Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Obamas politikk

#1

DM sa for siden:

Jeg gratulerer den første afroamerikanske presidenten, og den mest venstrevridde presidenten USA har hatt med seieren! Det blir spennende å følge med utviklingen i årene som kommer, og jeg tenker også at det er en utrolig vanskelig jobb han skal gjøre nå, forholdene er vanskelige med den økonomiske krisen og nedgangstider.

Han er sikkert ikke perfekt, men han virker å være en klok og sterk mann, og han er flink til å tale. Kombinert er de tingene veldig viktig. Klokheten vil hjelpe på i avgjørelser, og det at han tar i bruk sine talegaver ovenfor folket betyr mye, og styrken vil hjelpe ham til å stå fast og være en klippe for folket når det trengs. Folk takler informasjon bedre enn å bli holdt utenfor. Om de vet hva som skjer og hvorfor, så er det mye sunnere og mer konstruktivt enn om presidenten skygger banen og ikke snakker til folket.

Angående politikken hans, så blir han beskyldt for å være en ond og grusom sosialist som fremmer verdier om å ta vare på hverandre istedet for å bare tenke på seg selv. Jeg finner det ganske trist at mange amerikanere tenker slik, men jeg har håp med tanke på at Obama faktisk gikk av med seieren.

Når jeg leser om politikken hans, så blir jeg glad av å lese. Han vil skattelegge de rike mer, og gi skattelette til de fattige. Han vil tilbakekalle Bush sitt skattelette til alle som tjener over 250 000 dollar, og bruke de pengene til helseforsikring til alle barn! (Slemme sosialisten!)

Han har en 16 månedersplan for å få styrkene ut av Irak igjen. Men han ønsker å trappe opp styrkene i Afghanistan for å knekke Al Quaida og Taliban. Det er forventet at han kommer til å be om /kreve(?) mer intervensjon og støtte der fra Natoland.

Han ønsker å skjerpe inn sanksjoner mot Iran, men å samtidig gå i dialog med dem (slik Bush har nektet å gjøre).

Klimapolitikken er god. Han ønsker klimakvotesystem med målsetting å ha kuttet ned på forbruket med 80% innen 20050. Han ønsker en internasjonal klimaavtale, men må få støtte fra Senatet på det ... (Cinton signerte på Kyotoavtalen rett før han gikk av, men Bush ignorerte det som om det aldri var skjedd og har ikke gjort noe med det. )

I abortspørsmålet støtter han høyesteretts avgjørelse. Og ang. boligkrisen, så vil han opprette fond for å hindre tvangssalg av boliger, og opprette fastrente lån med 30 års løpetid for å hjelpe folk til å ordne opp etter de dyre lånene som har vært med på å skape denne krisen.

Jeg synes dette høres veldig bra ut sånn totalt sett og tatt i betraktning at det er USA med de forholdene de har der borte det er snakk om.


#2

Nessie sa for siden:

:jupp:
Takk med oppsummering og info! :blunke:
Kjekt for oss som ikke alltid er flinke til å holde oss detalj-informert.
:D


#3

Inagh sa for siden:

Alt i alt høres det ut som om USA har fått en god leder nå. :jupp:


#4

Siri sa for siden:

Jeg er bare så GLAD!! :lykkelig:


#5

Fibi sa for siden:

Fy, så ond og grusom han er. :knegg:

Takk for fin oppsummering.


#6

Bille sa for siden:

Jeg er optimistisk!! :) Takk for oppsummering DM.

Tenkt å gi skattelette til alle med over 250.000 dollar i inntekt da.. :himle:


#7

Pasta sa for siden:

Jeg er veldig fornøyd med valget i USA og håper Obama klarer å snu utviklingen både i eget land og i Midtøsten i løpet av disse årene han skal sitte ved makten.

(På jobben har guttene veddemål om hvor lang tid det tar før han blir drept i et attentat).


#8

Eia sa for siden:

Jeg er superfornøyd med valget i USA, og gleder meg til fortsettelsen. Takk for fin oppsummering, DM.


