Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Matpakker uten brød?

#1

Dragen sa for siden:

Lillebror er 3,5 år og liker ikke brød. Det skjønner jeg godt, for nå for tiden er han på melke- og glutenfri diett, og brødet hans smaker papp. Lillebror vokser lite, og trenger matpakke som det er mye energi og sunt fett i.

Her er noe av det Lillebror liker: rent kjøtt, ren fisk, fiskekaker, avocado, mandler, egg, kaviar, kjøttpålegg.

Noen som har tips til gode, kreative matpakker som ikke består av brød med pålegg?


#2

Observatøren sa for siden:

Omelett med ulikt fyll, sopp, grønnsaker, melkefri pølse, bacon.
Salater? Cherrytomater? Gulrotstenger med guacamole (uten chili evt).


#3

Albertine sa for siden:

Jeg har oppskrift på et nøttebrød som er en energibombe, og som passer godt som brøderstatning. Ellers er det jo kjempegreit å sende med en fiskekake eller to i terninger og et hardkokt egg, med eple- og gulrotstaver til å knaske på etterpå. Eggesalat med skinke og majones er også kjempegodt, men det spørs hvor dristig han er i matveien. Middagsrester kan være fantastiske matpakker, med kjøtt eller kylling og litt pasta f.eks.


#4

Trois sa for siden:

Vi bruker mye riskjeks med pålegg på. Ellers så pleier jeg å sende med forkjellige bokser med ting som jeg kutter opp. Lager ofte kjøttkaker av karbonadedeig (kanskje det blir karbonadekaker da :) ). Fiskekaker med grønsaksstenger. Pasta, du får glutenfri pasta men den er kanskje ikke så god (sønnen min har hveteallergi så vi kan bruke spelt). Når han gikk på glutenfri diett laget jeg ofte litt grove havrekaker, men det er vel ikke alle som tåler havre.
Lager også omelett med mye godt i. Morsomme figurer av kålrot, fiskepudding eller hva du har for hånden, bruker pepperkakeformer. Glutenfrie muffins med ost og salami i.
Bærblanding i boks med litt sukker. Putter de frosne i boksen om morningen så har det tint sånn passe til han skal spise.
Rissalat med skinke er noe som går rett ned.
Kommer ikke på mer i farta. Lykke til!!


#5

Mammateur sa for siden:

Tunfisk med hakket kokt egg er en slager her i allefall. Agurk- og gulrotskiver innpakket i skinke eller salami også. Vi bruker nesten ikke brød i matpakka, heller musli, havregryn eller nøtter, og så frukt eller grønt. (Men de har brødmåltid til lunsj.)


#6

Dragen sa for siden:

Tusen takk!

Albertine - jeg vil gjerne ha oppskrift på nøttebrød. Jeg vet at han tåler mandler, andre typer nøtter har vi ikke prøvd, men jeg skal ringe legen og sjekke om han er testet for nøtteallergi. Hvis ikke, er det jo på tide å gjøre det nå.


#7

Albertine sa for siden:

Jeg fant oppskriften til slutt, men ser at det er ost i den... Det trenger du nødvendigvis ikke, bare erstatt med mer mandler. Det står valnøtter her, men du kan godt bruke bare mandler. Går det bra med smør? Hvis ikke kan du bruke olje.

12 muffins (store amerikanske muffinsformer)

113 gram malte mandler
113 gram malte valnøtter
80 gram smør
113 gram revet ost
4 egg (medium eller store)
1 ts bakepulver

Ovn forvarmes til 180 C. Former pensles med oliven olje.

Mal mandler og valnøtter, mix alle ingrediensene. Hvis mixen blir tørr, bland litt vann i. Fordel røren på 12 former. Bak i ovnen 15 min.

Hvis man bruker papirformer er det best å ta de av når muffinsene er blitt kalde.

Man kan blande forskjellig smakstilsetninger i. Søtstoff, blåbær.......


#8

Dragen sa for siden:

Melkefritt smør er ikke noe problem, melkefri ost er litt vanskeligere, men ikke umulig. Noen som har bakt med soyaost noen gang?


#9

Ole Brumm sa for siden:

Kan han spise cottage chees ? I tilfelle vet jeg om en god oppskrift på pannekaker.


#10

Albertine sa for siden:

Ja, pannekaker med soyaprotein har jeg også oppskrift på. Den er riktignok med fløte i, finnes det alternativer til fløte som han kan bruke?


#11

Dragen sa for siden:

Nei, og ikke mel heller. Vi lager pannekaker av glutenfri pannekakemix og soyamelk. Men ellers takk.


#12

Dragen sa for siden:

Ja, soyafløte.

Soyaprotein som erstatning for mel? Hvilken form er det i (pulver?), og hvor får man kjøpt det?


#13

Kaz sa for siden:

Jeg har ikke peiling på glutenallergi, men kan han spise lompe? Eller tortilla lefser? Da kan du i så fall lage wraps.


#14

Albertine sa for siden:

Nå har jo jeg vært ihuga lavkarbofan i noen år, så jeg har kjøpt soyaprotein på [url]www.ketolyse.no[/url]. Men jeg har en boks jeg ikke bruker, så hvis du vil kan jeg sende den til deg. De pannekakene jeg lager er fulle av protein og fett, og vil gi lillebror masse deilige kalorier. De er gode med syltetøy/bær på, men kan også brukes uten søtning med f.eks skinke på. Perfekte som matpakke.


