Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tung engelsk julekake

#1

Nebbia sa for siden:

Kan Nidar pushe julemarsipan i september, så kan vel jeg lage julekake i oktober.

Fjorårets julekake ble laget 4 uker før jul. I år gjør jeg som Nidar og starter ekstra tidlig. :D Jeg rotet bort oppskriften jeg brukte i fjor, så jeg har saumfart nettet og lest meg opp. Ved å legge til og trekke fra endte jeg opp med denne, som er ganske lik som fjorårets.

250 g rosiner
250 g tørkede aprikoser
250 g svisker
250 g tørket fruktmix (mango, ananas og papapya)
100 g sukater (det være sukater. Sukater er godt)

Putt i en bolle og hell på rikelig med cognac, og la det stå i ett døgn. Oppskrifter nevner 100 mL. Jeg brukte 200. :D

Dagen etter fortsetter man med følgende:

200 g smør
200 g brunt sukker
50 g mørk sirup
3 egg

Dette piskes sammen (ett og ett egg). Deretter siktes tørrvarene inn:

250 g hvetemel
1 ts bakepulver
0,5 ts nellik
0,5 ts muskat
1 ts kanel
0,5 ts stjerneanis
0,5 ts ingefær
0,5 ts kardemomme

Jeg har valgt å putte alt som minner om julekrydder i. Det er jo jul. Etter å ha rørt inn det tørre i deigen vendes den cognacdynkede frukten inn, samt hakkede nøtter. Igjen har jeg valgt nøtter jeg liker, så jeg endte opp med:

200 g pistasj
200 g cashew

Dekk en form med bakepapir og hell i røren. Stekes på 150 C i 1 t 45 m. Når kaken er ferdigstekt dynkes den med ca. 50-100 mL cognac (mens den fremdeles er varm). Når kaken er avkjølt legges den lufttett, eller så godt som lufttett. Jeg putter den i 2 poser og avslutter med aluminiumsfolie. Én gang i uken pakkes kaken ut og dynkes med 2-3 ss cognac.
[color=#000000][/color]
Denne kaken trenger mange uker på å modnes. Om familien er like sær som min, bør man prise seg lykkelig. Da får man nemlig hele denne herlige kaken selv. :riktig:


#2

liefje sa for siden:

Spiser man den bare saann den er eller som dessert med krem eller i skiver med smör paa eller hva?


#3

Veronal sa for siden:

I fjor var jeg gravid og kvalm. Jeg smakte hverken på Kaken eller diverse julemarsipan. I år ser jeg frem til å smake på litt av hvert, selv om sukater er i samme kategori som busefanter.


#4

Toffskij sa for siden:

Åh, jeg elsker sånne kaker. Jeg liker sukat også. :kry:


#5

Nebbia sa for siden:

Kaken er langt mer fuktig enn tradisjonell norsk julekake, så smør eller krem er unødvendig. Dessuten er kaken så smaksrik at det vil være en hån mot kakebakeren å tilføre fremmedelementer.


#6

Susse sa for siden:

Dette gav minner om bestefars engelske julekake. Tror jammen jeg skal spørre mormor om hun fortsatt har oppskriften hans. :)
Jeg elsker slike kaker, men har aldri laget selv. Hvordan husker du å dynke den ? Tror jeg må ha melding på mobilen. :knegg:


#7

Veronal sa for siden:

Etter å ha inhalert cognac i over 1 døgn så begynner jeg å stille meg tvilende til Kaken. :host&hark:


#8

maggypop sa for siden:

Den ser fantastisk god ut!
Tro om en julekake av den sorten ville gjort seg med rom...? Hva tror du?
Det blir kanskje ikke det engelske snittet over den da, men.


#9

liefje sa for siden:

Jeg skjönner det, men jeg fikk servert en saann kake hos en engelsk familie en gang, og de serverte den til dessert med krem. Det var kjempegodt, men det er mulig det var en annen slags kake dersom denne ikke passer med krem til.


#10

Nebbia sa for siden:

Hvordan jeg husker? Vel, dette er julens happening for min del, og sannsynligheten for at jeg glemmer å dynke kaken er omtrent like stor som at jeg glemmer å gå på jobben.


#11

Palmen sa for siden:

Sukat? Sukat???!


