Divine sa for siden:
12-åringen vil ha kanelboller, og det fristet noe vanvittig, så jeg "ofrer meg" (kremt) og skal bake litt.
Men hva er den Aller Beste Kanelbolleoppskriften i Verden?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.
Divine sa for siden:
12-åringen vil ha kanelboller, og det fristet noe vanvittig, så jeg "ofrer meg" (kremt) og skal bake litt.
Men hva er den Aller Beste Kanelbolleoppskriften i Verden?
Nenne sa for siden:
Jeg lager kanelboller av den vanlige bolleoppskriften min, for den deigen er så god å jobbe med.
16 boller
600 gram hvetemel
100 gram sukker
1/2 ts kardemomme
100 gram smør
50 gram gjær
3 1/2 dl melk.
evnt. rosiner
Smøret smuldres i det tørre, gjæren løses opp i lunken melk. Elt deigen sammen og hev til dobbel størrelse. Bollene kan fylles med mandelmasse, tykk vaniljekrem eller marsipan.
Bollene skal etterheve på plata. Pensles med egg og stekes i ca. 15 minutter ved 225 grader på nederste rille.
Jeg lager ofte kanelsnurrer av denne bolleoppskriften. Da kjevler jeg ut til en stor firkant, smører et tynt lag smør over og strør med sukker og kanel. Ikke ta for lite! Det er kjempeskuffelse når det lukter nydelig av kanel og så smaker det nesten ingenting!
LaBanga sa for siden:
Mine kanelboller er ekstemt enkle og jeg har fått masse skryt. Ikke klisser de heller!
Jeg kjøper rett og slett en ferdigbollepakke, og bruker fersk gjær i stedet for tørrgjær for jeg synes de hever bedre da, men det går også fint med tørrgjær.
Så lager jeg en passe tykk blanding av smør, sukker og kanel.
Etter første heving former jeg bollene ved å legge en t-skje med kanelblandingen inne i bollen, og legger dem på platen til etterheving.
Bollene ser kanskje ikke så spennende ut, men smaker fortreffelig, og griser minimalt.
kisha sa for siden:
KANELBOLLER
250 - ca. 8 min.
storporsjon................ liten porsjon
50 g............................. 50g gjær
150 g ........................100 g smør / margarin
5 dl.............................. 3 dl melk
1,5 dl ..........................1 dl sukker
1 ts ...........................0,5 ts salt
1 ts ..........................0,5 ts støtt kardemomme
ca. 15 dl .................ca. 9dl hvetemel
Sett deigen til heving til den blir passe stor.
Kjevl ut deigen i to eller 4 firkanter etter hvor stor deigen er. Smør på smør/margarin og ha på sukker og kanel. Rulles sammen til en pølse og skjæres i ca. 1 cm tykke skiver. Disse legges på stekebrettet.
Divine sa for siden:
Takk alle sammen!
Nenne var først ute, så nå står siste "batch" med hennes kanelboller i ovnen. :D De første er ennå for varme til å spises, så her sitter jeg da mens sekundene snegler seg av gårde …
Nenne sa for siden:
Nå har du smakt vel?
Divine sa for siden:
Javisst. Ikke bare smakt, men spiste MANGE! :D Helt til eksen min ringte og kjeftet på meg fordi jeg skal bort i helga, slik at jeg mistet matlysten, men det er en annen historie ... :(
Nenne sa for siden:
De smakte da skjønner jeg. :)
Divine sa for siden:
Javisst. :lykkelig: :tygge: :smatte: :kose seg: (har fått tilbake matlysten nå :D)
Nenne sa for siden:
Bra! :D
Benzo sa for siden:
Har satt denne deigen nå, men den hever jo ikke. Mistenker at det er smuldringen som gjør det....pleier din deig å heve dårlig?
Nenne sa for siden:
Den blir ikke kjempediger nei, men bollene blir store og gode når de steker. :nikker:
Benzo sa for siden:
Lagde kanelsnurrer og de vokste ikke, men veldig gode. :nikker:
Divine sa for siden:
Jeg bruker stort sett Nennes deig når jeg en sjelden gang baker, og resultatet blir alltid veldig bra.
