Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ai, ai, ai. Kosthold i ny bhg. Hjelp meg

#1

Myrsnipa sa for siden:

Lillesøster begynte i splitter ny(bygd) barnehage i dag. Kommunal sådan. Og et rent flytte fra en tidligere barnehage med personale, barn, rutiner og regler derifra. Så ble det plass til noen ekstra, og vips der var vi.

Jeg var sammen med henne i dag, og jeg må si at lunsjen var noe av det mer begredelige jeg har sett.
Kneipbrød med prim, salami, brunost eller gomme. Ikke noe grønt. Ingen restriksjoner på søtt pålegg bortsett fra syltetøy.
Damen i bhg skjønte ikke helt hva jeg spurte om da jeg spurte om ungene fikk søtt pålegg hver dag? "Åh...prim, er det søtt da?" :dåne:

Hva gjør jeg nå? Kommer med innspill til styrer? Holder munn til vi er husvarme?

Vi var kanskje bortskjemte med sukkerfri bhg med hjemmebakt brød, men fader rullan, det finnes da bedre løsninger enn kneip og prim??


#2

Balanse sa for siden:

Tja, jeg valgte å ta noen helt andre kamper da vi byttet barnehage, så jeg ville sett det litt an. Samtidig husker jeg hvordan jeg kunne gjette hva han hadde sist i barnehagen basert på oppførsel og form på kvelden, jo mer prim, syltetøy, kakao etc jo kjipere ble kvelden. Men jeg ville altså ventet litt før jeg eventuelt tok det opp.


#3

Myrsnipa sa for siden:

:gruble:
Hva syns dere andre?


#4

Mandarin sa for siden:

Den gamle barnehagen vår var sukkerfri. :hjerter:
Den nye har prim, mye prim. Men jeg har forsont meg med det og har andre kamper/ting jeg er mer opptatt av. Men jeg kjønner veldig godt frustrasjonen. Se an litt og ta det opp etterhvert?


#5

Mandarin sa for siden:

Du kan jo si at hun ikke er vant med å spise så mye sukkerholdig pålegg og at dere helst ser at de prøver å tilby henne andre ting. Jeg har gitt beskjed om at primpakken ikke trenger å stå rett foran henne.


#6

Myrsnipa sa for siden:

Men hva med grønnsaker? Brød? :gaah:


#7

safran sa for siden:

Jeg ville tatt det opp på en fin måte allerede nå, jeg. Dette er de tydeligvis helt grønne på, så du kan kanskje tilby deg å hjelpe til med matvalg eller noe?


#8

Mandarin sa for siden:

Vår barnehage hadde en "kostholdsekspert" på besøk som støttet opp om at det var helt greit med prim. :gal: Sannsynligvis i ny og ne, men det vet jeg ikke om det har oppfattet. Tviler på om eksperten har tenkt på tennene.


#9

Perhonen sa for siden:

Kosthold i barnehagen er faktisk en kjempeutfordring. På alle måter, både i forhold til personale, barn, økonomi, foreldres ønsker osv.

Vi serverer grovt brød med tilbud om smør, makrell i tomat, leverpostei (som er en favoritt) salami, servelat, hvit ost, brun ost, prim fra Litago som visstnok inneholder mindre sukker, skinkeost, baconost. Vi har "aldri" syltetøy. Nesten aldri. Jeg har servert syltetøy en gang, det kom en feilbestilling. Mange av barna ville faktisk ikke ha. Nå skal vi bort med salami og servelat og primen og gommen for de som har det. Inn med skinkepålegg i stedet. Barn spiser heller ikke alt. Det er virkelig en utfordring. Og, personalet har nettopp vært på kurs, og fått beskjed om at knekkebrød skal vi ikke servere til barna. Heller ikke prim, brunost, salami eller servelat. Og ikke rødbeter på leverposteien.

Jeg syns godt du kan ta det opp med barnehagen. Hvorfor skulle du ikke det? Det gjelder ditt barn.


#10

Mandarin sa for siden:

Knekkebrød? :gruble: Hvorfor ikke?


