Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mandler

#1

My sa for siden:

...er mandler like allergifremkallende som for eksempel peanøtter og hasselnøtter? Slik at barn under tre år ikke skal få dette?

Lurer fordi jeg skal lage marsipan sammen med ei venninne neste helg. Det kan hende jeg må ha med vesla på ett og et halvt, og det kompliserer hele prosessen hvis hun overhodet ikke får delta eller smake. Og er det forresten forskjell på rå og stekt? Jeg kjenner nemlig minst to som er allergisk mot mandler, og derfor marsipan, men som godt kan spise stekt mandelmasse som for eksempel fyrstekake og kransekake. Selv har jeg bilde av meg selv suttende på en kransekakebit i min egen ettårsdag, men det er jo stor forskjell på hva man visste da og nå så det sier meg egentlig ikke så mye.. (jeg sov jo også på magen fra fødselen av)

P.S! Det er ingen i slekta til hverken meg eller samboer som er allergisk mot nøtter/mandler eller andre matvarer.

Og med det samme jeg har oppmerksomheten deres kan jeg stille det samme spørsmålet angående pinjekjerner. Jenta elsker pesto, men jeg er usikker på om jeg bør være restriktiv når det gjelder dette :hysterisk:


#2

Mayasmum sa for siden:

[LEFT]Jeg er selv allergisk mot alle typer noetter og kan derfor ikke delta i hverken kransekake eller marsipan lagingen/spisingen. Hvis du vil ha en "trygg" oppskrift som er garantert uten allergener saa vil jeg annbefale denne:

Falsk marsipan uten
mandler og nøtter[/LEFT]
[font=BernhardModernBT-Italic][size=2][LEFT]1 dl fløte
60 g hvetemel
200-500 g melis
3-4 mandeldråper
1 ts tragant (kan sløyfes)
Fløte og hvetemel has i en kjele og røres over
varm plate til det slipper kjelen. Avkjøl før du
blander inn en passende mengde melis og
smaker til med mandeldråper. Avkjøl massen
i kjøleskap og form til konfekt.[/LEFT]
[/SIZE][/FONT]


#3

ElinM sa for siden:

Jeg har spurt en eller annen lege (lurer på om det var en allergiapesialist på DinBaby ?) om dette. Svaret var at mandlene i marsipan ikke var like allergifremkallende som rene mandler og andre nøtter. Jeg er selv restriktiv på å gi nøtter til mine små, litt fordi både jeg og mannen reagerer litt på hasselnøtter og mandler. Jeg regner med at Lillesøster på 20 måneder kommer til å få smake litt marsipan i år.

Min egen lille teori er at det i enkelte tilfeller er "støvet" utenpå mandlene/nøttene man reagerer på. Jeg har iallefall aldri reagert på mandelmasse, men jeg kan få kraftig kløe av å spise hele mandler.

Pinjekjerner har jeg lurt veldig på selv. Dessuten er det jordnøttolje i enkelte pestoer. Jordnøtter er da det samme som peanutter, er det ikke?

Dersom man ikke er disponert for allergi, tror jeg ikke man trenger å holde barna unna mandler og nøtter i tre år. Men de bør ikke få hele nøtter før de er såpass gamle, fordi de kan sette dem i halsen eller få dem på lungene.


#4

My sa for siden:

Takk for det (den skal jeg ta vare på og prøve ved en annen anledning), men det er egentlig ikke det jeg trenger. Jeg skal lage den gode, gamle marsipanen som jeg alltid lager (litt av poenget er at venninna mi skal lære å lage denne), og bare lurer på om ettåringen kan få smake, eller om det er best å vente et år eller to.

Hverken hun eller noen av oss er allergiske mot noen matvarer, og vi har heller ingen allergikere i familien til noen av oss (såvidt jeg vet), så hun er ikke spesielt disponert for allergi. Jeg har derfor vært avslappet i forhold til f.eks fisk, sitrus og jordbær. Men jeg vet at nøtter og peanøtter står i en særstilling, så hvis mandler er en av de tingene som uansett frarådes skal jeg alltids unngå at hun får det. Hun får jo ikke smake på alt annet heller (som for eksempel mammas vin eller pappas snus :knegg: ) men vi unngår en del styr og får det koseligere hvis hun får være med.


