Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Chili con carne med maisbrødlokk

#1

Observatøren sa for siden:

Til ære for deg, Karamell!

(Heftig inspirert av Nigella...)

Stor porsjon - minst 10-14 gjester.

3 løk, finhakkes
3-4 fedd hvitløk, finhakkes
olivenolje
2 ts finhakket chili (jeg hakker opp mange når jeg først gjør det, og putter det i boks i fryseren)
2 ts malt koriander
2 ts malt spisskummen
4-6 kardemommekapsler (knuses)
4 røde paprika (i biter)
2 grønne paprika (i biter)
2-3 pakker karbonadedeig
3-4 bokser hakkede tomater
2 bokser kidneybønner (avrent og skylt i kaldt vann)
1 boks tomatpure + evt litt ketchup
litt vann
3-4 ss kakao

Maisbrød:
1,5ts salt
600g maismel
litt hvetemel
6ts bakepulver
2 ts malt kanel
7dl skummet kulturmelk
4 egg
2 ts honning
4 ss olje

Topping:
200-300g cheddar, grovrevet

Finn frem en stor gryte, gjerne jerngryte som rommer både kjøttgryte og maisbrød.

Lag kjøttsausen, og la den koke i 1-2 timer. Rør sammen maisbrødingrediensene og hell den over den varme kjøttsausen. La dette steke i ovnen på 200-220grader ca 30 min. Det kan være den trenger litt lengre tid, men følg med så den ikke blir brent. Ta ut gryten og dryss osten på toppen, inn i ovnen igjen slik at den smelter.

Server med rømme og guacamole!


#2

Karamell sa for siden:

:D Takk søta.


#3

Mirasol sa for siden:

Hørtes fantastisk ut. :nam: Men hvor får man tak i maismel? Regner med at det ikke gjør samme nytten med maizenna liksom?


#4

Observatøren sa for siden:

Jeg fikk tak i på Meny, i hylla for glutenfrie varer.


#5

tinkadott sa for siden:

blir det ett brød oppå gryta liksom?? Skal snart ha en liten "haug" veninner på besøk, så dette er kanskje midt i blinken?
Noen kan gjerne legge inn et bilde av hvordan retten ser ut ferdig... :sparke:


#6

Mandarin sa for siden:

Kult. Har noen bilde av dette?


#7

Karamell sa for siden:

Det lå som et lokk oppå og smakte kjempegodt!


#8

Observatøren sa for siden:

Jeg lagde uten maisbrødlokk i dag, og ikke tok jeg bilde heller...


#9

Hobbes sa for siden:

Men atte, hvordan gjør du det når det bare er dere tre og dere skal ha det? :dom: Halverer, ja?


#10

Mandarin sa for siden:

Hvor stor gryte ca?


#11

Karamell sa for siden:

:minner meg selv på denne:


#12

tinkadott sa for siden:

kan den stekes i ovnen i jerngryten?

Bør det være salat til eller blir det helt feil?


#13

Observatøren sa for siden:

Ja, jerngryte kan fint settes i ovnen - det gjør jeg. Jeg lager salat og guacamole til, samt rømme.


#14

tinkadott sa for siden:

okei, løper til butikken! Håper at alle gjestene i ettermiddazg (samt barna) spiser dette da ;)


#15

Observatøren sa for siden:

Du kan jo lage den litt mildere - og servere salsa ved siden av?


#16

Hobbes sa for siden:

Du, Observatøren!


#17

Karamell sa for siden:

:Må ha gjester snart:


#18

tinkadott sa for siden:

Men ingen av de tre butikkene hade kardemommekapsler.... kan jeg bruke malt kardemomme isteden?
Og hvor mye er "litt hvetemel"? Ca 2 ss?


#19

Observatøren sa for siden:

Lager hele og putter resten i kjøleskapet til nattmat. :sparke:

(Eller lager en tredjedel.)


#20

Observatøren sa for siden:

Du kan fint bruke kardemomme, men bruk mye mindre. Litt hvetemel er 2-3ss. Du ser det på konsistensen.


#21

tinkadott sa for siden:

ok. Nå lukter det deilig i huset her. Men jerngryten er nesten full! Må nok dele den i to posjoner når jeg steker. Hever brødet seg mye (hvor mange cm klarning må det være på gyta når brødet taes oppi?


