Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Privat skolematfirma


#2

Slettet bruker sa for siden:

Genialt.
Jeg ville gladelig betalt for at matleie Storesøster skulle fått varm mat på skolen hver dag.


#3

Propella sa for siden:

Dyrt men et godt alternativ til matpakken. Jeg er vant med mat på skolen fra jeg vokste i Sverige. Jeg er ikke glad i matpakken. Det blir for dyrt når man har flere barn som har det. Det ville vært bedre om det var i regi av skolen og alle kunne få.


#4

Esme sa for siden:

Jeg synes ikke det var så dyrt jeg, med 190 skoledager blir dette omtrent 32 kr om dagen, og det koster jo noe å lage vanlig matpakke også.


#5

Observatøren sa for siden:

Jeg hadde brukt dette dersom det var tilgjengelig på Posørens skole.

Når det er sagt, ville jeg likevel heller hatt en ordning hvor skolemat er gratis for alle barn, at man hadde en form for bespisning der barna også var ansvarlige for å lage til og organisere hyggelige måltider. Jeg har troen på at riktig mat til alle barn gjør at skolemiljøet blir bedre.


#6

Mei sa for siden:

Ikke dyrt, men jeg stusser på følgende utsagn;

Jeg synes ikke pølser og pannekaker er sunn mat, og ville vel kanskje heller foreslått at de forandret sortimentet i kantinen sin.


#7

Observatøren sa for siden:

zol:
Hvis du leser på nettsidene til mat360.no, synes jeg menyen ser strålende ut.
www.mat360.no/meny.aspx

De sier også dette:
Her er et eksempel på en 2 ukers meny. Det er tatt utgangspunkt i norske næringsanbefalinger, hvor lunsjen skal dekke 25-30% av det totale daglige inntak. Menyene er satt sammen så næringskomponenetene protein, fett og karbohydrater dekker elevens behov. Det er fokusert på å holde innholdet av mettet fett lavt og innholdet av kostfiber høyt da man ser av kostholdundersøkelser blant barn og unge at dette er problemområder.


#8

allium sa for siden:

Her koster det ihvertfall ikke 32 kroner.

6000 i året hadde vært for mye for meg. Dermed lurer jeg på hvordan det ville fungere - er det bare de som betaler som skal få mat, eller blir det bare mat hvis alle betaler? Skal mine barn være de eneste som sitter med tørre matpakker?


#9

Bokormen sa for siden:

Jeg regner da med at dette er som med skolemelken - de som betaler får?


#10

allium sa for siden:

Ja, jeg også, og dermed vil man fort føle press til å delta. Man kan kanskje si at når det er greit med melk, er det vel greit med et helt måltid også, men ett sted må man vel kunne sette en grense? Jeg synes det ville være veldig vanskelig å måtte si til barna at mamma har ikke råd til den fine skolematen, så du får klare deg med brødskiver.


#11

scilla sa for siden:

Vår skole har mattilbud fra Mat360. Maten ser veldig fresh og god ut, og det er bra variasjon. Vi har ikke valgt ordningen, men vurderer det et par dager i uken hvor det er litt travelt mellom skoleslutt og fritidsaktiviteter. Det fungerer slik at de som velger denne ordningen mottar mat - de som ikke velger det har med matpakke hjemmefra. Har ikke hørt om noen problemer ift at noen føler på forskjeller. Det er ca 50/50 som har skolemat og matpakke.


#12

Blomst sa for siden:

Synes det er flott med slike alternativ, men det må vel til at alle barna skal ha det, hvis skolen skal benytte det.
Synes ikke det er dyrt, såpass bruker man på nistepakker, uansett.

Men, det er mange foreldre som kan være flinkere til å variere barnas niste, det er utrolig mange barn som har brød med nugatti i boksen, dag etter dag. Mange unnskjyldninger er at barna ikke spiser noe hvis ikke, men det er så mye annet man kan putte i nisteboksen enn brød, og det ser man jo på denne menyen også, flott at dette er mulig.


#13

Maverick sa for siden:

Jeg er ingen stor fan av at dette tydeligvis skaper et veldig lett synlig klasseskille.