#11

Marge sa for siden:

Hvorfor skal de ikke ha knekkebrød? Trodde det var mye fiber i det jeg.


#12

Veronal sa for siden:

@Perhonen: Hvorfor ikke knekkebrød? :blånn:


#13

Perhonen sa for siden:

Jeg har faktisk ikke helt fått tak i hvorfor ikke knekkebrød. Har ikke hatt tid til å spørre. Men en vennlig sjel som hadde vært på kurs kunne informere meg at knekkebrødet mitt med brunosten på som jeg spiste i lunchen var fymat i følge kostholdseksperten (en lege) som hadde holdt kurs for dem. Og det er ikke gjort på en dag med det kurset. De skal holde på en stund.


#14

Miss Norway sa for siden:

I vår kommunale barnehage er det oss foreldre som skal ha med frukt og grønt. Kommunen holder brød, melk og pålegg (standardgreier, der prim er med, ja.) På hvert eneste foreldremøte er det mange som klager over maten, og hver eneste gang må personalet påpeke at det aller aller fleste foreldrene omtrent aldri har med frukt eller grønt til felleskurven. "Jamen, det er så vanskelig å huske på..."

Jeg glemmer ofte, men da har jeg nå vett til å la være å klage også. :knegg:


#15

Karamell sa for siden:

Kanskje fordi det er mindre næring i knekkebrød? :vetikke: Man må spise to knekkebrød pr. brødskive for å få like mange kalorier i seg.


#16

Dixie Diner sa for siden:

Det var vel heller brunosten som var synderen der, tenker jeg. Knekkebrød er da sunt så lenge det er grovt? Mye lettere å få fullkorn gjennom knekkebrød enn brød, da man kan gå ganske langt opp på grovhetsskalaen der uten at man får denne "sponplate-murstein"-følelsen.


#17

Hjertensfryd sa for siden:

Prim ?? Er det melk i det altså ?

Sitat frå barnehagen som ungene gjekk i.

Eg hadde nok spurt litt ja. I alle fall litt frukt og grønt.


#18

Avatar sa for siden:

:værsågod: Sukker.

Du har vært der en dag, sant?


#19

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg ville sett det an over litt tid før jeg fant ut hva jeg ville begynne med. I en splitter ny barnehage er det sannsynlig mye som skal på plass (erfaren ... :rolleyes: ), og det tar lengre tid enn du tror. Det du kan gjøre er vel å etterlyse frukt, først og fremst. Det er vel en grei ting å starte med, for å si det sånn.


#20

safran sa for siden:

Fra artikkelen:

Det er etter min mening altfor mye for en så liten kropp. Og: TI prosent?! Altfor mye.

#21

Joika sa for siden:

Jeg hadde ikke giddet mase med dette. Send med henne det du vil hun skal ha i matboksen om hun har med dette. Ellers så kan du dytte i henne grønnsakene til alle de andre måltidene. : praktisk:


#22

Dixie Diner sa for siden:

Enig! :rolleyes: Jeg er enig med henne i at mange er for "hysteriske", men jeg synes enda flere er for lite "hysteriske" når det gjelder sukker. Det er veldig, veldig vanskelig å holde oversikten over hvor man får alt sukkeret fra på en hel dag, da det fader meg skjuler seg i alt vi spiser omtrent. Det er jo tilsatt sukker i endel brød, til og med. må bli flinkere til å bake selv


#23

polarjenta sa for siden:

Det skader vel ikke å ta det opp tenker jeg. Etterlys frukt og grønt og spør noe om hva de har tenkt i forhold til måltidene. Det er jo ikke å klage, men å vise interesse. Jeg (jobber som pedagogisk leder) syns mange foreldre viser liten interesse, så jeg blir nesten litt glad når vi får tilbakemeldinger for det viser jo at foreldrene følger med og bryr seg om hverdagen til barnet.


