Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Blir du julestressa?

#1

Blondie sa for siden:

Jeg observerer med forundring tilsynelatende sindige menneskers totale forandring nå i november og frem mot høytiden. Veldig mange har forhøyet puls allerede nå og klarer ikke å se for seg at de skal bli ferdige med alt.

Selv sitter jeg lett tilbakelent i godstolen i gangen, fordi vi i går rev veggene i den ene stua. Vi skal være ti stykker her på julaften, men jeg regner med at vi rekker å bli ferdige. Svoren på ribba blir nok sprø selv om tapeten er nylagt og listene mangler. Noen julegaver har jeg allerede kjøpt og julevasken overlater jeg til mannen som går i permisjon den 15. Ikke noe stress, jeg vil heller kose meg med førjulstiden. Jeg arrangerte en hel jul fra barneavdelingen på sykehuset i 2005, så da skal jeg da hvertfall klare det i år. :knegg:

Hva slags forhold har du til julehøytiden? Bare stress og mas? Kjøpehysteri og dumme forventninger? Eller en koselig markering midt i et ellers stummende mørke sammen med familien?


#2

Selma sa for siden:

Uten tvil en koselig markering midt i et ellers stummende mørke sammen med familien :ja:

Jeg fikser og ordner ganske mye før jul, men føler ikke at det er stress. Julegavene kjøpes tidlig - er godt i gang allerede. November brukes til rundvask og dermed er det bare kosen igjen til desember. Jeg synes at det er kjempetrivelig å pynte og bake, å gå på julekonserter og foreldrekaffe, skrive julekort og pakke inn gaver :) Førjulstiden er nesten bedre enn selve jula!


#3

Hjertensfryd sa for siden:

Eg nekter å stresse i jula. Når 1 desember kjem skal eg vera ferdig med julegaver og slikt og berre bruka dagane mot jul til å kosa meg med ungane. Då er det deira julepresang laging som står i fokus. Og det å bygge opp spenning og forventninger til den store dagen.


#4

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg er ikke blant de som har så mange juleforberedelser, men jeg styrer litt med gavekjøp og matlaging til julaften. Jeg driver ikke med julevask og denslags altså. Men i år blir det nok litt verre enn vanlig, da vi skal feire borgerlig jul for første gang på ti år. Jeg kjenner ikke snev av stress nå, men tipper jeg har markant høyere puls en uke før julaften.


#5

Flo sa for siden:

Jeg er veldig flink (sikkert altfor flink ifølge enkelte) til å legge listen sånn passe i forhold til hva jeg orker/klarer/har lyst til. Julegaver planlegges og kjøpes inn i ganske god tid, huset må ikke være strøkent (men rimelig rent og ryddig) og vi baker for å kose oss, ikke for å få sju slag eller noe sånn.

Når vi har juleaften her hjemme lager pinnekjøttet seg omtrent selv, og så pleier en av gjestene å ta med dessert. Er ikke sånn som må styre og brase og fikse alt, og ender opp utslitt og bitter 1. juledag, heldigvis (har nemlig et par sånn i familien, og har aldri fattet poenget med å legge liste skyhøyt uten at noen ber om det, slite seg fullstendig ut og så være snurt fordi ingen setter pris på alt en ofrer)

Pulsen blir litt høyere innimellom i desember (når det topper seg med Lucia/diverse juleavslutninger, innspurt med julekort osv) men ikke mer enn at jeg trives. Synes jul er kjempekoselig, og gleder meg til koselige ettermiddager med litt baking, trasking i julegater, juletrehogst og forberedelser.


#6

Veronal sa for siden:

@Monsoon: Hva innebærer en borgerlig jul? :gruble:

Jeg blir aldri stresset. :laidback: Det eneste jeg må huske er å kjøpe elgstek og surmelk 2 uker før jul slik at steken rekker å bade i surmelk i 10-14 dager. :glis:


#7

Shakira sa for siden:

Jeg stresser egentlig svært lite med jula jeg. Noe veldig til julevask gjør jeg heller ikke.

Gidder ikke stå og vaske tak, og vegger, og inne i skapene. Skal ikke feire jul i skapet jeg.


#8

Pepper Lemon sa for siden:

Vi får fintfolk på besøk. :knegg: Forventningspresset er grusomt, og vi bør for eksempel finne igjen sølvbestikket innen da.


#9

tinkadott sa for siden:

lite stress, vi skal tom reise bort siste helga før jul!
Gavene er så og si ferdige, gjenstår to gutter/menn, og sambo og barna. Ellers er de innkjøpt og de to som ikke er innkjøpt er planlagt.
Pinnekjøtt (av villsau) er bestilt.