#14

Mor til 4 sa for siden:

Vi har betalt 15 kroner dagen for varmmat på skolen her i fjor, de bestilte fra et privat firma, det var solide posjoner og god mat, men det var bare en dag i uka. Målet var at de skulle få det hver dag, men nå har de det ikke i det hele tatt, skulle tas opp på foreldremøte her i høst, men rektor var sykemeldt. og vi har ikke hørt noe mer siden.


#15

Blomst sa for siden:

Men hvis du tenker etter, så bruker du nok antageligvis mer enn 500 kr i mnd på brød, pålegg ol barna har i nisteboksen.


#16

Røverdatter sa for siden:

Jeg tror dette kan bidra til å øke skillet mellom dem som har råd til å kjøpe tjenester og dem som ikke har. Så jeg er i utgangspunktet negativ. 32 kr. dagen er mye i forhold til det en matpakke vanligvis inneholder. Om jeg hadde benyttet det vet jeg ikke.

Jeg er dog positiv til varm mat for alle på skolen. Det er jo ingen tvil om at det er litt bakvendt at de fleste spiser dagens største måltid på et tidspunkt hvor man allerede har brukt mesteparten av den energien man skal bruke det døgnet.


#17

Røverdatter sa for siden:

Tilsammen til en hel familie kanskje, men ikke til et barn i barneskolealder. Ikke mitt barn iallefall.


#18

Tove sa for siden:

500 kroner pr. mnd? Pr. barn? Til lunsj?

Jeg synes en slik ordning er dyr, men det virker at ingenting er dyrt for noen. Ofte går slike ting gjennom ved avstemning, og det er så kult å være den ene som forsiktig sier at det var litt dyrt, men som må gi seg, for det koster jo nesten ingenting :rolleyes:


#19

Ole Brumm sa for siden:

Det var ikke skrekkelig dyrt, men ikke akkurat billig heller.
Har man mange skolebarn ville det nok blitt i dyreste laget. Og det er jo dumt at noen som kanskje sliter økonomisk føler seg presset til å gi barnet sitt denne lunsjen, som da muligens vil gå utover andre ting i heimen.


#20

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns også det er dyrt, og særlig med flere barn. Men jeg ser at det går an å velge dette tilbudet bare noen dager i uka. Maten syns jeg så bra ut, og jeg klarer dessverre ikke lage like spennende matpakker selv hver eneste dag.


#21

Ole Brumm sa for siden:

Hvor mye spiser barnet ditt da? Min er riktig nok ikke skolegutt enda, men jeg vil påstå at lunsj-budsjettet for hele vår familie er under 500 kr i uka.

#22

Maverick sa for siden:

Altså. 6000 i året, ergo blir det en tusenlapp i måneden for skolemat til begge gutta når begge begynner på skolen. Det er dyrt for min lommebok.


#23

Blomst sa for siden:

Ja altså hvis det er 20 dager i en mnd (de dagene man i er i bhg/skole). så er det ihvertfall 10 brød til 20 kr = 200 kr
Det går ihvertfall en pakke servelat (eller annet)om dagen og den koster rundt 20 kr, det blir 400 kr.
Noen har med yougurt, 20 yougurter kommer på 100 kr.

Det spiller jo litt rolle på hva slags niste barn har med seg, men mine har med seg to brødskiver, en yougurt og en frukt hver dag.
Pluss at de har en pose med 4-5 babygulrøtter/oppkuttet agurk, druer, fiskekake/småpølser/oppkuttet fiskepudding.


#24

Røverdatter sa for siden:

Et barn spiser verken 10 brød på 20 dager eller en pakke servelat om dagen. Ingen barn jeg kjenner iallefall.


#25

Filifjonka sa for siden:

Skjønner ikke helt det regnestykket, jeg. Ett barn spiser da ikke et halvt brød som niste hver dag, eller en hel pakke kjøttpålegg?

Gutten min har med seg to nistepakker med to brødskiver i hver (varierende pålegg), noen babygulrøtter eller oppkuttede gulrøtter, noen sukkererter. Av og til pizzasnurrer, kjøttboller eller annet vi måtte ha i hus. En sjelden gang en liten Danomino-yoghurt. Det er garantert ikke mat for 32 kroner i de to boksene hans.