#22

Observatøren sa for siden:

Det pleier å heve til ca dobbel høyde, så litt plass må du ha.

Åh, jeg ble skikkelig sulten selv, jeg. Deilig med litt mer krydret mat etter en fet jul.


#23

tinkadott sa for siden:

maten ble godt mottatt, men det var jammen en stor posjon! Måtte ha det i to gryter, så tro om den ene kan fryses ned, for den er ikke begynt på en gang?




#26

Che sa for siden:

Trønderdamene, kanskje :blafre:


#27

Pepper Lemon sa for siden:

Wow! :hjerteøyne: Denne skal prøves!


#28

trøtt sa for siden:

Det høres vanvittig godt ut. Lagrer i minnet til magen til lille tåler litt sterkere mat.


#29

Karamell sa for siden:

Kanskje det ja. :nikker:


#30

Dragen sa for siden:

Den ser veldig god ut. Kan man lage den uten lokk også?


#31

Skytte sa for siden:

Ååååh, dette hørtes utrolig godt ut. Tror jammen vi må invitere noen på besøk snart. Eller bare lage litt mindre....


#32

Observatøren sa for siden:

Selvsagt, dragen.

Da ville jeg brukt knust chips (tåler ikke de søte små det?) på toppen, så får man litt av den samme crunchen. :)


#33

Nessie sa for siden:

:riktig:


#34

Karamell sa for siden:

Atte, jeg har ikke jerngryte - kan jeg lage den i vanlig gryte? Skal lage den i morgen. :D


#35

Skytte sa for siden:

En stor ildfast form bør vel duge? Vanlige gryter går vel ikke i stekovnen?


#36

Karamell sa for siden:

Har bare vanlige ildfaste former - sånne ovale "lasagneformer"...


#37

Marit K sa for siden:

Går det an å lage denne, selv om man ikke liker bønner? Bare å ha i mindre væske?


#38

Karamell sa for siden:

Det tror jeg nok.


#39

Karamell sa for siden:

Jeg har en Ikeakjele som er uten plastikk. Må vel kunne bruke denne? Den er i sånn stållook.


#40

apan sa for siden:

Jeg må prøve denne snart. Hvis vi er 2 voksne og ett barn og får besøk av 2 familier hvorav den ene har 2 barn og den andre ett, altså er vi totalt... eh... 10 mennesker; er dette ok mengde da?


#41

Karamell sa for siden:

Okei, er i gang. :D

Jeg fikk ikke tak i maismel, kjøpte i stedet både polenta og instant maismel. Hva blir best tror dere?


#42

Kaktus sa for siden:

Hva brukte du, Karamell? Jeg har bare fått tak i polenta.


#43

Karamell sa for siden:

Maismelet som ikke var maismel, men griljermel av mais... Det ble ok smak, litt grovt og ikke så mye heving. Deigen min ble på ingen måte tynn, jeg brukte mye mer melk enn oppskriften tilsa (jeg halverte i utgangspunktet).

Jeg ville prøvd polentaen.


#44

Che sa for siden:

Jeg fikk tak i maismel idag - på asiatisk sjappe. Billig var det også.

  • Jeg har to spørsmål:
    Jeg skal halvere oppskrifta. Skal jeg da også halvere brødet? - Gryta er jo like stor uansett, tenker jeg?(bare mindre gryte under, liksom)

Kan jeg lage denne i kveld - for så å varme den opp i morgen. Tenker da bare på selve gryta. -- brødet tar jeg i morgen.

Litt stressa dag i morgen - og dette skal jo koke i en liten evighet tenker jeg.


#45

Karamell sa for siden:

Ja, du kan lage i kveld.

Jeg halverte brødet, ihvertfall.


#46

Jackie sa for siden:

Denne må prøves:) Yummy


#47

Kaktus sa for siden:

Jeg halverte brødet, og det var fortsatt mer brød enn chili con carne. Så du kan jo se an litt. Jeg fikk litt følelsen av å spise gryterett med krydderkake på, så neste gang kommer jeg nok til å kutte kanelen i maisbrødet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.