Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor mye ribbe pr. person?

#1

Elisabet sa for siden:

Ser ut som vi får fullt hus på julaften og da får jeg prøve å lage ribbe. Vi blir 13 stykker totalt. 8 voksne og 2 store barn og 3 små barn. Hvor mye ribbe må jeg kjøpe inn da? Og er det best å kjøpe familieribbe eller vanlig ribbe? Kan vel like gjerne kjøpe ribbe nå som er frossen, eller er det kun fersk ribbe som gjelder som blir best?


#2

Kirsebær sa for siden:

Helst fersk ribbe som saltes og peppres et par dager før julaften. Men hvis ikke får det duge med frosset. Jeg tenker å kjøpe fersk ribbe å fryse ned nå, tilfelle jeg ikke får tak i fersk ribbe et par dager før julaften.

Regn 500 g ribbe pr person som spiser ribbe. Det er ofte altfor mye, men det er lurt å ta i litt. Regner med dere skal ha medisterkaker og pølse også eller?

Familieribba er lettest å få til perfekt, samtidig som man har både fete og tørre ribbestykker der. Noen liker det ene andre det andre.

Jeg er ribbedronningen. Bare spør om det er noe du lurer på. :knegg:


#3

Kaz sa for siden:

Vi har kjøpt både frossen og "fersk", kan ikke si at det har vært noen forskjell. Nå holder vi oss til frossen, og vi kjøper familieribbe. Den er det minst fett i!

Det kommer litt an på om du vil ha rester da, vi liker godt å spise ribbe til frokosten både 1- 2- og 3-dag. I fjor var vi tre voksne og to barn og tror vi hadde mellom 4 og 5 (husker ikke helt)...

Jeg tror at du bør regne minimum 0,5 per voksen. Personlig så ville jeg regnet mer, men vi er glad i ribbe da!


#4

Elisabet sa for siden:

Vi skal ha annet tilbehør som medisterkaker og pølser ved siden av også. Får prøvesteke ei mindre ribbe en stund før jul. For jeg er ingen ribbedronning. Skal huske på deg Kirsebær om det er mere jeg lurer på. :blunke: Tror jeg bare kjøper frossen som jeg tar opp noen dager før. Jeg orker ikke det butikkstyret som er akkurat de siste dagenen før jul. Får regne litt på hvor mye jeg kjøper, men vi er ikke så glade i ribberester, men siden vi er så mange på julaften så må jeg jo ta litt godt i. Tror det er familieribbe jeg har prøvd meg på for noen år siden. Synes de kotelettene fort kan bli litt tørre, men det har kanskje noe med meg å gjøre. :sparke:


#5

Kirsebær sa for siden:

Den kotelettbiten blir gjerne litt tørr siden det ikke er noe fett i dem. Men min erfaring sier at barn ofte liker den biten (om de får kjøttet i små biter på fatet sitt). Og de får dyppe i ribbefett, saus eller ketchup, eller hva de nå måtte foretrekke. :knegg:

Jeg skal ha svigertiger på besøk julaften i år, så jeg har allerede kjørt to testrunder med ribbelaging for å se om jeg får det til skikkelig. (Ok, den egentlige grunnen er vel at jeg er så sinnsykt glad i ribbe :sparke:...)

Jeg er i utgangspunktet ikke noe flink til å lage mat, så ribba mi er det eneste jeg virkelig kan være stolt av. Den kotelettbiten har jeg ikke noe godt råd for, men kanskje noen andre har?

Send meg en pm hvis du vil ha Kirsebærs steketips ;)


#6

TGM sa for siden:

Har aldri tenkt over at kotelettdelen har vært tørr hos oss.
Gubben pleier å langsteke ribba på lav temperatur tror jeg. (Jeg blander meg ikke borti ribbestekinga, jeg bare passer på at alt det andre blir klart i tide)

Kotelettdelene er i hvert fall det som det går mest av, og det som blir borte først.