#24

him sa for siden:

Personlig hadde jeg ventet litt for å se det an. Jeg synes ikke noe særlig om et kosthold som består av kneip og prim, men for meg hadde det ikke gjort noe å sett det an heller. Jeg synes ikke det er noen katastrofe hvis ungene spiser usunt i 14 dagers tid, for å si det slik.


#25

Aminta sa for siden:

Jeg hadde tatt det opp først som sist. Ser ikke helt poenget med å vente. Og da med god informasjon om hva som er sunt og ikke, det kan hende de setter pris på det.
Det der var jo helt elendig.


#26

Joika sa for siden:

Om de har en pakke prim så betyr vel ikke det at alle barna spiser bare det hver eneste dag?

Jeg syntes det er litt merkelig jeg.. ville heller bedt om at mitt barn ikke fikk det hver enetse dag da, om det var et potensielt problem.


#27

polarjenta sa for siden:

Men det kan vel være greit å høre? Det å spørre og ta opp ting er jo ikke ensbetydende med at man klager.


#28

Heiko sa for siden:

Jeg ser heller ikke poenget med å vente. Kjøper de inn kneip (som er et tøysebrød) og søtt pålegg nå, kommer de til å fortsette med det fremover også, hvis ikke noe snakker med de om det. At barnehagen er ny er vel ikke en unskyldning for å kjøpe inn usunn mat? Det krever da ikke mer arbeid å skaffe til veie sunt grovt brød og pålegg enn kneip og prim?


#29

Avatar sa for siden:

Min erfaring (som forelder) er at folk bare klager. Eller, mange klager.
Noen ganger har jeg blitt helt sjokkert over alt jeg overhører i garderoben. :nemlig:
Og da tenker jeg i grunn ikke på hvilke temaer som blir tatt opp, men HVORDAN ting tas opp.

Jeg er IKKE hysterisk på sukker, men mine spiser svært lite fordet.
Og de elsker frukt og grønt! Skulle de få prim en dag i barnehagen, så overlever jeg det tror jeg. Jeg vet at de stort sett velger noe annet ...


#30

Joika sa for siden:

Neida. Men kan hende de ikke bruker kneip hver eneste dag feks. Og kanskje de varierer pålegget?

Mener at man ikke har så mye belegg for å "kritisere" så tidlig og at man burde vente litt... først og fremst.


#31

Avatar sa for siden:

Enig.

Jeg har sett flere måltider i vår barnehage. Veldig få velger prim faktisk.
Spesielt ikke de barna som IKKE får det hjemme. :nemlig:


#32

polarjenta sa for siden:

Det jeg vil fram til er at man trenger ikke se på det som kritikk, men rett og slett at man spør fordi man lurer. Mye avhenger jo av hvordan det blir lagt fram. Jeg tror egentlig det er like greit å ta det først som sist, før man kanskje har blitt for irritert.


#33

Dixie Diner sa for siden:

Det er jo bedre å spørre om hvordan måltidene er fremfor å bare gå ut fra at de kaanskje, muligens ikke har kneipp og prim hver dag? Det at man spør betyr ikke at man syter og klager. Jeg ville definitivt spurt.


#34

Dixie Diner sa for siden:

Og der skrev vi omtrent det samme. Helt enig. :nikker:


#35

Avatar sa for siden:

Hun har jo spurt? Og så spør hun hva hun gjør videre. Spør igjen?


#36

Katta sa for siden:

jeg tror jeg ville ventet litt for å se. I vår bhg hadde de is 3 dager på rad istedenfor frukt da ungene startet - men det har ikke gjentatt seg. De har forøvrig et greit kosthold, men de har gomme på bordet. Jeg er usikker på om de også har prim. Det jeg imidlertid vet, er at de er flinke til å variere, og de er flinke til å legge ligg grønn pynt på maten til ungene også når de er på tur. Jeg tror jeg hadde begynt med å foreslå sunne matsorter du ønsker at de skal ta inn istedenfor å gå til angrep på primen.


#37

polarjenta sa for siden:

Selvsagt er det noen som klager, men i de barnehagene jeg har jobbet så er det ikke flertallet, de aller fleste sier ikke så mye.