#26

indie sa for siden:

Høres ut som et bra tiltak, men det var ganske dyrt da. Jeg har bare ett barn, så det hadde vært greit nok, men hva om dette hadde vært innført da jeg var liten og jeg og mine fire søsken alle gikk i grunnskolen. 30000 er en litt annen utgift.

15-20 kr synes jeg er en mer ok sum å betale.


#27

Blomst sa for siden:

Nei men jeg har to.
Uansett kjøper jeg nytt brød annenhver dag og i en pakke servelat pålegg er det 8 skiver, altså til 4 halve brødskiver til hver.


#28

Røverdatter sa for siden:

I så fall må du betale 1000 kr. i måneden for skolemat til begge. Altså dobbelt så mye som du mener du gjør nå.


#29

Filifjonka sa for siden:

Ja, men da må du jo betale for to om de skulle hatt denne ordningen også. 64 kroner dagen.


#30

Blomst sa for siden:

Ja men hvsi du ser på regnestykke mitt, så går det over 500 kr, pluss at de har med seg frukt og oppkuttet grønnsaker.


#31

Ru sa for siden:

:nemlig:

Jeg bare dulter på den jeg.


#32

Røverdatter sa for siden:

Jeg syns uansett regnestykket ditt ser veldig rart ut med fire skiver (siden de har to hver) om dagen av et halvt brød og en hel pakke servelat til pålegg på fire skiver. Hvis du finregner på det vil du nok se at du kommer godt under 1000 i måneden.


#33

Filifjonka sa for siden:

Og hvis du regner 32 kroner dagen x 2 barn x 22 skoledager blir det over 1400,- i måneden - ikke 1000,-


#34

Mor til 4 sa for siden:

Dette er fra vår skole, kostet som sakt 15 kroner dagen, men de hadde det bare en dag i uka, men jeg synes det var billig og hadde de fått det hver dag så hadde jeg synes det hadde vært helt greit til den prisen. Men målet var at de skulle få det hver dag GRATIS etterhvert.
Over 30 kroner dagen hver skoledag, flere barn i skolen, ja så kan det bli dyrt for ganske mange vil jeg tro.

www.ostlendingen.no/article/20071017/NYHETER/710170009


#35

Blomst sa for siden:

Ja men det går et halvt brød om dagen her, og jeg spanderer ei servelat skive på en halv brødskive jeg da.

Poenget er at jeg ikke synes det er dyrt med 6000 kr i året pr barn for mat på skolen, det er meg.


#36

Filifjonka sa for siden:

Her går det ofte to brød om dagen, men alt det kan ikke regnes inn i skolematbudsjettet. Fire skiver er jo ikke et halvt brød.


#37

allium sa for siden:

Jeg tenkte selvfølgelig etter før jeg svarte, og jeg er ikke i nærheten av det beløpet.


#38

Blomst sa for siden:

Maximillia: Nei det er ikke det, men det er ikke selve brødet som er poenget heller.


#39

Blomst sa for siden:

Selvfølgelig


#40

Maverick sa for siden:

Njah, men da må du ikke ta det med på den måten i regnestykket heller. :nøyaktighet, nøyaktighet!:


#41

safran sa for siden:

Helt og fullstendig enig.

Og Blomst - hva med å bake brød selv? Billigere, helt sikkert mer næringsrikt og mer mettende. Når vi har kjøpebrød spiser jentene dobbelt så mange skiver (minst!) og bruker dermed mer pålegg.


#42

Blomst sa for siden:

Hvis ikke de hadde spist brød på nista hadde jeg heller ikke kjøpt brød annenhver dag.
Da hadde jeg heller fryst et og tatt opp det de skulle ha til frokost og kvelds, men jeg gidder ikke fryse en skalk liksom.


#43

Filifjonka sa for siden:

Jeg tipper det reelle beløpet for maten sønnen min har med seg på skolen (altså holder jeg SFO utenom) er omtrent som følgende:

2 skiver av et brød til 25-30 kroner, kanskje en tiendedel av brødet: 2-3 kroner.
Pålegg (ost og skinke, makrell i tomat etc): 2 kroner.
Grønnsaker: 1-2 kroner.

Altså 5-7 kroner. Det er jo ganske mye mindre enn 32. Det hender han har mer fantasifulle matpakker som sikkert koster litt mer, men hjemmebakte pizzasnurrer eller rester fra en middag eller noen skruer med fullkornspasta koster ikke mye det heller.

