Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva syns dere om alle væroppslagene? (div. aviser)

#1

Gaia sa for siden:

Jeg syns det er skrevet mye om været og oppvarming av atmosfæren den siste tiden, og legger derfor ved diverse linker.

www.aftenposten.no/vaer/article1547172.ece

www.dagbladet.no/kunnskap/2006/11/27/484260.html

www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=169250

Det skrives også flere steder at dette er noe vi, som enkeltpersoner, kan gjøre noe med ved enkle grep. Men jeg syns det står så alt for lite om HVA man som enkeltperson kan gjøre.

Hva gjør du for å ta vare på miljøet?

Jeg bruker kollektivtransport i den grad det er mulig og praktisk. Alltid til og fra jobb, ofte i helgene når vi skal ut på tur. Og jeg tror jeg skal bli enda flinkere til å la bilen stå. Vi har ikke varme på soverommene, skrur lyset av i rom som ikke brukes og prøver å ikke ha det for varmt inne. Dessuten resirkulerer jeg.

Men jeg miljøsynder sikkert på tusen andre måter hver dag. Og etter flyttesjauen ser jeg søppelberget stige for hver dag.


#2

Harriet Vane sa for siden:

Jeg handler mest mulig økologisk og rettferdig, for å fremme et mer miljøvennlig jordbruk.

Jeg kjøper ikke masse ting, nips og dill (potensiell søppel), hverken til meg selv eller andre, men satser på kvalitet som varer når det gjelder ting og gaver, bøker og mer imatrielle gaver som støtter en god sak (geiter i Malawi og sånn).

Jeg gir klær til Fretex.

Jeg sykler, går eller bruker kollektivt til jobben. Jeg prøver å fly minst mulig, og heller velge mer miljøvennlige løsninger.

Jeg snakker med familie, venner, kolleger og naboer om miljø, og forsøker å fremme miljøvennlig tenking.

Jeg er jevnlig inne på Grønn Hverdags hjemmesider, for å få inspirasjon.


#3

Frances sa for siden:

Jeg synes det er skremmende lesning, og det er enda mer skremmende hvor lite folk egentlig bryr seg.

For å ta vare på miljøet så sykler jeg til og fra jobb.

Jeg resirkulerer glass, papir og plast.

Bruker ikke tørketrommel, men tørker på stativ.

Bruker minimalt med elektrisk varme, skrur av lyst fortløpende etter hvert som vi forlater rommene.

Kjøper hvite- og brunevarer med energinivå A


#4

Tallulah sa for siden:

Det er veldig skremmende. Anbefaler alle å se filmen An Inconvinient Truth, med AL Gore som kommentator.

Personlig så lar jeg klær gå i arv eller til Fretex, jeg kjøper økologisk så langt jeg kan, jeg kildesorterer så mye som mulig, skrur av lys i rom jeg ikke er i, skrur ned ovner når vi er ute, lar ikke vannet stå og renne, bruker sykkel og kollektivtransport. Nå har jeg tenkt til å bytte ut alle pærene med sparepærer også.


#5

Polyanna sa for siden:

Jeg tror det er for sent, og tror at vi må begynne å forberede oss og verden på hva som kommer: Planlegge hvor millioner av miljøflyktinger skal bo, for eksempel. Se på tekniske løsninger for å bevare bomuligheter i områder som ligger i faresonen. Den slags.

Det som skal til for å snu dette er at hele den vestlige verden klarer å snu forbruket sitt dramatisk. Alle.

Jeg forsøker å gjøre mitt, både med hensyn til forbruk, resirkulering, bilkjøring og el-bruk. Men det monner altfor lite, er jeg redd. Jeg også øker flyreisene. Jeg også bruker mer klær, mange importerte. Jeg også bruker bilen fordi jeg "må" for at hverdagen skal gå opp. Likevel tror jeg forbruket mitt i beste fall er stabilt. Og jeg er en av dem som prøver!