Jeg har fått så ørene flagret jeg altså, det er ikke det. Men om ting blir tatt opp på en grei måte så setter jeg pris på det, bedre det enn at man irritererer seg og f.eks er sur når man tar det opp.


#38

Lykken sa for siden:

Det kommer litt an på hva som er inkludert i barnehagen og til hvilken pris?
I vår kommunale barnehage har barna med matpakke selv til alle måltider og vi som foreldre bestemmer hva som er på. Vi får også lov å sende med youghurt og kornprodukter og selvfølgelig middagsrester, men de har ikke micro til å varme det. Men i barnehageprisen inngår store kurver med frukt og grønt hver uke, det får de masse av. En gang i uka eller mnd (husker ikke) får de varmt måltid.


#39

polarjenta sa for siden:

Hun har stilt et spørsmål ang, prim. Jeg ville tatt opp kostholdet med ped.leder, jeg vil tro at de skal ha en startsamtale nå og da er det jo mulig å ta opp slike ting.


#40

m|nken sa for siden:

Her ville jeg bestilt dette fra helsedirektoraet ganske kjapt og gitt det til barnehagen når det hadde dumpet ned i postkassen.

I mellomtiden hadde jeg sendt med prakteksemplaret makrell i tomat, kaviar og lign. Videre hadde jeg gitt uttrykk for at jeg ikke er helt begeistret for det begrensende utvalget de har i barnehagen. Maten barna inntar i barnehagen utgjør veldig mye av et barns totale kosthold.


#41

Najade sa for siden:

Et lite tips fra min søster som er førskolelærer er å foreslå at de bytter kneippen med et annet, grovere brød.

De endte faktisk opp med å spare penger på å kjøpe dyrere, grovere brød, fordi ungene reduserte skiveinntaket med kanskje halvparten pga større metthetsfølelse.

Synes det må gå an å ta det opp på en allright måte. Kanskje foreslå et pålegg barnet ditt liker godt som også er sunt?


#42

Sokk sa for siden:

Jeg har også vært på dete kurset, og grunnen til at Charlotte Ingul (lege/forsker ved NTNU) ikke anbefalte knekkebrød til hvert måltid var akrylamid. Det er mer akrylamid i knekkebrød som er "hardt" stekt enn det er i mykt brød. :nemlig: Poenget var at man skal ha variasjon, så det er lov å spise knekkebrød en gang i uka eller noe. :knegg:


#43

Dixie Diner sa for siden:

Skeptisk. Er mykt brød altså sunnere enn knekkebrød? Jeg er ikke overbevist. :hmm:
Her spiser vi som regel knekkebrød hver dag, i stedetfor vanlig brød nettopp fordi vi mener det er sunnere.


#44

Michayla sa for siden:

Dette med knekkebrød har jeg hørt også, fikk også vite av ernæringsfysiologen på sykehuset guttungen var på at hvis ikke han ville spise skorpen på brødet, så er det helt greit, for den delen av brødet er ikke sundt pga det er stekt for hard (brent)

Stekeskorper er ikke sundt og skulle inntas minst mulig...var økt kreft fare eller no sånt...men vi ble anbefalt grovt brød istedet for knekkebrød pga samme greia..

Barnehagen til guttungen er heller ikke masete på ungene med skorpet pga det samme, det er ikke sunt..

Vil dem ikke ha den,helt greit.
Vi har ikke sukkerfri, men sukkerbevisst barnehage og de er flinke til å ha variert og sundt pålegg.


#45

Skvetten sa for siden:

Desverre tror jeg en del barn får i seg langt mer enn det. Tenk bare på hvor mye posesuppe og grandiosa det serveres i dette landet. Selv i barnehager og sfo går det jo i posesuppe, som er proppfull av sukker.

Særlig i kneip og andre lyse brødtyper. De brødtypene man ofte finner der det skal serveres mat til barn.
Skvetten er livredd sukker og baker selv.