#10

Angelique sa for siden:

Stresser svært lite må jeg si.


#11

Dixie Diner sa for siden:

Nei, absolutt ikke. Jeg ELSKER julen, lever og ånder for den. Det er den mest avslappede, nydelige, fantastiske, deiligste tiden i året, og jeg prøver å ha mest mulig av de "stressende" nødvendighetene ferdige før 1. desember slik at jeg kan gjøre det jeg liker best i julemåneden. Feks. baking, julegaveshopping, pynting osv. :hjerter:


#12

Veronal sa for siden:

Det går an å levere sølvbestikket til rens? Ja? (Jeg hadde fullt sett innen jeg ble konfirmert og har bare brukt det 1 gang.)

Noen som vet hva det koster å få det renset? :fristet:


#13

Skilpadda sa for siden:

Jeg synes julen er utelukkende hyggelig og pleier ikke å stresse. Nå har vi så langt aldri feiret jul hjemme hos oss selv, så det er marginalt som "må gjøres til jul", bortsett fra gavene, men jeg tror jeg ville greid å ta det noenlunde med ro uansett. Foreldrene mine greier det, enda så mye de vasker og baker og lager og ordner til jul, så da skulle jeg tro jeg ville kunne greie det også.


#14

Røverdatter sa for siden:

Jeg elsker julen og stresser aldri med forberedelsene. Jeg syns alt er koselig og nikoser meg med julegaveshopping og kakebaking. I år skal vi ha stort selskap 1. juledag, så det er mulig jeg blir litt stressa når jeg står på hodet i påleggsfat og potetsalat, men jeg tror det blir mest koselig.


#15

Anne C sa for siden:

Jeg blir ikke så sliten av selve jula, men mer av at det er så utrolig mange bursdager i oktober og november. Inkludert min egen. Og det er så masete. Og så har mamma bursdag i romjumjula.

Selve jula er bare mas, da er det så mang faste middager og selskaper som jeg helst skulle sluppet.

I år er jeg tidlig ute med gaver, så jeg skal prøve å kose meg litt mer i adventstiden.


#16

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg vedder på at det ikke koster for mye, i hvert fall. : også fristet:


#17

Blondie sa for siden:

Vi får bare nærmeste familie til middag, altså svigerforeldre + svoger og moren min + broren min og barn. Derfor stresser jeg ikke mye, fordi de jo kjenner oss likevel og ofte er her til middag. Dessuten er jeg opptatt av å lage en fin ramme for barna (derfor insisterer vi på å feire jul her hjemme hos oss selv) og da funker ikke stress. Nytt etter at vi mistet S i julen er at vi reiser i kirken på julaften i kirken der han ble begravet. Da får vi juleroen. :nikker: (rart, for vi har aldri vært kirkemennesker) Da passer svoger ribba.


#18

Isolde sa for siden:

Jeg stresser aldri i jula.

En gang i fremtiden når jeg kansje må ha jul hjemme hos meg selv kan det kansje bli litt mer stress. Men vi har uansett pinnekjøtt som koker seg selv. og riskrem som lages av grøten fra tidligere på dagen/dagen før. Så mye stress blir det nok uansett ikke.


#19

Retz sa for siden:

Nei, jeg blir ikke det. Jeg gjør bare det jeg liker av juleforberedelser, og velger bort det som ikke passer meg. Nå elsker jeg både førjulstida og selve jula, så det blir da gjort en god del likevel. Det jeg velger å bruke tid på er min og snuppas tradisjonelle adventstur til sentrum hvor vi handler inn lekre godterier til adventssøndagene, førjulstur til København, generell julegavehandel, baking av én sort, (baking utover det er lystbetont og en bonus) pakke inn julegaver, se mange julefilmer på dvd, vaske huset litt mer grundig enn vanlig helgerengjøring, pynte, gå turer i skumringen og tro det eller ei; slappe av. Jeg pleier å ta ei uke ferie like oppunder jul, og så avspaserer jeg resten av året. Anbefales!

Av og til styrer jeg på med vindusvask og sølvpuss og gudene vet hva, men da er det fordi jeg har lyst, ikke fordi jeg synes jeg må.


#20

polarjenta sa for siden:

Næ, stresser lite. Iår skal vi reise hjem til foreldrene mine og det eneste som stresser meg litt er at den der mannen ikke klarer å bestemme seg for om han skal være med eller ikke.