Nå har jeg bare to skolebarn, men har hatt tre samtidig på det meste, og mange har jo enda flere. Det er klart det er en utgift ikke alle kan ta seg råd til.


#44

Røverdatter sa for siden:

Det er jo greit nok at dere har tjukke brødskiver og en haug servelat på og at du syns det er billig med 32 kr. dagen. Det er godt mulig du bruker såpass på matpakker til to barn som du mener her. Det er forsåvidt ikke så interessant.

Reaksjonen kom da du mente det var vanlig å bruke over 500 kr. måneden på matpakke pr. barn og at man fort kom opp i den summen. Det er nok ikke så vanlig og iallefall ikke om man må tenke økonomisk. For oss som har råd til å betale er det selvsagt både greit og behagelig at barna får maten servert på skolen. For dem som ikke har så god økonomi vil jeg tro det er sten til byrden at de heller ikke har råd til å betale for dyr skolemat. Det en solidaritetstanke i bunnen her da. Kanskje litt gammeldags av meg, men jeg mener nå at det er et hensyn man bør ta.


#45

Blomst sa for siden:

Kjøper ikke fra ferskvaredisk, og noen ganger er det oppkuttet gulrot, men det er da ikke det som er poenget.
Det var vel om man synes det var dyrt, og det synes ikke jeg. For jeg bruker ihvertfall 1000 kr i mnd på nistemat, jeg synes det er dagens viktigste måltid (spiser lite til frokost) og prøver å gjøre det til et fristende måltid som de kan glede seg til.


#46

Maverick sa for siden:

Seff, men her er det snakk om hvor mye man bruker i skolemat, og da er det revnende likegyldig hvorfor du kjøper hele brødet, siden det er snakk om de aktuelle kostnadene for matpakka.


#47

tutta sa for siden:

Bruker helt klart mere enn 500kr mnd på sønnen i matpakke.
Dog kjøper jeg ikke de billigste brødene:o,men næringrike. Synes ikke kneip er bra nok i matpakken.
Må sies at jeg er ganske bevisst i matveien og velger spelt og økologisk og det koster mere.
Sønnens matpakke består av hjemmelaget smoothie nesten hver dag,grønnsaker,biola og 5-6 brødskiver. Noen dager sender jeg med han varmmat.

Men jeg er enig at jeg synes dette er et offentlig ansvar. Sverige har hatt varmmatstilbud i ca 40år så hvorfor klarer ikke Norge å få til det samme?? Koster for mye?? Kjøper ikke det argumentet. Riktig kosthold er med på å styrke immunforsvaret som igjen resulterer i mindre sykdom og utgifter i forbindelse med sykefravær. Her tenker ikke politikerene langsiktig dessverre. Større utgifter nå,ja helt klart. Men vil helt klart lønne seg i lengden.
Jeg er også en av de som synes det er hadde vært fint med skoleuniform, igjen gjør at man ser ikke de store sosiale forskjellene.


#48

Maverick sa for siden:

Ok, jeg flisespikker for å rettferdiggjøre at jeg egentlig burde jobbet nå. Med tall. :sparke:


#49

Blomst sa for siden:

Vi har ikke tjukke brødskiver og ikke en haug med servelat. Og det synes jeg er tåplig å si og skjønner ikke helt begrunnelsen for det utsagnet, annet en at jeg skrev de fikk en servelatskive på hver halve skive. jeg synes at pålegget skal dekke brødet jeg da.


#50

Miss Norway sa for siden:

Jeg er for alt som gir meg mer tid om morgenen. lat

Derfor synes jeg at matpakketilbudet heller skulle vært tilbudt småklassene, dvs de som er for små til å lage egne matpakker. Ungdomsskoleslampen kan klare seg selv. :knegg:


#51

Estrella sa for siden:

Jeg skulle virkelig ønske at Norge kunne begynne å gi skolebarna våre gratis varm lunsj på skolen. Sverige har jo gjort det i alle år.


#52

Blomst sa for siden:

Det er det vel ikke, da kjøper jeg noen brød mindre da.


#53

Mams sa for siden:

Tiltaket er bra, men jeg hadde merket det godt om jeg skulle betalt 32 kroner dagen pr barn, med tanke på at jeg har 3 av de. Det blir jo nesten 500,- pr uke.


