Ok, etter at flere "politikk-tråder" sporer av litt, og noen har til og med fortalt hva de stemmer så lurer jeg på hvorfor du stemmer du det du stemmer, og begrunn det med maks 3 punkter (ellers blir det for langt og vi vet at punktene uansett sporer av så....).
Husk, du trenger ikke si hva du stemmer for å komme med begrunnelser/synspunkter.
Jeg velger hva jeg skal stemme på valgdagen. Da tar jeg de sakene som jeg mener er viktig også veier jeg hvert parti på de sakene, også stemmer jeg. "Mitt" parti finnes ikke, så det blir ikke samme parti hver gang. Hvilke saker jeg vektlegger varierer også fra gang til gang.
:D
Then, shalt thou count to three. No more, no less. Three shall be the number thou shalt count, and the number of the counting shall be three. Four shalt thou not count, neither count thou two, excepting that thou then proceed to three. Five is right out.
Der står maks 3. :confused: Jeg syns Ben sin begrunnelse var god jeg, for det er vanskelig å bestemme seg. Nesten alle er nesten helt enige, og ingen er helt perfekt.
Verdisynet og ide'grunnlaget (basisen) er det som gjør at jeg lojalt har fulgt samme parti siden jeg var 14.
Jeg er uenig i mange enkeltsaker, men de store linjene er jeg enig i!
Jeg stemmer generelt alltid rødgrønt, fordi det generelt er forenelig med mitt syn på solidaritet og sånt no. Da har man jo noen å velge mellom så da faller jeg ofte på enkeltsaker. Jeg har en del prinsipper som jeg liker å holde ved, noen av de trumfer gjennom andre.
Ved sist valg så var det snakk om å øke abortgrensen uten nemd til 16 uker. Jeg er for det første mot abort generelt og noen økning vil jeg slettes ikke ha. Dermed stemte jeg SP, et parti jeg vanligvis ikke stemmer, ene og alene på grunnlag av at de er mot heving av abortgrensen.
Et annet prinsipp som jeg gjerne stemmer etter, er at jeg som flere her inne stemmer på det av mine partier som ser ut til å ligge best an til regjering. Er de i opposisjon til Frp, så er det soleklart å stemme på dem. Alt for ikke å få svirebrødrene til Vidkun Quisling på tinget.
Enig med Canisa og Fluke. Stemmer det partiet som treffer best på grunnsynet, og bryr meg lite om enkeltsaker.
Jeg blir litt irritert av "test deg selv - hvilket parti bør du stemme"-opplegg i aviser før valg. For de spør bare "vil du ha lavere skatt", "vil du ha kortere arbeidstid", "vil du ha mer penger", osv...
Jeg velger parti etter langsiktige verdier, ikke etter ønske om egen berikelse de neste fire år.
Jeg baserer min steme på grunnsynet til et parti.
Og heller mot partier som tenker solidaritet, framfor "først meg sjøl og så meg sjøl"
Som oftest lar jeg ikke enkelt saker i stor grad påvirke mitt valg,men er det enkeltsaker som er hjertesaker or partiet, men totalt i mot mine prinsipper så påvirker det selvsagt.
Så generelt vil jeg si jeg stemmer det partiet jeg mener vil gjøre den beste jobben for de fleste i samfunnet og ikke bare de som vil være til det beste for meg. (for man vet jo aldri hva morgendagen vil bringe heller.... å litt egoisme vil det jo ligge i det)
Jeg stemmer ut fra grunnverdiene til partiet, og så stemmer jeg det partiet jeg gjør fordi jeg er veldig fornøyd med et parti som har det beste fra velferdspolitikken fra venstresiden, og det beste fra økonomipolitikken fra høyresiden samlet.
Jeg blir av og til litt matt av diskusjoner om kontantstøtte, der det florerer med innlegg av typen "jeg er for kontantstøtte, for ellers har jeg ikke råd til å være hjemme med barna".
Kan man ikke klare å argumentere på et litt mer generelt nivå enn det?