#5

My sa for siden:

..og det gjaldt hjemmelaget marsipan altså, og ikke fabrikkmarsipan? (hvor de for det meste bruker mandelessens). Ja, det kan jo være noe med støvet som du sier, eller at mandlene i marsipanen er skåldet :gruble:

Tror kanskje jeg konkluderer med at jeg lar henne smake litt. Store mengder er det uansett ikke snakk om, siden hun uansett aldri får store mengder kaker eller godteri.
Hvis jeg ikke får en link eller et innlegg her som overbeviser meg om det motsatte :paranoid:

(Det som skremmer meg mest her er egentlig de alvorlige reaksjoene allergikere kan få av nøtter. Som allergisk sjokk/ kvelning. Så selv om jeg ikke har noen grunn til å tro at hun er allergisk er konsekvensene så skremmende hvis det skulle vise seg at hun tilfeldig vis var det. Jo yngre jo skumlere :skremt: Men det jeg ikke vet er hvordan dette forholder seg med mandler. Om det er samme greia. )


#6

Nooria sa for siden:

Vi har ikke allergi i familien og er derfor ikke restriktiv. Sønnen vår på tre år begynte å spise malte mandler og valnøtter da han var 9-10 mnd. Det har gått fint her hvertfall.

Nøtter og mandler er jo veldig næringsrikt, så det er synd å gå glipp av den næringen om man ikke er allergisk.


#7

Mayasmum sa for siden:

Hvis du lar henne smake saa vaer innmari obs paa allergi symptomer da..... rennende nese, roede oeyne, utslett, kaldsvette osv....
men for all del la henne smake, til tross for min egen allergi saa lar jeg min datter smake litt av de tingene jeg reagerer paa (noetter, jordbaer, epler, steinfrukter, raa gullerot.....) saa lenge jeg holder et oeye med henne og passer paa at hun ikke spiser mer enn bittelitt...


#8

Dragen sa for siden:

Jeg har akkurat fått høre at det er skallet på mandlene som inneholder allergener. Jeg ville skåldet mandlene og latt henne få smake.


#9

My sa for siden:

Åja! Takk for en veldig nyttig opplysning! Jeg skal uansett skålde mandlene kvelden i forveien så det blir ikke med noe skall.

#10

Mams sa for siden:

Etter hva jeg får inntrykk av er det ingen i nær slekt som allergisk (du skrev nøtter o.l men satser på at det gjelder allergi generelt) så ville jeg latt henne smake på kransekakedeigen.

Når de gjelder peanøtter så trodde jeg det var andre ting en allergi som gjorde at man skulle holde barn under 3 år unna de.
(får de nøttene ned i lungene og ikke har kraft nok til å hoste de opp, kan peanøttolja ødelegge lungeblærene). Men mye mulig ting har endret seg der da.


#11

My sa for siden:

Det jeg fikk beskjed om er at det er en misforståelse at hovedgrunnen til å ikke gi peanøtter er at det kan settes i halsen. Peanøtter er en av de aller, aller sterkeste allergenene, og hvis det er allergi i familien skal man ikke engang åpne en pose peanøtter i samme rom som en nyfødt baby, fordi det er ørsmå partikler som kommer over i lufta og som også er allergifremkallende (husker en gang jeg reiste med fly, da opplyste de over høyttalerene at hvis noen hadde peanøtter måtte de ikke åpne posen ombord, fordi en av passasjerene var allergisk). Litt av det samme gjelder for nøtter, men det er ikke like ille som peanøtter som er verstingen. Jeg var usikker på om mandler kommer i samme kategori, men hvis det er slik at allergenene sitter i skallet er det jo ikke noe problem når det er marsipan vi lager, for da er jo skallet borte. Og særlig ikke når vi ikke har allergi i familien, og ingen spesiell grunn til å tro at hun skulle reagere.

Som Hatifnatten sier så kan reaksjonen være så veldig sterk hvis det skulle bli reaksjon, det er derfor jeg synes det er litt skummelt med akkurat denne typen mat, og vil helst ikke ta alt for store sjanser.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.