Visste ikke hvor jeg skulle plassere denne.. tilgi meg om det ble feil :blomst:
Vel. Jeg skal i morgen undervise/ha forelesning for ansatte på den arbeidsplassen jeg er utplassert i praksis. Jeg er varslet at det kan bli mellom 20-30 mennesker fordi undervisningsbiten er lagt til et møte.
Vel. Jeg har aldri undervist/forelest tidligere :eek:.
Noen raske tips?
Jeg har forberedt meg ved å utarbeide en powerpoint og egne notater. Utover det - eh... ikke særlig. Føler jeg har god kunnskap om temaet.
Hvordan skal jeg mestre å formidle mine kunnskaper på best mulig måte?
Sørg for å gi tilhørerne fra starten trygghet på at du kan det du skal prate om. På den måten vil du eie rommet (hvertfall dersom du i tillegg ikke er knusk-kjedelig). Det er ikke lurt å starte med å fortelle hvor nervøs man er og hvor usikker man er. Da blir tilhørerne nervøse og ukomfortable på dine vegne.
Det er også veldig viktig å frigjøre seg mest mulig fra et evt. manus. For meg funker det best å ha en presentasjon på storskjerm, med punkter som jeg er så trygg på at jeg kan snakke fritt.
Kjenner du folkene? Hvis ikke så kan du gå frem til første beste og f.eks. spørre hva klokken er, du vil bare sjekke om din går riktig. Da når andre kommer inn så ser de at du snakker med noen og at du ikke står der fremme alene. Men du kjenner dem sikkert så da trenger du ikke å ta det trikset. Snakk rolig, ofte snakker vi for raskt. Ha øyekontakt med de fleste. Ta gjerne pauser, korte pauser på 5-10 sekunder når du snakker så at de som lytter kan la ting synke inn. Det er en styrke å være stille.
Jeg ble litt nyskjerrig på temaet jeg da?! Er det noe du kan godt eller er det en del av praksisopplæringen? Det gir jo isåfall litt ulike utgangspunkt. ;)
Jeg har valgt å undervise i dokumentasjon. Fra høgskolens side var kun kravet at det skal undervises. Ikke i hva. Jeg oppfattet tidlig i perioden at dette med å dokumentere er det knyttet mye usikkerhet til. I tillegg er det rimelig tydelig at det mangler mye kunnskap når man leser den dokumentasjonen som blir utført.
Det er viktig for meg å velge et tema som kan være til nytte og jeg tror jeg har truffet. Flere har tydelig gitt uttrykk for at de synes at dette er vanskelig.
Hvis du tror du kommer til å bli nervøs, så har jeg et par gode tips til oppstarten.
Vit nøyaktig hva du skal si i starten. Pugg den første/de aller første setningen(e) utenat og hold deg til akkurat det.
Bestem deg på forhånd for akkurat hvor på gulvet du skal stå og still deg der før du begynner å snakke. Så bestemmer du deg for et ansikt du skal se på (helst ikke på første rad, men litt lenger bak) og ser vedkommende i øynene mens du sier det du har pugget utenatt under punkt 1).
Dette hjelper meg til å få en sikker og trygg start, og det forhindrer at man blir stående og stotre etter de første ordene. Jeg snakker om de førstre 30–40 sekundene bare her, men de hjelper veldig på tryggheten videre.
Ellers er blikkontakt En God Ting. Du bør slippe den første personen med blikket etter at du har avlevert starten – du skal selvsagt ikke stirre den samme personen i senk under hele presentasjonen, men du kan gjerne bestrebe deg på å ha blikkontakt med en eller annen hele tiden, veksle fra person til person gjennom hele presentasjonen. Folk følger bedre med hvis de føler at du snakker direkte til dem, og alternativene er ofte å stirre i gulvet eller over hodet på publikum. Ingen av de alternativene er gode.
Ha et glass vann i beredskap; hver gang du sitter fast, føler at du begynner å stotre eller trenger å tenke deg om, så drikker du en slurk. Det lager naturlige pauser, som for deg kommer til å føles lenge uansett, men som ikke virker lange på publikum. En slurk vann er ofte akkurat så lang pause som skal til for å komme på sporet igjen, og publikum vil ikke ha merket at du har sneket deg til en pause.
Ja, også har du selvsagt forberedt innholdet av presentasjonen grundig i forkant. Det å ha forberedt seg grundig er en forutsetning som må ligge til grunn for at noen andre råd skal virke, men jeg mistenker at det ikke er et problem hos deg. Det å ha god kunnskap om temaet du skal snakke om er også en utrolig fordel; det skinner alltid gjennom og bidrar til å gjøre presentasjonen troverdig.