Vi har feiret 2 juler på rad hjemme hos oss selv, ene gangen bare vi og da stresset jeg iallefall ikke. I fjor kom foreldrene mine og jeg stresset om mulig enda mindre for da kom jo mamma med julekaker og sørga for middagen og denslags litt bortskjemt Det eneste jeg er sikker på er at jeg innen neste jul skal ha anskaffet en oppvaskmaskin.


#21

Lykken sa for siden:

Nei og ja. Det kommer litt an på hvor mye som skjer og hvor mye jobben krever. Akkurat nå jobber jeg ikke, har sluttpakke, så jeg regner med at innkjøp og sånt skal gå greit. Vi skal heller ikke ha jul hos oss i år, det har vi hatt de to siste årene.
Vi rundvasker ikke huset til jul, vi har vaskehjelp og ber kanskje om litt ekstra. Jeg arrangerer pepperkakebaking for barnas venner med foreldre en kveld før jul, og noen ganger julegløgg for familie.
Jeg synes alle gaveinnkjøpene er mest stress.


#22

Nin sa for siden:

Julehøytid hos oss = kos, kos, kos.
Jeg stresser litt i november jeg. Vasker ned huset og handler de fleste julegavene så det er i hus.
Til 1. advent er jeg ferdig med alt av julevask og mesteparten av gavene. Sparer noen få så jeg kan ta meg en shoppingtur alene når butikkene er julepyntet og vi er langt inn i desember.
Fra 1. advent og frem til julaften er det så stressfritt som det kan få blitt her i heimen. Vi bare koser oss, baker med ungene, ber inn venner til juleverksted, vi feirer lucia og baker lussekatter osv.
Vi koser oss så klart med ungene ellers i året og, men i desember blir det alltid masse ekstra, og ungene storkoser seg.
Å stresse i desember det nekter jeg å gjøre. For meg er jula hele julemåneden, og den blir feiret til gangs.


#23

Tertit sa for siden:

Jeg prøver å få unna vaskinga i november. Julegaver kjøper jeg gjennom hele året og regner med å få unna de siste nå i november. Julekortene har jeg også tenkt å bestille nå, samt skrive dem slik at de er klare for sending rundt advent (venter litt med å sende dem). Elsker desember med juleverksted, baking, innpakking av gaver, julepynting m.m Syns det er koselig å gjøre ting sammen med ungene. Vi koker drops, lager gelegodt, triller vokslys, baker kakemenn og jojo-kaker, vi ser julefilmer sammen, pynter hus m.m Har veldig mye fri i desember i år og skal nok få unna alt jeg ønsker, uten å stresse. gleder meg!


#24

Anne C sa for siden:

Jeg liker best å dra til en eller annen syden i jula...... (evt romjula)


#25

Lykken sa for siden:

Vi vurderer det neste år, gleder meg som en unge allerede. :)


#26

Spoon sa for siden:

Jeg stresser ikke, det hender jeg f.eks handler gaver tett opp til julaften. Vi vet ikke hvordan jula feires i år, vi bygger et hus som mest sannsynlig ikke blir ferdig til jul. Pappa er syk, så det gjør også at det er vanskelig å planlegge. Får ta det som det kommer! Tror ikke det blir storvask her, vi skal snart flytte likevel. :knegg:


#27

Nenne sa for siden:

Jeg gleder meg! :) Jeg får unna alt som kan gi potensielt stress og mas, d.v.s. gavene først og fremst. Jeg hater å gå i butikker med mye folk rundt meg, så gaveshopping i desember dreper hele gleden min. Nå har jeg de fleste gavene unnagjort og kan dermed kose meg i adventstida. Da har jeg tid nok og tålmodighet nok til å la klossete, små fingre bruke den tida de trenger for å bidra. :)

#28

Blomst sa for siden:

Jeg koser med i førjulstiden, med tanke på gaver og slike ting, men så fort jeg kommer på jobb blir jeg litt stresset.
Det er mye å gjøre, mange nye varer, mye jobbing og mange folk, det er utrolig gøy også da, så jeg liker det å.
Men denne tiden er fantastisk, se de små håpefulle velte seg av glede og kose seg utrolig mye, bare en kosetur til byen er helt fantastisk.
De blir så blide og skravlete hver gang de får se nisser og julepynt, så det stresser meg egentlig ned litt og minner meg på at dette er en kosetid, og at det skal være rolig og koselig.