Jeg ser flere av dere nevner mer eller mindre det samme (ved å kalle det forskjellige ting) verdisyn, idégrunnlag, grunnsyn og grunnverdi, og at dette er det viktigste for dere ved valg av stemmeseddel. Hva legger dere i dette da? For nå har jeg trålet gjennom hjemmesidene til alle de norske politiske partiene, og ved å lese bare innledningen som dreier seg nettopp om dette, så scorer jo samtlige partier stort hos meg. Altså er det vel kanskje mer enkeltsakene jeg virkelig stemmer på, eller biter meg fast ved.
Jeg stemmer stort sett SV, men det hender jeg stemmer RV når jeg føler meg rød og trassig og SV-ere har irritert meg. De tre viktigste momentene for meg:
– Jeg er for en sterk velferdsstat, med et solid sosialt sikkerhetsnett som gir folk nye sjanser når noe har gått skeis, og et helse- og utdannelsessystem som ikke gjør det nødvendig å ha riktige foreldre for å komme noen vei. Jeg er mer enn villig til å betale for dette.
– Jeg vil gi min stemme til et parti med et solid miljøengasjement.
– Jeg vil ha et parti med sosial samvittighet også internasjonalt, som ser global urettferdighet og har gangsyn nok til å innse at Norge med fordel kan gi av sin overflod og også være litt generøse når det gjelder å slippe folk som trenger det, inn i landet.
Jeg stemmer utfra hva jeg mener er best for samfunnet som helhet, ikke nødvendigvis hva som jeg selv ville tjent mest på. Jeg er opptatt av solidaritet, rettferdighet og kampen mot fattigdom og rasisme. Derfor stemmer jeg så å si alltid rødt. Ikke fordi jeg tror det kommer til å forandre verden på et blunk, men fordi det er bedre enn alternativet.
Frihet fra fattigdom og undertrykkelse, og frihet til utfoldelse av skapende evner og muligheter.
Like rettigheter og plikter for alle, og like muligheter uansett sosial bakgrunn, kjønn religion eller etnisk opprinnelse.
Solidaritet med mennesker over hele verden, og med kommende generasjoner
Høyre:
Ja til frihet for enkeltmennesket
Ja til et varmt og trygt samfunn
Ja til personlig initiativ
Ja til økt verdiskapning
Jat til utdannelse for fremtiden
Ja til en aktiv utenrikspolitikk
SV:
Ulike mennesker. Like muligheter.
En skole for alle!
Ta vare på miljøet.
Fjern fattigdommen -del godene.
Frp:
Liberalistisk parti bygget på Norges grunnlov, norsk og vestlig kulturarv med basis i det kristne livssyn.Hovedmål: sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep.
Sp:
Lokal velferd
Frivillighet, idrett og kultur
Samferdsel og næring
Nei til norsk medlemskap i EU.
RV:
Mener mye om det meste og vil ha revolusjon. Har ikke noe fast grunnsyn. Med folk mot makta!
Forsvar folketrygda
6timers arbeidsdag
Nei til EU- ut av EØS
Norge ut av Irak og Afghanistan
Et sosialistisk Norge
Venstre:
Liberal politikk basert på radikal samfunnsforståelse.
Nei til EU (eller kanskje egentlig delt i synet på EU)
Troen på enkeltmenneskets evne til å skape sitt eget unike liv.
Krf:
Har verdigrunnlaget sitt forankret i det kristne menneskesynet, nestekjærligheten og forvalteransvaret og de ti bud. Dette verdigrunnlaget kommer til uttrykk i Bibelen.
Kystpartiet:
Verdivern gir trygghet.
Kristne verdier
Miljøvern
Folkestyre
Stabil bosetting
Arbeid til alle
Eiendom til alle
Blandingsøkonomi
Vern av familie, lokalsamfunn og nasjon
Kulturell forankring
Personlighetsutvikling
Jeg synes samtlige har masse bra i grunnsynene/ideologien sin, bortsett fra Venstre og RV som for meg fremstår som "uklare" på hvor de står.
Kan noen opplyse meg litt om hva Venstre og RV står for??