#12

Nebbia sa for siden:

Denne kaken er relativt tradisjonell, så det er godt mulig det er en slik du har smakt. Det fungerer kanskje fint med krem eller smør, men det er ikke noe jeg ville gjort.

:meget konservativ kakespiser:


#13

Skilpadda sa for siden:

Jeg liker også sånne kaker veldig godt, og de gangene jeg har fått det servert, har det vært med kald, halvpisket krem til, som har passet veldig godt og vært mildt og forfriskende. "Brandy butter" var også foreslått som tilbehør på Harrods-utgaven vi hadde flere juler på rad, men det hørtes i mektigste laget ut for oss, så det prøvde vi ikke. :humre:


#14

Adrienne sa for siden:

Det aner meg at Skilpadda og Tinetoff kommer på kakebesøk til Nebbia ved juletider. :fnis:


#15

Maz sa for siden:

Nå ble jeg nostalgisk. Kanskje jeg skal få laget fruitcake i år. Det er ikke sært å lage den i oktober. Den skal vel helst stå 8 uker eller så.

Jeg synes å få hele kaken selv vikrer litt skremmende for jeg har alltid ment at "less is more".


#16

Acsa sa for siden:

Jeg lager også en sånn kake hvert år, i rundform. Det er den viktigste julekaken for meg, den det liksom ikke føles helt jul uten. Strengt tatt lager jeg to, en halv til mine foreldre, en halv til svigers og en hel til oss. :D Men jeg lager den ikke før første helg etter 21. november.


#17

Mauser sa for siden:

Er det noe galt med busefanter også, nå dah?

:700 millioner snørrunger kan ikke ta feil:


#18

Nebbia sa for siden:

Flere oppskrifter påpekte at kaken skulle dynkes med rom eller cognac, så rom går nok bra.


#19

Martis sa for siden:

Hvor gammel er Nebbia, egentlig? :gruble: Sukat...


#20

Nebbia sa for siden:

Nebbia er ca. 10 ganger så gammel som en gjennomsnittlig snørrunge.


#21

Ru sa for siden:

Du er en flink kakebaker. Du kan trygt invitere meg på besøk, jeg hadde latt kaken være i fred. :sparke:


#22

Acsa sa for siden:

Det er fordelen med å lage den som sirkel. Da blir det veldig synlig hvis man smaker på den før juleaften.


#23

Nebbia sa for siden:

Jeg har smakt på en rosin som falt av kaken. :innrømmer: Ellers hadde jeg ingen problemer med å la være å smake i fjor. Med mindre min viljestyrke har forsvunnet det siste året, forblir den urørt frem til jul.


#24

Nebbia sa for siden:

Flink kakebaker, ja. I går lagde jeg til og med en kake som Veronal skulle ha med seg på et barselstreff. Eller var det FP-treff?


#25

tinkadott sa for siden:

denne tror jeg jeg skal lage til oss, mine foreldre og sambos foreldre i år.


#26

Mams sa for siden:

Hvordan kan man spise noe som inneholder sukat?
HUsker fra jeg var liten boller med sukat, selv om man pellet ut sukaten, var bollen ødelagt.


#27

Kanutte sa for siden:

Skal frukten hakkes, eller skal de være hele?


#28

Nebbia sa for siden:

Den store frukten (svisker og aprikos) hakkes til biter på størrelse med rosiner. Det samme gjelder for nøttene.


#29

Schnuppa sa for siden:

FP-barseltreff.
Den var forøvrig smashing god!

Kjenner jeg ble litt inspirert til å prøve meg på en slik julekake men stiller meg som de fleste andre her litt skeptisk til sukatene. Har dårlige minner fra barndommen til det vi kalte busefanter. Men det er kanskje på tide å vokse opp og gi de en ny sjanse.


#30

Nebbia sa for siden:

Kaken har nå fått sitt ukentlige cognac-bad. Tror jeg har vært i overkant med raus med spriten denne gangen, for jeg tviler på om jeg har nok Bache Gabrielsen til å dynke kaken i 7 uker til. Men godt lukter den. Aldeles nydelig, faktisk.

:gleder seg til jul:


#31

rajraj sa for siden:

Blir man full av denne? :hyper:

Sukater = herlich!