#9

canto sa for siden:

Takk for fin redgjørelse. Veldig greit med en slik oversikt! :nikker:


#10

Tertit sa for siden:

Takk for fin oppsummering.
Det blir skikkelig spennende å følge med framover :nikker:


#11

Kneazle sa for siden:

Flott oppsummering, DM. :jupp: Jeg er glad og optimistisk. Men ørlite bekymret for om en afroamerikaner faktisk kan overleve som president i USA. Med så mange gærne mennesker og så mange våpen i omløp. Jeg vet han har strengt vakthold, men likevel...


#12

Potnia sa for siden:

Onde, grusomme mannen. :nemlig:


#13

ElinM sa for siden:

Ja, dette lover godt! Men jeg syns kanskje han er litt forsiktig når det gjelder målsetting i klimapolitikken. :humre:


#14

MegaMie sa for siden:

Dette er en SUPER dag!! :riktig:


#15

DM sa for siden:

Det er FN sine direktiver tror jeg. :) Poenget mitt med å si det så bra ut, var spesielt med tanke på Bush som ignorerte hele greien, og det at han ønsker å gå for internasjonale avtale.

#16

Lykkex3 sa for siden:

Supert innlegg!
Nå fikk jeg med meg mye mere enn jeg har gjort det siste året ( :flau: ).


#17

nolo sa for siden:

DM: Sjekk quoten. Jeg tror det er tidsperspektivet ElinM ikke er så imponert over. :knegg:


#18

DM sa for siden:

Ja, jeg skjønnte det. Jeg bare ville ikke ha noe av at hun kritiserte Obama, når det ikke var hans idé i utgangspunktet. :knegg: Jeg tror det tidsperspektivet FNs klimapanel har satt som ønskelig for hele verden for å hindre global oppvarming eller noe.

#19

gajamor sa for siden:

Jeg skjønner FN har ansatt for mange geologer, når de til og med setter opp målsetninger i geologisk tidsperspektiv. 18042 år på å redusere forbruket er vel litt i lengste laget. Da er vi nok uansett inne i, og kanskje gjennom en ny istid.


#20

Perhonen sa for siden:

Du altså...du skrev 20050... og tenkte antagelig 2050... det er en aldri så liten tidsforskjell....:nikker: Veeeldig langsiktig tenkning...hehe. (se opp for trykkleifer..)


#21

Michelle sa for siden:

Huff jeg har tenkt det samme.
Men jeg håper så inderlig at folket gir han en sjanse og legger sine fordommer bort. Nå tror jeg nok ikke at han alene klarer å snu på allt det som USA strever med, men Obama har allerede klart å gi folk håp og optimisme. Og bare det er jo supert:)


#22

Mams sa for siden:

At Obama ble valgt er det beste for USA og resten av verden.
Den "trigger happy" cowboyen som har sittet med makta der i 8 år har ødelagt MYE.
Det Cliton hadde brukt sin tid på å rette opp, klarte Bush fort å ødelegge.
Glmmer nok aldri at noe av det første han gjorde var å fjerne statstøtten til Familieplanleggingssentret (eler hva det nå het) om de utførte aborter.
Det ufødte livet er så forbanna hellig, men etter at det er født er det ikke verdt en drit.

Den "onde og grusomme" sosialisten som de nå har fått, håper jeg og tror vil klare å rette opp mange av de skjevhetene Bush har skapt.
Tenk å fordele godene bittelitt, det er jo helt forferdelig...............


