Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kalla fakta på tv4 i kveld om fett og karbohydrater

#1

Jessica sa for siden:

www.tv4.se/1.283438?videoId=1.714162&renderingdepartment=2.4037

Dette er interessant. Kanskje vi må helomvende det staten har lært oss om kosthold?

Vi vet jo at fett forbrenner fett. Vi vet også at dersom man skal forbli slank så må muskulaturen få riktig fett og vi må bygge opp muskulaturen. Mager mat bygger ned muskulaturen om man ikke trener masse, slik jeg har skjønt det.


#2

007 sa for siden:

Jeg får ikke frem linken din, men jeg kan ikke skjønne at mager mat bygger ned muskulaturen? Det er jo ikke fett som bygger muskler? Man får stort sett i seg for mye fett, så om man spiser kesam i stedet for rømme, kokt skinke i stadet for ribberull og mager baconost i stedet for vanlig baconost, så er jo ikke dette akkurat skadelig verken for fett eller muskeler?
At man ikke bør spise for mange raske karbohydratetr er vel gammelt nytt for de aller fleste?


#3

Skvetten sa for siden:

For å kunne bygge muskulatur trenger man karbohydrater, fett og proteiner. Det er faktisk helt nødvendig med karbohydrater, men her snakker vi langsomme karbohydrater. Den veiledningen som kom fra statens ernæringsråd om fordelingsnøkkelen mellom disse er rimelig god å følge for de aller fleste av oss.

Det at det kommer mange nye dietter som virker for enkelte betyr ikke at disse er riktige å følge for alle mennesker. Man kan vel rett og slett si at det finnes en diett for alle men det er langt fra nødvendig å følge en diett for å holde seg normalvekting dersom det ikke er medisinske indikasjoner på annet.

Selv kan jeg si at jeg spiser mye karbohydrater, en del proteiner og fett, jeg bygger muskler nesten fra uke til uke og kan når som helst deffe ned til å ha under 5 % kroppsfett. Sånt krever trening og atter trening, nitidig kosthold og ikke minst forsakelse.

Det at man bruker ferdigmat, posemat og kjøpebrød er vel noe av grunnen til at befolkningen blir overvektig mener jeg. Man spiser også for mye til hvert måltid og spiser for få måltider. Når noen kommer med bastante påstander om at man skal kutte ut det ene eller andre blir jeg meget skeptisk.


#4

007 sa for siden:

Jepp. Det Skvetten sa.

#5

Jessica sa for siden:

Jeg er også skeptisk til "vidunderdietter". De har lett for å bli ekstreme. Det gjelder like godt "Grete Roedes" opplegg som "Bailines" opplegg, og blodtypedietter osv. Dersom man skal klare å endre kostholdet så må de ikke bli for ekstremt. Man må finne en gylden middelvei ut i fra maten man har spist og den maten man helst bør spise.

Hvor ofte man spiser og mengden man spiser er jeg helt enig i. På et Grete Roedekurs jeg gikk på sa kursleder at 90 % av deltakerne spiste for sjelden. Dermed spiser man mye når man spiser de få måltidene. Dette klarer ikke kroppen å ta unna og dermed legger det seg på "sideflesket".

Halvfabrikata har dessverre blitt et lettvint alternativ i hverdagen. Siste jeg hørte var at glutamat i ulike former ikke er bra. Det finner man jo i de fleste Toroposer blant annet. Samtidig så føler jeg ofte at det blir advart hit og dit om hva man ikke bør spise og det ender med en resignasjon i forhold til dette. Kanskje man burde snakke mer om hva man kan spise?


#6

Skvetten sa for siden:

Det som virkelig er interessant i denne sammenhengen er jo at vi spiser lettprodukter som aldri før samtidig med at befolkningen blir stadig tyngre. Det generelle aktivitetsnivået har også endret seg, vi er langt mer stillesittende enn før. Samtidig med dette se man at det er liten endring i energi inntaket, man ser til og med en økning i sukkerinntaket. Da er det ikke så veldig vanskelig å se hvordan det henger sammen dersom man skal generalisere like populistisk som mediene gjør.

De aller fleste dietter enten de heter det ene eller det andre har sine ekstreme sider. Etter en periode hvor folk sluttet å spise poteter i frykt for å bli fete håper jeg at vi snart klarer å finne en balanse. I den ideelle verden lager vi det meste fra grunnen, det sier seg selv at det er vanskelig men jeg kan innrømme at mitt barn aldri fikk ett eneste glass med barnemat.

Når det til og med serveres halvfabrikata i SFO og barnehage synes jeg det er bekymringsverdig. Det er på langt nær et kosthold som skaper gode vaner eller sterke kropper.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.