Jeg har valgt SV som mitt parti fordi jeg ønsker å støtte en politikk i Norge hvor samfunnet ivaretar hverandre og ikke at vi får et amerikanisert "klare deg selv"-samfunn.
Globaliseringen har ført til at det er mye kortere "vei" mellom de rike landene og de fattige landene. Vi må snart ta større ansvar for å hjelpe disse landene også. (Jeg tror heller ikke at de vil finne seg i å "se" på vår overflod i all framtid, mens de lever i svært fornedrende forhold.)
Miljøødeleggelsene... vi bør være kompromissløse ovenfor miljøforurensning. Jeg synes det er tragisk at det i dag ikke er tverrpolitisk flertall for å stramme inn miljøpolitikken mer.
Jeg stemmer ut fra ideologi. Og ut fra at jeg er veldig klar over at Norge som nasjon ikke kommer til å være søkkrik særlig lenge dersom vi ikke finner flere ben å stå på.
Jeg er enige med dem i en del prinsipielt viktige saker som sier en del om verdier, som statskirke og republikk, et liberalt menneskesyn og vektlegging av miljø
De befinner seg på høyresiden av politikken, som er der jeg hører mest ideologisk hjemme. Jeg tror for eksempel et fritt og sterkt og konkurrerende næringsliv er nødvendig for gode arbeidsplasser, vekst og innovasjon. Jeg tror ikke entreprenørskap og nyskaping kan forordnes gjennom statlige beslutninger. Jeg er i mot statlig eierskap i bedrifter, da staten beviselig er en dårlig eier, samt at det er dårlig ressursbruk, og heller for tydelig regulering av de bedriftene som har stor betydning for samfunnet, som telekom.
"Hjerte og samvittighet": Venstre er opptatt av miljø og av uhjelp, for eksempel, og det er den viktigste grunnen til at det er de, og ikke Høyre som ikke får min stemme.
-En ting til: De vil ikke i regjering med FrP
Jeg ønsker at godene skal fordeles, alle skal gi etter evne og få etter behov, jeg ønsker et samfunn som sikrer like muligheter og velferd til alle, uansett klasse, kjønn eller etnisk opprinnelse.
Jeg ønsker et samfunn der miljøengasjement og økologi ikke bare blir fine ord, men hvor man faktisk gjør noe aktivt for å forbedre verdens tilstand, ikke bare rent miljømessig, men også gjennom en bedre fordeling.
Jeg ønsker et samfunn der man tar aktivt vare på hverandre, der man bryr seg, der man har sikkerhetsnett dersom noe går galt eller man får en skjev start.
Og ja, det er de lange linjene og helhetssyn som gjør at jeg stemmer som jeg gjør. Ikke hva som er best for meg og meg alene. Etter å ha jobbet på barnevernfeltet og med svært sårbare voksne med en dårlig start på livet, ser jeg at det er utrolig viktig med god offentlig velferd. Det finnes mange eksempler på at velferdssamfunnet er svært viktig for dem som ikke er like heldige som oss. Før velferdssamfunnet, hva skjedde da om far ble arbeidsufør og mor døde? Barna kom på barnehjem. Gjerne et veldedighetsbasert barnehjem, drevet med inntekter fra tombola og kollekt.
Hva skjedde med gamle som ikke hadde noen til å ta vare på seg? Jo, de ble stuet sammen på et loft på en gård, og den som tok minst penger for å ta dem, fikk dem. Dette er ikke lenge siden, altså. Dette skjedde til midten av femtitallet. Minst. Slik vil jeg IKKE ha det igjen. Det skal IKKE være opp til hver enkelt familie å klare seg selv, dersom noe går galt. Man skal IKKE være overlatt til sin egen skjebne. Det er IKKE god samfunnsøkonomi å ikke ta vare på de sårbare i samfunnet, for de blir nemlig svært skadet og gjerne ute av stand til å arbeide, dersom de ikke blir ivaretatt.