#6

Skremmern sa for siden:

Jeg gjør ingenting. Jeg elsker global oppvarming. Kjipt at isbreen smelter og sånn, men det går vel i hovedsak utover eskimoene. :blånn:


#7

Harriet Vane sa for siden:

Enig med Polyanna, det er på tide å stikke fingeren i jorda, og innse at vi har gjort noen grove miljømessige overtramp som medfører konsekvenser vi ikke kan stoppe. Hvor skal folk fra stillehavsøyene, Sri Lanka og andre lavtliggende land bo? Hva gjør vi med kystbyene for å sikre dem? Hvordan skal vi takle stadig mer ekstremvær som orkaner, tyfoner og flom?

Hvordan kan vi pålegge folk restriksjoner i fht forbruk, fly og bilbruk? Uten at de blir sinte og føler seg overstyrt? Hvordan selge inn ansvarsfølelse, liksom?


#8

Frances sa for siden:

Ansvarsfølelsen tror jeg de fleste vil få hvis man gjør miljøet til ett tema mer enn det er i dag. Sjokkforsider på avisene og faste innslag i nyhetene på TV. Det ville gjøre noe med folk! Folk kvier seg for å lese om klimaendringene, la dem ikke slippe unna. Blås det opp og gi det den oppmerksomheten den sårt trenger.

Er forresten for å øke avgifter på bil og kutte priser på kollektivtransport. :nikker:


#9

SpetakkelRandi sa for siden:

Jeg skulle faktisk skrive et innlegg om dette i dag. syns det er utrolig skummelt.. :( er livredd når jeg tenker på det. Syns det er værst med dette med piggdekk og eksos osv. håper de finner en løsning på dette snarest.


#10

Polyanna sa for siden:

"De" kommer ikke til å komme med noen løsning. Det er "vi" som må løse dette problemet ved å kjøpe mindre, reise mindre og kjøre mindre. Mye av CO2-forurensingen kommer fra Kina. De bygger et nytt kraftverk i uka for å ha energi til blant annet all industrien som pøser på med varer til OSS. Som siden fraktes over hele kloden til OSS. Fordi VI vil ha billige klær og billige leker og billige elektrovarer og billig hvasomhelst. Hver eneste "ting" vi drar i hus har bidratt til global oppvarming.


#11

SpetakkelRandi sa for siden:

Ja men det er jo ikke så enkelt.. for DE, som styrer i verden må nødt å ta det første skrittet. klart VI kan gjøre små ting hver dag men det hjelper ikke i det store. Fordi DU eller JEG har god samvittighet fordi VI gjør gode ting og gjør det rette, så kommer vi ingen vei før DE bestemmer at det og det skal gjøres og endres på.


#12

Polyanna sa for siden:

Mye økologisk mat er også fraktet over lange avstander. Og man kan ha brukt mer energi på fremstillingen. Det beste er nærmat (og da gjerne økologisk i tilegg). Men ikke når det gjelder tomater. Det koster så mye energi å produsere tomater i Norge at det er bedre å transportere dem fra et varmere land.


#13

Polyanna sa for siden:

Hvem er "de" og hvilke beslutninger skal "de" ta?

Dette kan ikke endres ved vedtak. Det må endres ved at vi endrer vårt forbruk. Det er vårt forbruk som tar knekken på kloden.

Men dette er også grunnen til at jeg er pessimistisk: Jeg tror ikke folk KOMMER til å endre forbruket sitt. Ikke nok, i hvert fall.


#14

SpetakkelRandi sa for siden:

Jeg mener hvertfall at det ikke BARE er oss som å endre oss. Eller jeg mener vi må endre forbruket og DE som lager varene må endre måte å lage dem på f.eks, hvis alle verdens ledere gikk sammen og gjorde vedtak på at dette skal vi endre og dette er reglene så måtte jo folk også endre måte å leve på.

jeg er utrolig pessimistisk jeg også. ser for meg at mine barn og barnebarn ikke får vokse opp. :(
Men det som er veldig bra at miljø og forbruk fokuseres veldig på blant barna i dag både på barnetv og i skoler. Håper de bare husker det når de blir voksne. Jeg husker jeg løp rundt med flyers om biler på tomgang og ga folk bøter når de kastet ting på gaten.. synd jeg ikke gjør det fremdeles.. :D