#23

DM sa for siden:

Åh. :flau: host


#24

Dixie Diner sa for siden:

Ja, da har han i hvertfall god tid på seg. :knegg:


#25

Dixie Diner sa for siden:

Åja, og jeg som trodde jeg var den første som så leifen. snurt


#26

canto sa for siden:

:riktig:


#27

Skvetten sa for siden:

Jeg håper at vi nå vil bli vitne til at den nye presidenten snur den store skuta USA er.
Det å få en jevnere fordeling av godene er viktig men man må tenke på at det nok aldri vil bli slik som det er her til lands. For ikke så veldig mange år siden kunne private sykehus nekte fødende kvinner adgang dersom de ikke hadde forsikring, det kan de ikke lengre (ikke at det er Bush sin fortjeneste, det skjedde lenge før hans vanstyre). Det er ikke til å stikke under en stol at fattigdommen er høy i de afroamerikanske delene av amerikanske byer, så jeg håper inderlig at disse gruppene får en mulighet til å komme seg over fattigdomsgrensen.
Noe av det jeg er mest begeistret for er at Obama lover å trekke styrkene ut av Irak, USA har begått overgrep mot dette landet i alt for mange år. Når han da heller vil sende styrker til Afghanistan blir jeg lettet, dette skulle vært gjort for lenge siden. Man trenger langt større styrker i landet for å kunne gjøre landet levelig for menneskene som skal sitte igjen de etter at ISAF-styrken er trukket tilbake.
Alt i alt tror jeg at vi vil se endringer, men de vil ta tid. Det er et enormt land som det vil ta lang tid å snu men nå tror jeg den riktige mannen har fått roret.


#28

rajraj sa for siden:

Jeg er optmistisk. Og nervøs. :neglebit:

Mest av alt føler jeg at vi er vitner til noe stort, historisk sett. Gleder meg til å fortelle barnebarna om det året da de mørke årene var over, og storpolitikken snudde seg til det bedre for verden generelt.


#29

Nebbia sa for siden:

Jeg klarer ikke helt å la meg rive med av den overentusiastiske Obama-bølgen. Alt i alt synes også jeg at Obama var en bedre kandidat enn McCain, men med Bush i friskt minne ville nok også McCain fremstått som relativt normal.

Obama har ambisiøse planer, på lik linje med våre politikere foran hvert valg. For at Obama skal innfri halvparten av forventningene burde han sporenstreks lære seg å gå på vannet. Jeg tror Obama kan komme til å gjøre en god jobb, men jeg tror det er på tide med en virkelighetssjekk om man tror valget av Obama vil føre til et realpolitisk jordskjelv. Det politiske handlingsrommet Obama har, er kraftig innskrenket av den økonomiske krisen, og han må regne med å gå i motbakke i flere år. Amerikanerne har også tidligere valgt demokrater i økonomiske nedgangstider, så det eneste historiske elementet er vel Obamas hudfarge. Mye av entusiasmen rundt Obama skyldes nok mer en selvforsterkende politisk korrekthet og beundring av mannens talegaver, enn hans politiske agenda.


#30

DM sa for siden:

Jeg ser det du ser Nebbia, men jeg definerer ting annerledes enn deg. Jeg tror ikke han kommer til å revolusjonere noe, men jeg tror på en forsiktig optimisktisk måte at han vil klare å gjøre litt gode ting, og litt etter litt snu den negative trenden. Verden har en finanskrise nå, og den blir ikke fikset av at Amerika får en dugandes president. Men han kan gjøre litt tiltak for innbyggerne i landet sitt. Og verdiene hans er gode. Vel og merke er det mange stengsler rundt ham på hva han kan få gjort, men jeg tror at han vil kunne gjøre mye bra, og at han kan gjøre en god opprydningsjobb etter Bush.

Jeg er uenig i at Mc Cain og Palin ville fremstått som normale etter Bush. Jeg tror de ville klart å rote det enda mer til. Mc Cain er nok ikke dum på samme måte som Bush (skjønt jeg tror Palin er et hakk eller to under Bush igjen), men jeg liker ikke den konservative holdningen, og jeg tror det at dersom de hadde kommet til makten, så ville de ha gjort hverdagen til veldig mange av landets innbyggere dårligere. Gjennom strengere religiøse føringer i skoler og verdispørsmål. Forbud mot homofile ekteskap, forbud mot abort (også ved overgrep og incest), gjennom mer liberal våpenpolitikk, og også på miljøfronten, gjennom å fortsette i Bush sine fotspor.