Aktiv offentlig omsorg er en forutsetning for et sunt samfunn med menensker som har det bra. Uførestatistikken er full av unge uføre som hadde kunnet jobbe, om barnevernet hadde grepet inn på et tidligere tidspunkt og fjernet dem fra vold, incest og omsorgssvikt. Nå er de svært syke unge voksne med posttraumatisk stressyndrom, som ser friske ut på utsiden.
Jeg stemmer som jeg gjør ut fra et verdigrunnlag og utfra mine tanker om hvordan samfunnet bør være. Det er ingen av de politiske partiene jeg er helt og fullstendig enig med, og ved de siste valgene har jeg følt at jeg har måttet velge mellom pest og kolera. Jeg er generelt lite opptatt av meg selv, min økonomi og hva som er best for meg selv når det kommer til politikk. Heldigvis har jeg tatt en rekke gode valg i livet og mangler derfor ingenting.
Jeg er ikke særlig opptatt av enkeltsaker og følger sjelden med på intetsigende politiske debatter. Det jeg bryr meg om politisk sett er en hel rekke saker, men siden HI ba om tre konkrete ting så lister jeg dem opp her (Bare at jeg klarte ikke å velge, så da ble det fem):
Sosial velferd
Jeg syns det er viktig å ivareta og videreutvikle de sosiale støtteordningene som finnes i Norge. Alle bør ha like rettigheter og muligheter til å oppsøke lege, sykehus og til å få nødvendige medisiner. Alle bør sikres et minimum av livsopphold som gir dem en mulighet til å delta i samfunnslivet på lik linje med de andre samfunnsmedlemmene.
Utdanning
Alle bør ha like muligheter til å skaffe seg en utdannelse. Skoler og barnehager bør være satsingsområde fordi det er viktig å ha en ressurssterk oppvoksende generasjon. Å investere i barn og unge er det samme som å investere i fremtiden. Jeg syns også det er viktig å ivareta dem som av en eller annen grunn faller utenfor, og ser med bekymring hvordan antall spesialpedagoger og antall timer pr. spesialpedagog synker dramatisk ved de lokale skolene.
Likestilling
Vi har en lang vei å i forhold til likestilling i Norge. Kvinner lønnes ofte langt dårligere enn menn for det nøyaktig samme arbeidet. Tradisjonelle kvinneyrker er altfor lavt lønnet i forhold til verdien av arbeidet som utføres. På internasjonalt nivå er det enda viktigere å ha fokus på likestilling mellom kjønnene. Kvinnekampen er på ingen måte over!
Miljø
Vi lever i en skummel tid med skremmende klimaforandringer. Forurensingskildene er så mange at det er vanskelig å ha oversikten for uskolerte meg, men jeg syns vi skal la være å bygge forurensende gasskraftverk, bensinavgiftene kunne gjerne vært høyere og kollektivtilbudet bedre for å redusere privatbilismen, flybiletter burde være mye dyrere med tanke på hvor mye flyene forurenser. Tiden for å se på alternativer til olje og gass som energikilder er overmoden. Miljøet og klimaendringene er det som skremmer meg mest når det gjelder fremtiden til Vesla.
Internasjonal politikk
Styrtrike olje-Norge bør bidra til verdens fattige og sultende. Verden sitter rolig og ser på at folk lider, flykter, sulter, kriger og dør uten å løfte en finger. Hjertet mitt blør for alle de barn og voksne som lever i flyktningleire i Uganda, kvinner og barn som blir voldtatt i Somalia, familier som lever i frykt i Tsjetsjenia, barn som livnærer seg av tigging i India og alle som har det vondt fordi ingen i hele verden vil ta vare på dem.
Jeg er enig med deg i dette. Dersom oljen er borte hva har Norge da? Pr. i dag? Finnes det i det hele tatt noen plan?
Er det ikke en idé å sørge for en politikk som legger forholdene til rette for de som ønsker å skape arbeidsplasser, satse mer på forskning og utvikling, øke økonomiens vekstevne, legge til rette for konkurranse og verdiskapning, redusere skattenivået slik at bedriftene blir konkurransedyktige også utenfor Norge dersom oljen forsvinner?