:nemlig:
Det er ditt barns helse vi snakke rom her, hadde det vært mitt barn hadde jeg tatt det opp med pedagogisk leder. Synes det at man spør uten å få noe godt svar er grunn god nok til å ta det videre.

Det er da ikke kritikk å ta det opp som et sivilisert menneske.


#46

Miromurr sa for siden:

Hvorfor skal ikke barna spise rødbeter? :blånn:


#47

Skvetten sa for siden:

Kan være at rødbeter inneholder høyt nivå av nitrat, dette kan bli til nitritt i kroppen.


#48

Miromurr sa for siden:

Så da er ferske eller egenkonserverte rødbeter greit? (som om jeg kommer til å sylte egne rødbeter :knegg:)


#49

him sa for siden:

Problemet med akrylamid er at det kan være kreftfremkallende. Synd for meg som elsker svidd mat. heldigvis (for ungene) har de en far som mener at vafflene er stekt så sant de henger sammen. Hvem er det som liker disse superbleke vafflene? Ja, bortsett fra mannen min. Vaffler skal være brune. Inneholder mye nitrat, samme gjelder spinat.

#50

Skvetten sa for siden:

Rødbeter inneholder nitrat i utgangspunktet, det har ingenting med konserveringen å gjøre. Nitratforekomsten i rødbeter er naturlig. Det som skjer i kroppen er at nitraten kan omdannes til verstingen nitritt og dette vil da være ankepunktet.
Vil ikke tro at utslagene er så store for voksne men kanskje det har det for barn. Er ikke så bevandret i ernæringsfysiologi når det kommer til små barn, jeg kan mye om det fra 12-års alder til voksen.


#51

safran sa for siden:

Skal ikke barn ha spinat? :sjokk: Oj, det bruker vi ganske mye av.


#52

Skvetten sa for siden:

Kommer litt an på alderen til barna vil jeg tro. For jeg har ikke hørt om at man skal tenke store begrensninger på de litt større barna.


#53

Polyanna sa for siden:

Kan du sende med grønt selv, sånn til du får litt mer oversikt over hvordan det vanligvis er? Og spørre de andre foreldrene litt?


#54

AvivA sa for siden:

Jeg vet av faktum at di fleste barnhagene her i byen har forandra mye på kostholdet men de fleste bestiller prim. i barnehagen til gutten er dem ikke så nøye med sukkerfrihet, og det er så mange forskjellige meninger og sist fellesmøte var de fleste enige om å ikke se så hardt på det med kosthold. Men der jeg jobber får vi inn de fleste matbestillingene til barnehagene i området og det er for det meste jeg som gjør dem klar. Ganske greit faktisk, får også inn matbestillinga til barnehagen hvor gutten går :)


#55

apan sa for siden:

Jeg synes ikke primen er så krise (tror de har det hos S ofte også, men tror han sjelden velger det), men synes utvalget forøvrig var litt magert. Du kunne ikke spurt om de har sett for seg noe mer pålegg (feks makrell i tomat) og skissert det med brødtypen da?
Vi har med frukt i barnehagen til S. Jeg tror ikke de har noe særlig grønt til lunsjen for å være ærlig. Jeg skulle gjerne sett et bugnende bord til lunsjen, men akkurat det tror jeg er urealistisk i kommunale barnehager.


#56

AvivA sa for siden:

ja da må dem i såfall forhøye budskjettet sitt også for maten koster en god del den.


#57

Katta sa for siden:

Hva betaler dere i mnd da? Hos oss er kostpengene 200 kr, og de greier å få til et greit kosthold med litt grønt i lunsjen + et fruktmåltid.


#58

AvivA sa for siden:

det er vell det vi betaler også. er ikke helt sikker faktisk. tenker bare over at regninga må betales også prøve æ å la vær å tenk på pengan som går ut av kontoen...


#59

Perhonen sa for siden:

Knekkebrødet og brunosten skal bort! Det skal serveres sponplate mursteiner ja..og enkelte barn direkte vegrer seg. Jeg syns sponplata er god, men jeg liker sånne brød. Så er jeg ikke to år heller.