#54

Maverick sa for siden:

Ja, men det er ikke kostnaden for hele brødet du skal ta med. Det er prisen for et brød, dele på antall brødskiver og gange med antall skiver som er med i matpakka. Samme med servelat. Prisen for en pakke, dele på antall stykker og gange med hvor mange som er med i matpakka. Ikke totalkostnaden for en pakke/et brød/en bunt gulerøtter/whatever.


#55

allium sa for siden:

:heier på aC:


#56

Siri sa for siden:

Jeg tror det vil bidratt til større forskjeller mellom de med god og de med dårlig råd. Skrekk og gru for de ungene som hadde vært utelatt fra ordningen. Jeg husker problemstillingen med yoghurt fra min egen oppvekst. Det var ikke überkult å komme fra et hjem som ikke hadde økonomi til å være med på yoghurtordningen.


#57

Blomst sa for siden:

Ja men i en servelat pakke er det 8 skiver og det er nok til en dag for to barn.


#58

Teofelia sa for siden:

Jeg kan forsikre deg om det er fullt mulig å gi ungene sunn, variert kost, med mye pålegg, for langt under den prisen du antyder.

Skal vi se: i dag hadde Frøkna med seg:

  • to skiver hjemmebakt brød. Antydningsvis 2 kroner (10 kr pr. brød, og minst 10 skiver pr. brød)
  • to skiver servelat: 2–3 kroner
  • Philadelphiaost: 1 kr?
  • En neve sorte oliven: 4 kroner
  • En neve tørkede aprikoser: 4 kroner
  • En halv liter kakao: 6 kroner
  • En gulrot: 2 kroner?

Sum: rundt 22 kroner

Dette var til turdag og en mer omfattende matpakke enn hun vanligvis har. (Hun har ikke kakao til vanlig, for eksempel.)


#59

Røverdatter sa for siden:

Nei, det var kanskje både litt flåsete og litt optimistisk av meg. :humre:


#60

Blomst sa for siden:

:rolleyes:


#61

Mams sa for siden:

Det var min tanke også.


#62

Maverick sa for siden:

Blomst, allium og jeg bare økonominerder litt, det var nok ikke personlig ment. :knegg:


#63

Teofelia sa for siden:

Eller du kan kjøpe økonomipakker og betale to tredjedeler av prisen og ha servelat til flere dager.

#64

tutta sa for siden:

Ja takk, begge deler ;).
Regner med at det blir staten som skal definere hva som er sunt og ikke. De fleste hører på de rådene selvom jeg personlig ikke alltid er enig. men et sted må man jo trekke grensen. Staten er den høyeste innstansen i Norge.
Klart det er enklere å ha oversikt over egenlaget matpakke, men med varmmat som er sunn vil man sikre et likt og ernæringsrikt tilbud for alle.


#65

Skilpadda sa for siden:

Jeg er veldig for at unger skal få sunn og variert mat i løpet av skoledagen, jeg synes den maten det er snakk om høres bra ut, og ville antagelig valgt å betale dette i stedet for å sende med matpakker (selv om det blir en god del dyrere). Men vi har tross alt bare ett barn. Det er klart 6000 i året per barn er en vesentlig utgift for mange, og jeg ville mye heller foretrukket en mindre ordning som var så rimelig (eller så subsidiert) at alle kunne være med på den. En av ulempene med en såpass omfattende ordnig kan jo være at de som ikke er med på den ikke får "noe", og jeg kan tenke meg at i alle fall en del av de barna som kommer fra mest økonomisk ressurssvake hjem også er blant dem som mest kunne trenge et tilskudd til kostholdet. Så heller to biter frukt og grønnsaker til alle enn flott, fullverdig lunsj til bare dem som betaler.


#66

Sol sa for siden:

Kaster meg inn på en helt perifer del av diskusjonen og mener at det er vel vanlig å beregne svinn inn i de reelle kostnadene?


#67

Skilpadda sa for siden:

Det bør man absolutt gjøre. Men det går an å legge opp til forsvinnende lite svinn. Vi har f.eks. begynt å skjære opp alt brød og fryse det, og så tar vi opp nøyaktig det antallet vi vil ha, og smører og putter i matpakken (med den ekstrabonusen at pålegget holder seg ferskere fordi skivene er så kalde). Jeg er sikker på at brødbudsjettet vårt er redusert med 25 % siden vi begynte med det.


