Jeg har funnet ut at jeg liker å bake brød, og jeg får det stort sett til. For å, hva skal jeg si, bedre skjønne hva jeg egentlig driver med, lurer jeg imildertid på følgende:
Er det noen regel på hvor mye hvetemel (el.spelt) det bør være for at deigen skal heve passe godt? Er det ikke sånn at dette er melsorter som er "letthevelige"? Jeg erfarer i hvert fall at jo grovere brød, jo mer kompakt. Nå liker jeg forsåvidt det, men det er noe med å ikke servere murstein til familien. Jeg jobber med å finne balansen.
Hvorfor skal man egentlig elte deigen etter at den har hevet i bollen? Jeg bare trykker den ned i formene, det fungere jo, men det må vel være en grunn til at man egentlig skal elte den først?
Skal vi se; om halvparten av melet er type hvetemel, så blir det luftig og fint.
Om man elter for lenge, blir deigen veldig kompakt.
Jeg pleier å elte den for hånd, til den er type myk og luftig. Så lager jeg en runding, som jeg så trykker lett ut i formen og lar stå til etterheving en god stund.
Da skal jeg ikke elte så mye i morgen så får vi se. Sist døde brøda i ovnen, men de ble likevel ganske luftige. Vanligvis blir de kompakte som fy når de dør (ja jeg har opplevd det noen ganger :mumle: )
Jeg baker MYE brød. Det viktigste er at deigen får heve lenge. Ikke bruk for varmt vann eller for mye gjær, det er grunn nr 1 til at brød blir for tunge eller klapper sammen.
En viss del av brødet bør være med finere mel, men bruk gjerne finmalt spelt. Mange som er "uerfarne" med spelten bruker alt for mye av det, da blir det kompakt. Deigen skal være litt løs. Ellers blir brødene saftige og gode havregryn. Også her skal deigen være litt løsere.
Deigen bør eltes godt enten for hånd eller i maskin før første heving. Når du baker de ut trenger de ikke eltes så hardt. Men pass på at de får heve en god stund til på brett/ i form.
Jeg baker ganske mye brød, noen ganger har jeg jukset litt og kjøpt ferdige blandinger i butikken. På disse står det som Hasselnøtt skriver at etter heving skal brødene eltes en gang til. Jeg testet ut dette ved å elte ett brød 2 ganger mens det andre formet jeg forsiktig og la i brødformen. Det ble ingen synlig eller smaksmessig forskjell. Etter dette elter jeg aldri 2 ganger og brødene blir alltid høye og luftige. Jeg elter forresten kun i min Philips kjøkkenmaskin. Litt lat sånn.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.