#29

Go\jenta sa for siden:

Jeg koser meg skikkelig i førjulstiden, og lar ikke stresset ta meg.
Julen er den beste tiden på året for meg.:)


#30

Kate sa for siden:

Jeg stresser ikke, jeg koser meg. Begynner å handle inn julegaver i Oktober, alle kalendergavene er allerede klare (har gått og småhandlet i ny og ne). Jeg er sykemeldt nå, så da benytter jeg anledningen til å vaske tak, vegger, skap og skuffer (noe jeg ikke orket i fjor). Når 1 desember kommer skal vi kose oss. Vi skal bake sammen, vi skal på julekonsert, på besøk, ha juelverksted sammen med venner, pynte sammen. Ja nyte livet og adventstiden. :D


#31

bina sa for siden:

:skeptisk: Hvordan vet man at andre har forhøyet puls?

Jeg er nok lite observant, tror jeg, jeg har ikke oppdaget et eneste menneske med forhøyet puls ennå.

Jeg har ikke noen opplevelse av at folk stresse så fælt før jul, jeg. Ikke gjør jeg det selv heller. Og ikke er jeg ute i spesielt god tid med verken gaver, mat eller forbereldelser. Opplevelsen min er at ja, den siste uka før jul, da er det nok en del som er litt stressa. Dette er gjerne en kombinasjon av rent julestress - avslutninger i skole/barnehage/alt mulig-stress - årsavslutning på jobben-stress, og selvsagt at det er mørkt, kaldt, mye folk over alt, og det ER bare en uke til jul, liksom.


#32

Niobe sa for siden:

Nei, julen stresser meg ikke. Men eksamen i desember forårsaker en del hjertebank og kaldsvetting. :nemlig:


#33

Slettet bruker sa for siden:

Her er det heldigvis mørketid da, så rundvask utgår med høye kneløft. Det mest stressende med jula er å finne gaver til alle tante-og onkelungene våre, synes jeg. Spesielt de som har passert ti år. Og til foreldrene våre.

Ellers er jula bare kos.


#34

Skilpadda sa for siden:

Stort sett kan man vel bare vite det dersom de forteller det selv. (Og det er det jo mange som gjør.)


#35

Nessie sa for siden:

Nei.
Jeg har aldri skjønt STRESSET foran jul.
Jeg har aldri pest rundt for å rekke å vaske alt, hvem pokker ser det i svarteste mørketida? :vetikke:
Jeg baker fordi jeg liker det. Jeg handler gaver og pakker inn fordi jeg synes det er koselig. Jeg gjør ting i god tid, sånn at selve julen blir koselig. :hjerter:

Jeg inviterer ikke folk hjem om jeg ikke orker, og jeg kan gladelig velge bort jultrefesten om vi heller vil være hjemme.



#37

Slettet bruker sa for siden:

Julestress ja - nei. Jeg tar det på forhånd jeg så jeg rekker å roe godt ned lenge før jul. Feks vasker jeg alle gulvene i løpet av oktober november, så er det bare å støvsuge på lillejulaften. Så handler jeg julegavene på nett - rubb og stubb dermed er det å reise rundt og julehandle forkortet til en tur eller to innom postkontoret.

Før om årene har jeg bakt og bakt og bakt. Men i år akter jeg å bake berlinerkranser og krumkaker - resten :hvisker: kjøper jeg ferdig i år...
Vaske vinduer har jeg ikke tenkt å gjøre - ei heller tak og vegger. Vips - enda mer som ikke står på stresselista.

Hadde nemlig jul med ny kjæreste for to år siden som klarte å spørre hva jeg trodde ungene ønsket seg mest til jul av rene tak eller en mamma som var blid og ikke helt utslitt. Etter det - genial jul med fred og ro - takvask til våren. :later som jeg kommer til å vaske tak til våren...:


#38

Ru sa for siden:

Vel, i fjor var det den jævligste julen og førjulstiden ever, så det kan bare bli bedre. :nemlig:


#39

Robyn sa for siden:

Jeg begynner med julegavene allerede på januarsalget, og har det unnagjort i god tid før 1. desember.

Det eneste som muligens (ganske sikkert) blir stress i år er å få ferdig adventskalenderen jeg broderer til minsten.
Han har jo sett den og fått opp forhåpningene så jeg tør ikke annet enn å brodere for harde livet. Det er ikke bare bare når jeg sliter litt med søvnen om dagen (får ikke sove) og øynene går litt i kryss. :knegg:

Vi skal bort julaften, første og andre dag så jeg stresser ikke nevneverdig med at det skal skinne fra tak til gulv heller. (Det er jo unektelig en fordel med mørketiden og. :knegg: )


#40

Pasta sa for siden:

Så lenge jeg får unna julegavene i god tid er det lite stress. Jeg hater å styre med gavene i siste liten!


