Lillesøster begynte i splitter ny(bygd) barnehage i dag. Kommunal sådan. Og et rent flytte fra en tidligere barnehage med personale, barn, rutiner og regler derifra. Så ble det plass til noen ekstra, og vips der var vi.
Jeg var sammen med henne i dag, og jeg må si at lunsjen var noe av det mer begredelige jeg har sett.
Kneipbrød med prim, salami, brunost eller gomme. Ikke noe grønt. Ingen restriksjoner på søtt pålegg bortsett fra syltetøy.
Damen i bhg skjønte ikke helt hva jeg spurte om da jeg spurte om ungene fikk søtt pålegg hver dag? "Åh...prim, er det søtt da?" :dåne:
Hva gjør jeg nå? Kommer med innspill til styrer? Holder munn til vi er husvarme?
Vi var kanskje bortskjemte med sukkerfri bhg med hjemmebakt brød, men fader rullan, det finnes da bedre løsninger enn kneip og prim??
Tja, jeg valgte å ta noen helt andre kamper da vi byttet barnehage, så jeg ville sett det litt an. Samtidig husker jeg hvordan jeg kunne gjette hva han hadde sist i barnehagen basert på oppførsel og form på kvelden, jo mer prim, syltetøy, kakao etc jo kjipere ble kvelden. Men jeg ville altså ventet litt før jeg eventuelt tok det opp.
Den gamle barnehagen vår var sukkerfri. :hjerter:
Den nye har prim, mye prim. Men jeg har forsont meg med det og har andre kamper/ting jeg er mer opptatt av. Men jeg kjønner veldig godt frustrasjonen. Se an litt og ta det opp etterhvert?
Du kan jo si at hun ikke er vant med å spise så mye sukkerholdig pålegg og at dere helst ser at de prøver å tilby henne andre ting. Jeg har gitt beskjed om at primpakken ikke trenger å stå rett foran henne.
Jeg ville tatt det opp på en fin måte allerede nå, jeg. Dette er de tydeligvis helt grønne på, så du kan kanskje tilby deg å hjelpe til med matvalg eller noe?
Vår barnehage hadde en "kostholdsekspert" på besøk som støttet opp om at det var helt greit med prim. :gal: Sannsynligvis i ny og ne, men det vet jeg ikke om det har oppfattet. Tviler på om eksperten har tenkt på tennene.
Kosthold i barnehagen er faktisk en kjempeutfordring. På alle måter, både i forhold til personale, barn, økonomi, foreldres ønsker osv.
Vi serverer grovt brød med tilbud om smør, makrell i tomat, leverpostei (som er en favoritt) salami, servelat, hvit ost, brun ost, prim fra Litago som visstnok inneholder mindre sukker, skinkeost, baconost. Vi har "aldri" syltetøy. Nesten aldri. Jeg har servert syltetøy en gang, det kom en feilbestilling. Mange av barna ville faktisk ikke ha. Nå skal vi bort med salami og servelat og primen og gommen for de som har det. Inn med skinkepålegg i stedet. Barn spiser heller ikke alt. Det er virkelig en utfordring. Og, personalet har nettopp vært på kurs, og fått beskjed om at knekkebrød skal vi ikke servere til barna. Heller ikke prim, brunost, salami eller servelat. Og ikke rødbeter på leverposteien.
Jeg syns godt du kan ta det opp med barnehagen. Hvorfor skulle du ikke det? Det gjelder ditt barn.
Jeg har faktisk ikke helt fått tak i hvorfor ikke knekkebrød. Har ikke hatt tid til å spørre. Men en vennlig sjel som hadde vært på kurs kunne informere meg at knekkebrødet mitt med brunosten på som jeg spiste i lunchen var fymat i følge kostholdseksperten (en lege) som hadde holdt kurs for dem. Og det er ikke gjort på en dag med det kurset. De skal holde på en stund.
I vår kommunale barnehage er det oss foreldre som skal ha med frukt og grønt. Kommunen holder brød, melk og pålegg (standardgreier, der prim er med, ja.) På hvert eneste foreldremøte er det mange som klager over maten, og hver eneste gang må personalet påpeke at det aller aller fleste foreldrene omtrent aldri har med frukt eller grønt til felleskurven. "Jamen, det er så vanskelig å huske på..."
Jeg glemmer ofte, men da har jeg nå vett til å la være å klage også. :knegg:
Det var vel heller brunosten som var synderen der, tenker jeg. Knekkebrød er da sunt så lenge det er grovt? Mye lettere å få fullkorn gjennom knekkebrød enn brød, da man kan gå ganske langt opp på grovhetsskalaen der uten at man får denne "sponplate-murstein"-følelsen.