#15

Frances sa for siden:

Media kan spille en stor rolle. Aftonbladet i Sverige har kjørt en kampanje ganske lenge. I begynnelse var det sånn at hver gang man skulle inn på nettsiden fikk man en heldekkende skjerm med KLIMAHOTET - GöR NÅGOT NU. Den var rimelig effektiv, den kan du ikke klikke deg unna med en gang. Etter det har de fortsatt kampanjen med diverse artikler daglig.

www.aftonbladet.se/ettor/webb/3320_normal.html


#16

Polyanna sa for siden:

Unger er idealistiske,ja. Til de går inn i en lekebutikk...

Koblingen forbruk - miljø har vært altfor lite synlig, fordi den er ubehagelig.


#17

Harriet Vane sa for siden:

Niks, du er nok direkte feilinformert. Det er omvendt. Det er konvensjonell mat som tyner jorda. Økologisk mat blir dyrket uten sprøytemidler og kunstgjødsel, den er giftfri og krever mer dyktighet av bonden som skal dyrke. H*n må nemlig se dyrkingen som et langsiktig kretsløp og ha vekster i en rekkefølge som gir og trenger ulike mineraler i korrekt rekkefølge. Feks: Kløver gir fosfor, mens turnips ternger fosfor. Først dyrker man kløver, deretter turnips på samme jorde.

Økologisk drift utpiner ikke jorda, man kan ikke gjennom stadig støøre mengder kunstgjødsel tvinge jorda til å produsere mer enn hva som er naturlig. Her kan du lese mer: oikos.no

Økologisk landbruk og produksjon av økologiske landbruksprodukter bygger på et helhetssyn som omfatter økologiske, økonomiske og sosiale sider både i et lokalt og et globalt perspektiv. I det økologiske landbruket tilstrebes et selvbærende agro-økosystem i god balanse som i størst mulig grad er basert på fornybare ressurser. På godt norsk betyr dette at man i størst mulig grad driver et landbruk på naturens egne premisser!

Målsetninger for økologisk landbruk:

• Å forvalte naturressursene slik at skadelige virkninger på miljøet unngås, og på den måten sikre jordas fruktbarhet på lang sikt
• Å skape et miljø som tilgodeser husdyrenes naturlige adferd og behov
• Å sikre mest mulig resirkulering av næringsstoffer
• Å produsere matvarer med høy kvalitet, i tilstrekkelig mengde og rettferdig fordelt
• Å sikre genetisk mangfold og artsrikdom


#18

Gaia sa for siden:

Jeg må innrømme at jeg savner flere artikler av typen "dette kan DU gjøre for å redde verden fra miljødøden". Jeg syns det er for mye skremselspropaganda uten at det sies noe om konkrete tiltak som kan avhjelpe.

Økologisk - OK, men da vil jeg ha økologisk inn i den lokale matvaresjappa (og dessuten økologisk skummetmelk, ikke bare lettmelk).
Lavere strømforbruk - OK. Men hva kan man gjøre helt konkret for å senke strømforbuket. Skru ned varmtvannet til 65 grader, bytte til sparepærer, ikke ha varme på i rom man ikke oppholder seg i, skru av lys, ikke sette på standby osv. Flere ting?
Kollektiv i steden for bil - fordrer at tilbudet er der og at det er godt (noe som er myndighetenes ansvar, men det finnes også noe som heter tilbud og etterspørsel)
Lavere forbruksmentalitet - når man handler klær og møbler - kjøp tidløst og kvaitet. Bruk gjerne mer penger på færre gjenstander. Ønsk opplevelser i jule- og bursdagsgaver. Også til barna. Kjøp heller færre men fine leker, kontra mye plastikkræl som går i stykker med en gang.
Bevissthet i hverdagen og motivasjon av de små arvtakerne.

Suppler gjerne listen min, for jeg ønsker virkelig å høyne bevissthetsnivået mitt. Og selv om jeg nok ikke er like flink hver dag, som teller jo også de små tingene!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.