#68

Filifjonka sa for siden:

Enig med Skilpadda. Det vil alltid være en forskjell på hvor heldig man er både med oppvekstvilkår og matpakker. Forskjellen er der jo allerede, i og med at noen har med seg loff med nugatti hver dag, og andre har et variert og næringsrikt måltid oppi boksen sin.
Men jeg syns det blir feil å ha en såpass dyr ordning gjennom skolen. Det vil helt sikkert være mange som ikke har råd til dette, og blir sittende og se med lange blikk på den gode og spennende maten, mens de spiser på en tørr og kjedelig brødskive.


#69

Skilpadda sa for siden:

Godt poeng med svinnet, Fnatten, og sikkert en av grunnene til at det blir såpass dyrt. Når Poden ikke har spist opp alt han har med seg, hender det ofte han spiser en resteskive på vei hjem, eller resten av eplebåtene etter middag, eller at de urørte kavringene blir med dagen etter. Men en kantine kan jo ikke resirkulere maten på den måten.


#70

Miromurr sa for siden:

Litt på siden av diskusjonen, men er det virkelig noen som spiser servelat? Frivillig?


#71

Miss Norway sa for siden:

Hvis jeg skulle ernært meg på egne matpakker... ja se der, DET ville blitt svinn! fremdeles lat


#72

Skremmern sa for siden:

Jeg skal være helt ærlig nå og innrømme at denne ordningen hadde vært ypperlig for oss. Bonus om det offentlige betaler regningen, men vi er villige til å betale 32 kroner dagen for varm mat på skolen. Jeg synes ikke det er riktig å snakke om klasseforskjeller her, og jeg får litt bismak i munnen av det hele. Det minner meg veldig om den debatten hvor et barn fikk beskjed om å ha med seg mindre spennende matpakker i barnehagen for de andre barna ble så misunnelige. Jeg synes det kan være et tilbud til de som ønsker.


#73

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns det er to helt forskjellige ting at foreldrene har ansvar for matpakker, og at det blir forskjellig kvalitet der - og at det blir skjevt på grunn av en ordning som tilbys gjennom skolen. Ellers er jeg selvfølgelig helt enig i at man skal kunne sende med barnet den maten man selv synes er bra, uten tanke på at andre kan bli misunnelige.


#74

Maverick sa for siden:

Selvfølgelig er det riktig å snakke om klasseforskjeller når noen har råd til det, mens noen ikke har det. Her er det veldig "synlig" for barna, iom. at det er mat de får på skolen. Om matpakkene de får med hjemmefra er forskjellige er en helt annen sak.


#75

Skremmern sa for siden:

Jeg synes det er litt sammenlignbart. Hadde varm-mat vært noe annet enn et tilbud, skal jeg være enig med deg, men jeg synes det er dumt at mitt skolebarn ikke kan få benytte seg av dette fordi det finnes andre som ikke benytter seg av det.


#76

Blomst sa for siden:

Nei


#77

Skremmern sa for siden:

aC: Alt blir veldig synlig i skolen, gjør det ikke? Alt fra hvilke klær ungene går med til hvilken bil de blir hentet i? Det er jo forskjell på folk og det har det alltid vært. At det er trist og dumt, ja, det er sikkert og visst.


#78

Lykken sa for siden:

Yes, vi.


#79

Skilpadda sa for siden:

Jeg synes ikke det blir helt det samme - det er ikke her snakk om å være motstander av at noen foreldre legger mer penger og arbeid i matpakkene enn andre, men at man ikke liker at skolen skal organisere et tilbud som er såpass dyrt at det nødvendigvis vil utelukke en del av elevene. For min egen del er det mest det at et sånt tilbud antagelig vil sperre helt for et eventuelt billigere/gratis tilbud, som mange kunne hatt godt av å få.

Og hvorfor synes du egentlig det er så feil å snakke om "klasseforskjeller" her? Det er klart at familier med god råd fint vil kunne betale 6000 kroner i året per barn, mens det er like klart at de familiene som har dårligst råd ikke vil ha råd til det. De fleste av oss er sant nok et sted imellom - vil kunne ta oss råd til det hvis vi prioriterer slik - men at det er et klasseskille mellom de rikeste og de fattigste er vel ikke så merkelig å påstå?