Jeg ville sett det an over litt tid før jeg fant ut hva jeg ville begynne med. I en splitter ny barnehage er det sannsynlig mye som skal på plass (erfaren ... :rolleyes: ), og det tar lengre tid enn du tror. Det du kan gjøre er vel å etterlyse frukt, først og fremst. Det er vel en grei ting å starte med, for å si det sånn.
Jeg hadde ikke giddet mase med dette. Send med henne det du vil hun skal ha i matboksen om hun har med dette. Ellers så kan du dytte i henne grønnsakene til alle de andre måltidene. : praktisk:
Enig! :rolleyes: Jeg er enig med henne i at mange er for "hysteriske", men jeg synes enda flere er for lite "hysteriske" når det gjelder sukker. Det er veldig, veldig vanskelig å holde oversikten over hvor man får alt sukkeret fra på en hel dag, da det fader meg skjuler seg i alt vi spiser omtrent. Det er jo tilsatt sukker i endel brød, til og med. må bli flinkere til å bake selv
Det skader vel ikke å ta det opp tenker jeg. Etterlys frukt og grønt og spør noe om hva de har tenkt i forhold til måltidene. Det er jo ikke å klage, men å vise interesse. Jeg (jobber som pedagogisk leder) syns mange foreldre viser liten interesse, så jeg blir nesten litt glad når vi får tilbakemeldinger for det viser jo at foreldrene følger med og bryr seg om hverdagen til barnet.
Personlig hadde jeg ventet litt for å se det an. Jeg synes ikke noe særlig om et kosthold som består av kneip og prim, men for meg hadde det ikke gjort noe å sett det an heller. Jeg synes ikke det er noen katastrofe hvis ungene spiser usunt i 14 dagers tid, for å si det slik.
Jeg hadde tatt det opp først som sist. Ser ikke helt poenget med å vente. Og da med god informasjon om hva som er sunt og ikke, det kan hende de setter pris på det.
Det der var jo helt elendig.
Jeg ser heller ikke poenget med å vente. Kjøper de inn kneip (som er et tøysebrød) og søtt pålegg nå, kommer de til å fortsette med det fremover også, hvis ikke noe snakker med de om det. At barnehagen er ny er vel ikke en unskyldning for å kjøpe inn usunn mat? Det krever da ikke mer arbeid å skaffe til veie sunt grovt brød og pålegg enn kneip og prim?
Min erfaring (som forelder) er at folk bare klager. Eller, mange klager.
Noen ganger har jeg blitt helt sjokkert over alt jeg overhører i garderoben. :nemlig:
Og da tenker jeg i grunn ikke på hvilke temaer som blir tatt opp, men HVORDAN ting tas opp.
Jeg er IKKE hysterisk på sukker, men mine spiser svært lite fordet.
Og de elsker frukt og grønt! Skulle de få prim en dag i barnehagen, så overlever jeg det tror jeg. Jeg vet at de stort sett velger noe annet ...
Det jeg vil fram til er at man trenger ikke se på det som kritikk, men rett og slett at man spør fordi man lurer. Mye avhenger jo av hvordan det blir lagt fram. Jeg tror egentlig det er like greit å ta det først som sist, før man kanskje har blitt for irritert.
Det er jo bedre å spørre om hvordan måltidene er fremfor å bare gå ut fra at de kaanskje, muligens ikke har kneipp og prim hver dag? Det at man spør betyr ikke at man syter og klager. Jeg ville definitivt spurt.
jeg tror jeg ville ventet litt for å se. I vår bhg hadde de is 3 dager på rad istedenfor frukt da ungene startet - men det har ikke gjentatt seg. De har forøvrig et greit kosthold, men de har gomme på bordet. Jeg er usikker på om de også har prim. Det jeg imidlertid vet, er at de er flinke til å variere, og de er flinke til å legge ligg grønn pynt på maten til ungene også når de er på tur. Jeg tror jeg hadde begynt med å foreslå sunne matsorter du ønsker at de skal ta inn istedenfor å gå til angrep på primen.
Selvsagt er det noen som klager, men i de barnehagene jeg har jobbet så er det ikke flertallet, de aller fleste sier ikke så mye.
Jeg har fått så ørene flagret jeg altså, det er ikke det. Men om ting blir tatt opp på en grei måte så setter jeg pris på det, bedre det enn at man irritererer seg og f.eks er sur når man tar det opp.
