Lillebror er 3,5 år og liker ikke brød. Det skjønner jeg godt, for nå for tiden er han på melke- og glutenfri diett, og brødet hans smaker papp. Lillebror vokser lite, og trenger matpakke som det er mye energi og sunt fett i.
Her er noe av det Lillebror liker: rent kjøtt, ren fisk, fiskekaker, avocado, mandler, egg, kaviar, kjøttpålegg.
Noen som har tips til gode, kreative matpakker som ikke består av brød med pålegg?
Jeg har oppskrift på et nøttebrød som er en energibombe, og som passer godt som brøderstatning. Ellers er det jo kjempegreit å sende med en fiskekake eller to i terninger og et hardkokt egg, med eple- og gulrotstaver til å knaske på etterpå. Eggesalat med skinke og majones er også kjempegodt, men det spørs hvor dristig han er i matveien. Middagsrester kan være fantastiske matpakker, med kjøtt eller kylling og litt pasta f.eks.
Vi bruker mye riskjeks med pålegg på. Ellers så pleier jeg å sende med forkjellige bokser med ting som jeg kutter opp. Lager ofte kjøttkaker av karbonadedeig (kanskje det blir karbonadekaker da :) ). Fiskekaker med grønsaksstenger. Pasta, du får glutenfri pasta men den er kanskje ikke så god (sønnen min har hveteallergi så vi kan bruke spelt). Når han gikk på glutenfri diett laget jeg ofte litt grove havrekaker, men det er vel ikke alle som tåler havre.
Lager også omelett med mye godt i. Morsomme figurer av kålrot, fiskepudding eller hva du har for hånden, bruker pepperkakeformer. Glutenfrie muffins med ost og salami i.
Bærblanding i boks med litt sukker. Putter de frosne i boksen om morningen så har det tint sånn passe til han skal spise.
Rissalat med skinke er noe som går rett ned.
Kommer ikke på mer i farta. Lykke til!!
Tunfisk med hakket kokt egg er en slager her i allefall. Agurk- og gulrotskiver innpakket i skinke eller salami også. Vi bruker nesten ikke brød i matpakka, heller musli, havregryn eller nøtter, og så frukt eller grønt. (Men de har brødmåltid til lunsj.)
Albertine - jeg vil gjerne ha oppskrift på nøttebrød. Jeg vet at han tåler mandler, andre typer nøtter har vi ikke prøvd, men jeg skal ringe legen og sjekke om han er testet for nøtteallergi. Hvis ikke, er det jo på tide å gjøre det nå.
Jeg fant oppskriften til slutt, men ser at det er ost i den... Det trenger du nødvendigvis ikke, bare erstatt med mer mandler. Det står valnøtter her, men du kan godt bruke bare mandler. Går det bra med smør? Hvis ikke kan du bruke olje.
Nå har jo jeg vært ihuga lavkarbofan i noen år, så jeg har kjøpt soyaprotein på [url]www.ketolyse.no[/url]. Men jeg har en boks jeg ikke bruker, så hvis du vil kan jeg sende den til deg. De pannekakene jeg lager er fulle av protein og fett, og vil gi lillebror masse deilige kalorier. De er gode med syltetøy/bær på, men kan også brukes uten søtning med f.eks skinke på. Perfekte som matpakke.
Lag dem selv! Disse kan varieres i det uendelige, og egner seg godt til taco og andre wraps også. Her er en oppskrift med hvetemel, men som sikkert blir like god med glutenfritt mel:
Kok potetene med skallet på før de skrelles og moses sammen med saltet. Bland inn hvetemelet. Husk: jo mindre mel, jo bedre potetlomper.
Del deigen opp i 12-14 emner, som kjevles ut til ca 20 cm i diameter.
Stek lompene i tørr stekepanne eller på takke til de er lyse, med brune flekker.
Kan serveres med smør og sirup på.
Storesøster var en periode veldig kresen og jeg ble lei av å få hjem urørte brødskiver i matpakken. Løsningen hos oss ble å lage ekstra stor middagsporsjon og så gi middagsrestene i matboksen neste dag. Hun spiste det kaldt, med stor entusiasme. Veldig greitt, og tidsbesparende fordi vi jo laget matpakken klar dagen før.
Hun elsker fremdeles å få middagsrester i matpakken.
Noe så dumt. Men jeg har sett forskjellige merker og typer. Feks har de hatt noen myke veldig gode på rema her i byen, de har jeg ikke sett på noen andre butikker. De er ferske, og helt annerledes enn andre jeg har sett. Jeg kan sjekke hva som står på dem. (har ikke hvete-allergiker, men en som ikke tåler egg, melk og fisk så jeg forstår frustrasjonen)
Takk skal du ha! ja, det var vel som forventa.. Men eg såg at der er ei oppskrift bak på posen av sånn maismjøl som ein kan kjøpe i butikken. Skal prøve å bake sjøl. Det går jo, men litt dumt å stå og steike når det er så lettvint å berre kjøpe ferdige :sparke:
Men sånn er det jo når ein har ein cøliaker i familien :) Heldigvis er eg glad i å lage mat, så det meste går fint. Uansett.. takk skal du ha for at du sjekka :)
Middagsrester passer fint som lunsj. Det er bare vi Ola nordmenn som spiser så mye brød-matpakker. I andre land har de middagsrester, eller iallfall varm lunsj. :D
Jeg putter nøtter, cherrytomater, gulrøtter, frukt ol i matboksen i tillegg til en skive. Så kan han plukke og spise det han vil ha og orker. Fungerer fint .