Jeg husker det var endel jeg fant litt vagt når jeg skulle stemme også, men like fullt, så var det det eneste partet som samlet de punktene som var viktige for meg. En økonomipolitikk med det beste fra høyresiden, og velferdspolitikk med det beste fra venstresiden.
...og ettersom denne tråden skrider frem, så ser man tydelig at de fleste ikke stemmer etter verdisyn, idégrunnlag, grunnsyn og grunnverdi,( slik mange hevdet til å begynne med i denne tråden) men etter enkeltsaker, og det var det jeg ville frem til, og mange gode eksempler på enkeltsaker er kommet. Jeg tenker fortsatt HP....;)
Jeg har et sosial-liberalistisk grunnsyn. I det legger jeg at enkeltindividet skal ta beslutninger for seg selv så langt det er mulig, men at samfunnet må intervenere der (og bare der) det er nødvendig for å sikre velferden.
Jeg tror dessuten, som Polyanna, at vi trenger risikovillig kapital - mennesker og penger - for å få hjulene til å gå rundt. Vi kan ikke leve av å klippe håret til hverandre og betale skatt, for å si det litt flåsete.
Da synes jeg du tolker materialet ditt dårlig. Jeg ser mye av dette og få enkeltsaker. (Også går jeg ut i fra at du ikke forventet en haug med svar alà: 1. Idegrunnlaget, 2. grunnsynet, 3. grunnverdiene. Jeg tror de fleste gikk ut ifra at du var ute etter litt mer utdypende enn det ...)
Enkeltsaker vil være "fordi de er for/mot EU", "fordi de er for kontantstøtten for den trenger jeg", "fordi de er mot gasskraftverk".
Grunnverdier går på hvilket satsningsområder partiet har. Det er ikke en enkeltsak å si at man liker satsingen på miljøet, på velferdsstaten, eller økonomipolitikken. Det er store sekker som rommer veldig mye. Det er snakk om den totale store summen av enkeltsaker. En helhet består alltid av enkeltdeler, men det er noe helt annet å velge på grunnlag av den totale summen av enkeltdelene, heller enn en eller to av enkeltdelene som høres bra ut og er viktig for en.
Det er også stor forskjell i det å stemme på grunnlag av hvordan en mener samfunnet bør bli drevet, og på grunnlag av at "kontantstøtten gavner meg".
Jeg fikk visst ikke prikke deg, Desembermamma, men det siste innlegget ditt beksriver veldig godt hvordan jeg tenker når jeg leser tråden. Jeg trodde også at Eliiiin var ute etter en beskrivelse av hva verdigrunnlag og samfunnssyn utgjør politisk sett, og syns det er få som beskriver enkeltsaker de er opptatt av.
Jeg er helt enig med Desembermamma og Kasia. Jeg synes de aller fleste i denne tråden begrunner sin stemmegivning med ideologi og grunnverdier, ikke enkeltsaker.
Og nå har Per Sandberg fra "lov og rett" partiet FrP mistet førerkortet :humre: :himle:
Lurt når man i tillegg er leder for Stortingets transportkomite..
Det føles veldig feil å signere noens tre grunner. Likevel gjør jeg det. Som Tinetoff stemmer jeg SV. Jeg tilhører partiets venstrefløy, og det har hendt at jeg har holdt meg for nesa mens jeg har stemt, men jeg ser ikke noe bedre alternativ per i dag.
:nemlig: Dette er jeg enig i.
I tilleg ønsker jeg meg bredbånd til alle, sånn at alle (selv de som bor i grisgrente strøk) får de samme muligheter til nettbruk som oss som bor i by.
Ja, jeg vet at det er en enkeltsak, men jeg syns den er viktig.
Jeg stemmer Venstre pga miljø- og skole-politikken. Først og fremst. Nå er jeg en av de som er engasjert i perioder, og nå har jeg vært lite engasjert i mange måneder. Men de gangene jeg hører at Venstre åpner kjeften, er jeg stort sett enig i alt de sier.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.