Det kommer litt an på hva som er inkludert i barnehagen og til hvilken pris?
I vår kommunale barnehage har barna med matpakke selv til alle måltider og vi som foreldre bestemmer hva som er på. Vi får også lov å sende med youghurt og kornprodukter og selvfølgelig middagsrester, men de har ikke micro til å varme det. Men i barnehageprisen inngår store kurver med frukt og grønt hver uke, det får de masse av. En gang i uka eller mnd (husker ikke) får de varmt måltid.
Hun har stilt et spørsmål ang, prim. Jeg ville tatt opp kostholdet med ped.leder, jeg vil tro at de skal ha en startsamtale nå og da er det jo mulig å ta opp slike ting.
Her ville jeg bestilt dette fra helsedirektoraet ganske kjapt og gitt det til barnehagen når det hadde dumpet ned i postkassen.
I mellomtiden hadde jeg sendt med prakteksemplaret makrell i tomat, kaviar og lign. Videre hadde jeg gitt uttrykk for at jeg ikke er helt begeistret for det begrensende utvalget de har i barnehagen. Maten barna inntar i barnehagen utgjør veldig mye av et barns totale kosthold.
Et lite tips fra min søster som er førskolelærer er å foreslå at de bytter kneippen med et annet, grovere brød.
De endte faktisk opp med å spare penger på å kjøpe dyrere, grovere brød, fordi ungene reduserte skiveinntaket med kanskje halvparten pga større metthetsfølelse.
Synes det må gå an å ta det opp på en allright måte. Kanskje foreslå et pålegg barnet ditt liker godt som også er sunt?
Jeg har også vært på dete kurset, og grunnen til at Charlotte Ingul (lege/forsker ved NTNU) ikke anbefalte knekkebrød til hvert måltid var akrylamid. Det er mer akrylamid i knekkebrød som er "hardt" stekt enn det er i mykt brød. :nemlig: Poenget var at man skal ha variasjon, så det er lov å spise knekkebrød en gang i uka eller noe. :knegg:
Skeptisk. Er mykt brød altså sunnere enn knekkebrød? Jeg er ikke overbevist. :hmm:
Her spiser vi som regel knekkebrød hver dag, i stedetfor vanlig brød nettopp fordi vi mener det er sunnere.
Dette med knekkebrød har jeg hørt også, fikk også vite av ernæringsfysiologen på sykehuset guttungen var på at hvis ikke han ville spise skorpen på brødet, så er det helt greit, for den delen av brødet er ikke sundt pga det er stekt for hard (brent)
Stekeskorper er ikke sundt og skulle inntas minst mulig...var økt kreft fare eller no sånt...men vi ble anbefalt grovt brød istedet for knekkebrød pga samme greia..
Barnehagen til guttungen er heller ikke masete på ungene med skorpet pga det samme, det er ikke sunt..
Vil dem ikke ha den,helt greit.
Vi har ikke sukkerfri, men sukkerbevisst barnehage og de er flinke til å ha variert og sundt pålegg.
Desverre tror jeg en del barn får i seg langt mer enn det. Tenk bare på hvor mye posesuppe og grandiosa det serveres i dette landet. Selv i barnehager og sfo går det jo i posesuppe, som er proppfull av sukker.
Særlig i kneip og andre lyse brødtyper. De brødtypene man ofte finner der det skal serveres mat til barn.
Skvetten er livredd sukker og baker selv.
:nemlig:
Det er ditt barns helse vi snakke rom her, hadde det vært mitt barn hadde jeg tatt det opp med pedagogisk leder. Synes det at man spør uten å få noe godt svar er grunn god nok til å ta det videre.
Det er da ikke kritikk å ta det opp som et sivilisert menneske.
Problemet med akrylamid er at det kan være kreftfremkallende. Synd for meg som elsker svidd mat. heldigvis (for ungene) har de en far som mener at vafflene er stekt så sant de henger sammen. Hvem er det som liker disse superbleke vafflene? Ja, bortsett fra mannen min. Vaffler skal være brune.
Inneholder mye nitrat, samme gjelder spinat.
Rødbeter inneholder nitrat i utgangspunktet, det har ingenting med konserveringen å gjøre. Nitratforekomsten i rødbeter er naturlig. Det som skjer i kroppen er at nitraten kan omdannes til verstingen nitritt og dette vil da være ankepunktet.