#15

Albertine sa for siden:

Potetkake må jo være utmerket!

#16

Dragen sa for siden:

Hva slags? (Har brent oss på at noen lomper inneholder margarin.)


#17

Albertine sa for siden:

Lag dem selv! Disse kan varieres i det uendelige, og egner seg godt til taco og andre wraps også. Her er en oppskrift med hvetemel, men som sikkert blir like god med glutenfritt mel:

Potetlomper

1 kg potet (ca 8-9 stk)
1 ts salt
2-3 dl hvetemel

Kok potetene med skallet på før de skrelles og moses sammen med saltet. Bland inn hvetemelet. Husk: jo mindre mel, jo bedre potetlomper.
Del deigen opp i 12-14 emner, som kjevles ut til ca 20 cm i diameter.
Stek lompene i tørr stekepanne eller på takke til de er lyse, med brune flekker.
Kan serveres med smør og sirup på.


#18

annemede sa for siden:

Nachoschips inneholder ikke gluten, og du kan vel kanskje "gratinere" de med kjøttdeig eller karbonadedeig?


#19

steinjulius sa for siden:

Jeg lager pannekaker av: Bokhvete, hvitt rismel, egg, kokosmelk salt og kardemomme.


#20

Syrin sa for siden:

Nyttig tråd! :D Mange fine tips her!

Vil berre sei at ein med cøliaki kan ikkje ete tortillas; dei vi får i Norge er bakt med kveitemjøl.

Albertine: dei muffins'ane skal eg prøve; tusen takk! :D


#21

Miss Norway sa for siden:

Storesøster var en periode veldig kresen og jeg ble lei av å få hjem urørte brødskiver i matpakken. Løsningen hos oss ble å lage ekstra stor middagsporsjon og så gi middagsrestene i matboksen neste dag. Hun spiste det kaldt, med stor entusiasme. Veldig greitt, og tidsbesparende fordi vi jo laget matpakken klar dagen før.

Hun elsker fremdeles å få middagsrester i matpakken.


#22

Virra sa for siden:

Lykke til med matpakkeutfordringen, Dragen :)

Her var det mange gode tips :) Så flott!


#23

Erica sa for siden:

Hva med maistortilla, de gule. Er de med hvetemel også?


#24

Syrin sa for siden:

JA, kan du tenke deg!! :( Eg blei så glad når eg fann dei, heilt til eg såg på innholdsfortegnelsen..

Eg har høyrt at tortillas EGENTLIG skal vere bakt på berre maismel. Har tenkt å prøve å finne ut om eg kan lage mine eigne.


#25

Føniks sa for siden:

Du får tak i maismeltortilla, men du må lete. Alle butikker har ikke det.


#26

Azi sa for siden:

Macaronisalat med hjemmelagt kjøttboller eller annet digg!


#27

Erica sa for siden:

Noe så dumt. Men jeg har sett forskjellige merker og typer. Feks har de hatt noen myke veldig gode på rema her i byen, de har jeg ikke sett på noen andre butikker. De er ferske, og helt annerledes enn andre jeg har sett. Jeg kan sjekke hva som står på dem. (har ikke hvete-allergiker, men en som ikke tåler egg, melk og fisk så jeg forstår frustrasjonen)


#28

Syrin sa for siden:

Åh, takk; det hadde vore supert!

Eg har sett to-tre ulike merker med "maistortillas", men alle har hatt litt kveitemjøl i også.


#29

Føniks sa for siden:

Jeg mener det skal finnes en "ekte". Den er vedlig diskre i innpakkningen. Tror de håndlages. Skal spørre mannen for det er han som kjøper de.


#30

Erica sa for siden:

Har sjekket, jammen var det hvetemel i tillegg til maismelet. Noe så dumt!


#31

Dragen sa for siden:

Flott at du sjekket likevel. Tusen takk!


#32

Syrin sa for siden:

Takk skal du ha! ja, det var vel som forventa.. Men eg såg at der er ei oppskrift bak på posen av sånn maismjøl som ein kan kjøpe i butikken. Skal prøve å bake sjøl. Det går jo, men litt dumt å stå og steike når det er så lettvint å berre kjøpe ferdige :sparke:

Men sånn er det jo når ein har ein cøliaker i familien :) Heldigvis er eg glad i å lage mat, så det meste går fint. Uansett.. takk skal du ha for at du sjekka :)


#33

Dixie Diner sa for siden:

Middagsrester passer fint som lunsj. Det er bare vi Ola nordmenn som spiser så mye brød-matpakker. I andre land har de middagsrester, eller iallfall varm lunsj. :D


#34

Pastill sa for siden:

Jeg putter nøtter, cherrytomater, gulrøtter, frukt ol i matboksen i tillegg til en skive. Så kan han plukke og spise det han vil ha og orker. Fungerer fint .


#35

Vårin sa for siden:

Jeg tar gjerne i mot denne pannekake-oppskrifta :D


#36

Irma sa for siden:

Kanskje du kan hente noe inspirasjon her?

www.vgb.no/14354/

(Jeg har forresten den matboksen, og den er litt ok hvis man skal lage "alternative" matpakker.)


#37

Dixie Diner sa for siden:

Her er en annen blogg med samme matboks, men denne er lavkarbo så her finner du iallfall INGENTING som innholder hvete:

www.vgb.no/20515/

:D



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.