Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Spørsmål om brødbaking og brøddeig (og heving og sånt)

#1

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg har funnet ut at jeg liker å bake brød, og jeg får det stort sett til. For å, hva skal jeg si, bedre skjønne hva jeg egentlig driver med, lurer jeg imildertid på følgende:

Er det noen regel på hvor mye hvetemel (el.spelt) det bør være for at deigen skal heve passe godt? Er det ikke sånn at dette er melsorter som er "letthevelige"? Jeg erfarer i hvert fall at jo grovere brød, jo mer kompakt. Nå liker jeg forsåvidt det, men det er noe med å ikke servere murstein til familien. Jeg jobber med å finne balansen.

Hvorfor skal man egentlig elte deigen etter at den har hevet i bollen? Jeg bare trykker den ned i formene, det fungere jo, men det må vel være en grunn til at man egentlig skal elte den først?

Hva skjer om man elter for lenge?


#2

Ru sa for siden:

Skal vi se; om halvparten av melet er type hvetemel, så blir det luftig og fint.

Om man elter for lenge, blir deigen veldig kompakt.
Jeg pleier å elte den for hånd, til den er type myk og luftig. Så lager jeg en runding, som jeg så trykker lett ut i formen og lar stå til etterheving en god stund.

:værsågod:


#3

trøtt sa for siden:

Jeg bruker ca halvparten hvetemel for å få den luftig.

Jeg slenger på et spørsmål til. Kan det at brøda dør i oven ha sammenheng med for mye elting?


#4

Ru sa for siden:

trøtt: Ja, det tror jeg nok.
Deigen blir jo veldig kompakt og mister smidigheten sin ... :vetikke:


#5

Ine sa for siden:

Hva mener du med brøda dør i oven? :knegge:


#6

trøtt sa for siden:

Da skal jeg ikke elte så mye i morgen så får vi se. Sist døde brøda i ovnen, men de ble likevel ganske luftige. Vanligvis blir de kompakte som fy når de dør (ja jeg har opplevd det noen ganger :mumle: )


#7

Ine sa for siden:

Nå skjønner jeg, som i brødene dør ja :ja:


#8

trøtt sa for siden:

Brøda er himmelsk gode. :knegg:


#9

Ine sa for siden:

ler så jeg dauer:rofl:


#10

Ine sa for siden:

Synd de ikke kan gjøre nytte for seg på jorden da. :)


#11

Millis sa for siden:

Jeg baker MYE brød. Det viktigste er at deigen får heve lenge. Ikke bruk for varmt vann eller for mye gjær, det er grunn nr 1 til at brød blir for tunge eller klapper sammen.

En viss del av brødet bør være med finere mel, men bruk gjerne finmalt spelt. Mange som er "uerfarne" med spelten bruker alt for mye av det, da blir det kompakt. Deigen skal være litt løs. Ellers blir brødene saftige og gode havregryn. Også her skal deigen være litt løsere.

Deigen bør eltes godt enten for hånd eller i maskin før første heving. Når du baker de ut trenger de ikke eltes så hardt. Men pass på at de får heve en god stund til på brett/ i form.


#12

Aiza sa for siden:

Jeg baker ganske mye brød, noen ganger har jeg jukset litt og kjøpt ferdige blandinger i butikken. På disse står det som Hasselnøtt skriver at etter heving skal brødene eltes en gang til. Jeg testet ut dette ved å elte ett brød 2 ganger mens det andre formet jeg forsiktig og la i brødformen. Det ble ingen synlig eller smaksmessig forskjell. Etter dette elter jeg aldri 2 ganger og brødene blir alltid høye og luftige. Jeg elter forresten kun i min Philips kjøkkenmaskin. Litt lat sånn.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.