Vil ikke tro at utslagene er så store for voksne men kanskje det har det for barn. Er ikke så bevandret i ernæringsfysiologi når det kommer til små barn, jeg kan mye om det fra 12-års alder til voksen.
Jeg vet av faktum at di fleste barnhagene her i byen har forandra mye på kostholdet men de fleste bestiller prim. i barnehagen til gutten er dem ikke så nøye med sukkerfrihet, og det er så mange forskjellige meninger og sist fellesmøte var de fleste enige om å ikke se så hardt på det med kosthold. Men der jeg jobber får vi inn de fleste matbestillingene til barnehagene i området og det er for det meste jeg som gjør dem klar. Ganske greit faktisk, får også inn matbestillinga til barnehagen hvor gutten går :)
Jeg synes ikke primen er så krise (tror de har det hos S ofte også, men tror han sjelden velger det), men synes utvalget forøvrig var litt magert. Du kunne ikke spurt om de har sett for seg noe mer pålegg (feks makrell i tomat) og skissert det med brødtypen da?
Vi har med frukt i barnehagen til S. Jeg tror ikke de har noe særlig grønt til lunsjen for å være ærlig. Jeg skulle gjerne sett et bugnende bord til lunsjen, men akkurat det tror jeg er urealistisk i kommunale barnehager.
det er vell det vi betaler også. er ikke helt sikker faktisk. tenker bare over at regninga må betales også prøve æ å la vær å tenk på pengan som går ut av kontoen...
Knekkebrødet og brunosten skal bort! Det skal serveres sponplate mursteiner ja..og enkelte barn direkte vegrer seg. Jeg syns sponplata er god, men jeg liker sånne brød. Så er jeg ikke to år heller.
Det med nitrat/nitritt, ja, og dessuten inneholder syltelaken masse sukker.
Barnehagen jeg jobber i er ikke sukkerfri, men vi har i løpet av de siste årene redusert kraftig på bruken av sukker og søte matvarer, samtidig som vi har hatt mer og mer fokus på mat og kosthold. Barna får lov å ha med kake når de har bursdag, eller de kan ha med fruktsalat, pizzasnurrer, pasta og kjøttsaus... :nikker: Vi baker nå alt brødet vi spiser, og det er varm mat to ganger i uka.
Prim/gomme/syltetøy kastet vi ut for noen år siden, og nå er det fat med oppskåret grønt (paprika, agurk, sukkererter, purre, tomat...) til alle brødmåltider, og selvsagt grønnsaker i varmmaten. Da primen forsvant lurte vi litt på hvordan det skulle gå med de barna som kun spiste ett pålegg, men tenk - det har faktisk ikke vært spurt etter søtpåleggene overhodet. :eek:
Det er enormt mye fokus på kosthold i barnehagene nå, så jeg synes det er veldig rart å høre om nystarta barnehager som serverer det du forteller om, Myrsnipa. Det går i hvert fall an å spørre om de har tenkt å ta opp maten til vurdering etter hvert. :nemlig:
Vi baker brødet selv, og avdelingens minste på 18 måneder langer innpå med nybakt grovbrød! Det trenger ikke være sponplate hvis det får heve lenge nok.
Små barn trenger heller ikke altfor grovt brød fordi for mye fiber kan gjøre at det blir fullt i magen før de har fått den næringen de trenger. Dette gjelder mest småspiste barn.
Jeg skjønner at jeg er helt teit, for jeg er ikke så opptatt av hva ungene mine spiser i barnehagen. Eller er jeg kanskje så naiv at jeg regner med at de har skikkelig mat.....?
Varm melken til 32 C og ha i løype. Kok inn til det tykner. Rør i gommen mot slutten av koketiden. Øs i et trau og rør til den er kald så den ikke blir "sandete". Legg en osteklut i en kumme og ha i gommen. La den stå til neste dag.
Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen. Sammendrag
Barnehagen skal ifølge rammeplanen bidra til at barna tilegner seg gode vaner, holdninger og kunnskaper når det gjelder kosthold, hygiene, aktivitet og hvile. Arbeidet med mat og måltider i barnehagen bør skje i nær forståelse og samarbeid med barnas hjem, og det bør forankres i barnehagens årsplan.
