Jeg har lett rundt på nettet, men finner ingen oppskrift for hvordan jeg skal sende en regning til inkasso. Er det noen som kan hjelpe meg?
Saken er at en tidligere leieboer unnlot å betale opptil flere husleier. I forbindelse med at hun sa opp leieforholdet, underskrev hun en avtale om at de skulle betales inn i løpet av en viss tid og at depositumet deretter skulle dekke resten. Dette gikk vi med på.
Så kom ikke innbetalingen likevel og etter flere purringer og nye løfter ble ca en husleie stående igjen udekket da hun flyttet.
Vi har sendt et inkassovarsel på dette beløpet - og lagt til kun et forholdsvis lite gebyr (dette fant vi informasjon om på nettsidene til forbrukerombudet).
Fristen er ute og hun har fremdeles ikke betalt. Men vi er litt usikre på videre framgang. Er det slik at vi nå sender selve inkassovarselet? Hvordan skal dette formuleres?
På nettet er det meste av info om dette skrevet ut fra den som ikke betaler sin side, og vi er usikre på hvor vi finner riktig info om vår rolle...
Jeg antar at vi skal sende varsel om inkasso med et forholdsvis stort gebyr, og så skal man gå til rettslig innkreving hvis dette heller ikke betales. Men jeg skulle veldig gjerne fått en ordlyd å bruke.
Du må vel ta kontakt med et inkassobyrå.
De dekker sine utgifter (og litt til) ved å kreve inkassosalær mener jeg å huske.
Men er litt usikker på om de tar noe mer betalt en det.
Du må vel gå gjennom et inkassobyrå og det er en risiko for deg. Du må betale et gebyr for at de skal sende regninga og det er absolutt ingen garanti for at hun betaler.
Jeg kom på den saken jeg har skjøvet tilside. Ringte og sjekket litt. De aller fleste inkassobyrå rører ikke slike saker. Det er sjelden penger å klare å drive inn.
Dess mer du krever dess fattigere blir du var rådet til meg. Glem saken.
Han sjekket leieboer for meg. Der var det flere saker gitt. Det er det alltid sa byrået.
Inkasso er egentlig noe stort tull, men jeg skal ikke lage noen lang utredning om det.
Private krav har sjelden noe mulighet til å benytte inkassosystemet. Dersom du vil drive inn pengene, må du bruke rettssystemet. Første skritt er å ta ut en forliksklage, og saken vil deretter bli behandlet i forliksrådet. Er saken uproblematisk, vil forliksrådet kunne avsi dom, som gir deg såkalt tvangsgrunnlag for å få inn pengene, dersom de heller ikke ta blir betalt frivillig.
Forliksrådet er igrunn ikkje store hjelpen i dei heller. Me har hatt ein sak mot ein person gåande i mangen år. Berre masse utgifter og ikkje ei krone inn til oss.
Me må betale for å få saken opp, me må betale for at dei skal sjekke og kreve inn. Og sidan dei ikkje sjekker meir enn ein gong, må me betala på nytt for å få dei til å sjekke igjen.
Desse pengane blir jo lagt til kravet som me har mot personen, men når personen er oppført med lita eller inga inntekt, så kjem ein ingen vei.
Endel rettslige prosesser er å kaste gode penger etter dårlige, ja, så man må alltid vurdere risikoen og sjansen for å komme i mål.
Men hva mener du med at "forliksrådet må sjekke og kreve inn"? Forliksrådet har ingen undersøkelsesplikt (annet enn å få sendt innkalling), og har heller ingen myndighet til å kreve inn noe som helst. Det er det i så fall en namsmann som må gjøre, og "han" må ha et såkalt tvangsgrunnlag, som en rettskraftig dom (inkl en fra forliksrådet) kan gi.
Vi kjører saken så lenge det ikke betyr utgifter for oss eller at vi må benytte oss av for mange arbeidstimer privat. Men jeg vil gjerne komme så langt at hun får betalingsanmerkning i forhold til senere lån mm.