#32

Veronal sa for siden:

Nei, men jeg tror snart jeg blir rusa av å gå forbi boden kaken okkuperer for tiden. :gal:


#33

Nebbia sa for siden:

Hvis jeg orden på tellingen, har kaken nå fått sitt fjerde ukentlige congnacbad. Julelukten i kveld var så påtagelig at tanken på en liten smaksprøve var til stede for første gang.

Vær sterk, Nebbia! Vær sterk!


#34

C3PO sa for siden:

Jeg er også i gang med julekaken. Årets oppskrift krevde en bestemt sherry - Pedro Ximenez. Det var utrolig komisk da jeg dro på Vinmonopolet. Ekspeditøren lyste helt opp da jeg spurte etter den, og begynte å legge ut om hvor deilig den var, hvordan jeg måtte ta meg et lite glass hver gang jeg skulle "mate" kaka, og hvor den var med iskrem.

Jeg drikker egentlig ikke, men måtte jo prøve etter DEN anbefalingen. Den var ganske god, ja.


#35

Nebbia sa for siden:

Ahh Pedro Ximenez! Jeg drikker Lagavulin distillers edition i kveld. Singel malt som er lagret på Pedro Ximenez' brukte sherryfat. Fantastisk whisky.


#36

Kanutte sa for siden:

Til glede for nye lesere. Jeg begynner med fruktkutting og -dynking i kveld. Til tross for svigerfars innstendige oppfordringer blir det bare en og ikke to kaker i år.


#37

Divine sa for siden:

Endelig en sjelevenn som liker sukat :rørt:

Kanskje jeg skal være vill og gal og prøve med på denne kaken.


#38

Veronal sa for siden:

Mannen er på 3. årgang når det gjelder julekake og huset har stinket cognac i 2 uker allerede. :gal:


#39

Dixie Diner sa for siden:

Denne hadde nok svigerfar likt ja. Cognac er ikke noe for meg (ikke sukat heller), men denne kan kanskje bli en finfin julegave.


#40

Ru sa for siden:

:humre:


#41

Inagh sa for siden:

Åh, sånn kake er godt! :vilha:


#42

Maz sa for siden:

Dette er da ikke for tidlig. Slik kake skal jo lages såpass lang tid i forien. Det er jo hele poenget.


#43

Veronal sa for siden:

Har noen sagt at det er for tidlig? :gruble:


#44

Maz sa for siden:

Vel jeg tolket første innlegget nesten som unnskyldene fordi det er å tidlig. Når Nidar.... så kan jeg...

Jeg mener jo at dette nesten er vel sent.


#45

Veronal sa for siden:

:himle:

HI startet jo i oktober 2008. Hvor tidlig skal man starte en julekake? Hm?


#46

Maz sa for siden:

haha, sånn kan det gå når en ikke ser etter årstall.

Men det er faltisk helt greit å spise en slik et år etterpå


#47

Left sa for siden:

Definitivt, men i en sånn kake tror jeg faktisk jeg kunne taklet det.


#48

Pingis sa for siden:

Høh, jeg skal aldri spise julekake hos sjuggerpløm, man risikerer at det er busefanter i den. :skremt:


#49

Left sa for siden:

:grineler:
Kom kom Pingis, jeg kan lage en spesielt for deg.
Tilgangen på busefanter mistenker jeg hadde vært upåklagelig, men jeg mente s u k a t. Det er i samme kategori som busefanter.
Sukat er IKKE godt, men i en slik kake kunne jeg nok taklet det.
Og alder har ingen ting med sukat å gjøre. Jeg er gammel nemlig.


#50

Kanina sa for siden:

Jeg fikk en sånn i julegave av søstra mi i fjor, og har satt den opp på ønskelista for i år også! Hun baker egen glutenfri versjon til meg. Den detter fra hverandre bare man ser på den, men smaker like deilig for det. :vilha:


#51

C3PO sa for siden:

Jeg har tenkt å sette i gang med årets kake i nærmeste fremtid. Jeg har allerede gjort de første innkjøpene til kaken, så det er vel nesten bare å sette i gang.

Marks & Spencer i Dublin hadde full lager med mince pies, julepudding, julekaker osv da jeg var der i begynnelsen av oktober, men jeg klarte å stå imot fristelsen.:)


#52

Divine sa for siden:

Mince pies .... Aaaaah! :elsker:


#53

Mauser sa for siden:

Da er vi igang. Diverse frukt & lignende ligger og suger til seg XO som ivrige små svamper, velsigne dem. Jeg har seff kvalitetssjekket marinaden både på forhånd og underveis, og må nok ta en siste sjekk før leggetid også. Jadda!


