Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Esp

#1

allium sa for siden:

Bilen min er visst synsk - og jeg som ikke trodde det fantes synske mennesker engang.

Men altså, ESP. Hvordan fungerer det? Og hvorfor må jeg skru den på separat? Er det en god grunn til at den ikke står på hele tiden?


#2

Mauser sa for siden:

ESP er en videreutvikling av ABS-bremser og antispinnsystemer, og bruker disse til gi bilen bedre stabilitet. Det virker på den måten at en mengde opplysninger blir samlet inn kontinuerlig (hundrevis av ganger i sekundet) - gasspådrag, styreutslag, sideveis akselerasjon, hjulomdreininger (for hver enkelt hjul), kløtsjstilling, gir og så videre. Dersom ESP-systemet finner ut at bilen er i ferd med å skrense, blir motorkraften satt ned og ett eller flere hjul blir bremset ned slik at bilen retter seg opp.

ESP-systemet står på hele tiden. På noen biler er det mulig å skru det av. Det kan være nødvendig f eks ved bakkestart på glatt føre, hvor man faktisk ønsker å kunne gi gass og spinne litt for å komme i gang, eller hvis man kjører på en øde grusvei og føler for å legge inn en og annen breisladd uten at bilen protesterer. I så fall lyser en varsellampe. Da er altså systemet av. Neste gang du starter motoren vil det automatisk være på igjen.


#3

allium sa for siden:

Aha - da har jeg misforstått. Jeg har en knapp det står ESP på, når jeg skrur på den kommer det bilde av en bil på glatt føre frem på displayet. Så da har jeg altså skrudd det av - ikke på? Det oppklarer mye.


#4

Mauser sa for siden:

Nettopp.


#5

Mauser sa for siden:

Tilleggsopplysning: Når ESP-systemet er koblet inn (altså hele tiden dersom man ikke selv har koblet det ut), lyser varsellampen når det griper inn i kjøringen. For eksempel hvis man prøver å gi full gass på glattisen - da settes motorkraften ned og lampa lyser. Men den slukkes straks innblandingen er over.

Hvis man selv har koblet ut systemet, lyser varsellampa hele tiden.


#6

allium sa for siden:

Takk for nyttig opplysning - det må testes.


#7

mrc sa for siden:

Søk opp ESP på YouTube, så får man sikkert noen demonstrasjoner også...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.