Che sa for siden:
NÅ ble jeg fryktelig forvirret - for jeg var da helt sikker på at Divine ikke hadde noen 12-åring.
Men så fikk jeg jo med meg at den var en gammel tråd som fikk nytt liv...Og så fikk jeg innmari lyst på kanelsnurrer.
Divine sa for siden:
Ja, jeg fniste litt av den der jeg også. Tolvåringen, liksom. :hehehe: Det føltes plutselig veldig fjernt.
Benzo sa for siden:
:knegg:
Jeg har så god erfaring med Nenne sine rundstykker så jeg måtte prøve bolledeigen også. :D
Fluke sa for siden:
Om jeg skal doble oppskriften her, må jeg doble gjærmengden også, eller skal den være som den er?
Beathe sa for siden:
Enda en forvirret står fram - jeg var da vitterlig i en viss konfirmasjon i fjor, og ingen av gutta der var 12...
Men, nå står kanelboller til heveing, så det var jammen godt jeg ble litt forvirret og lurte meg inn i denne tråden en lørdag formiddag. :)
Høst sa for siden:
Enda et kanelbolleoffer her....:rødme:
Nå står ett brett i ovnen, og ett til avkjøling...Vel, Høstmannen er strålende fornøyd i alle fall....:fnise:
Nenne sa for siden:
Jeg pleier å triple oppskriften og doble gjærmengden.
Fluke sa for siden:
Supert! Takk. :blomster:
Prøverunden ble veldig god. :nam:
Bomull sa for siden:
Denne oppskriften bruker jeg ... Husker ikke hvordan jeg fant den, men det var på nett for flere år siden. De ble kalt verdens beste og er de beste jeg har bakt/smakt i allefall ;)
Verdens beste kanelboller
Gir ca 40-50 stk boller
50 gram gjær, fersk
150 gram romtemperert margarin/smør
1 ts salt
1 dl sukker
2 ts malt kardemomme
5 dl melk
13-15 dl hvetemel (heller for lite enn for mye for å unngå tørre boller)
Pensling: egg + perlesukker eller hakker mandel
Fyll:
100 gram temperert margarin/smør
1 dl sukker
2 ss kanel
(denne kan gjerne dobles)
Ovn: 250 grader, 5-8 min pr. brett midt i ovn. Pleier å steke i 6-7 min selv, men det kan jo variere fra ovn til ovn og hvordan store bollene er.
Blondie sa for siden:
Skvatt igjen jeg, Divines tolvåring? :humre:
(men kanelbollene virker veeeldig gode, så jeg må nok uansett prøvekjøre oppskriftene)
Estrella sa for siden:
Jeg skjønte heller ingenting av Divines 12-åring. Var noe som ikke stemte her. :fnise:
Men dette må testes ja.
Silje sol sa for siden:
Ingen over, ingen ved siden:
Kanel snurrer med perlesukker!!
Dette trenger du:
100 gram smør
5 dl melk
50 g gjær
1 1/2 ts Salt
1 1/2 dl sukker
1 ts kardemomme
13 dl mel
Fyll: 100 g smør
1 dl sukker
1 ss kanelpå toppen..
1 egg
Perle sukker
Smelt smør, tilsett melk og varm opp. Bland sammen mel, kardemomme, salt og tørrgjær i en bakebolle. Tilsett litt og litt av melk/smør. Bland godt sammen!! Sett deigen til heving under et kjøkkenhåndkle i ca 35-40min.
Når deigen er ferdig hevet, kna deigen sammen i noen minutter.
Del deigen i to. Kjevl ut to flater på ca 20x 40 cm. Miks sammen sukker og kanel i en liten bolle, bland deretter inn romtemperert smør. Smør utover hver flate.
Fold sammen hver flate i to. (se bildet under) Kutt opp som på bildet..


Snurr hvert ben som på bildet, snurr deretter benene sammen.

Sett dem til heving i ca 20min. Sett på ovnen på 250grader. Snurrene pensles med egg før de settes i ovnen, og strø over med perlesukker. Snurrene stekes i 8-10min.