Jeg er glad for at Obama vant, fordi han ikke kommer til å gjøre disse tingene, og fordi det virker som at han har hjertet med seg, og fordi han har et godt verdigrunnsyn. Jeg har forståelse for at USA aldri kan bli som Norge, og ser ikke på dette valget ut i fra norsk standard, men ut i fra amerikanske forhold. Og der ligger også entusiasmen min, og ikke på det at jeg tror mannen kan gjøre undere.


#31

Hyacinth sa for siden:

Jeg er enig i alt du skriver over her, DM. Det blir jo bare inntrykk, men mitt inntrykk er at Obama er genuint interessert i å prøve å gjøre verden til et bedre sted.


#32

Line* sa for siden:

Flott oppsummering, DM!


#33

Benmurphy sa for siden:

Jeg mener at Nebbia fokuserer på feil ting. Det er naturligvis riktig at politikken til en demokratisk og en republikansk president ikke umiddelbart ville gi oss store forskjeller. (Jeg tror riktignok at flere nykonservative høyestrettsdommere på dette tidspunktet ville være en tragedie og en katastrofe for USA og verden på sikt, men vet at Nebbia ikke deler denne bekymringen). Jeg tror McCain kunne blitt en god president i 2000, men oppførselen hans de siste månedene har fått meg til å tro at han har mistet grepet fullstendig.

Men å påstå at det eneste historiske elementet er Obamas hudfarge, selv om det har en enorm betydning, som i USA sannsynligivs er mye større enn en Europeer kan begripe, vitner for meg om å ha fulgt dårlig med i denne valgkampen. Obama har faktisk vunnet dette valget med en helt ny valgkampstrategi; der de andre kandidatene har basert seg på partiapparatet og støtte fra tradisjonelle politiske strukturer, har han har blitt valgt med utgangspunkt i en folkelig kampanje, i stor grad basert på Internett. Han har vunnet uten å stykke opp budskapet sitt for å tekkes separate særinteresse grupper, som var Clintons (begge to) sin oppskrift. Man kan naturligvis hevde at budskapet, eller slagordet, hans, Change, er innholdsløst, men han har greid å tvinge hele debatten til å handle om sitt slagord, og demonstrert en fantastisk evne til å skape entusiasme. Jeg har for eksempel aldri blitt vekket om natten før av at noen i Norge høylydt feirer valget av en utenlandsk statsleder. Det ble jeg på onsdag. Jeg tror ikke det er bare fordi han er svart, og heller ikke bare fordi vi snart er kvitt Bush. Jeg tror det er fordi han, ved å bli valgt, allerede har demonstrert at det går an å få til forandring, selv om ting kan se ganske triste ut. Og det markedsføringstalentet han og teamet hans har demonstrert i valgkampen, gjør at jeg ikke tror han, i skarp kontrast til hva Cheney og Bush gjorde på høsten 2001, kommer til å skusle bort den enorme internasjonale goodwill han har, og den tror jeg kommer til å være verdt mye, både for USA og resten av verden.

Ben "I'm sorry. I can't hear you over the sound of how awesome Barack Obama is" Murphy


#34

DM sa for siden:

Enig, det var det jeg prøvde å si også. Og jeg glemte å ta med utnevnelsen av tre nye høyesterettsdommere ja. Jeg mener at bare det alene er grunn nok til å feire at Obama vant. Det vil ha en enorm innvirkning på landet i veldig mange år fremover.

#35

Inagh sa for siden:

Amen til Benmurphy - du sier det godt.

Ellers så må jeg humre litt over hva jeg hørte på radioen tidligere i dag - en amerikaner som hadde stemt på McCain fordi "Barrac Saddam Hussein Obama nå kom til å innføre terrorisme som styresett for USA!" :nemlig:


#36

Hyacinth sa for siden:

Bennyboy: :rørt:


#37

Nebbia sa for siden:

Palin er nok hovedårsaken til McCains tap, men jeg omtalte kun McCain, og jeg står ved at han ville fremstått som normal i forhold til Bush.