MÅLTIDER
Barnehagen bør:
Legge til rette for minimum to faste, ernæringsmessig fullverdige måltider hver dag med medbrakt eller servert mat
Sette av god tid til hvert måltid, minimum 30 minutter til å spise, slik at barna får i seg tilstrekkelig med mat
Legge til rette for å kunne spise frokost for de barna som ikke har spist frokost hjemme
Ha maksimum 3 timer mellom hvert måltid. Noen barn, særlig de yngste, kan ha behov for å spise oftere
Legge til rette for at de voksne tar aktivt del i måltidet og spiser sammen med barna
Legge til rette for et godt fungerende og trivelig spisemiljø
Sørge for god hygiene før og under måltidene og ved oppbevaring og tilberedning av mat
Ivareta måltidenes pedagogiske funksjon
MAT OG DRIKKE
Maten bør varieres over tid og gi varierte smaksopplevelser
Måltidene bør settes sammen av mat fra følgende tre grupper:
Gruppe 1: Grovt brød, grove kornprodukter, poteter, ris, pasta etc.
Gruppe 2: Grønnsaker og frukt/bær
Gruppe 3: Fisk, annen sjømat, kjøtt, ost, egg, erter, bønner, linser etc.
Plantemargarin og olje bør velges framfor smør og smørblandede margarintyper
Drikke til måltidene bør være skummet melk, ekstra lettmelk eller lettmelk
Vann er tørstedrikk mellom måltidene, og bør også tilbys til måltidene
Mat og drikke med mye tilsatt sukker bør unngås
De fleste markeringer og feiringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet mat og søt drikke
Når det er sagt synes jeg helt ærlig at det over er vanskelig å forholde seg til i perioder, som styrer i barnehagen, med den øknomien vi har. :nemlig:
10 kr pr barn pr dag dekker virkelig ikke et sunt og variert kosthold gjennom 3-4 måltider. :niks:
Hannah får spise både gomme, prim, brunost og syltetøy hun. Men ikke bare det. For meg handler det om variasjon. Så lenge hun også spiser leverpostei, kaviar, makrell i tomat, smøreoster, egg etc.. så er det ok. :jupp:
Jeg skjønner heller ikke problemet med gomme, med mindre de lager den med mye sukker. I mormor sin oppskrift har vi en ss med sukker (pluss at jeg lager med masse rosiner da ... :o )
Jeg har ei venninne som er like sprø som deg. Når vi lager lapper eller vafler, må jeg alltid steke lappene til henne bare på den ene siden slik at de nesten er flytende oppå, og vaflene må være så lyse at de nesten ikke henger sammen. Hun spiser også røre til hun blir dårlig, da jeg laget eplekake i helgen, slikket hun bollen etterpå. Merkelige folk. :knegg:
Da fortsetter jeg å gi Rabalder både rødbeter og spinat en gang i blant. Det er ikke som om han spiser det daglig uansett.
Rabalder går forøvrig i studentbarnehage med egen kokk, og de har vært på kostholdskurs og sender info videre til oss foreldre. Jeg er superfornøyd med barnehagen kostholdsmessig, de får frokost, lunch og frukt hver dag, og varm lunch to ganger i uka. De har fokus på å redusere sukkerinntaket, men er ikke sukkerfrie. På fredager kan ungene få prim på brødskiva viss de vil, som ekstra fredagskos. Og det vanker både vafler og boller innimellom, men ikke ukentlig. Jeg synes det virker fornuftig, jeg tror ikke det er positivt å ha et alt for strengt regime på kostholdet i barnehagen, det er greit at de får erfare at man av og til kan unne seg noe ekstra som ikke inngår i det daglige kostholdet.
Jeg liker forøvrig bleke vafler, men ikke så bleke at de er deigete inni. Jeg er en kresen vaffelspiser, tror jeg.
Nemlig. Spinat er en super grønnsak og for vår to-åring som ikke spiser all verdens til grønnsaker er det ideelt å blande i couscous og slikt, da går det ned på høykant.
Man må ikke ha løype for å koke gomme. I allefall ikke den jeg bruker å lage.
Jeg koker opp melk og fløte og når det koker så har jeg i kulturmelk. Denne deler seg i melken og det som da skiller seg ut og blir tykt tar jeg over i en egen kasseroll sammen med litt av væsken som er igjen. Så lar jeg dette stå å koke noen timer til det får en fin brun farge. Bruker litt sirup i og litt semulegrynsmel til jevning.
Jeg må innrømme at jeg hadde kjøpt en pakke gomme på butikken og prøvesmakt før jeg hadde kastet 10 liter melk opp i kjelen og startet å røre. All ære til deg, du er tydeligvis bare sporty av natur.
Her jeg bor (Elverum) får du kjøpt Gomme på de aller fleste matbutikker. 2 sorter har mange av de også, faktisk. Og her er da ikke "gommeland", sånn tradisjonsmessig sett.