Hentet fra www.ceciliasverden.com
Høst sa for siden:
Hvorfor gikk jeg inn her igjen??? Lærer jeg aldri??? :buhu:
Silje sol - de så rett og slett rålekre ut - sånn skal jeg prøve neste gang...:nikker: Takk for tips (med bilder, ettersom det er den eneste måten å forklare meg slike prestasjoner...:flau: )
Silje sol sa for siden:
Ver så god, men må advare, de er farlig gode!
:D
Olifant sa for siden:
Hvor mange snurrer blir det sånn ca?
De ser fantastiske ut. Tror kanskje jeg må bake en runde til helga og hvis de blir like gode som de ser ut må jeg kanskje bake slike til sommerfesten i barnehagen. :nikker:
Divine sa for siden:
:ropert: Nei, jeg trenger IKKE oppskrift på kanelboller. :lalala:
mosol sa for siden:
Divine :knegg:
Jeg trenger det definitivt heller ikke, men bildeforklaringen din til hvordan man lager snurrer som er mer knuter enn snurrer var gull, Silje sol. Sånn blir det neste gang!
Bayone sa for siden:
Takk Silje Sol. Ene kafeen i byen her serverer sånne kanelsnurrer og ungene synes de er så tøffe. Skal prøve de neste gang jeg skal bake :jupp:
Bomull sa for siden:
Jeg har også lyst til å prøve meg på disse knutesnurrene, men tror jeg kommer til å prøve med min egen oppskrift - den er sååå god!! :knegg: Takk for bilder, inspirasjon og forklaring!! :jupp:
Silje sol sa for siden:
Husker ikke helt hvor mange det ble, men det ble endel.
Men jeg pleier som regel alltid å doble oppskriften når jeg baker dem, for de er så kjekke å ha i fryseren. ;)
Veldig kjekt når man finner en så god fremgangsmåte. :nikker:
;)
Harriet Vane sa for siden:
Gled dere! Jeg skal lage snurrer i morgen og skal ta bilder av snurreteknikken min og legge ut oppskrift.
Tallulah sa for siden:
Jeg har en fantastisk oppskrift. De blir megaluftige, ikke så søte og egentlig mer franske.
Overnight Cinnamon Rolls (jeg har laget de uten å heve over natten også) 10 digre stykker
1 ss tørrgjær
125 ml varmt vann (40 grader)
700 g siktet hvetemel
4 store egg
60 g sukker
2 ts salt
125 gram usaltet smør, romtemperert
125 gram smør, smeltet
sukker blandet med kanel
Sprinkle gjæren over det varme vannet i en bakebolle, og la det stå i noen minutter før du pisker det jevnt. Visp inn 75 gram av melet. Dekk til med plast og la det stå på et varmt sted i 30 minutter.
Tilsett eggene, sukker, salt og de gjenværende 625 grammene med mel. Kna det sammen med deigkroken på medium hastighet i 3-4 minutter til blandingen er jevn. Tilsett det romtempererte smøret og fortsett knaingen i 10-12 minutter til deigen er glatt. Tilsett mel om det blir klissete. Dekk til med plast og la det heve til dobbel størrelse, ca 2 timer.
Smør en 23x33 cm ildfast form. Hell deigen i litt mel på benken. Kjevle ut en firkant på 38x25 cm og smørpå halvparten av det smeltede smøret, og la det være igjen 3-5 cm uten smør på langsiden. Strø med kanelsukkeret og rull sammen. Klem sømmen sammen, og skjær i 10 like store biter. Sett bitene, med skjæresiden opp i den smurte formen og smør med det gjenværende smøret. Dekk til med plast og sett i kjøleskapet over natta (eller på et varmt sted 1-2 timer).
Dagen etter tar du det ut av kjøleskapet og la det heve en time. Forvarm ovnen til 180 grader og stek til gylne, ca 30 minutter.
Vaniljeglasur
125 gram melis
1/2 ts salt
2 ss smeltet usaltet smør
2 ss melk
1 ts vaniljesukker
Bland det tørre og bland det våte før det piskes sammen. Helles over varme kanelboller.