#7

Kaz sa for siden:

Jeg har brukt oppskrift fra et slikt hefte som du får på butikken før jul. Det har blitt vellykket hver gang, det er ikke noe stress med ribbe! Lager seg stort sett sjøl den. :)


#8

Elisabet sa for siden:

Det er bare å legge steketipsene dine inn i denne tråden om du vil Kirsebær. Jeg tar dem gjerne imot. :D


#9

Kirsebær sa for siden:

Hos oss gjøres det slik:

Kvelden før lille julaften:
Rut opp svoren. (Ha en skarp, god, kniv! Om du skal bruke frossen ribbe så rut svoren litt før ribba er ferdig tint.)

Gni inn salt og pepper. Pass på at det kommer litt salt og pepper inn i rutene på svoren også :nikker:

Julaften ca 3 1/2 - 3 time før mat:
Sett ovnen på ca 230-40 grader

Legg en dyptalerken/skål i langpannen og legg ribba over. (med svoren opp)

Hell et par dl vann i langpannen sammen med ribba og kle den igjen med alu.folie.

Sett pannen inn i den varme ovnen i 30 min.

Når du tar ut ribba nå så vil du se at svoren spriker litt og dette er et godt tegn :nikker:.

Skru ned ovnen til 200 grader.

Ta vekk talerkenen uten å herje for mye med ribba :knegg:.
Jeg pleier å tømme ut litt a vannet/fettet.

Sett inn ribba igjen uten folie og la den stå i 1 1/2- 2 time (oftest rundt 2). (kommer veldig an på størrelsen altså.

Deretter tar du ut ribba, lar den hvile litt før du skjærer den i serveringsklare biter og steker den i 20-30 minutter til.

Om du skal steke flere ribber enn det er plass til i ovnen steker du de første uten å skjære de opp og lar de hvile mens du steker neste pulje. Så ettersteker du serveringsklare stykker på slutten.

Når du tar ut ribba etter 1 1/2 - 2 timer og deler den så ser du om du skal steke de serveringsklare stykkene lengere, eller om det holder med 20 minutter for å få fin farge på dem.

Var ikke dette ryddig og greit da? :gruble: Si ifra hvis det var noe som var uklart.


#10

allium sa for siden:

Hvorfor tar du den vekk? Jeg synes det er greit å ha den der under hele stekingen, så ribben ikke blir salrygget. Hvis ribben blir salrygget, samler det seg fett i fordypningen, og svoren blir ikke sprø der.

Ellers kan man ikke få for mye ribbe. Jeg steker ribbe selv om vi ikke skal være hjemme på julaften, for jeg må ha det til pålegg hele romjulen. Foretrekker familieribbe, for jeg liker kotelettkammen og er glad for å slippe bena.


#11

Kirsebær sa for siden:

Jeg tar vekk fatet fordi det har gjort jobben sin :knegg:.
Vet ikke helt hvorfor jeg tar det vekk, men jeg gjør det, og jeg har likevel fått sprø svor overalt :nikker:

Jeg vet ikke helt hva det er at ribba blir salrygga, men regner med at det betyr at den går inn/ned på midten? Det har jeg aldri opplevd, men isåfall kan det nok være lurt å ha fatet der igjennom hele steikinga ja.

Kotelettkammen er genial å bruke til pålegg da :jupp:.


#12

Mams sa for siden:

Jeg følger den oppskriften som er i det heftet man kan få i butikken.
Og har skåla under under hele steketiden.

Har noe som kalles kakefunksjon på ovnen min (over- og undervarme + vifte) med den får jeg sprø svor uansett.
Deler ikke ribba opp i posjonsbiter før den skal serveres.


#13

livit sa for siden:

Her snapper jeg i meg tips :D


#14

Che sa for siden:

Jeg kan gå god for Kirsebærs oppskrift - Har selv laget ribbe med samme framgangsmåte, og svoren ble sprøøøø og fin og ribba kjempegod! Om man ikke får til svoren sprø med denne oppskriften kan man enten sette på grillelementet eller flytte ribba lenger opp og skru opp varmen litt (til 250 kanskje?)

Ribbe er jo vitenskap - jeg er ingen spesialist på å lage, men det er fryktelig tilfredstillende å få det til.

Jeg synes forøvrig at ekstra kjøtt-tilbehør som julepølse, sossiser og medisterkaker er helt unødvendig. Her er det ribbe, potet og saus/sky som teller - og så litt rødkål.

Vi serverer med sossiser, julepølse, medisterkake, surkål/rødkål og svisker (forstå det den som vil)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.