#60

Perhonen sa for siden:

Rødbetene ligger vel i en eller annen sukkerlake kan jeg tenke meg. Faaaarlig. :rolleyes:


#61

Sokk sa for siden:

Det med nitrat/nitritt, ja, og dessuten inneholder syltelaken masse sukker.

Barnehagen jeg jobber i er ikke sukkerfri, men vi har i løpet av de siste årene redusert kraftig på bruken av sukker og søte matvarer, samtidig som vi har hatt mer og mer fokus på mat og kosthold. Barna får lov å ha med kake når de har bursdag, eller de kan ha med fruktsalat, pizzasnurrer, pasta og kjøttsaus... :nikker: Vi baker nå alt brødet vi spiser, og det er varm mat to ganger i uka.

Prim/gomme/syltetøy kastet vi ut for noen år siden, og nå er det fat med oppskåret grønt (paprika, agurk, sukkererter, purre, tomat...) til alle brødmåltider, og selvsagt grønnsaker i varmmaten. Da primen forsvant lurte vi litt på hvordan det skulle gå med de barna som kun spiste ett pålegg, men tenk - det har faktisk ikke vært spurt etter søtpåleggene overhodet. :eek:

Det er enormt mye fokus på kosthold i barnehagene nå, så jeg synes det er veldig rart å høre om nystarta barnehager som serverer det du forteller om, Myrsnipa. Det går i hvert fall an å spørre om de har tenkt å ta opp maten til vurdering etter hvert. :nemlig:


#62

Sokk sa for siden:

Vi baker brødet selv, og avdelingens minste på 18 måneder langer innpå med nybakt grovbrød! Det trenger ikke være sponplate hvis det får heve lenge nok.

Små barn trenger heller ikke altfor grovt brød fordi for mye fiber kan gjøre at det blir fullt i magen før de har fått den næringen de trenger. Dette gjelder mest småspiste barn.


#63

apan sa for siden:

I Oslo er det ikke lov med kostpenger i kommunale barnehager. Dessverre vil jeg si, jeg ville gjerne betalt for litt grønt.


#64

Karamell sa for siden:

Vi betaler heller ikke kostpenger.


#65

Anne C sa for siden:

Jeg skjønner at jeg er helt teit, for jeg er ikke så opptatt av hva ungene mine spiser i barnehagen. Eller er jeg kanskje så naiv at jeg regner med at de har skikkelig mat.....?


#66

Knerten sa for siden:

Vi betaler kostpenger i den kommunale barnehagen vår i Oslo.


#67

Skvetten sa for siden:

Pålegg, tradisjonspålegg for å være mer presis.

[CENTER]Gomme fra Oppdal[/CENTER]

10 liter melk
1 ts løype
støtt kardemomme

Varm melken til 32 C og ha i løype. Kok inn til det tykner. Rør i gommen mot slutten av koketiden. Øs i et trau og rør til den er kald så den ikke blir "sandete". Legg en osteklut i en kumme og ha i gommen. La den stå til neste dag.


#68

Skvetten sa for siden:

Bare hyggelig. Jeg har mange gode minner fra da mormor lagde gomme, masse rosiner i og kanel på toppen. Snadder på nybakt brød.




#71

Nessie sa for siden:

www.shdir.no/ernaering/barnehage/

Barnehagen har jo også retningslinjer å forholde seg til når det gjelder kosthold. Men uansett så kan det jo tolkes ulikt, og variere veldig.


#72

Nessie sa for siden:

Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen. Sammendrag

Barnehagen skal ifølge rammeplanen bidra til at barna tilegner seg gode vaner, holdninger og kunnskaper når det gjelder kosthold, hygiene, aktivitet og hvile. Arbeidet med mat og måltider i barnehagen bør skje i nær forståelse og samarbeid med barnas hjem, og det bør forankres i barnehagens årsplan.