Polyanna sa for siden:
Gjør gjerne det! Jeg er så tett at jeg ikke skjønner helt hva som gjøres mellom bilde to og tre hos Silje... :flau:
Pasta sa for siden:
Nå er det like før jeg begynner å bake. Angrer veldig på at jeg åpnet denne tråden.
Divine sa for siden:
:vurderer seriøst å slette hele tråden: :mumle:
Silje sol sa for siden:
:fnise:
Du kjevler ut to rektangulære stykker, slik som du for eks kjevler ut en pizza, smører på sukker/kanel/smør- blandingen og bretter dem deretter i to.
Adrienne sa for siden:
Jeg tror Poly mener tvistingen og ikke brettingen. Og jeg forstod ikke helt det jeg heller. :flau:
Polyanna sa for siden:
Ja, altså etter at du har to tvinnede bein, hvordan får du dem til å bli en knute?
Og TAKK, Adrienne! :smask:
Silje sol sa for siden:
Å, hehe, beklager.
Jeg forstod heller ikke det da jeg skulle lage dem, men jeg bare snurret bena rundt hverandre og klemte enden under snurren. Forstod du det?
Polyanna sa for siden:
Snurret du med å svirre den i lufta, eller pent og pyntelig?
Silje sol sa for siden:
Jeg slang den opp som en pizza. :nemlig:
Hihi, neida.
Jeg bare la beina over hverandre, som en flette på en måte.
Så brettet jeg endene under slik at den ble en rund "bolle"/kanelsnurr.
Polyanna sa for siden:
:fnise:
Jeg må antagelig bare prøve.
Bomull sa for siden:
Vi får gjøre noen forsøk og dokumentere dem ... Kan bli interessant! :knegg:
Harriet Vane sa for siden:
Kanelsnurrer
1 kilo hvetemel
100 g smør
1 ts salt
200 g sukker
1 pk tørrgjør/ søt tørrgjær
4-5 dl melk og kokende vann til 6 dl 37 C væske.
Bland alt det tørre, kjør smøret med melet (det er et magisk triks som gjør all gjærbakst mye lettere) og ha i væsken, kjør på lav hastighet først og deretter full guffe noen minutter. La den heve 40 minutter, slå den ned og hev en gang til, bak ut (denne deigen er super å kjevle) og etterhev i 40 minutter, pensle og stek på 225 C i 10-15 minutter eller varmluft 200 C. (Følg med, ovner er litt forskjellige)
Kjevle ut deigen, smøre smør på halvparten, strø på sukker og kanel.

Skjære i passe strimler (1,5 - 2 cm)

Ta deigstrimlen mellom tommel og pekefinger + langfinger på venstre hånd
Snurr strimlen rundt fingrene og opp til tomlen igjen, det skal være igjen noen cm deigstrimmel
Den siste deigstrimlebiten stappes opp i hullet av sirkelen fra undersiden.

Og voila:

Dixie Diner sa for siden:
Jeg så Silje Sol sin variant på et matprogram forleden. Hun gjorde det superraskt, og dumme meg hadde ikke programmet på opptak. Hadde vært kjekt å sett det igjen. Fant ikke noe på youtube heller.
Altså, man deler slik som på bilde 1, og tvinner de lo leivene rundt, men deretter? Skal de to tvunnede delene tvinnes sammen de og? Jeg skjønner ikke helt hvordan "beina" skal snurres sammen ETTER at de er tvunnet hver for seg, liksom. dum
Silje sol sa for siden:
Hehe, stemmer det at de to tvunnede delene skal tvinnes sammen. :jupp:
Deretter bretter du den i to på en måte; altså tar enden på de snurrede bena og legger under slik at det blir en snurr/bolle.
Vanskelig å forklare!
Dixie Diner sa for siden:
Aha, men da skjønner jeg. :D
Harriet Vane sa for siden:
Du lager to snurrede ben og snurrer deretter slik jeg gjør?
Silje sol sa for siden:
Egentlig ikke, jeg stapper dem ikke gjennom ett hull, bare legger de snurrede bena under slik at det blir en bolle. De blir like de på bildene jeg postet, men er usikker på hvordan hun gjør det.
Bomull sa for siden:
Med andre ord; snurr, snurr, snurr og brett!!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.