Jeg tror at når du føler slik for det stoffet du skal presentere - vil det gå bra! Du virker som du brenner for temaet og da blir det lett å engasjere tilhørerne. Ha tro på deg selv og det du har forberedt!
Det er kjempeviktig! Hvis du er nervøs, har forberedt deg dårlig eller, som i ditt tilfelle, er en uerfaren foredragsholder, så ikke fortell publikum det. Med en gang du nevner det, er det nettopp det de legger merke til ved presentasjonen din. Du får ingen ekstra kredit for å opplyse om at det er din første presentasjon; hvis du er nervøs eller usikker, kan det hende at de merker det eller ikke merker det, men hvis du sier at du er det, kommer det garantert til å være det de legger mest merke til.
Det kjipeste jeg vet er folk som innleder med å informere om at de er dårlig forberedt, har liten kunnskap om tema eller er dårlige talere. Jeg skal ærlig innrømme at jeg i mitt stille sinn alltid spør meg selv om hva pokker de ønsker å kaste bort tiden min for da.
I tillegg er det greit å vite at det første halvannet minuttet er en viktig fase av presentasjonen din: det er da du skal overbevise tilhørerne om at du og din presentasjon er verdt å høre på og at det du skal snakke om er interessant/viktig/relevant for dem. Og det er i løpet av denne tiden at førsteinntrykket av presentasjonen din dannes. Hvis du bruker den tiden til å fortelle at du er uerfaren, informere om hvor toalettene er eller når det er lunsj, har du kastet bort en gylden mulighet til å fange publikums umiddelbare interesse.
Jeg har undervist ansatte, men ikke i min virksomhet. Jeg har vel holdt i overkant av 100 kurs/ forelesninger det siste året. Forsamlingene har vært alt mellom 10 til 90 personer på et kurs.
Det som har gitt meg positiv respons er:
Være trygg på stoffet, og riv deg løs fra manus. Helst kunne manus så godt at du ikke trenger det!
Smil og snakk med folk i salen!
Vær selvironisk, og litt uhøytidelig, men behold den profesjonelle tilnærmingen til stoffet.
Få folk til å være engasjert slik at ikke det blir kjedelig.
Sukk! Tusen takk for alle gode ord! Dere ER vakre! :blomst: Jeg tok med meg deres gode ord og kloke råd på veien og grep det hele!
Vel! Klokken ble 12 og jeg marsjerte inn i rommet med faste skritt. La fra meg arkene ved siden av vannglasset, henvendte meg til den personen som satt nærmest og fikk justert min egen klokke. Deretter satte jeg igang.
De to første setnigene var pugget og ble gjennomført med stø stemme. Jeg skuet utover i salen og fant et fast blikk å forholde meg til innledningsvis. Da innledningen var gjort, var det bare å kjøre på.... ;). Uten manus!
Det gikk veldig fint! Jeg opplevde at jeg hadde forsamlingen med meg (vel 30 stk) og var overrasket over at jeg hørte stemmen min klar, tydelig og selvsikker. En litt "utenpåmegselv" opplevelse, men veldig moro! :D
Jeg åpnet for spørsmål, kommentarer og innspill avslutningsvis og erfarte at jeg kunne svare godt på det som dukket opp.
Spesielt engasjerende var nok eksempler fra det virkelige liv, og god respons fikk jeg på mine valg av løsninger i forhold til dette.
Så jøye meg.. jeg overlevde og vokste på min erfaring. Virkelig!
Da jeg avsluttet spurte en av mine veiledere om jeg hadde vurdert å holde det samme foredraget på den sonen jeg har hospitert den siste uken. Jeg ble oppfordret til å vurdere dette. Det var et godt kompliment!
Da jeg gikk, tuslet jeg ned til denne sonen og snakket med en av sykepleierne jeg har arbeidet med de siste dagene og lurte på om dette kunne være av intresse for dem. Det var det :nikker:. Jeg må være en idiot :fnise: Nå har jeg klart å lage en avtale om å gjenta det hele til tirsdag. Denne gangen overfor mennesker jeg ikke kjenner. Jeg har knapt nok hilst på noen få av dem.
Flott, Amor! Jeg var helt trygg på at dette kom til å gå bra, nettopp fordi det du gjør alltid virker gjennomtenkt og godt forberedt. Det var koselig å høre at du vokste på det også.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.