#80

Mor til 4 sa for siden:

Jeg vil tro at nesten alle ungene ønsker varm mat på skolen, og det er ikke lett å kanskje være den eneste 1 klassingen som sitter der å ser de andre spiser middag og som barnet selv har lyst på, men ikke får fordi foreldrene ikke har råd.


#81

Siri sa for siden:

Hadde det offentlige sponset maten ville det vært nettopp det: Et tilbud til de som ønsker det. Men dessverre et slikt tilbud som skisseres her er et tilbud kun til de som har råd til det.


#82

Skremmern sa for siden:

Det blir feil i denne sammenhengen, synes jeg. Jeg nekter ikke for at det er klasseforskjeller, men jeg tror de kommer til syne utenom måltidene også. Jeg vet ikke, altså. Jeg er ikke helt 100 % sikker på hva jeg mener om dette.


#83

Maverick sa for siden:

Det er så mange andre som har svart det jeg mener, så jeg bare henviser til deres innlegg. :værsågod:

Åh, nei, jeg klarte visst ikke allikevel. :sparke: Klær, biler, sekker, smykker og whatnot er fortsatt ikke tilbud organisert av skolen.


#84

Skremmern sa for siden:

Ja, det var det jeg mente. Et tilbud til de som vil eller kan benytte seg av det.


#85

Skilpadda sa for siden:

Det er likevel forskjell på om noe tilbys gjennom skolen eller ikke, synes jeg. Hvis f.eks. skolen tilbød hjemkjøringstjeneste i fine biler til dem som betalte for det, ville jeg synes det var mye verre enn slik det er nå, som er at noen blir hentet i dyre biler mens andre trasker av gårde til trikken.

Jeg skjønner ellers at du synes det er synd om et slikt tilbud ikke kommer på plass av hensyn til de som ikke har råd til det. Hvilket standpunkt man faller ned på der kommer vel både an på hva man synes er viktigst, og hvor sterkt man synes det.


#86

Skremmern sa for siden:

Nei, men det er med på å synliggjøre klasseforskjellene. Og det er ikke til å unngå, tror jeg.


#87

Skilpadda sa for siden:

Jeg er absolutt ikke blant dem som mener man skal prøve å skjule alle økonomiske forskjeller ved å uniformere barn eller matpakkene deres eller noe sånt, altså. Også fordi jeg er helt sikker på at samme hva man gjør, vil forskjellene alltid vises likevel. Men jeg synes at de tingene som tilbys gjennom skolen, og særlig ting som er så åpenbart nyttige og viktige som skolemat, bør være tilgjengelige for alle i så stor grad som mulig. Om cateringfirmaer skulle begynne å spesialisere seg på å levere skolemat ved inngangen til skolegården, eller skolen tillater at noen av elevene går og spiser i en privat "kantine" i nærheten, ville jeg ha mye mindre "kvaler" ved det.


#88

Anne C sa for siden:

Ja, gutta mine og mannen min.... Helt frivillig. Faktsik er det favorittpålegget til minsten.


#89

Skremmern sa for siden:

Ja, det er et poeng det at det er organisert av skolen.


#90

Maverick sa for siden:

Selvfølgelig, og selvfølgelig ikke, men jeg synes ikke det er heldig at skolen som organisasjon, gratis og klasseløs, skal være med på å bygge opp under det.


#91

Susse sa for siden:

Flott alternativ ! Skulle ønske det var et tilbud hos oss, selv om jeg ser at særlig de med flere skolebarn ville få en drøy utgiftspost. 18.000 for mine tre om tre år. Hva med min venninne som har 8 skolebarn ?
Eldstemann hos meg hater brødmat hadde hatt stor glede av et slikt tilbud, det samme med Ruska. Mellomste som er kresen i ekstremklassen hadde det vært å kaste pengene ut av vinduet.