Jeg står også ved min påstand om at entusiasmen rundt Obama ikke er tuftet på hans politiske agenda. For i norsk målestokk er Obama langt fra liberal. Du nevner forbud mot homofilt ekteskap. Obama er ingen tilhenger av homofile ekteskap, kun partnerskap - og han mener dette er en sak for delstatene. Her har Obama vært helt på linje med McCain. Innenfor helsepolitikken er Obama langt mindre liberal enn f.eks. Hillary Clinton.
Som amerikanere flest er han også tilhenger av dødsstraff. Obama er ingen tilhenger av mer liberale våpenlover, men han har (selvsagt) støttet amerikanernes selvklare rett til å bære våpen :himle: - dog i regulerte former. En del av hans standpunkter bærer nok preg av å være tilpasset opinionen og frykt for å støte vekk velgere med tradisjonelt verdisyn, men alt i alt fremstår han ikke som så liberal at SV-ere har noen grunn til å juble - bortsett fra at han er bedre enn alternativet. I Obama får USA en president med et verdisyn som ligger noe nærmere europeisk sosialisme enn hva som har vært vanlig - men med veldig mange tradisjonelle verdier i bunn. Den amerikanske proteksjonismen blir i alle fall ikke redusert med Obama ved roret.


#38

DM sa for siden:

Og dette er jo nesten hele poenget med hva som er bra. Han er faktisk den mest venstrevridde presidenten USA noen gang har hatt. Og det synes jeg er grunn til å feire. :konfetti:

#39

Nebbia sa for siden:

Obama vil sikkert utnevne nye liberale høyesterettsdommere når de gamle faller fra, og slik sett opprettholde status quo. Obama er tilhenger av retten til fri abort, men han synes åpenbart at dette er så kontroversielt at han ikke turde å bruke dette som en kampsak for å skille mellom ham og McCain.

Ikke fulgt med? Hva i din oppsummering gjør valget av Obama historisk? Hans utradisjonelle valgkampanje og evne til å skape entusiasme, eller at han trolig ikke kommer til å være like utenrikspolitisk kontroversiell som Bush?

Jeg er helt på bølgelengde med de fleste her inne som mener at Obama vil gjøre en bedre jobb enn McCain, men jeg deler ikke synet med de som kun ser på McCain som en fortsettelse av Bush-regimet. Og jeg deler ikke den til tider naive entusiasmen om hva Obama kan utrette. Obama vil føre forholdet mellom Europa og USA i retning av hva det var under Clinton, men den økonomiske krisen vil sette en stopper for veldig mange av hans dyre valgkampløfter. Jeg tror hverdagen innhenter ham ganske raskt.


#40

Ulvefar sa for siden:

Er SV'er og jubler like vel. Nei, han er ikke noen sosialist i Norsk forstand samme hva motstanderene hans kaller ham. Men da ville han da heller aldri blitt valgt i USA. Så når alternativet var så mye verre er det for meg samme grunn til å juble som når du har brukket beinet og får gips i stedet for et spark. Beinet er ennå vondt, men det kan i det minste begynne å bli bedre.

#41

Benmurphy sa for siden:

Ja, faktisk; at han er svart kommer nok til å overskygge det, men måten han greide å hente støtte fra bla. yngre og svarte velgere, og å faktisk få dem til å stemme, gjennom å drive kampanje på lokalnivå og gjennom Internett er historisk, og har ikke vært i nærheten av å lykkes i samme grad tidligere. McGovern prøvde på noe lignende, og greide å slå Humphrey i nominasjonsvalget i 1972, men han tapte stort for Nixon; med Internett (og en annen visepresidentkandidat), ville han kanskje ha gjort det vesentlig bedre. Valgdeltagelsen på tirsdag var den høyeste på 100 år, disse tingene henger naturligvis sammen, men jeg tror dette først og fremst er et resultat av valgkampen som ble ført av Obama, og bare sekundært et resultat av misnøyen med den nåværende administrasjonen, og jeg mener at dette forandrer kravene som stilles til å lykkes med en valgkamp i USA. Nå liker jeg en god del av det politiske budskapet til Obama også (selv om jeg ikke ville ønsket meg politikken hans i Norge), men uavhengig av det er jeg veldig positiv til demonstrasjonen av at det faktisk nytter å få flere til å engasjere seg og stemme ved valg.