MÅLTIDER

Barnehagen bør:

  1. Legge til rette for minimum to faste, ernæringsmessig fullverdige måltider hver dag med medbrakt eller servert mat
  2. Sette av god tid til hvert måltid, minimum 30 minutter til å spise, slik at barna får i seg tilstrekkelig med mat
  3. Legge til rette for å kunne spise frokost for de barna som ikke har spist frokost hjemme
  4. Ha maksimum 3 timer mellom hvert måltid. Noen barn, særlig de yngste, kan ha behov for å spise oftere
  5. Legge til rette for at de voksne tar aktivt del i måltidet og spiser sammen med barna
  6. Legge til rette for et godt fungerende og trivelig spisemiljø
  7. Sørge for god hygiene før og under måltidene og ved oppbevaring og tilberedning av mat
  8. Ivareta måltidenes pedagogiske funksjon

MAT OG DRIKKE

  1. Maten bør varieres over tid og gi varierte smaksopplevelser

  2. Måltidene bør settes sammen av mat fra følgende tre grupper:
    Gruppe 1: Grovt brød, grove kornprodukter, poteter, ris, pasta etc.
    Gruppe 2: Grønnsaker og frukt/bær
    Gruppe 3: Fisk, annen sjømat, kjøtt, ost, egg, erter, bønner, linser etc.

  3. Plantemargarin og olje bør velges framfor smør og smørblandede margarintyper

  4. Drikke til måltidene bør være skummet melk, ekstra lettmelk eller lettmelk

  5. Vann er tørstedrikk mellom måltidene, og bør også tilbys til måltidene

  6. Mat og drikke med mye tilsatt sukker bør unngås

  7. De fleste markeringer og feiringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet mat og søt drikke


#73

Nessie sa for siden:

Når det er sagt synes jeg helt ærlig at det over er vanskelig å forholde seg til i perioder, som styrer i barnehagen, med den øknomien vi har. :nemlig:
10 kr pr barn pr dag dekker virkelig ikke et sunt og variert kosthold gjennom 3-4 måltider. :niks:


#74

Lykken sa for siden:

Hva er løype og hva er kumme. :confused: Hm, og hv er osteklut og støtt kardemomme?


#75

Polyanna sa for siden:

Og hva er galt med det? Det er jo bare en slags ost?


#76

Nessie sa for siden:

Hannah får spise både gomme, prim, brunost og syltetøy hun. Men ikke bare det. For meg handler det om variasjon. Så lenge hun også spiser leverpostei, kaviar, makrell i tomat, smøreoster, egg etc.. så er det ok. :jupp:


#77

DM sa for siden:

Det er jo ikke snakk om å ikke spise i det hele tatt, men å unngå store mengder.

Sitat matportalen:

.

Ja til godt stekte brune vafler! :heia:

Jeg skjønner heller ikke problemet med gomme, med mindre de lager den med mye sukker. I mormor sin oppskrift har vi en ss med sukker (pluss at jeg lager med masse rosiner da ... :o )


#78

Polyanna sa for siden:

Hvor får man tak i løype til å lage gomme, forresten? Det høres GODT ut! :nam:

Jeg liker forresten bleke vafler. Eller, egentlig liker jeg best røren. :knegg:


#79

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har ei venninne som er like sprø som deg. Når vi lager lapper eller vafler, må jeg alltid steke lappene til henne bare på den ene siden slik at de nesten er flytende oppå, og vaflene må være så lyse at de nesten ikke henger sammen. Hun spiser også røre til hun blir dårlig, da jeg laget eplekake i helgen, slikket hun bollen etterpå. Merkelige folk. :knegg:


#80

Polyanna sa for siden:

Mener du at det finnes folk som IKKE slikker bollen?!? :sjokk:


#81

Miromurr sa for siden:

Da fortsetter jeg å gi Rabalder både rødbeter og spinat en gang i blant. Det er ikke som om han spiser det daglig uansett.

