det skal difor ikkje vere noko meir overtid enn tidlegare. Det blir påpeika at ein viktig suksessfaktor i dette er godt samarbeid på avdelinga.
Tjorven sa for siden:
Det er veldig interessant å høre om prøveprosjektet deres, Olvina.
Ru sa for siden:
Jeg fant en artikkel i sted som nevnte Tine Heimdal, de har hatt stor suksess med 6-timers forsøk.
Om man går inn på Frifagbevegelse og søker på sekstimersdag, så får man mange treff i hvert fall.
Ru sa for siden:
Jeg vet ikke hva som er kriteriene og hvem som har plukket dem ut. :vetikke:
Gå via LO, få tillitsvalgte til å foreslå det opp mot arbeidsgiver etc. Og ha dokumentasjonen fra de stedene der det har gått bra, klar. Inviter f.eks. noen fra Tine Heimdal til å fortelle for ledelsen hvordan det har gått, erfaring etc.
Forsjempel?
Ru sa for siden:
De har mindre pauser, tror jeg. Det blir vel ikke samme behovet for pauser når det er 6 timer, som med 8. Ikke vet jeg.
Men sykefraværet går ned ... Og det vil jo også hjelpe på produksjonen?
Obelix sa for siden:
Jeg lurer på hvordan man praktisk skal løse det i fht turnus hvis 6-timers dag blir gjennomført.
Vaktene blir jo kortere, men hvordan gjør man det? Begynner vaktene til forskjellig tid slik at det blir "overlappingsvakter".
Skvetten sa for siden:
Det kan bli veldig interessant for å si det mildt. Kanskje det må settes inn deltidsansatte som går ved siden av ordinær turnus.
Ru sa for siden:
De har det jo på hjemmetjenesten i Bergen kommune. Jeg vet for lite om det, og akkurat nå ønsker jeg nesten at jeg hadde engasjert meg litt mer i det. ;)
Det som jo er med turnus, er at det er så mange små brøker at det hele går opp i opp, om jeg ikke husker feil.
Om de må sette inn noe, så er det nå i hvert fall heltidsansatte. :humre:
Ru sa for siden:
Fnatten: Jeg tror lunsjen ryker. Man har ikke krav på det så lenge arbeidsdagen er så kort ... ;)
Skvetten sa for siden:
Vet at det er enkelte steder som lager større deltidsstillinger med 13 timers vakter for å få ting til å gå opp. Helt sykt!
Ru sa for siden:
Hvor da, Skvetten?
Der må jo de tillitsvalgte ha sovnet på post. Bokstavelig talt ...
Obelix sa for siden:
Men blir vaktene som f.eks kl.08-14, 09.30-15.30, 15-21, 16.30-22.30 og deretter nattevakt til kl.08.15.
Nattevaktene kan jo umulig starte til forskjellig tidspunkt?
Jeg lurer fælt på hvordan dette skal fungere i praksis og er sterkt redd for at det kommer til å bli brukt endel kortvakter som forøvrig er djevelensverk i helsevesenet.
Det blir spennende å se hvordan det går.
Ru sa for siden:
Men Obelix; De har innført det i Bergen, og de har brukt det en tid. Du får søke på sidene til forbundet du er medlem av, og se om du finner noe der?
oslo78 sa for siden:
Skjønner ikke hvordan det skal fungere i skolen ihvertfall. Da blir det mange å forholde seg til for elevene.
Er vel egentlig ikke for 6-timers-dag kjenner jeg. Kanskje som ordning for småbarnsforeldre første året etter permisjon? Ellers synes jeg faktisk at 8-timers dag er helt overkommelig. Jobber jo selv mellom 9 og 11 timer hver dag i de 39 ukene jeg jobber, og det går helt fint.
Obelix sa for siden:
Finner veldig lite altså
Og jeg tror ikke dette er aktuelt på en stund her i Oslo ihvertfall.
Her er det nok prosjekter som det er akkurat nå.
Skvetten sa for siden:
I Bergen kommune. Skremmende ikke sant?
Jeg har forresten også en turnus i staten som innebærer en 13-timers vakt i løpet av 12 uker, hvor man går direkte til dagvakt dagen etter. Forstå det den som kan.
Ru sa for siden:
Dette er overhodet ikke ment som en løsning for alle. Det er ment brukt i tyngre yrker, der slitasjen er høy og sykemeldingsfraværet likeså.
Jeg vet at det er mye fravær i skolene også, men det antar jeg har mer sammenheng med bemanningssituasjonene enn at det er fysisk tungt ...
Ikke noe vondt om lærere, men de, som prestene, lever lengre enn de i pleien.
Ru sa for siden:
I KF-et da?
Det er vel bare de som har 6-timers dag.
Der er det nå uansett så mye riv ruskende gale, at ingenting forundrer meg lenger.
Men det er jo uansett ikke ulovlig ...
Skvetten sa for siden:
Ikke helt sikker, men det stemmer nok det du sier.
Nei, det henger ikke på greip rett og slett.
Ulovlig er det ikke, men fy flate hvor slitsomt det er. Men nå er det vel sånn med turnus og en del av grunnen til at man prøver å lette byrden. Selv kunne jeg tenke meg lange friperioder. Det hadde vært lekkert. :nemlig:
Ru sa for siden:
Da får du få deg jobb i bofelleskap i Fana. Det er i hvert fall et der, som har nordsjøturnus. :nikker:
(Dog på disp. fra både fagforeninger og arbeidsgiver og tjohei, men de ansatte er visstnok fornøyd.)
Skvetten sa for siden:
Hmmm........men bofelleskap høres litt slitsomt ut da. Men det finnes langturnus innen det jeg driver med også. Så kanskje det blir til noe sånt en gang.
indie sa for siden:
Jeg tror sekstimersdag kan ha noe for seg på kort sikt, for å få ned sykefraværet i yrker sånn som hjemmehjelp feks. Men på lang sikt tror jeg kanskje vi kunne sett tendenser til det som nevnes i artikkelen. Hvis en yrkesgruppe har gått over til sekstimersdag, og så skulle det avgjøres hvem som skulle få mer lønn. De med åtte timer eller de med seks timers arbeidsdag? Sjansen er vel kanskje størst for at det blir de med åtte timers arbeidsdag.
indie sa for siden:
Her er en artikkel som tar for seg sekstimersdagen, blant annet forsøket fra hjemmetjenesten i Bergen kommune.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.