#92

Røverdatter sa for siden:

Det kan unngås at det finnes tilbud gjennom skolen som bidrar til å synliggjøre klasseforskjeller. På individnivå syns jeg også det er kjekt, lettvint og greit at det tilbys mat på skolen, på samfunnsnivå syns jeg det er problematisk siden det bidrar til ytterlig økte forskjeller på fattig og rik. Det at den forskjellen ekstisterer uavhengig av skolematen syns jeg ikke er noe argument. Målet må være at skolen ikke bidrar til å synliggjøre dette ytterligere, og det har jo også blitt streng regulering i forhold til hva skolen kan arrangere som krever foreldrebetaling. Hva foreldre gjør med klær og biler og fritidsinteresser og whatsnot kan ikke skolen styre, men hva som tilbys gjennom skolen kan de styre.


#93

Filifjonka sa for siden:

Det er ellers ofte et tema på foreldremøter at skolen ikke har lov å arrangere turer eller andre ting som koster penger. Nå gjelder det tydeligvis ikke ordningen med skolemelk, og dermed sikkert ikke maten heller. (Nå er jo melken veldig rimelig i forhold til dette). Men problemet med ulikhet er jo akkurat det samme.


#94

ElinM sa for siden:

På vår skole har de skolematordning. Det er utrolig kjekt å slippe å smøre matpakker!! Prisen er forøvrig en helt annen enn den som det vises til her, og jeg tror ingen velger bort ordningen fordi de ikke har råd. Lunsjen består av brødskiver etc med pålegg og melk og frukt. Dersom de får varmmat, er det bare unntaksvis tror jeg. (Jeg må innrømme det er litt vanskelig å holde oversikt over maten de får på skolen og på SFO.) Det går også an å velge bare frukt og melk, tror jeg, eller muligens det bare var melk. Jeg husker ikke detaljene helt. Noen barn benytter seg ikke av skolematordningen, de har med matpakke selv. Det fungerer visstnok helt fint for alle parter.


#95

Skremmern sa for siden:

Ja, og det er dette som gir meg litt bismak. Men jeg ser helt klart aspektet ved skolens rolle i dette.


#96

Skilpadda sa for siden:

Opplegget du skisserer høres mye bedre ut, ElinM. :nikker: Hvis prisen er så lav at man er ganske sikker på at alle har råd, slik at det faktisk bare er interessen som styrer, så ville jeg synes det var helt OK.


#97

Skremmern sa for siden:

Hvilken pris er det snakk om, ElinM? Hva er det samlede årsbeløpet?


#98

ElinM sa for siden:

Ja, dette var et nesten enstemming ønske fra foreldrene ved skolen. I fjor var vi nemlig med på utprøvingen av utvidet skoledag, som inkluderte gratis skolemat. Utprøvingen av utvidet skoledag varte bare ett år, men skolemat var så kjekt at nesten alle ville videreføre ordningen. Jeg husker som sagt ikke detaljene nå, men prisen skal gjenspeile reelle kostnader. Prisen er estimert ut fra kostnader for mat per dag. Det innebærer f.eks. at vi betaler mindre for førsteklassingen. Vi betaler bare for 4 dager i uka for henne, fordi de har en turdag i uka og vi må da smøre niste. Jeg lurer også på om det koster litt mer for de eldre ungene enn for de i 1-4 klasse.


#99

ElinM sa for siden:

Æ huske itj, sjø. Kunne det være rundt 700 for et semester? Dersom det er veldig viktig for deg å vite, må jeg sjekke i papirene vi fikk ved skolestart.


#100

Teofelia sa for siden:

Vi har "SFO-matordning", der ungene får brød og påleggs-buffet, samt juice og frukt hver dag og varmmat én dag i uka. Det er en ordning vi setter stor pris på. Det koster 170 kr måneden og er et frivillig tilbud. Det kommer i tillegg til skolemelkordningen. (De må ha med matpakke til skolematen kl. 10:30. Dette gjelder SFO-måltidet kl. 13.)

Jeg må innrømme at jeg så ikke sammenhengen i det hele tatt mellom vår løsning og den det ble henvist til her, men det er jo selvsagt egentlig det samme da. Den store forskjellen ligger i at dette er et tilbud som i mye større grad er sammenligningsbart med de faktiske utgiftene til skolemat som folk flest har og at jeg derfor ikke tror det er noen som må si nei av økonomiske årsaker.

Vi snakker altså om et samlet beløp på 1870 kr i året her.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.