Rabalder går forøvrig i studentbarnehage med egen kokk, og de har vært på kostholdskurs og sender info videre til oss foreldre. Jeg er superfornøyd med barnehagen kostholdsmessig, de får frokost, lunch og frukt hver dag, og varm lunch to ganger i uka. De har fokus på å redusere sukkerinntaket, men er ikke sukkerfrie. På fredager kan ungene få prim på brødskiva viss de vil, som ekstra fredagskos. Og det vanker både vafler og boller innimellom, men ikke ukentlig. Jeg synes det virker fornuftig, jeg tror ikke det er positivt å ha et alt for strengt regime på kostholdet i barnehagen, det er greit at de får erfare at man av og til kan unne seg noe ekstra som ikke inngår i det daglige kostholdet.

Jeg liker forøvrig bleke vafler, men ikke så bleke at de er deigete inni. Jeg er en kresen vaffelspiser, tror jeg.


#82

Dixie Diner sa for siden:

Ja, sånne lappe- og vaffelrører er da ikke gode. :eek:


#83

Miromurr sa for siden:

Bestemors vaffelrøre laget med kulturmelk er god. :nam:
Vanlig vaffelrøre er ikke god.


#84

Adrienne sa for siden:

Ehhh, jo...? Selvsagt er det godt.


#85

Dixie Diner sa for siden:

Næsh, røren skal da STEKES før den er spiselig. Helst stekes godt, så det er skorper på sidene.


#86

Polyanna sa for siden:

Er det mye vanskeligere enn å lage ricotta, altså?


#87

Esme sa for siden:

Nemlig. Spinat er en super grønnsak og for vår to-åring som ikke spiser all verdens til grønnsaker er det ideelt å blande i couscous og slikt, da går det ned på høykant.


#88

Fara sa for siden:

Man må ikke ha løype for å koke gomme. I allefall ikke den jeg bruker å lage.
Jeg koker opp melk og fløte og når det koker så har jeg i kulturmelk. Denne deler seg i melken og det som da skiller seg ut og blir tykt tar jeg over i en egen kasseroll sammen med litt av væsken som er igjen. Så lar jeg dette stå å koke noen timer til det får en fin brun farge. Bruker litt sirup i og litt semulegrynsmel til jevning.


#89

him sa for siden:

Jeg må innrømme at jeg hadde kjøpt en pakke gomme på butikken og prøvesmakt før jeg hadde kastet 10 liter melk opp i kjelen og startet å røre. All ære til deg, du er tydeligvis bare sporty av natur.

#90

era sa for siden:

Ahh en klassisk avsporing:rørt:


#91

Karamell sa for siden:

Vi kjøper Gomme på butikken innimellom, men det er jo Trøndelag - det finnes ikke i Bergen har jeg sett.

Og vafler skal være lyse! :sådetså:


#92

Skvetten sa for siden:

Joda, man må bare vite hvor man skal lete. ;)


#93

Karamell sa for siden:

Ikke på Safari - jeg har lett etter når jeg var på ferie og det var det eneste poden spiste. Men det er sikkert 3 år siden. ;)


#94

Skvetten sa for siden:

De har på Meny, på Mega og på Obs. :D


#95

Adrienne sa for siden:

Jeg fant Gomme på den bittelille, lokale Bunnprisbutikken (Østlandet). Mannen var i ekstase.


#96

Balanse sa for siden:

Jeg fant hjemmelaget gomme på julemessen jeg var på i går, og det hadde ikke falt meg inn å kjøpe den hadde det ikke vært for denne utsklidde tråden.


#97

Kneazle sa for siden:

Gomme på (godt stekte) vafler! Mmmm... :hjerter:


#98

Erica sa for siden:

Her jeg bor (Elverum) får du kjøpt Gomme på de aller fleste matbutikker. 2 sorter har mange av de også, faktisk. Og her er da ikke "gommeland", sånn tradisjonsmessig sett.


#99

safran sa for siden:

Det fins flere ulike typer gomme i butikken, da. Jentene her elsker gomme fra Namdalen, mens Ryfylkegomme vrengte de seg av.


#100

polarjenta sa for siden:

Myrsnipa: Tok du det opp? Eller avventer du og ser?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.