Ben "Hunter S. Thompson for Sheriff of Aspen" Murphy


#42

HP sa for siden:

Det som gjør Obamas seier stor for meg er at den representerer et skifte bort fra fordummingen av politikken i USA. USA har gjennom de siste årene hatt en skremmende kurs mot et samfunn som beskrives av filmen Idiocracy. Denne gangen bakfyrte alle svertekampanjene. Obama tenker før han handler. Han er en strateg. Han hører på synspunkter, spesielt fra de han er uenig med. Han evner også å forandre mening.

McCain har et antagonistisk verdensbilde, han er opptatt av hvem som er de gode og hvem som er de onde. Jeg leste en artikkel (husker ikke hvor) der en tidligere rådgiver fortalte om et møte han hadde med McCain. Når briefingen var ferdig hadde McCain et spørsmål: Hvem er skurken? Det var det han ville vite. I valgkampen snakket han hele tiden om seier i Irak, alt annet enn seier ville være et nederlag.

Palin …*Er langt mer antagonistisk enn McCain. Hun lever i en svart-hvit verden.


#43

Benmurphy sa for siden:

Det var en ordentlig skummel dokumentar. :skremt:

Ben "with electrolytes" Murphy


#44

Nebbia sa for siden:

Det var da voldsomt til glorifisering. USA har valgt en president som virker å være særdeles oppegående, men såpass kan man vel forlange når man har 8 års erfaring med en neandertaler? Om Obama tenker før han handler og hvorvidt han er en strateg gjenstår å se. Det blir uansett interessant å se hvordan han skal omdanne retorikk til politikk.


#45

Kneazle sa for siden:

Så enkelt kan det sies. :nemlig:


#46

HP sa for siden:

Glorifiserende blir det vel ikke før jeg hevder at han tar de riktige beslutningene, lytter til de riktige personene/rådene, etc, etc. Det vil bare tiden vise. Der er håp.


#47

HP sa for siden:

Internettsatsingen fortsetter: Change.gov. Hvis noen ønsker jobb i Obama-administrasjonen så kan en søke der. Blogg. Brukergeneret innhold. Det blir spennende å se hva som skjer med Whitehouse.gov når han er på plass.


#48

indie sa for siden:

Jeg synes dette er så gøy. Han er både moderne og gjennomført i tanke og handling. Han har styrt valgkampen på en strategisk elegant måte, så jeg har gode forhåpninger for at han skal klare å styre bra som president også.

Her har han lagt ut bildene fra valgnatten på flickr.com: www.flickr.com/photos/barackobamadotcom?PHPSESSID=d2a0ebfa8981a49416ea12e0a5acf4cb


#49

Nebbia sa for siden:

Det er også poenget mitt. Tiden vil vise hvor god Obama er. Obama er relativt fersk som politiker på toppplan, og han har mye å vise. Så langt har det begrenset det seg til talegaver og store lovnader. Det er ingen tvil om at Obama er en begavet politiker, men oppgaven med å rydde opp etter Bush (to kriger, finanskrise, et elendig forhold til både Russland og USAs allierte etc etc) er enorm.

Å bli hyllet som en Messias fra det rødeste venstre til langt inn på høyresiden i de fleste europeiske land før han har vist hva han duger til, er intet mindre enn imponerende. Jeg tror også det er håp med Obama som president, men min entusiasme må han gjøre seg fortjent til. Valgflesk alene imponerer ikke meg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.