#54

Pebbles sa for siden:

Det er altså en mannegreie dette med engelske julekaker?

Torsk! :ropert:Har du begynt på din?


#55

Dragen sa for siden:

Jeg går ut fra at du inviterer min bedre halvdel på en smaksprøve når tiden endelig er inne?


#56

Mauser sa for siden:

Marinaden kan prøves når som helst.


#57

Kanina sa for siden:

:knegg: Faren min driver også med slik engelsk julekake-baking, når jeg tenker meg om.. :undrer:


#58

torsk sa for siden:

Kaker er for jenter. :nemlig:


#59

Mauser sa for siden:

Kvinnfolk, altså.

Knapt har jeg tatt ut kakene mine ut av ovnen (den offisielle i brødform og resten av røra i en dyp tallerken) og dynket dem med generøse mengder XO, så kommer fruentimmeret hjem, oppdager baksten og tar frem en kniv mens hun spør, nokså retorisk: "Det er vel lov å smake?"

Da måtte jeg ta frem den pedagogiske stemmen og fortelle litt om modning, omsorg og ikke minst opphavsrett.


#60

Divine sa for siden:

Jeg tenkte å lage denne, men har ikke fått kommet i gang ennå. Er det for sent nå? :leppe:


#61

Nebbia sa for siden:

Jo lenger den får modnes desto bedre blir den. Min første julekake lagde jeg litt for sent (5-6 uker før jul). Resultatet ble allikevel veldig godt. Får du laget den i løpet av helgen er det ingen krise.


#62

Mauser sa for siden:

Siste offisielle dynking i dag. Kakene blir tyngre og tyngre, og i morgen tar jeg den minste med på jobb for prøvesmaking. Jadda!


#63

Acsa sa for siden:

Jeg tar ikke hull på mine før juleaften, men må nok ned og dynke litt igjen, ja. Takk for påminnelsen! :)


#64

Che sa for siden:

Er dette virkelig godt?


#65

Acsa sa for siden:

Ja, dette er virkelig godt. :nemlig:

Dvs. jeg står ikke inne for oppskriften i denne tråden, da jeg har min egen oppskrift.


#66

Divine sa for siden:

Jeg hadde store planer, kjøpte konjakk og gode greier, men fikk jeg laget kake. Niks. Men neste år – DA!!!


#67

Skilpadda sa for siden:

Bare pass på at konjakken blir drukket opp og ikke blir stående i årevis i skapet. I alle fall ikke etter åpning. Da risikerer man nemlig at korken brekker av når man omsider prøver å åpne den igjen. :har brukket 3-4 korker i løpet av helgen:


#68

Divine sa for siden:

Ingen fare. Mannen har allerede forsynt seg godt, så før jula er omme, er nok konjakken borte også.


#69

Mauser sa for siden:

Defekte konjakkflasker kan avleveres her for fagkyndig destruksjon.


#70

Kanina sa for siden:

Søstra mi har bakt kake til meg til jul! :lykkelig: Da jeg hørte det i dag, fikk jeg instant julestemning og tårer i øynene. :rørt:


#71

Kanina sa for siden:

Destruksjon som innebærer fest og fyll, eller destruksjon som i eksplosjoner og annet gøy? :skeptisk:

#72

Mauser sa for siden:

Høres ut som vinn-vinn-alternativer, spør du meg.


#73

C3PO sa for siden:

Her er min julekake. Klok av skade fra ifjor, så serverte jeg halve kaken til mine venner i begynnelsen av måneden, så serverer jeg resten i morgen. Da blir det ikke så mye til overs.



#75

Acsa sa for siden:

Minner du oss på fruktkakebaking, Filifjonka? Jeg skal lage på torsdag. :jupp:


#76

Filifjonka sa for siden:

Ja nå har jeg bakt to i dag. Lukter fantastisk!


#77

C3PO sa for siden:

Svigers kommer hit i år, så da tror jeg at jeg dropper hjemmelaget kake. Hverken de, mannen min eller barna vil spise den, så det blir litt for mye for bare meg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.