#41

Tinka sa for siden:

Her er nesten alle julegavene kjøpt og laget ferdige, grisekjøttet er i fryseren og nedvaskingen av huset gjorde vi tidlig i høst, så Desembermnd skal vi bare kose oss og bygge forventningen frem til jul.


#42

Zip sa for siden:

Ingen stress, ingen mas eller kjas. Eg storkoser meg og planlegg alt i god tid. Elsker denne tida. :hjerter:


#43

Misteri sa for siden:

Koser meg mest, men litt mer stress blir det nok i år siden jeg er blitt alene siden forrige gang. Når jeg tenker etter så var det nå jaggu jeg som har gjort alt i alle år, så det blir kanskje ikke så annerledes alikvel. Har bare ikke en jeg kan be ta ned juleesker o.l. sånne ting man trenger høyde til og det er det dårlig med hos meg. :knegg:

Gleder meg litt til jul jeg. Skal begynne å vaske rundt til uka også skal en venninde hjelpe meg å male taket i gangen. :)


#44

Karamell sa for siden:

Nix. Jeg stresser sjelden. Ikke vasker jeg mer enn en vanlig. Jeg baker fordi jeg har lyst og har selskap hvis jeg har lyst.

I år skal vi reise til Bergen og det eneste som kanskje stresser litt er å ha med seg alle pakkenellikene på flyet!


#45

Gremli Skremli sa for siden:

Jeg synes synd på de som synes at jula er stress, mas og plikt. Jeg har nok ganske likt forhold til jula som jeg hadde da jeg var liten. Den beste tida av året osv.


#46

Dronningen sa for siden:

Jeg liker generelt ikke å ha ting jeg skulle ha gjort liggende. Derfor har jeg nå handlet inn nesten alle julegavene, skrevet på julekort og planlagt hva som skal ordnes. Jeg koser meg veldig når ting er ordnet, når julekortet ble bra, og når jeg finner julegaver som passer til folkene som skal få dem. Jeg er ikke stressa sånn sett, men vil bare ha ting utav verden. Jeg vil kose meg med ordning til ungene og advent og alt sånt, og ikke traske i butikker da. Vi er som regel bare oss på julaften, og det blir vi i år også. Jula er sene kvelder med film, lek, kos, god mat og ungenes forvetninger. Jula er for dem.

Jeg vasker til jul, det gjør jeg, men det gjør jeg (og mannen) uken før jul. Vi har en plan, som det heter.


#47

leliane sa for siden:

Nei, heldigvis ikke. Jeg koser meg. Synes egentlig jeg blir mer stresset av å høre om de som er ferdig med sølvpussen og gavehandelen i november. Jeg legger lista lavt og vet jo at jeg blir ferdig. Så selv om vi feirer hjemme hos oss med mange gjester, klarer jeg å beholde roen.


#48

Bluen sa for siden:

Ja, selvfølgelig, som det gode skippertaksmennesket jeg er. Og jeg blir i grunnen litt småkvalm av å lese denne tråden, kjenner jeg. :fnise:


#49

Filifjonka sa for siden:

Jeg blir mindre julestressa for hvert år. Det er noen ting som "må" med for at det skal bli jul, men med årene syns jeg egentlig det er mindre og mindre. Jul blir det alltid uansett.


#50

rine sa for siden:

,,,


#51

Balanse sa for siden:

Jeg kan ikke for mitt bare liv komme på en eneste ting å stresse med i forbindelse med jula. Ennå. :dulte: på Elinblu.

Huskeliste til meg selv:

  • julerent gjør man så godt man kan, og ellers er det jo mørkt stort sett hele jula?
  • adventskalender kan være godt nok selv om pappaen ikke klarer å gjøre klar alle 24 til 1.desember men tar det litt etter litt (allerede der økte visst pulsen litt, gitt)
  • skal vi se, jeg har jo kjøpt en av julegavene allerede
  • Ikea har allerede begynt å selge pepperkakedeig, så kakebakingen er 50% i boks

Jeg velger å fortrenge at jeg enda ikke er helt sikker på hvor vi skal være i jula, samt at Lærlingens fryktede bursdag er rett før jul. Ingenting gir så juleklart hus som 12 stk 4 åringer dagen før dagen(e).


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.